Реклама
Реклама
Реклама

Запрошення для іноземців в Росію

Зміст статті

Запрошення - документ, без якого не можна отримати дозвіл на в'їзд в Росію іноземному громадянину. Він необхідний для оформлення гостьової, робочої, ділової, навчальної або гуманітарної візи в РФ. Замовити запрошення може як компанія, так і фізична особа. Про те, як це зробити, детально розповімо в цій статті, а про все коротко - читайте нижче.

Можливо вам буде цікаво: Можливо вам буде цікаво:

Який тип візи можна оформити на запрошення?

Звичайну приватну, ділову, робочу, навчальну та гуманітарну.

Хто займається оформленням запрошення?

Той, хто запрошує. Від іноземного громадянина знадобиться тільки копія паспорта і дата передбачуваного приїзду.

Хто може бути стороною, що запрошує?

- Громадянин РФ;

- Іноземець, який постійно живе в РФ;

- Висококваліфікований фахівець-іноземець;

- Організація.

Як отримати запрошення для іноземця в Росію?

Подати пакет документів до підрозділу ГУВМ МВС і сплатити держмито. Якщо всі документи в порядку, залишиться почекати, поки запрошення оформлять, забрати готовий документ і переслати його іноземцю.

Що входить в пакет документів на запрошення для іноземця?

Клопотання в 2х примірниках, гарантійний лист, довідка про доходи, копія паспорта іноземця, оригінал вашого паспорта.

Скільки коштує запрошення?

800 руб. (560 руб. - якщо оформляти через держпослуги).

Де взяти квитанцію для оплати держмита?

Сформувати її онлайн на сайті МВС .

Як довго оформляють запрошення?

- 3 дня - терміновий в'їзд;

- 14 днів - для висококваліфікованого фахівця і його сім'ї;

- 20 днів - всі інші.

Як замовити запрошення на держпослуг?

Покрокову інструкцію ви знайдете в статті.

Приватне запрошення в Росію для іноземця допоможе йому отримати звичайну гостьову візу - одноразову або дворазову. Приватна віза оформляється в разі:

  • Поїздок в гості;
  • Термінового лікування;
  • Смерті або хвороби члена сім'ї.

Який термін дії гостьової візи?

Залишатися в Росії по гостьовій візі годі й більше 90 днів.

п. 28 ПП РФ від 09.06.2003 N 335 "Про затвердження Положення про встановлення форми візи, порядку та умов її оформлення і видачі"

"Звичайна приватна віза видається на термін до 3 місяців іноземним громадянам, які в'їжджають в Російську Федерацію з гостьовим візитом на підставі запрошення на в'їзд в Російську Федерацію, оформленого за клопотанням громадянина Російської Федерації, іноземного громадянина, який отримав посвідку на проживання в Російській Федерації, або юридичної особи ... Звичайна приватна віза видається також іноземному громадянину у зв'язку з необхідністю в'їзду в Російську Федерацію для екстреного лікування або внаслідок важкої хвороби або см ерті близького родича. Звичайна приватна віза може бути одноразовою або дворазовою ".

Як оформити гостьове запрошення:

  1. Підготуйте пакет документів.

Для гостьового запрошення вам знадобиться - 2 примірника клопотання, гарантійний лист (де взяти бланки цих документів і як їх заповнити, розповімо нижче), довідка про доходи, копія паспорта гостя і оригінал вашого паспорта.

Зразок оформлення запрошення на в'їзд в РФ іноземного громадянина є на сайті МВС .

  1. Сплатіть держмито (800 руб. - в банку, 560 руб. - якщо оформляєте через держпослуги).
  2. Подайте документи до підрозділу ГУВМ МВС особисто або онлайн за допомогою порталу держпослуг.
  3. Дочекайтеся, поки запрошення зроблять.
  4. Прийдіть до підрозділу з паспортом і заберіть готове запрошення.
  5. Перешліть оригінал запрошення іноземцю.

Коли ваш гість отримає запрошення, він зможе звернутися в консульство РФ в своїй країні, щоб отримати візу.

