Реклама
Реклама
Реклама

Мінфін дозволив брати один патент на вантажоперевезення по всій території РФ

Податковим законодавством встановлено, що патент діє на території того суб'єкта РФ, який вказаний в патенті Податковим законодавством встановлено, що патент діє на території того суб'єкта РФ, який вказаний в патенті. Тому у багатьох підприємців, які оформили патент на вантажоперевезення в 2013 році, виникало питання: патент діє на всій території Росії або тільки в тому регіоні, в якому отримано патент. І треба чи ні брати патент в кожному регіоні, в який ІП доставляє вантаж або забирає його звідти.

Нещодавно Мінфін в черговому листі дав роз'яснення з цього «слизькому» питання, лист як завжди наводиться нижче. Але спочатку я хочу ще раз повернутися до теми порівняння 2-х систем оподаткування: ЕНВД і Патент. Поясню чому:

Питання з патентами з вантажоперевезень цікавив мене давно, так як серед моїх клієнтів є підприємці, які надають автотранспортні послуги. З ІП, які здійснюють діяльність самостійно, без найманих працівників, все було зрозуміло: з 2013 року вони залишилися на ЕНВД, так як для них це було вигідніше по податках. Я вже писав про це в статті Що вибрати в 2013 році: ЕНВД або Патент? , Тому повторюватися не буду.

А ось з підприємцями-роботодавцями, які перебувають на патенті з вантажоперевезень, не все так просто. Пояснюю чому: Енведешнік сплачує податок ЕНВД і страхові внески за працівників в розмірі 30%, а Патентщік платить вартість патенту + страхові внески за працівників по зниженим тарифом 20%. Знижений тариф за працівників за патентом встановлює ст. 58 закону 212-ФЗ «Про страхові внески до Пенсійного фонду Російської Федерації, Фонд соціального страхування Російської Федерації, Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування».

Так ось, якщо скласти суму податків і страхових внесків окремо по ЕНВД і патенту, то в деяких випадках виходить вигідніше застосовувати саме патент. Відразу скажу, що в кожному регіоні РФ прийняті свої ставки по патентах і по ЕНВД, тому я не можу відповісти на питання: А в моїй ситуації що вигідніше: ЕНВД або Патент. Щоб визначити оптимальний режим оподаткування, Вам треба зробити розрахунок податкового навантаження окремо по ЕНВД і патенту, і порівняти.

Дане порівняння систем оподаткування справедливо не тільки для діяльності по вантажоперевезеннях, але і для інших ІП-роботодавців, які використовують патент.

Як і обіцяв, привожу лист:

Як і обіцяв, привожу лист:

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ

ЛИСТ
від 7 лютого 2013 року № 03-11-12 / 15

питання:

Індивідуальний підприємець в 2013 р для цілей застосування патентної системи оподаткування отримав патент на надання автотранспортних послуг з перевезення вантажів автомобільним транспортом на території Московської області.
Чи може підприємець в рамках даного патенту надати організації послуги з перевезення вантажу з Московської області у Володимирську область і назад?

відповідь:

Департамент податкової і митно-тарифної політики розглянув звернення з питання застосування патентної системи оподаткування і повідомляє наступне.

Згідно п. 1 ст. 346.43 Податкового кодексу Російської Федерації (далі - Кодекс) патентна система оподаткування встановлюється Кодексом, вводиться в дію відповідно до Кодексу законів суб'єктів Російської Федерації і застосовується на територіях зазначених суб'єктів Російської Федерації.
На підставі пп. 10 п. 2 ст. 346.43 Кодексу патентна система оподаткування застосовується індивідуальними підприємцями щодо надання автотранспортних послуг з перевезення вантажів автомобільним транспортом.
Відповідно до п. 1 ст. 346.45 Кодексу документом, що засвідчує право на застосування патентної системи оподаткування, є патент на здійснення одного з видів підприємницької діяльності, щодо якої законом суб'єкта Російської Федерації введена патентна система оподаткування. Патент видається індивідуальному підприємцеві податковим органом за місцем взяття індивідуального підприємця на облік в податковому органі як платник податку, який застосовує патентну систему оподаткування.
Патент діє на території того суб'єкта Російської Федерації, який вказаний в патенті. Індивідуальний підприємець, який отримав патент в одному суб'єкті Російської Федерації, має право отримати патент в іншому суб'єкті Російської Федерації.
У той же час, якщо договори на надання автотранспортних послуг з перевезення вантажів автомобільним транспортом укладаються в суб'єкті Російської Федерації, в якому отримано патент, а в іншому суб'єкті Російської Федерації знаходиться тільки пункт призначення (відправлення) вантажу в рамках зазначених договорів, платник податків має право не подавати заяву на отримання патенту в іншому суб'єкті Російської Федерації і, відповідно, має право провадити зазначений вид діяльності в рамках одного патенту, отриманого за місцем постановки на у чет в податкових органах.

Заступник директора
департаменту податкової
і митно-тарифної політики
С.В.РАЗГУЛІН
07.02.2013

Чи може підприємець в рамках даного патенту надати організації послуги з перевезення вантажу з Московської області у Володимирську область і назад?