Реклама
Реклама
Реклама

відмова від громадянства РК



Численні звернення громадян Республіки Казахстан (РК), які проживають в даний час на території Російської Федерації (РФ), змусили посольство РК в РФ додатково дати наступні роз'яснення з питань виходу з громадянства РК.

Відповідно до Закону РК «Про громадянство Республіки Казахстан» від 20 грудня 1991 р (із змінами і доповненнями станом на 11.07.2017 р), особи, які постійно проживали (мали постійну прописку) на території Казахстану на момент набрання чинності Законом (тобто 1 березня 1992 p), були визнані громадянами Казахстану. При цьому «автоматичне» придбання казахстанського громадянства скасовувалося в разі, якщо проживають на території Казахстану подавали письмову заяву про вихід з громадянства РК до відповідних органів РК за місцем проживання до 31 грудня 1995 р

При цьому «автоматичне» придбання казахстанського громадянства скасовувалося в разі, якщо проживають на території Казахстану подавали письмову заяву про вихід з громадянства РК до відповідних органів РК за місцем проживання до 31 грудня 1995 р

Казахстан посилив відповідальність за подвійне громадянство. За громадянином Казахстану не зізнається громадянство іншої держави, в той же час керівництво Казахстану стимулює процес повернення етнічних казахів з сусідніх держав


Останнім часом відмова від громадянства Казахстану набуло особливої ​​актуальності у зв'язку зі змінами російського законодавства про громадянство (Була введена норма про обов'язкове відмову від наявного іноземного громадянства для осіб, які бажають стати громадянами РФ) і ініційованих керівництвом РФ міграційних процесів ( Програма переселення співвітчизників ). Слід звернути увагу, що відразу після придбання російського громадянства необхідно здати в обов'язковому порядку національний паспорт громадянина РК в Консульський відділ Посольства Казахстану в Москві (за адресою: 101000, Чистопрудному бульвар, д.3а), так як відповідно до Конституції РК і Законом РК «Про громадянство Республіки Казахстан» за громадянином Казахстану не зізнається громадянство іншої держави (ст.3 Закону РК «Про громадянство Республіки Казахстан».

Особу, яка перебуває в громадянстві РК і прийняло громадянство іноземної держави, зобов'язана повідомити протягом тридцяти календарних днів про факт набуття іноземного громадянства і здати паспорт і (або) посвідчення особи РК в органи внутрішніх справ або закордонні установи МЗС РК.

Довідка про втрату громадянства РК через Консульський відділ оформляється особам, які оформили дозвіл на постійне місце проживання (ПМП) ПМЖ в РФ, відповідно до ст.31 Закону РК «Про громадянство РК». Для цього необхідно надати копії паспорта РФ (основна сторінка і прописка) і РК (основна сторінка і відмітка про виїзд на постійне місце проживання). Якщо особа не оформило дозвіл на залишення на постійне місце проживання в РФ, довідку про втрату громадянства оформляють органи внутрішніх справ в РК, згідно ст.30 Закону РК «Про громадянство РК».

Рішення щодо виходу з громадянства РК приймаються Президентом Казахстану. Для виходу їх громадянства РК необхідно подати у двох примірниках (2 екз.) Заяву про вихід з громадянства (з поясненням причин подачі клопотання) на ім'я Президента Республіки Казахстан. До заяви слід додати анкету (2 екз.), Автобіографію (2 екз.), 4 фотографії 3,5 x 4,5, а також пакет документів (зміст пакет перераховано нижче).

Всі екземпляри анкет і автобіографії повинні бути підписані заявником власноруч і з зазначенням дати подання заяви.

Для оформлення клопотання щодо виходу з громадянства РК громадяни Казахстану, які постійно проживають за межами країни, повинні з'явитися особисто і представити в сусіднє консульська установа РК в РФ наступний пакет документів:
- копії паспорта громадянина РК зі штампом про виїзд на постійне місце проживання (з 19.03.2015 р Повідомлення з органів міграційної поліції РК) - 2 екз .;
- копії свідоцтва про народження - 2 екз .;
- копії свідоцтва про шлюб - 2 екз .;
- копії свідоцтв про народження дітей (до 16 років) - 2 екз .;
- копії реєстрації (тимчасова реєстрація, РВП, ВНЖ) - 2 екз .;
- копії паспортів / посвідчень особистостей родичів (батько / мати, брат / сестра, чоловік / дружина, діти) - 2 екз .;
- копії листка вибуття - 2 екз .;
- копії міграційної карти - 2 екз.
Також необхідно надати оригінали наступних документів:
- нотаріально засвідчену заяву-згоду батьків і чоловіка (дружини) на вихід з громадянства РК - 2 екз .;
- документ, що підтверджує можливість отримання іноземного громадянства;
- довідка про наявність чи відсутність відомостей про вчинення особою кримінального правопорушення, за формою, затвердженою наказом Генерального Прокурора РК від 27 липня 2015 р № 95 (зареєстрований в Реєстрі державної реєстрації нормативно-правових актів № 12055).

На кожного члена сім'ї заявника, незалежно від віку, необхідно надати повний пакет документів, на підставі яких складається окремий висновок.

Неповнолітні у віці від 14 до 18 років надають до письмової заяви батьків або інших законних представників (опікунів) засвідчене закордонними установами свою письмову згоду в 2 екз.

У разі, якщо про вихід з громадянства клопоче один з батьків разом з дитиною, необхідно надати нотаріально завірену згоду другого з батьків - у 2-х прим.

Слід зауважити, що Консульський відділ посольства РК в РФ має право зажадати від заявника документи, не зазначені в переліку.

За процедуру виходу з громадянства стягується консульський збір, який не повертається разі незадоволення клопотання.

Термін розгляду клопотання становить 1 рік і більше.