Оригінальне ділове запрошення потрібно, щоб іноземець зміг оформити звичайну ділову візу. Таку візу слід вибрати тим, хто планує ділову поїздку в Росію.

Який термін дії бізнес-візи?

  • до 90 днів - якщо оформити одноразову або дворазову візу;
  • до 1 року - якщо багаторазову.

п. 29 ПП РФ від 09.06.2003 N 335 "Про затвердження Положення про встановлення форми візи, порядку та умов її оформлення і видачі"

"Звичайна ділова віза видається іноземному громадянину, в'їжджає в Російську Федерацію з діловими цілями. Звичайна ділова віза може бути одноразовою або дворазовою на термін до 3 місяців або багаторазовою на термін до 1 року ...
Звичайна ділова віза оформляється на підставі запрошення на в'їзд в Російську Федерацію, оформленого відповідно до законодавства Російської Федерації (далі - запрошення) ". Звичайна ділова віза видається іноземному громадянину, в'їжджає в Російську Федерацію з діловими цілями

Як зробити ділове запрошення:

  1. Зібрати пакет документів (2 примірника клопотання, гарантійний лист - бланки документів ви знайдете нижче в статті - довідка про доходи, копія паспорта гостя, оригінал вашого паспорта)

Зразок ділового запрошення для іноземця, якщо запрошуюча сторона - юр. особа, можна скачати з сайту МВС .

  1. Сплатити держмито. (800 руб. - в банку, 560 руб. - через держпослуги).

Реквізити для оплати держмита дивіться нижче в статті.

  1. Подати документи до підрозділу МВС особисто або через держпослуги.
  2. Забрати готове запрошення з МВС (візьміть з собою паспорт).

Тепер вам залишається тільки переслати запрошення вашому гостю, щоб той звернувся за візою в консульство РФ.

Оформити туристичну візу на запрошення не можна. Така віза вимагає інших документів - договору на надання туристичних послуг та підтвердження прийому іноземця. Видати обидва документи може тільки туристична фірма.

п. 33 ПП РФ від 09.06.2003 N 335 "Про затвердження Положення про встановлення форми візи, порядку та умов її оформлення і видачі"

"Звичайна туристична віза, в тому числі групова, видається на підставі належним чином оформленого договору на надання послуг з туристичного обслуговування та підтвердження про прийом іноземного туриста організацією, що здійснює туроператорську діяльність ...". Звичайна туристична віза, в тому числі групова, видається на підставі належним чином оформленого договору на надання послуг з туристичного обслуговування та підтвердження про прийом іноземного туриста організацією, що здійснює туроператорську діяльність

Так, якщо ви хочете в'їхати в Росію по туристичній візі, вам слід звернутися в туристичну компанію. Оформити таку візу на запрошення не можна.

Обов'язкові документи для оформлення запрошення іноземця в Росію (згідно п. 27 Наказу МВС Росії від 21.09.2017 N 735):

  1. Клопотання (в 2х примірниках).

Бланк клопотання на запрошення іноземного громадянина можна скачати з офіційного сайту МВС . Клопотання для юр. осіб ви знайдете на сторінці 57, а для фіз. осіб - на сторінці 59. Щоб правильно його заповнити, скористайтеся прикладом нижче:

Щоб правильно його заповнити, скористайтеся прикладом нижче:

  1. Паспорт того, хто запрошує.

Іноземним громадянам, які постійно проживають в РФ, замість паспорта потрібно взяти з собою вид на проживання.

  1. Копія паспорта того, кого запрошуємо.

Якщо разом з іноземним громадянином в Росію будуть в'їжджати його родичі, слід додати ксерокопії сторінок паспорта, де вони вказані. Паспорт повинен бути дійсний як мінімум півроку, а в екстрених випадках (смерть родича або необхідність термінового лікування) - не менше терміну перебування на території РФ.

Паспорт повинен бути дійсний як мінімум півроку, а в екстрених випадках (смерть родича або необхідність термінового лікування) - не менше терміну перебування на території РФ

  1. Гарантійний лист.

