Реклама
Реклама
Реклама

Вже відгук наближається, а Германа все немає: кого можуть умовити врятувати ТФБ?

30.12.2016

«БІЗНЕС Online» прикинув, на кого варто молитися віруючим в санацію клієнтам імперії Роберта Мусіна

Воістину воскреснути може банк «Пересвет», в порятунок якого вже мало хто вірив: напередодні рознеслася звістка, що його бере на санацію Ігор Сечин. Цей приклад показує, що не варто впадати в повне зневіру і клієнтам ТФБ, хоча аргументів на користь чуда все менше. Спільно з експертами «БІЗНЕС Online» вирішив поворожити на кавовій гущі - хто все-таки може стати рятівником другого за величиною банку Татарстану?

Все, кого так чи інакше зачіпає доля одного із системоутворюючих банків Татарстану, розділилися на дві партії: оптимістів і песимістів Фото: «БІЗНЕС Online» Все, кого так чи інакше зачіпає доля одного із системоутворюючих банків Татарстану, розділилися на дві партії: оптимістів і песимістів Фото: «БІЗНЕС Online»

«Гармонійно ПЕРЕГОВОРИ» відновив

Дивно, чому букмекери ще не приймають ставок про долю Татфондбанка (ТФБ) - санація або відкликання ліцензії та банкрутство? Все, кого так чи інакше зачіпає доля одного із системоутворюючих банків Татарстану, розділилися на дві партії: оптимістів і песимістів. Причому, що характерно, серед публічних ньюсмейкерів немає жодного, хто виключив би рятівний сценарій. Переговори тривають - з заявами в такому дусі виступили, здається, все. Навіть тимчасовий керуючий Татфондбанка і ІнтехБанка Дмитро Онєгін, зі слів мали з ним аудієнцію «парламентерів», зронив надію, сказавши, що ніхто не хоче соціального вибуху. Дозволи всієї цієї пушкінської драми Онєгін, знову ж зі слів проникли до нього підприємців, чекає вже на початку 2017 року. З іншого боку, наш співрозмовник зсередини процесу характеризував початковий настрій адміністрації з АСВ протилежним чином: «Вони могильники».

Зауважимо, що публічні заяви про те, що «переговори тривають», посипалися після того, як вагоме слово на підсумковій прес-конференції, відповідаючи на питання «БІЗНЕС Online», сказав президент Володимир Путін. Відповідаючи на запитання кореспондента «БІЗНЕС Online», він запевнив: «Відносно того фінансової установи [Татфондбанка] ще раз хочу повторити: робота Центрального банку і керівництва Татарстану триває і триває досить гармонійно». Прес-конференція глави держави, нагадаємо, пройшла в п'ятницю, а вже в понеділок «Ведомости» повідомили, що ЦБ РФ відновив переговори з великими федеральними гравцями про порятунок ТФБ і готовий виділити близько 120 млрд. Рублів на підтримку татарстанських банків. У той же день і президент РТ Рустам Мінніханов підтвердив: «Йде ось така робота. Ми чекаємо і сподіваємося, що ЦБ зуміє знайти санатора. Насправді санатором може виступати тільки дуже серйозна банківська структура. Ми в цьому напрямку теж будемо працювати ». Голова ЦБ Ельвіра Набіулліна, правда, від прямих оцінок утрималася, заявивши, що все буде вирішуватися на основі аналізу даних тимчасової адміністрації.

Голова ЦБ Ельвіра Набіулліна від прямих оцінок утрималася, заявивши, що все буде вирішуватися на основі аналізу даних тимчасової адміністрації Фото: kremlin Голова ЦБ Ельвіра Набіулліна від прямих оцінок утрималася, заявивши, що все буде вирішуватися на основі аналізу даних тимчасової адміністрації Фото: kremlin.ru

Проте на користь того, що санація в принципі не виключається, говорить сам факт відмови від негайного відкликання ліцензії. За нашими даними, тут не обійшлося без серйозних лобістських зусиль. Ситуація нагадує старий анекдот: «Доктор, може, все-таки в реанімацію?» При тому, що, як кажуть, спочатку ЦБ був налаштований рішуче: «Я сказав в морг, значить, в морг».

