Реклама
Реклама
Реклама

Як вибрати Wi-Fi-адаптер для ПК

  1. Що таке Wi-Fi-адаптер?
  2. Як правильно вибрати Wi-Fi-адаптер?
  3. висновок

В наш час вже не знайти мобільний пристрій без модуля Wi-Fi. Практично у всі планшети і смартфони вбудований Wi-Fi-чіп, що дозволяє здійснювати бездротовий зв'язок з іншими пристроями. Але єдиним класом техніки, який все ще не комплектується даними чипами, є настільні персональні комп'ютери. Звичайно, мова йде не про моноблоках, а про тих комп'ютерах, якими користується більшість жителів нашої країни.

Що ж стосується ноутбуків, то практично 99% моделей обладнані Wi-Fi-чіпом. Причому потреба в наявності вай-фай на пристрої може виникнути в двох випадках:

  • у вас є в квартирі бездротовий інтернет (інтернет на смартфоні або планшеті, з роутера) і його потрібно підключити до комп'ютера, на якому немає Wi-Fi;
  • на персональному комп'ютері є інтернет, але ви вирішили «роздати» його по всій квартирі, щоб можна було підключити смартфон до інтернету, тим самим заощадивши гроші на додатковому тариф для смарта.

Звичайно, вай-фай на ПК може знадобитися, якщо виникло бажання пограти по локальній мережі в якомусь кооперативному режимі гри з сусідом. Тягнути дроти буде накладно, особливо якщо сусід живе на нижньому поверсі. Втім, всі ці проблеми може вирішити досить простий пристрій, іменоване Wi-Fi-адаптером.

Що таке Wi-Fi-адаптер?

По суті вай-фай-адаптер - це маленький девайс, як правило, розміром із звичайну флешку, що дозволяє комп'ютеру «прийняти» сигнал від Wi-Fi-мережі. Існують два типи адаптерів, що працюють на стандарті Wi-Fi. Одні лише приймають сигнал, інші здатні працювати в режимі і прийому, і передачі. Таким чином, адаптери з функцією SoftAP дозволяють створити з комп'ютера точку доступу.

Зовні адаптери відрізняються один від одного формами і розмірами, наявністю антен. Також адаптери можна класифікувати виходячи з ціни. Існують як дешеві моделі, так і більш дорогі.

до змісту ↑

Як правильно вибрати Wi-Fi-адаптер?

При виборі адаптера до комп'ютера спочатку варто визначитися зі способом підключення. Є адаптери в формі флешки, які підключаються до комп'ютера за допомогою USB-інтерфейсу. Вони більш прості у використанні і зручні, так як їх легко зняти і під'єднати до іншого ПК.

Існують також адаптери, що підключаються через інтерфейс PCI-E. Це мікросхеми, що вставляються в слоти вашого системного блоку. Причому до початку покупки варто заглянути в корпус вашого системника, щоб дізнатися, чи є у вас вільні PCI-E-слоти для підключення адаптера.

Другим важливим моментом при виборі адаптера є стандарт Wi-Fi. На поточний момент стандарт бездротового зв'язку 802.11n є ​​найбільш популярним, так як забезпечує хорошу швидкість передачі даних, аж до 300 Мбіт / c. Зараз вже впроваджений новий стандарт 802.11ac, який дозволить передавати дані зі швидкістю от 3000 Мбіт / с і до 10 Гбіт / с. Але сильно переплачувати за швидкість не варто, бо 300 Мбіт / c вам цілком вистачить для домашнього користування, якщо, звичайно, ви не вирішили зробити з домашнього ПК «мережеве хмара».

Особливу увагу варто звернути на потужність приймально-передавача. Рекомендована - 20 dBM. Якщо джерело інтернету (роутер) знаходиться в іншій кімнаті, то з чіпом меншої потужності ви будете отримувати слабкий сигнал. Всі характеристики обраного адаптера можна знайти в інструкції або відшукати огляди в Мережі.

Якщо зовнішній вигляд приладу для вас не має значення, то варто придбати Wi-Fi-адаптер з антеною. Вони краще приймають сигнал, але більш габаритні. Втім, існують девайси зі знімними зовнішні антени.

Вибираючи Wi-Fi-адаптер, зверніть особливу увагу на частоту. З появою нової частоти в 5 GHz виробники стали випускати чіпи-двухчастотнікі. Але все ще поширені пристрої, що працюють тільки на частоті 2.4 GHz.

Якщо ж ви вирішили створити з вашого ПК точку доступу, то варто звернути увагу на наявність функції SoftAP в об'єкті придбання адаптера. Безсумнівно, варто купувати адаптери тієї ж фірми, що і роутери в вашому домі. Їх сумісність буде на кращому рівні, а проблем з підключенням не виникне.

Практично всі адаптери комплектуються диском з драйверами і утилітами для швидкої установки адаптера. При покупці не полінуйтеся подивитися на зворотну сторону коробки, щоб переглянути підтримувані операційні системи. Можливо, адаптер не підтримує операційну систему, встановлену на вашому комп'ютері.

до змісту ↑

висновок

Безсумнівно, Wi-Fi-адаптер для власників настільних ПК - незамінний аксесуар. Але з розвитком технологій, судячи з усього, Цей пристрій призначено зникнути з ринку, бо незабаром Wi-Fi почнуть вбудовувати в усі, що завгодно. Процес уже пішов: чіпом оснащуються холодильники, мікрохвильовки й інша побутова техніка. Про мобільних пристроях, ігрових приставках і зовсім краще промовчати ...

Що таке Wi-Fi-адаптер?
Як правильно вибрати Wi-Fi-адаптер?
Що таке Wi-Fi-адаптер?