Як і клопотання, гарантійний лист оформляє запрошуюча сторона. Воно потрібне, щоб переконати державу, що ви надасте житло і покриєте всі витрати вашого гостя.

Завантажити бланк гарантійного листа для запрошення іноземця також можна з сайту МВС . Гарантійний лист для фіз. осіб знаходиться 69 на сторінці, а для організацій - на 70. Зразок заповнення гарантійного листа для запрошення іноземця на в'їзд в РФ дивіться нижче:

  1. Довідка про доходи, про заробітну плату, виписка з банківського рахунку або інший документ, що підтверджує наявність грошових коштів.

Довідка про доходи потрібна, щоб підтвердити, що ви зможете матеріально забезпечити свого гостя. Взяти її можна на роботі або в банку.

  1. Квитанція про оплату держмита (не обов'язково).

У деяких випадках можуть знадобитися додаткові документи:

  • Для термінового в'їзду в Росію - підготуйте довідку з медичного закладу (в РФ або за кордоном) про необхідність в лікуванні або завірена телеграфне лист про кончину або важку хворобу члена сім'ї.
  • Для супроводжуючого родича - копію свідоцтва про шлюб або про народження.

Отже, 5 головних документів, щоб замовити запрошення - клопотання, гарантійний лист, довідка про грошові кошти, паспорта (ваш і вашого гостя). Перед тим як подавати пакет документів, обов'язково оплатіть держмито. Квитанцію про оплату прикладіть до решти документів за бажанням.

Щоб оформити запрошення, потрібно сплатити державне мито в 800 руб.

пп. 17 п. 1 ст. 333.28 НК РФ

"За вчинення дій, пов'язаних з набуттям громадянства Російської Федерації або виходом з громадянства Російської Федерації, а також з в'їздом до Російської Федерації або виїздом з Російської Федерації, державне мито сплачується в наступних розмірах:
за видачу запрошення на в'їзд в Російську Федерацію іноземних громадян або осіб без громадянства - 800 рублів за кожного запрошеного ".

Якщо ви подасте документи через портал держпослуг, то отримаєте знижку в 30%, і запрошення вам обійдеться в 560 руб. Для цього потрібно провести оплату безготівковим платежем - за допомогою банківської карти, електронного гаманця або з рахунку мобільного. Знижка на держпослуг буде діяти ще цілий рік - до 1 січня 2019.

Так, запрошення для іноземця коштує:

  • 800 руб. - якщо оформляти його безпосередньо в органах МВС;
  • 560 руб. - якщо оформляти онлайн через держпослуги.

Всі реквізити для оплати держмита на видачу запрошення є на офіційному сайті МВС. Крім того, на сайті є безкоштовна послуга, за допомогою якої можна сформувати квитанцію онлайн. Користуватися їй дуже просто:

Перейдіть в розділ "Квитанції для оплати держмита" на сайті МВС і заповніть поля, відмічені зірочками. Для цього потрібно вказати:

  • Свій регіон і місто;
  • Вид держмита;
  • П. І. Б .;
  • Домашня адреса.

Реквізити заповняться автоматично.

Реквізити заповняться автоматично

Після того як ви введете код з картинки і натиснете на кнопку "Оформити", сайт запропонує завантажити квитанцію в форматі pdf або відправити її на email. Виберіть зручний варіант.

Виберіть зручний варіант

У мене вийшла така квитанція:

У мене вийшла така квитанція:

Реквізити для оплати держмита на видачу запрошення в Москві.

На жаль, сервіс МВС не дозволяє сформувати квитанцію онлайн, якщо вибрати Москву. Замість цього, сайт перенаправляє на сторінку з реквізитами, які доведеться заповнити вручну:

  • Порожню квитанцію можна скачати тут .
  • Розрахункові рахунки, ІПН, КПП, БИК і коди ОКТМО підрозділів МВС м Москви ви знайдете тут .
  • КБК для держмита на видачу запрошення = 188 1 08 06000 01 0012 110.