Нагадаємо, за словами наших джерел, спочатку Москва була готова дати на санацію близько 100 млрд. Рублів (в кредит під 0,5% на 10 років) за умови співфінансування з боку уряду Татарстану як акціонера. Йшлося про суму в 27 млрд. Рублів, які влади республіки чи то не змогли, чи то не захотіли виділити. Тим більше що гігантські гроші довелося б кинути в топку: контроль над банком з боку Татарстану був би в будь-якому випадку втрачений. Були сподівання і на гроші «Татнефти», яка в терміновому порядку продала за 32 млрд. Рублів пакет акцій НКНХ Таїф.

Однак крапку в питанні участі Татарстану в санації поставив в ході прес-конференції Рустам Мінніханов: «Республіка взяти на санацію Татфондбанк не здатна, ми не впораємося ...» Однак при цьому він обмовився, що частина навантаження Татарстан на себе взяти готовий: «Якщо прийде санатор, ми теж будемо шукати ресурси, активи, які дозволять санатора вирішити цю задачу. Ми не будемо сторонніми спостерігачами, будемо активно підтримувати ».

Мова тут може йти як мінімум про схему bail-in - конвертації грошей на рахунках в акції. На це цілком можуть піти великі республіканські компанії - гроші-то все одно повернути проблематично. У одній тільки «Татнефти», нагадаємо, зависло 5,2 млрд. Рублів. Крім того, в пресу просочувалися відомості, що республіка готова вкластися і землею.

Ігор Сечин направив прем'єру Дмитру Медведєву лист від імені кредиторів банку, в якому просить підтримати пропозиції про санацію банку «Пересвет» Фото: kremlin Ігор Сечин направив прем'єру Дмитру Медведєву лист від імені кредиторів банку, в якому просить підтримати пропозиції про санацію банку «Пересвет» Фото: kremlin.ru

Сил сподіватися на краще клієнтам ТФБ може надати і випадок банку «Пересвет», який знаходиться під управлінням АСВ аж з 21 жовтня. І весь цей час в пресу просочується інформація про безуспішності переговорів за планом його порятунку, який оцінювався в 110 млрд. Рублів. І ось напередодні «Інтерфакс» з посиланням на джерела повідомив, що не хто інший, як директор «Роснефти» Ігор Сєчін (в якості голови ради директорів «Інтер РАО»), направив прем'єру Дмитру Медведєву лист від імені кредиторів банку, в якому просить підтримати пропозиції про санацію банку. В якості потенційного санатора пропонується підконтрольний «Роснефти» Всеросійський банк розвитку регіонів (МБРР). Медведєв, за даними інформагентства, наклав на лист позитивну резолюцію. Так що вірити треба, хоча потрібно робити поправку на лобістський потенціал ключового акціонера банку - РПЦ.

«САНАЦІЯ - ЦЕ НЕВЕРОЯТНО ВИГІДНИЙ БІЗНЕС, ПРОСТО КЛОНДАЙК»

Всі ці міркування поки що розбиваються об один важливий момент - бажаючих санувати ТФБ поки що на горизонті немає. Можливо, банк насправді нікому не цікавий, а може, потенційні учасники грають в покер, очікуючи підвищення ставок і більш вигідних умов. «Чому Татфондбанк поки не викликав інтересу у потенційних санаторів? Це питання торгу: скільки грошей дасть ЦБ, чи дасть гроші Татарстан і яка реальна діра в балансі банку. За існуючими оцінками, діра перевищує 100 мільярдів рублів. Завдання з двома невідомими - розмір діри і розмір держдопомоги. Якщо буде дана адекватна сума, яка зробить санацію вигідною, то бажаючі знайдуться », - вважає начальник аналітичного управління БКФ Максим Осадчий.

