Реклама
Реклама
Реклама

Нові правила усиновлення?

  1. Нічого нового, промовлені терміни
  2. Хочемо взяти дитину. Що робити?
  3. Різні форми влаштування
  4. Усиновлення - вимоги
  5. Отримання висновку про можливість бути усиновлювачами
  6. Підбір дитини
  7. Рішення про усиновлення приймає суд!
  8. Що таке опіка?
  9. Усиновлення та опіка - в чому різниця?
  10. Якщо все і так зрозуміло, про що тоді наказ № 588?

15 червня Міністерством освіти був випущений Наказ №588, що містить докладний регламент, за яким громадянам відтепер буде надаватися інформація про дітей-сиріт з федерального банку даних. Потім пролунали гучні заяви про те, що всі проблеми з інформацією і порядком дій для людей, які в пошуках дитини звертаються до Міністерства освіти, нарешті вирішені. «Правмір» з'ясував, що нового привніс цей документ у вітчизняну практику, і так чи сильно він «врятував» потенційних усиновителів.

Нічого нового, промовлені терміни

Юристи підкреслюють: нічого нового в вітчизняну практику збору документів і надання інформації наказ №588 не зробив. Він просто ще раз прописав процедуру і промовив терміни. Однак на практиці спосіб пояснити, чому вони не вклалися у відведений законом час, вітчизняні інстанції, як правило, знаходять легко.

Хочемо взяти дитину. Що робити?

Як і раніше: дивитися інформацію на порталі usynovite.ru . Всі необхідні документи і дії з підбору і оформлення дітей, про яких ми будемо говорити нижче, докладно розписані там.

Зверніть увагу: наведені тут списки документів - орієнтовні! Що конкретно може знадобитися саме вам, детально роз'яснять на спеціальних заняттях в Школі прийомних батьків. ШПР зараз проходять всі, крім близьких родичів дитини!

Різні форми влаштування

Отже, вітчизняне законодавство передбачає різні форми влаштування дитини - усиновлення, опіку, прийомну або патронатну сім'ю. Обрана форма залежить як від можливостей майбутнього усиновителя (опікуна), так і від статусу дитини, який вказаний на особистій сторінці дитини в федеральної базі.

Усиновлення - вимоги

Законодавство передбачає, що дитина набуває права кровного своерожденного дитини. Потенційні усиновителі повинні бути дієздатні, мати постійне місце проживання і дохід, не мати судимості, пройти Школу прийомних батьків, не мати протипоказань за станом здоров'я, а також не мати в послужному списку скасованого усиновлення або позбавлення батьківських прав. Різниця у віці між дитиною та усиновлювачами, не перебувають у шлюбі, повинна бути не менше шістнадцяти років.

Різниця у віці між дитиною та усиновлювачами, не перебувають у шлюбі, повинна бути не менше шістнадцяти років

Фото: newtimes.ru

Отримання висновку про можливість бути усиновлювачами

Висновок отримують в територіальних органах опіки. Для його отримання потрібно надати:

  • Заява;
  • коротку автобіографію;
  • довідку з роботи із зазначенням посади та зарплати за останні 12 місяців;
  • копію фінансового особового рахунку і виписку з будинкової книги або документи про право власності на житло;
  • довідку про відсутність судимості;
  • медичний висновок про стан здоров'я;
  • копію свідоцтва про шлюб;
  • копію документа про проходження спеціальної підготовки (як правило, свідоцтва про закінчення ШПР);
  • для пенсіонерів - довідку з пенсійного фонду і копію пенсійного посвідчення.

Далі протягом семи днів орган опіки обстежує житлові умови заявника, причому, крім самих житлових умов, оцінює його мотиви і особисті якості, здатність до виховання дитини і відносини в родині.

Про огляд складається акт. А рішення органу опіки про можливість або неможливість бути усиновлювачем оформляється у вигляді ув'язнення. Після оформлення висновку заявнику повертаються оригінали зданих в опіку документів.

У разі, якщо рішення позитивне, людини ставлять на облік як кандидата в усиновлювачі.

Підбір дитини

Після того, як оформлено висновок про можливість бути усиновлювачем, місцевий орган опіки надає претендентові відомості про всіх дітей, відкритих для усиновлення за місцем проживання усиновителів.