Щоб отримати запрошення для іноземця, слід звернутися до територіального підрозділу з питань міграції МВС вашого міста. В який підрозділ йти, залежить від того, хто оформляє запрошення:

Хто запрошує?

В який підрозділ ГУВМ МВС звертатися?

громадянин РФ

за місцем проживання або перебування

Іноземний громадянин, який постійно проживає в РФ

за місцем проживання

Іноземець-висококваліфікований фахівець, який працює в РФ, який замовляє запрошення для сім'ї

за місцем перебування

Юр. особа (в тому числі і іноземне)

за місцем обліку в податковій

Адреси, де можна зробити запрошення для іноземця в Росію в вашому регіоні, дивіться на офіційному сайті МВС .

Звертатися безпосередньо в МВС не обов'язково, запрошення можна оформити онлайн - через портал держпослуг.

Звертатися безпосередньо в МВС не обов'язково, запрошення можна оформити онлайн - через портал держпослуг

Щоб оформити запрошення іноземного громадянина через держпослуги, потрібна підтверджена обліковий запис на порталі. Тим, хто ще не підтвердив аккаунт, слід ввести паспортні дані в анкету на держпослуг і прийти з паспортом в центр обслуговування користувачів порталу. Адреси центрів можна знайти на цій сторінці .

Якщо ви вже підтвердили свій аккаунт, можете приступати до оформлення запрошення. Як це зробити:

Виконайте вхід на порталі і в каталозі послуг знайдіть розділ "Паспорти, реєстрації, візи".

Виконайте вхід на порталі і в каталозі послуг знайдіть розділ Паспорти, реєстрації, візи

Перейдіть в розділ і перейдіть вниз. Послуга, яку ви шукайте, перебуває в підрозділі "В'їзд і проживання в РФ". Натисніть на рядок і перейдіть до послуги "Запрошення на в'їзд в Російську Федерацію".

Натисніть на рядок і перейдіть до послуги Запрошення на в'їзд в Російську Федерацію

Натисніть на кнопку "Отримати послугу".

Натисніть на кнопку Отримати послугу

Тепер вам залишається заповнити заяву, прикласти до нього скан-копії документів і сплатити держмито. Нагадуємо, що на держпослуг вартість мита становить не 800 руб., А 560 руб. - при подачі клопотання в електронному вигляді ви отримуєте знижку в 30%.

Після того як ви подали заяву, почекайте, поки його розглянуть. Стежити за прогресом можна в особистому кабінеті порталу. Якщо всі документи в порядку, співробітник МВС вирішить видати вам запрошення. Щоб його отримати, потрібно особисто прийти до підрозділу ГУВМ МВС з оригіналами документів.

Які документи потрібні, щоб оформити запрошення через держпослуги, дивіться в таблиці:

Скан-копії документів, які потрібно докласти до клопотання на держпослуг

Документи, які потрібно взяти з собою в ГУВМ МВС, якщо подавав клопотання через держпослуги

- Паспорт іноземного громадянина;

- Гарантійний лист;

- Довідка про доходи;

- Свідоцтво про народження чи шлюб (якщо запрошення для члена сім'ї);

- Лист з медичної установи про необхідність в лікуванні або завірена повідомлення про хвороби або смерті близького родича (для термінового в'їзду в РФ).

- 2 примірники клопотання;

- Оригінал паспорта (заявника);

- Гарантійний лист;

- Довідка про доходи;

- Лист з лікарні або телеграфне повідомлення (для термінового в'їзду в Росію).

Так, запрошення на держпослуг оформляється в кілька етапів:

  1. Чи підтверджуєте обліковий запис на держпослуг в одному з центрів обслуговування;
  2. Оформляєте клопотання і завантажуєте скан-копії документів на портал;
  3. Оплачуєте держмито зі знижкою безготівковим платежем;
  4. Чекаєте, коли за клопотанням ухвалять позитивне рішення;
  5. Приходьте з оригіналами документів в ГУВМ МВС і забираєте готове запрошення.