Давайте розберемося: чим може бути привабливо участь в санації? Перше - це, звичайно ж, гроші, які виділяє на санацію ЦБ. Нагадаємо, сам Татфондбанк веде оздоровлення двох банків (до речі, безпрецедентний випадок, коли на «лікарняне ліжко» потрапляє сам «лікар»). І коли в кінці минулого року він завзято боровся за санацію пітерського «Советского», експерти вказували: одна з головних причин такого ентузіазму - гроші АСВ. «Санація - це неймовірно вигідний бізнес, просто Клондайк. Чи не для всіх, звичайно. Отримуєш мільярди державних коштів у формі довгострокової позики АСВ на 5 - 10 років під наднизьку процентну ставку 0,51 відсотка. Якщо ця позика надається санованого банку, то він часто передається через міжбанківський кредит банку-санатора », - говорить Осадчий. До слова, саме це і зробив «Радянський», прокредитувавши ТФБ майже на 15 млрд., І все було б гладко, якби колишні власники банку не знайшли спосіб оскаржити в суді угоду.

Якщо санатор вміло використовує кошти від АСВ, то для нього це може бути привабливим бізнес-проектом Фото: © Наталя Селіверстова, РІА «Новости» Якщо санатор вміло використовує кошти від АСВ, то для нього це може бути привабливим бізнес-проектом Фото: © Наталя Селіверстова, РІА «Новости»

Якщо санатор вміло використовує кошти від АСВ, то для нього це може бути привабливим бізнес-проектом, каже головний економіст Альфа-Банку Наталія Орлова. У той же час вона не зовсім згодна з експертом БКФ. «У будь-якому випадку ці гроші самі по собі не вирішують проблему, вони дають банку-санатора якусь подушку безпеки на випадок, якщо щось з сановане банком піде не так, це завжди не 100-процентна вірогідність, що якість кредитного портфеля можна поліпшити. Тому, звичайно, для банку-санатора є ризик », - зазначає Орлова.

Ніякої особливої ​​відповідальності у санатора немає, заперечує Осадчий. «Ми спостерігаємо сумну видовище - багато банків, що знаходяться на санації, продовжують гнити. По лінії АСВ на санації зараз знаходяться 30 банків, ще 2 - Глобекс і Связь-Банк - сануються ЗЕБом. Багато сановане банки збиткові, причому збиткові з самого початку санації, у багатьох з них негативний капітал. Наприклад, у Московського обласного банку, який сануючих СМП Банком, діра в балансі складає 110,6 мільярда рублів. У банку "Траст", який сануючих "Відкриттям", - 48 мільярдів рублів, у санованого РНКБ "Крайінвестбанка" - 8,6 мільярда рублів, у Соцінвестбанк, санованого "Російським Капіталом" (який, в свою чергу, сануючих АСВ), - 7 мільярдів рублів, у "Радянського", який санувати Татфондбанк, - 3,9 мільярда рублів », - наводить він статистику.

В існуючій системі сам банк-санатор виступає як «зайва ланка», ще більш радикальний аналітик ГК TeleTrade Марк Гойхман. «Його інтереси часто не збігаються з завданням фінансового оздоровлення проблемного банку. Санатор отримує пільгові кошти від АСВ і може використовувати їх перш за все для своїх потреб. Згадаймо, до речі, що і Татфондбанк, саніруя банк "Радянський", сам отримав через нього кошти від АСВ. Крім того, санатор може перевести частину своїх проблемних активів на підопічний банк, формально покращуючи свій баланс і нормативи », - вважає він.

Все це чудово розуміє і ЦБ, представники якого не раз самі говорили про неефективність такого механізму санації. Тому якщо на санацію ТФБ заявиться кандидат, який захоче затикати з його допомогою свої власні діри, йому можуть і відмовити.

