Реклама
Реклама
Реклама

Сесія міськради в Харкові: парковка з автоматами і кредит на тролейбуси

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

23 серпня 2018, 6:34 Переглядів: 23 серпня 2018, 6:34 Переглядів:   Пікет у мерії

Пікет у мерії. Хворі на діабет вимагали вирішити проблему із закупівлею інсуліну. Фото: sq.com.ua.

Напередодні Дня міста харківські депутати зібралися на чергову сесію. У залі вирішували фінансові, земельні питання, а також погодилися на роботу автоматизованої системи оплати паркування. "Сегодня" дізналася, куди ще обранці планують витратити бюджетні гроші і о котрій оцінили житло харків'ян, яких будуть відселяти заради будівництва метро.

Після подій в ніч на 20 серпня, коли харків'янин Олександр Поярков влаштував стрілянину під стінами мерії, підстрелив охоронця міськради і смертельно поранивши правоохоронця, сесія проходила під посиленою охороною поліції. Пресу пускали тільки за посвідченнями. Правда, на відміну від попередніх засідань, до міських обранців у залі приєдналося і 12 активістів, яких раніше просто не пускали в будівлю мерії.

ІНСУЛІН. Вчора депутатів, які поспішали на засідання, знову зустрічали пікетувальники. Під стіни мерії цього разу вийшли хворі на діабет, які вимагали від міської влади вирішити проблему із закупівлею інсуліну. Протестуючі прийшли відстоювати свої законні права на отримання безкоштовних медпрепаратів, в закупівлі яких, крім держави, повинен брати участь і місто. За їх словами, гроші, які мерія витрачає на реконструкцію скверів і парків, придбання лавок, можна було б направити на закупівлю препаратів.

Конфлікт міськради і Кабміну, зокрема МОЗ, триває вже кілька тижнів: в столиці кажуть, що на місцях повинні також виділяти гроші на закупівлю інсуліну, мовляв, мерія дала завищені цифри фінансових потреб на ці потреби - більше 65 млн грн.

На сесії ж віце-мер Світлана Горбунова-Рубан заявила, що фахівці мерії все звірили і помилки немає. Під час засідання депутати пішли на закупівлю інсуліну 22,7 млн ​​грн, які прийшли до Харкова з державного бюджету, а з міської казни виділили трохи більше 2 млн грн.

"Що стосується ситуації, коли порівнюють: ось у вас є гроші на клумби, на квіти, а у вас немає грошей на інсулін. А ми не розраховували, що у нас повинні бути гроші на інсулін. Це державна гарантія, яка визначена в законі про бюджеті на 2018 рік. Там чітко написано, що ми повинні отримати конкретні субвенції. Кабмін дає подачку і каже, решта з вас - у вас грошей багато. Перекривати грошима "хотілки" Супрун (Уляна Супрун - в. і. о. міністра охорони здоров'я. - Авт.) я не збираюся. Ми поборемося трохи до наступної сесії, а поки бу ем вирішувати в ручному режимі ", - заявив мер Геннадій Кернес, повідомивши, що міськрада подала в суд позов проти МОЗ.

Протестуючі під стінами мерії кажуть, що дорослі забезпечені в даний момент препаратами на 10-13%, а самостійна їх закупівля, без фінансової підтримки від держави або міста, - це витрати від 2000 до 5000 грн в місяць. За словами Світлани Горубновой-Рубан, сьогодні в Харкові на 100% інсуліном забезпечені діти, на 70% - студенти.

ТРАНСПОРТ. Крім того, депутати проголосували за впровадження автоматизованої системи контролю оплати послуг паркування. Почати ці роботи планують з 1 жовтня, поки ж в мерії вивчатимуть ринок програмного забезпечення і укладати договори на використання автоматизованої системи. Пізніше всі напрацювання будуть винесені на узгодження виконкому. Також в міськраді передбачили 3,9 млн грн на витрати в зв'язку зі створенням Інспекції з паркування.

КП "Тролейбусне депо №2" обранці дозволили укласти кредитний договір з Європейським банком реконструкції та розвитку. Згідно з проектом рішення, позичити планують 10 млн євро на 12 років. Погашати борг в мерії збираються рівними платежами кожні півроку.

БУДІВНИЦТВО МЕТРО. Також на сесії вирішували питання компенсації харків'янам, які живуть в зоні будівництва нових станцій метро в бік "Одеської" і підлягають відселенню. Цього разу обранці затвердили вартість житла. Так, за кімнату по пр-ту Гагаріна, 156, з міської казни заплатять Від 183 102 грн до 541: 497 грн. А ось одну з квартир на 47 "квадратів" по пр-ту Гагаріна, 158, оцінили в 1,021 млн грн. Тоді як навесні власники цієї квартири розповіли нам, що отримали від мерії повідомлення, в якому чиновники запропонувала заплатити за житло 513 000 грн. Після того, як такі суми викликали обурення мешканців, в мерії обіцяли переглянути розмір компенсації. Всього в списку - 26 квартир і кімнат.

ЗМІНИ В БЮДЖЕТ

Крім вирішення нагальних питань, обранці внесли зміни до бюджету. За словами віце-мера Тетяни Таукешевої, 67 млн ​​грн направили на оплату праці освітян. На 2,8 млн грн збільшили витрати на купівлю меблів для школярів і м'якого інвентарю для дитсадків. Також депутати вирішили виділити 1,5 млн грн на ремонт міськради, який влітку постраждав від вандалів. На ремонт багатоквартирних будинків додали 40 млн грн, а на поточний ремонт та утримання вулично-дорожньої мережі - 60 млн грн.

Нагадаємо, остання сесія Харківської міськради пройшла з баталіями між муніципальною охороною та активістами, які хотіли потрапити в зал. У підсумку в хід пішли фаєри, димові шашки, газ і навіть меблі.

раніше депутати Харківської міськради перерозподілили гроші скарбниці , Прийняли положення про пільговиків і визначилися з переліком адрес, яким світить відселення через будівництво станцій метро "Одеська" і "Державінська".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Сесія міськради Харкова: парковка з автоматами і кредит на тролейбуси". інші Новини Харкова дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Козлова Оксана

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