Після того як ви подали клопотання разом з іншими документами (за умови, що всі документи оформлені правильно), доведеться почекати, поки заява оформлять. Терміни відрізняються в залежності від того, кому запрошення призначене:

Для кого запрошення?

Скільки чекати?

Для висококваліфікованого фахівця і членів сім'ї, які в'їжджають разом з ним

14 робочих днів

Для термінового в'їзду (якщо необхідно лікування або в разі хвороби або смерті родича)

З робочих дня

Для всіх інших

20 робочих днів

п. 24 Наказ МВС Росії від 21.09.2017 N 735

"Термін надання адміністративної послуги становить не більше 20 робочих днів з дати реєстрації в підрозділі з питань міграції клопотання сторони, що запрошує з супроводжується всіма необхідними документами.
Термін надання адміністративної послуги з клопотанням про залучення, поданим стороною, що запрошує для оформлення запрошення висококваліфікованому фахівцеві, не повинен перевищувати 14 робочих днів з дати реєстрації в підрозділі з питань міграції клопотання сторони, що запрошує з супроводжується всіма необхідними документами.
Термін надання адміністративної послуги з клопотанням, поданим стосовно членів сім'ї висококваліфікованого фахівця, що в'їжджають на територію Російської Федерації спільно з ним, не повинен перевищувати 14 робочих днів з дати реєстрації в підрозділі з питань міграції клопотання сторони, що запрошує з супроводжується всіма необхідними документами.
Термін надання адміністративної послуги при наявності обставин, пов'язаних з необхідністю екстреного лікування, тяжкою хворобою або смертю близького родича, або інших обставин, що вимагають негайного в'їзду іноземного громадянина в Російську Федерацію, не повинен перевищувати 3 робочих днів з дати реєстрації в підрозділі з питань міграції клопотання сторони, що запрошує боку з супроводжується всіма необхідними документами ". Термін надання адміністративної послуги становить не більше 20 робочих днів з дати реєстрації в підрозділі з питань міграції клопотання сторони, що запрошує з супроводжується всіма необхідними документами

Якщо запрошення вже готове, вам повинні видати його в той же день, в який ви за них звернулися.

Готове запрошення потрібно переслати іноземцю, щоб той зміг оформити візу. Майте на увазі, що вашому гостю для в'їзду в Росію буде потрібно саме оригінал запрошення, а не копія. Способів, як його передати, наскільки:

  • Поштою - якщо ви замовили запрошення на папері;
  • Через інтернет - якщо оформляли електронне запрошення.

Важливо: Відправляйте запрошення через надійну службу поштових відправлень. Якщо документ загубиться, доведеться оформляти його заново.

Коли ваш гість отримає запрошення, він звернеться з ним в консульство РФ, і йому оформлять візу. Вид візи на в'їзд в Росію визначається на запрошення - так, якщо ви оформляли гостьове запрошення, то отримати по ньому можна тільки гостьову візу.

Підсумуємо:

  1. Запрошення - головний документ для отримання візи в Росію.
  2. Запросити іноземця може громадянин РФ, організація, який постійно проживає в РФ іноземець, висококваліфікований фахівець-іноземець.
  3. Щоб оформити запрошення, потрібно подати до підрозділу МВС (безпосередньо або через держпослуги) клопотання в 2х примірниках, гарантійний лист, довідку про грошові кошти, копію паспорта іноземця та оригінал свого паспорта.
  4. Держмито на видачу запрошення коштує 800 руб. Якщо оплатити її онлайн через держпослуги, ви отримаєте знижку в 30%.
  5. Чекати, поки запрошення зроблять, доведеться максимум 20 робочих днів.
  6. Оригінал запрошення потрібно переслати іноземцю, щоб той зміг оформити візу.

Хто займається оформленням запрошення?
Хто може бути стороною, що запрошує?
Як отримати запрошення для іноземця в Росію?
Що входить в пакет документів на запрошення для іноземця?
Скільки коштує запрошення?
Де взяти квитанцію для оплати держмита?
Як довго оформляють запрошення?
Як замовити запрошення на держпослуг?
Який термін дії гостьової візи?
Який термін дії бізнес-візи?