Друга і більш здорова причина спробувати себе в ролі «доктора» для банку - можливість прибрати до рук його активи, клієнтів, розширити свою мережу. «Інтерес санатора може бути пов'язаний з тим, що є якась синергія між бізнесом банку-санатора і сановане банком, коли можна, по суті, провести злиття бізнес-моделей або просто розширити частку ринку. Як правило, у санованого банку є проблемні кредити, але у нього є часто досить хороша депозитна база, а іноді і з кредитним портфелем можна попрацювати і поліпшити зворотність », - міркує Орлова.

Про це ж говорить і старший аналітик «Альпарі» Анна Бодрова: «Основний інтерес полягає в клієнтської мережі як великих корпоративних зарплатних проектів всередині Татфондбанка, так і роздрібних клієнтів. Зараз ситуація буде розвиватися дуже цікаво: банк перспективний, але вимагає фінансів, що далеко не кожному банківському гравцеві дозволить підійти ближче в питанні санації. Великим гравцям цей актив теж не дуже цікавий, тому що вони і так представлені в регіоні. Виходить, що Татфондбанк може бути найбільш цікавий для санації банкам схожим за розміром, але не представлених в регіоні », - міркує Бодрова.

На практиці привабливість Татфондбанка для санаторів серйозно підірвана саме в останній місяць. Прийди він, коли все було тихо, і в його розпорядженні відразу ж виявилася б півмільйонна армія роздрібних клієнтів, а також 35 тис. Юросіб, які тримали в банку рахунки. Зараз половину грошей вкладники вже отримали від АСВ, юрособи теж обзавелися паралельними рахунками і втечуть при першій можливості. Бренда, в який стільки вкладено за десятиліття історії банку, вважай, теж немає.

Що стосується мережі обслуговування, то велика частина з 91 підрозділу ТФБ розташована в Татарстані і частково Башкортостані. Багато в чому вона дублює зону покриття того ж «АК БАРС» або Ощадбанку. Єдиний великий банк в республіці, не має гідної мережі, - це «Аверс», але він на роздріб і не орієнтується. Для федералів ж так сильно ущільнювати десь «на відшибі», в Татарстані, особливого сенсу немає. Крім того, потрібно враховувати, що в останні роки головний тренд на банківському ринку - скорочення числа відділень, так як фінансові послуги йдуть в інтернет. Так що філії та допофіси не особливо котируються.

У «Уралсиб» санацію проводить новий власник, а старий лише має міноритарний пакет акцій Фото: «БІЗНЕС Online» У «Уралсиб» санацію проводить новий власник, а старий лише має міноритарний пакет акцій Фото: «БІЗНЕС Online»

Залишається кредитний портфель, але від нього швидше можна чекати сюрпризів. Особливо якщо враховувати, що все найсмачніше ще в 2015 році «обгриз» «АК БАРС», обмінюючи погані мусінскіе активи на хороші роздрібні портфелі автокредитів та іпотеки. Взяти ж вовни жмут з бізнесів Роберта Мусіна, які були в числі основних позичальників банку, буде складно. Банкрутство «Спартака» і основного юрособи DOMO можна розглядати як симптом підготовки кругової оборони.

Відсутність достовірних відомостей про розміри дірки - теж одна з причин пасивності потенційних санаторів. Сануючих організація фактично стає власником даного банку, нагадує аналітик групи компаній «Фінам» Богдан Зварич. Як приклад він наводить оздоровлення «Уралсиба», де санацію проводить новий власник, а старий лише має міноритарний пакет акцій. «При цьому АСВ виділяє кредит на санацію банку, однак він не завжди повністю покриває дірку, що утворилася в балансі банку. В результаті санатор змушений вливати в банк власні кошти. Відзначимо, що в ході процедури оздоровлення банку можуть розкритися проблеми, які не видно відразу, що несе на собі додаткові ризики. На мій погляд, відмова деяких банків від санації Татфондбанка викликаний саме побоюваннями зростання проблемної заборгованості і збільшення дірки, що призведе до необхідності вливати додаткові кошти в банк », - вважає він.

