Реклама
Реклама
Реклама

Особисті історії про виховання, сімейні цінності, успіхи та невдачі

Що робити, якщо спина болить, а жити як «доктор прописав» немає ні часу, ні бажання? Шукати «золоту середину» - спосіб життя, «влаштовує» хвору спину. Про свої пошуки компромісу розповідає соціолог Діна Томбу.

Спина у мене боліла давно, але одного разу біль став нестерпним. «Міжхребцева грижа, - констатував лікар і додав:« Результат сидячого способу життя і тягання важких сумок ». За його словами, в лікуванні грижі хребта є два методи. Хірургічний - цю злощасну грижу просто вирізати. Медикаментозний - робити лікувальну гімнастику, а в період загострення болю в спині знімати мазями і уколами.

Операцію я вирішила не робити. Роком раніше її переніс чоловік, проте спина у нього вболівати не перестала, так як виникли грижі в інших відділах хребта. Медикаментозне лікування принесло мені тимчасове полегшення. Я акуратно ходила в поліклініку на курс лікувальної гімнастики. Після закінчення мені вручили роздруківку з комплексом вправ для самостійних занять. Але вдома заняття не пішли. Звичайна логіка - болі начебто пішли і тобі вже здається, що ти здоровий. А потім спина знову починає боліти.

Я стала шукати альтернативи цим двом методам. Мені порадили народного цілителя. Той же самий результат - на деякий час болю в спині пішли, потім повернулися знову. Однак я запам'ятала слова цілителя: «Хвороба хребта - це не застуда. Не змінюючи способу життя, вилікувати її неможливо ».
Одного разу хтось із знайомих згадав про центр доктора Бубновського і про його методі лікування, в основі якого - вплив на глибокі м'язи хребта за допомогою певних вправ на спеціально розроблених тренажерах. Суть в тому, що заняття, з одного боку, знімають навантаження з хребта, а з іншого, активують мікроциркуляцію його глибоких м'язів. У підсумку, біль і спазми йдуть.

Ми з чоловіком поїхали в Центр і купили собі курс. Кожному з нас «прописали» програму з індивідуальної навантаженням - в залежності від діагнозу, стану захворювання і рівня фізичної підготовки. У той момент у мене було чергове загострення грижі диска, але, почавши займатися, я досить швидко відчула полегшення. У мене не тільки перестала боліти спина, але покращився і загальне самопочуття. Я стала краще спати, так як з хворою спиною я могла спати тільки на животі, скорчившись.

Я стала краще спати, так як з хворою спиною я могла спати тільки на животі, скорчившись

Завдяки заняттям, я схудла на сім кілограмів. У мене змінилася хода, я перестала сутулитися. Я стала більш витривалою і підтягнутою. «Дуже добре виглядаєш», - говорили мені друзі. Ще б пак, адже на виконання денної норми занять - призначеного числа вправ на потрібних тренажерах - у мене пішло близько трьох годин. За порадою фахівців Центру, для отримання реального ефекту я займалася майже кожен день. Іноді, якщо залишалися сили, я ходила на додаткові заняття - по дихальної або лікувальної гімнастики. Все-таки для неспортивної «білого комірця» дві-три години занять - це велике навантаження. А ще час на дорогу - з урахуванням цього на відвідування Центру в Сокольниках я витрачала в середньому близько п'яти годин.

Першим не витримав чоловік. На заняття він міг їздити тільки після роботи - по пробкам в годину пік. Він сильно втомлювався, і тижні через три зірвався. Завдяки гнучким графіком роботи і машині, я протрималася довше. Кожного разу, виходячи з Центру після занять, я відчувала себе чудово. Але дорога по пробкам з Сокільників на Південно-Захід отруювала життя. Загалом, через три місяці я зрозуміла, що втомилася витрачати своє життя на заняття і ходити перестала. Спрацювала та ж сама логіка: спина боліла, був стимул їздити. Коли біль пішла, повернулася лінь. І як завжди - через якийсь час проблеми з грижею повернулися, адже я як і раніше вела сидячий спосіб життя.

Якось я помітила, що коли живу у батьків за містом, спина болить менше. Чому, задумалась я. У тій місцевості немає громадського транспорту, тому всі ходять пішки. Крім того, поруч ліс, море - гуляти дуже приємно. Тому там я теж багато ходжу. Само собою з пам'яті спливли колись прочитані факти про користь ходьби, наприклад, що півгодинні прогулянки п'ять разів на тиждень продовжують життя в середньому на два роки, і що, на думку японців, для гарного самопочуття до глибокої старості потрібно проходити сім кілометрів в день . І одного разу я абсолютно чітко усвідомила: чим більше ходиш, тим менше болить спина.

Ходьба мені підходила, тим більше що тоді на заняття у фітнес-клубі не було ні грошей, ні часу. Оскільки в нашому мікрорайоні Москви парку поруч немає, я стала придумувати справи, які можна робити пішки. Наприклад, по дорозі додому з роботи потрібно заїхати в магазин канцтоварів. Раніше я просто заїжджала по шляху і купувала. Тепер - спочатку я ставлю машину на стоянку біля будинку, а потім пішки йду і роблю покупки. Точно також я ходжу і в інших справах - в ощадбанк, на пошту, за хлібом. А потім пішки піднімаюся додому на дев'ятий поверх.

Або взяти дорогу на роботу - на машині я доїжджаю лише до найближчої станції метро і залишаю її там. А потім спускаюся пішки по ескалатору, піднімаюся вгору - в загальному, активно добираюся до потрібної станції. Потім від метро йду пішки до роботи. І навіть влітку, коли пробок в Москві майже немає, я залишаю машину у метро.

Влітку на дачі я вмовляю сімейства не штовхатися на ділянці, а, наприклад, сходити на пікнік. Під час подорожей ми ніколи не беремо «тріп» - всюди ми ходимо пішки. У невеликих містах це нескладно. Адже до будь-якого місця можна дійти за півгодини. За московськими мірками це не відстань. В останній раз були в Парижі, який важко назвати маленьким. Я наполягла, щоб ми оглядали місто пішки, і в черговий раз переконалася, що автобусну екскурсію з пішим оглядом просто не порівняти.

У такому режимі я живу вже два роки. Скільки кілометрів я проходжу в день? По-різному: іноді два кілометри - до курсів англійської та назад. Найбільше - п'ять-шість кілометрів, від будинку до найближчого кінотеатру і назад. Але це буває не так часто. Досвідченим шляхом я встановила: щоб у мене спина не боліла, потрібно ходити годину в день - 30 хвилин туди і 30 хвилин назад.

Чи можна за годину отримати такий же результат іншим способом? Напевно, можна, наприклад, на килимку будинку зробити спеціальні вправи для спини. Але це, так би мовити, на любителя. Особисто для мене годинна прогулянка - це найбільш приємний і ефективний спосіб позбутися від болю в спині. І тепер я точно знаю: всі проблеми з грижею - від наших безвілля і ліні.

Шановні читачі, якщо ви хочете поділитися особистим досвідом, напишіть нам! Ми із задоволенням опублікуємо вашу історію.


Мітки статті: біль , хребет , спина , особистий досвід , особиста історія

Що робити, якщо спина болить, а жити як «доктор прописав» немає ні часу, ні бажання?
Скільки кілометрів я проходжу в день?
Чи можна за годину отримати такий же результат іншим способом?