Якщо серед таких дітей усиновителі дитини що не підібрали, вони звертаються за інформацією до федерального банк даних. Перегляд деяких відомостей про дітей можливий за допомогою бази даних, що знаходиться у відкритому доступі. Для отримання більш докладних відомостей про дитину заявник повинен звернутися до зазначеного на сторінці дитини регіональному оператору (як правило - територіальний відділ міністерства освіти).

Заявник надає оператору заяву з проханням про підбір дитини, висновок про можливість бути усиновлювачем і заповнює анкету. Після цього оператор надає йому всі наявні відомості про дитину (інформація про здоров'я дитини, як правило, надається за даними останньої диспансеризації, яку дитина проходив).

За згодою громадянина усиновити дитину йому видається направлення на відвідування. Потрібно познайомитися з дитиною особисто і встановити контакт (як мінімум при одному з відвідувань присутній фахівець з опіки). Наявність контакту між дитиною та усиновлювачем далі буде основним аргументом для суду, який вирішуватиме, віддати дитину чи ні.

Потенційні усиновителі також знайомляться з документами дитини. Факт ознайомлення з медичним висновком про здоров'я дитини потрібно підтвердити письмово.

Про результати візиту громадянин письмово інформує регоператора. Якщо дитина не підійшов, пошук триває.

Фото: changeonelife.ru

Рішення про усиновлення приймає суд!

Для цього усиновитель повинен звернутися в суд за місцем проживання дитини. Суд приймає рішення про усиновлення дитини, або відмовляє в усиновленні. Якщо прийнято позитивне рішення про усиновлення, можна йти в місцевий відділ РАГС і просити внести зміни в запис про акт народження (змінюється по батькові та прізвище).

Батькові і прізвище дитини не змінюють, якщо суд прийняв рішення про збереження відносин усиновленої дитини з кровними батьками або одним з батьків.

Що таке опіка?

Більш проста в оформленні форма устрою - опіка. При опіку опікун стає законним представником дитини до 14 років і здійснює від його імені всі юридично значимі дії. Для дітей старше 14 років оформляється піклування. В цьому випадку піклувальники надають підопічним сприяння у здійсненні їх прав.

Усиновлення та опіка - в чому різниця?

Оскільки процедура підбору і оформлення дитини в усиновлення і опіку частково збігається, далі ми будемо говорити про відмінності.

На відміну від усиновителя, опікуна стежить за збереженням майна підопічного, але сам цим майном не розпоряджається.

Між опікуном і підопічним не виникає спадкових і аліментних відносин.

Для того, щоб прийняти підопічного в сім'ю, необхідна згода всіх повнолітніх членів сім'ї, які проживають разом з кандидатом в опікуни. Враховується також думка дітей від десяти років.

Рішення суду для оформлення опіки не потрібно. Рішення приймає орган опіки за місцем проживання дитини, про що складає акт про призначення опікуна.

Опіка буває оплатній - в тих випадках, коли опікуну виплачується винагорода за договором про приймальні або прийомній сім'ї.

Раз на рік опікун надає в місцевий орган опіки звіт про управління та використання майна підопічного.

Якщо все і так зрозуміло, про що тоді наказ № 588?

Про найрізноманітніші речі. Наприклад, про те, що очікування в черзі бажаючих подати документи на опіку і усиновлення не повинно тривати довше п'ятнадцяти хвилин.

Особливо чудовий пункт регламенту №35:

«Приміщення, в яких надається державна послуга, що включають приміщення для очікування та прийому заявників, обладнуються стільцями (кріслами) і столами і забезпечуються писальної папером і письмовим приладдям».

Так що, оформляючи документи на дитину, вимагайте папір для письма. Повинні дати.

При написанні використані матеріали порталу usynovite.ru

Що робити?
Що таке опіка?
Усиновлення та опіка - в чому різниця?
Якщо все і так зрозуміло, про що тоді наказ № 588?
Що робити?
Що таке опіка?
Усиновлення та опіка - в чому різниця?
Якщо все і так зрозуміло, про що тоді наказ № 588?