Зараз Татфондбанк як об'єкт санації непривабливий, вважає Гойхман. «За недавніми даними, діра, тобто перевищення зобов'язань над активами, становить 110 - 115 мільярдів рублів - занадто важкий тягар. Крім того, банк - один з системоутворюючих в республіці, в ньому важлива участь і інтереси уряду Татарстану, численних підприємств регіону. Це зменшує маневреність для будь-якого зовнішнього інвестора », - пояснив він« БІЗНЕС Online ».

Зараз Татфондбанк як об'єкт санації непривабливий, вважає експерт Фото: prav Зараз Татфондбанк як об'єкт санації непривабливий, вважає експерт Фото: prav.tatarstan.ru

Джерело в одному з найбільших потенційних банків-санаторів так і сказав нам на умовах анонімності: «Відлякує занадто велика діра в балансі. Вона утворилася через значні втрат ТФБ: вони купували акції відомого "Пересвіту", плюс інші дії менеджменту ».

Відзначимо, що наші джерела, близькі до колишнього керівництва банку, оцінюють розмір діри в Татфондбанк скромніше тих цифр, який фігурували в пресі, - «всього» в 48 млрд. Рублів (без урахування інших банків групи). Відповідь, яка цифра ближче до істини, мабуть, якраз і дасть зовнішня адміністрація АСВ. Інше питання, що і їх оцінки, як показує практика, можуть коригуватися в процесі санації.

КЛУБ відмовників: ВТБ, «ВІДКРИТТЯ», АЛЬФА-БАНК

Поки ділове співтовариство не втрачає надії на можливий порятунок ТФБ, «БІЗНЕС Online» вирішив з'ясувати, хто все ж готовий брати участь у фінансовому оздоровленні другого за величиною банку Татарстану. Для цього ми звузили коло до 15 найбільших банків РФ, які потенційно могли б переварити ті самі 211 млрд. Рублів активів-нетто ТФБ. Також слід враховувати, що санатора, швидше за все, доведеться взяти на борт і ІнтехБанк з активами на 35 млрд., Разом розбиратися доведеться з активами без малого на чверть трильйона рублів.

Президент ВТБ Андрій Костін пояснив, що група не обговорює участь у можливій санації банків Татарстану, але вивчає питання придбання невеликих здорових регіональних банків Фото: «БІЗНЕС Online» Президент ВТБ Андрій Костін пояснив, що група не обговорює участь у можливій санації банків Татарстану, але вивчає питання придбання невеликих здорових регіональних банків Фото: «БІЗНЕС Online»

Одними з дере з'явилися ПОВІДОМЛЕННЯ про можливе Підключення до процесса Банку ВТБ. Нагадаємо, на частко роздрібного ВТБ24 довелося 4 млрд. Рублей, або 7,3% від Загальної суми відшкодування, віділеного АСВ фізособам - вкладникам Татфондбанка. Однако Незабаром з'явилися чутки були Досить енергійно розвіяні - їх спростувала прес-служба іншого за величиною банку РФ. А президент ВТБ Андрій Костін пояснивши, что група НЕ обговорює долю у можлівій санації банків Татарстану, но вівчає питання придбання невеликих здорових регіональніх банків. «Чесно, Ніколи ... Судячі з того, что Вже виплати почінаються, мені здається, что поїзд вже Пішов. Ми Ніколи даже НЕ обговорювалі це. Ми после Банку Москви жодних банку не санувалі и не дуже Хочемо », - сказавши Костін, відповідаючі на відповідне запитання. Костіна «колись» і з ще однієї причини: на найближчі роки його «головняк» №1 - злиття і перехід на одну акцію з ВТБ24 (до слова, він був створений на базі Гута-банку, що не пережив кризи 2004 року).

Від своєї участі в санації, за даними «Ведомостей», відмовілася і фінансова корпорація «Відкриття», ключовими акціонерами якої є Вадим Бєляєв, Рубен Аганбегян, Олександр Мамут, Вагіт Алекперов і вищезгаданий ВТБ. Однак варіант з «Відкриттям» не варто скидати з рахунків в силу особливої ​​близькості банку до АСВ. Як банку-агента «Відкриття» отримало левову частку вкладників, маючи в Казані всього парочку відділень.

