Реклама
Реклама
Реклама

Здача житлових і нежитлових приміщень, машино-місць в найм (оренду)

2
2   При здачі громадянами житлових і нежитлових приміщень, машино-місць в найм (оренду) іншим громадянам необхідно провести наступні дії:   1

При здачі громадянами житлових і нежитлових приміщень, машино-місць в найм (оренду) іншим громадянам необхідно провести наступні дії:

1. укласти в письмовій формі договір найму житлового приміщення (оренди нежитлового приміщення).

2. до встановленого в договорі терміну фактичного надання приміщення в найм (оренду) зареєструвати договір в місцевому виконавчому і розпорядчому органі або в організації, що здійснює експлуатацію житлового фонду та (або) надає житлово-комунальні послуги.

Процедура реєстрації договору найму безкоштовна.

3. провести сплату прибуткового податку у фіксованих сумах.

Доходи, одержувані від здачі житлових і нежитлових приміщень, машино-місць, що знаходяться на території Республіки Білорусь, обкладаються прибутковим податком у розмірах, встановлених обласними і Мінським міським Радами депутатів для тієї категорії населеного пункту, на території якого знаходяться здаються приміщення.

Ставки податку за здавання в найм житлових приміщень визначаються за кожну яку здають кімнату в житловому приміщенні в розрахунку за місяць.

Ознайомитися з встановленими ставками податку можна ТУТ

Сплата прибуткового податку проводиться:

щомісяця не пізніше 1-го числа місяця, за який здійснюється сплата прибуткового податку з фізичних осіб в фіксованих сумах.

При зміні розмірів ставок підлягає сплаті прибуткового податку з фізичних осіб в фіксованих сумах перераховується з 1-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулася зміна.

4. доплата прибуткового податку.

Якщо сума доходу отриманого протягом 2018 року, перевищила 6116 рублів, то громадянину необхідно не пізніше 31 березня 2019 року подати до податкового органу за місцем своєї реєстрації податкову декларацію (розрахунок) з прибуткового податку і не пізніше 1 червня 2019 року виробити доплату прибуткового податку ( в даному випадку розмір прибуткового податку обчислюється за ставкою 13% від загальної суми доходу, отриманого від здачі в найм (оренду) приміщень, за вирахуванням сплачених за 2018 рік фіксованих сум прибуткового податку)

Більш детальну інформацію з питання здачі в найм (оренду) приміщень можна отримати в податковому органі за місцем проживання.