Від своєї участі в санації відмовилася і фінансова корпорація «Відкриття», яка отримала в якості банку-агента левову частку вкладників Фото: «БІЗНЕС Online» Від своєї участі в санації відмовилася і фінансова корпорація «Відкриття», яка отримала в якості банку-агента левову частку вкладників Фото: «БІЗНЕС Online»

аналогічне Заява з відмовою від санації поширював і Альфа-Банку. Одним з його ключових бенефіціарів є Михайло Фрідман - володар другого за розмірами стану серед бізнесменів РФ за версією журналу Forbes.

Підкреслимо, що у всіх цих «відмовників» є досвід санації: у Альфа-Банку - Балтійського банку, у «Відкриття» - банку «Траст», у ВТБ - Банку Москви. Однак не можна виключати «заходу на друге коло» пропозицій для потенційних санаторів - після коригування позицій всіх учасників. Так що зберігаються невеликі шанси побачити в ролі «доктора» кого-небудь з тих, хто раніше публічно заявив про відсутність інтересу.

Втім, таких було не так вже й багато, і «БІЗНЕС Online» продовжив опитування власними силами. У банку «Санкт-Петербург» нашому виданню заявили, що в переговорах з приводу можливої ​​санації ТФБ не брали участь. Уточнимо, що 51,2% капіталу банку належить топ-менеджерам кредитної організації, з них 22,8% - особисто Олександру Савельєву, ще 7,9% контролює шведська «Іст Кепітал Груп», 5,4% - Сергій Сердюков і 5, 3% - ЄБРР.

Спростувало можливість своєї участі в санації і АІЖК, хоча відомо, що останнім часом воно шукає опорний банк в сфері іпотечного кредитування і ТФБ цілком міг би підійти - досвід у колективу великий.

Голова правління «АК БАРС» Банку Зуфар Гараєв спростував можливу участь в санації ТФБ Фото: «БІЗНЕС Online» Голова правління «АК БАРС» Банку Зуфар Гараєв спростував можливу участь в санації ТФБ Фото: «БІЗНЕС Online»

Хоча «АК БАРС» Банк (АББ) і не входить в Топ-15 за активами, нагадаємо і його позицію. На офіційній прес-конференції голова правління АББ Зуфар Гараєв теж спростував можливу участь в санації ТФБ.

ОФІЦІЙНО НЕ ВІДМОВИЛИСЯ, АЛЕ шанси невеликі

Росбанк, підконтрольний французькій групі Societe Generale SA, і «Юникредит», підконтрольний італійської Unicredit Group, на наші запити не відповіла. Втім, від гравців з іноземним контролем навряд чи варто чекати участі в порятунку ТФБ за цілою низкою причин. Хоча ще один з найбільших банків - Райффайзенбанк - офіційно не став відмовлятися від можливої ​​участі в переговорах. У прес-службі кореспонденту нашого видання заявили, що просто утримаються від коментарів. Відомо, що Райффайзенбанк контролюється австрійським «Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ».

Росбанк, підконтрольний французькій групі Societe Generale SA, на наш запит не відповіли Росбанк, підконтрольний французькій групі Societe Generale SA, на наш запит не відповіли. Втім, від гравців з іноземним контролем навряд чи варто чекати участі в порятунку ТФБ Фото: «БІЗНЕС Online»

Банк «Росія», ключовим акціонером якого виступає один з найбагатших бізнесменів РФ і друг Путіна Юрій Ковальчук, коментаря не надав. Але з огляду на відсутність активності банку в якості санатора, накладених на банк західних санкцій та інших обставин розраховувати на цю пітерську організацію не слід.

У число тих, хто утримався від коментарів увійшло дітище «народного надбання» - Газпромбанк. Втім, останнім часом бажання оздоровити кого-небудь з потерпілих лихо колег він не виявляв.

Михайло Гуцерієв, ДМИТРО ПАТРУШЕВ, БРАТИ Ананьєва?

Зовсім інша справа - наступний потенційний «лікар». Хоча офіційно в Бинбанке нашому виданню заявили, що не коментують можливу участь у переговорах щодо фінансового оздоровлення ТФБ. Зате це один з найбільших санаторів, що називається, з'їв собаку на цій справі. Нагадаємо, що свого часу Бінбанк прийняв на санацію групу Зростання Банку, в яку також увійшов казанський філія (колишній банк «Казанський»). Причому до цього Бінбанк вже мав досвід санації Башінвестбанка і Москомприватбанку.

Офіційно в Бинбанке, що з'їв собаку на санацію, заявили, що не коментують можливу участь у переговорах щодо фінансового оздоровлення ТФБ Фото: «БІЗНЕС Online» Офіційно в Бинбанке, що з'їв собаку на санацію, заявили, що не коментують можливу участь у переговорах щодо фінансового оздоровлення ТФБ Фото: «БІЗНЕС Online»

Правда, оздоровлення того ж Зростання Банку довелося перекласти на плечі основного акціонера Бінбанку Михайла Шішханова, але експерти припускали, що зроблено це було лише для поліпшення звітності банку-санатора. Уточнимо, що Шішханов - племінник Михайла Гуцерієва, який зі статком $ 5,9 млрд. Також входить до числа найбагатших бізнесменів РФ за версією журналу Forbes.

Тим часом Промсвязьбанк (ПСБ), що належить іншим завсідникам рейтингів Forbes - братам Олексію та Дмитру Ананьєва, поки зберігає уперто замовчують. Зараз ПСБ оздоровлює Автовазбанку (АВБ). Причому за рік з початку санації (24 липня 2015 року) Промсвязьбанк передав підопічним більше 50 млрд. Рублів кредитів, з яких вже 20% визнані знеціненими. В результаті портфель АВБ виріс більш ніж втричі, причому за рахунок кредитів далеко не найкращої якості, пише «Комерсант».

Промсвязьбанк, який зараз оздоровлює Автовазбанку, зберігає уперто замовчують Фото: «БІЗНЕС Online» Промсвязьбанк, який зараз оздоровлює Автовазбанку, зберігає уперто замовчують Фото: «БІЗНЕС Online»

Потенційно міг би взяти вагу в чверть трильйона Московський кредитний банк, підконтрольний Роману Авдєєва, причому раніше МКБ цікавився санацією Інвестторгбанка. До речі, МКБ і Татфондбанк пов'язує загальний акціонер - КК «Регіонфінансресурс», яка через фонд «Вектор розвитку» володіє 8,2% МКБ і на 1 листопада поточного року володіла 8,7% капіталу ТФБ. У цій кредитній організації на наш запит вважали за краще просто промовчати, тобто зректися від участі в санації ТФБ не стали.

Серед тих, хто офіційно не відмовився від своєї участі, - на 100% належить державі Россельхозбанк, очолюваний Дмитром Патрушевим, сином секретаря російського Радбезу. Наші джерела на банківському ринку вважають, що, хоча банк і не займався перш санації, колись треба починати. ТФБ, який має гарну мережу саме в районах і довгий час спеціалізувався на сільському господарстві, міг би і підійти при хорошому посаг.

Звичайно, напевно місцева еліта буде не в захваті, якщо одна з цих персон буде так глибоко запущена в Татарстан, але якщо іншого виходу немає ...

Серед тих, хто офіційно не відмовився від своєї участі, - на 100% належить державі Россельхозбанк, хоча раніше він санації не займався Фото: «БІЗНЕС Online» Серед тих, хто офіційно не відмовився від своєї участі, - на 100% належить державі Россельхозбанк, хоча раніше він санації не займався Фото: «БІЗНЕС Online»

ГРЕФ ЗАЛИШАЄ ПОЛЕ ДЛЯ МАНЕВРУ?

Зрозуміло, не можна обійти увагою і найбільшу фігуру на цій дошці. Раніше заступник голови Волго-Вятського банку Ощадбанку Росії, керуючий відділенням «Банк Татарстан» Рушан Сахба заявивши про невигідність участі Ощадбанку в санації ТФБ. «Ми підходимо до цієї теми прагматично: якщо виходячи з економічної доцільності рішення буде ефективним, то керівництво прийме таке рішення. Але поки такої доцільності ми не бачимо », - сказав Сахба на підсумковій зустрічі з журналістами. У центральному ж офісі Ощадбанку коментувати «БІЗНЕС Online» інтерес до можливої ​​санації ТФБ відмовилися. Герман Греф також не висловлювався на цю тему публічно, а значить, залишив простір для маневру. Можливо, він чекає на вердикт тимчасової адміністрації станом активів ТФБ і дійсно цікавого пропозиції щодо плану санації.

З іншого боку, Сбербанк ніколи раніше в санації не влазив, інакше на нього вже багато чого б повісили. Банку, що не відчуває проблем ні з ресурсами, ні з мережею обслуговування, угода з ТФБ як бізнес дійсно навряд чи цікава. Якщо тільки скажуть, що треба ...

Сбербанк ніколи раніше в санації не влазив, інакше на нього вже багато чого б повісили Фото: «БІЗНЕС Online» Сбербанк ніколи раніше в санації не влазив, інакше на нього вже багато чого б повісили Фото: «БІЗНЕС Online»

Таким чином, на шахівниці залишаються фігури Ощадбанку, Бінбанку, Промсвязьбанка, Россельхозбанка і МКБ. Саме ці кредитні організації виглядають найбільш імовірними санаторами ТФБ, якщо відповідне рішення все ж буде прийнято Центробанком. Хоча, як у випадку з банком «Уралсиб», який взяв санувати особисто Володимир Коган, не можна виключати персональної участі будь-кого з успішних російських бізнесменів. Також все-таки не будемо забувати про таких фінансово успішних компаніях, як «Татнефть» (безпосередньо або, наприклад, через «Зеніт») або ТАИФ - їх теж в тій чи іншій формі можуть «попросити» подбати про «спадщину» Мусіна.

За оцінками одного з наших співрозмовників, не виключений варіант «технічної санації», при якому санатор прийде в банк не для того, щоб вдихнути в нього життя, а для того, щоб плавно здути, по максимуму розшити зобов'язання і «закінчити» його, перетворивши в банк поганих боргів.

Але цілком можливий і варіант, при якому влада намагатиметься вирішити проблему «ошуканих підприємців ТФБ", як вони себе називають, шляхом тиску на власників банку. Для Мінніханова метод не новий: його обкатали, зокрема, на забудовників, у яких є ошукані пайовики. Глава «Свея» Рашид Аитов, як відомо, тільки і просить з-за ґрат «дати добудувати будинки». Дамоклів меч висить і над власником «Фону» Анатолієм Лівадії. Так що віддане президентом РТ вказівку перевірити «відповідальних осіб» Татфондбанка можна розглядати як дзвіночок, що і такий сценарій не виключений.

Чи треба проводити санацію Татфондбанка?

43% Так. Того вимагають інтереси малого і середнього бізнесу

28% Ні. Банки на зразок ТФБ не повинні виживати

22% Не знаю, але навряд чи знайдеться бажаючий це робити

7% Мені без різниці доля ТФБ і його клієнтів - це ринок, і ризики завжди є

Прийом голосів за опитуванням закритий

Спільно з експертами «БІЗНЕС Online» вирішив поворожити на кавовій гущі - хто все-таки може стати рятівником другого за величиною банку Татарстану?
Ситуація нагадує старий анекдот: «Доктор, може, все-таки в реанімацію?
«Чому Татфондбанк поки не викликав інтересу у потенційних санаторів?
Давайте розберемося: чим може бути привабливо участь в санації?
Михайло Гуцерієв, ДМИТРО ПАТРУШЕВ, БРАТИ Ананьєва?
Чи треба проводити санацію Татфондбанка?