Реклама
Реклама
Реклама

Перевірка дійсності паспорта громадянина РФ

  1. Навіщо потрібно переконуватися в оригінальності документа
  2. Способи перевірки дійсності паспорта громадянина РФ
  3. На сайті ФМС
  4. онлайн сервіси
  5. складання заяви
  6. недійсний документ
  7. Як з'ясувати все самостійно
  8. Міра покарання за фальшування документів

Паспорт громадянина РФ - це основоположний документ, що підтверджує його особу. Дані з нього використовуються для укладання договорів, угод, оформлення угод, отримання кредитів.

Тому перевірка дійсності паспорта є обов'язковим етапом при всіх вищеописаних дій.

Навіщо потрібно переконуватися в оригінальності документа

Навіщо потрібно переконуватися в оригінальності документа

Існує два основні чинники, настання яких ставати причинного необхідності перевірки - убезпечити себе від дій зловмисників або надати законність операції (угоди). У першому випадку можуть використовуватися як підроблені документи, так і недійсні. У другому - тільки фактичний паспорт, який з тих чи інших причин не має статусу офіційного документа.

Звірка дійсність може бути необхідна в наступних випадках:

  • виникла підозра в шахрайських діях;
  • контроль даних при укладанні угоди купівлі / продажу, оформлення кредиту, позики або видачі грошей в борг приватною особою;
  • подача документів для отримання закордонного паспорта;
  • підозри в зміні інформації в початковому документі.

Тому до підписання офіційних угод або аналогічних письмових домовленостей рекомендується перевірити дійсність паспорта громадянина РФ. У багатьох випадках він може бути не обізнаний про зміну статусу свого документа.

Для звірки знадобитися мінімум інформації - серія і номер. Отримані відомості не йдуть врозріз закону «Про особистих даних». У разі виявлення порушень, але без кримінального підґрунтя, рекомендується повідомити про це власнику паспорта. Тоді він зможе оперативно відновити дійсність посвідчення особи.

Способи перевірки дійсності паспорта громадянина РФ

Способи перевірки дійсності паспорта громадянина РФ

Згідно з постановою Уряду РФ №828 інформація про статуси паспортів громадян Росії міститься в базі даних ФМС - Федеральної Міграційної служби. Але варто враховувати, що її актуальність багато в чому залежить від правильності дій працівників конкретного паспортного столу. Саме вони повинні відслідковувати терміни зміни фотографій, контролювати дані про офіційну реєстрацію.

Для перевірки дійсності паспорта можна скористатися такими способами:

  • Особисте відвідування відділення ФМС. Рекомендується тільки при неможливості використовувати дистанційні методи, або при відсутності інформації в інших джерелах.
  • На офіційному сайті ФМС. Ресурс надає кілька видів онлайн-сервісів, в тому числі - перевірка дійсності паспорта.
  • Аналіз списку недійсних посвідчень особи на сайті ФМС. Метод зручний, якщо велика ймовірність зміни статусу паспорта.

За чинним законодавством при виявленні ознак недійсності паспорта його повинні вилучити для відновлення статусу. Однак з тих чи інших причин громадяни не завжди відвідуються відділення ФМС для виконання цих дій. Але дані щодо статусу їхніх збройних документів автоматично передаються в офіційну базу.

На сайті ФМС

В даний час успішно, але в тестовому режимі, функціонує автоматична система «Російський паспорт». У ній містяться всі відомості про посвідчення особи громадян РФ. Однак доступ до повної версії є тільки у відповідальних працівників. Тому для перевірки потрібно скористатися іншим методом. Він полягає в скачуванні файлу, в якому вказується вся інформація про документи.

Для цього потрібно виконати такі дії.

  1. Зайти на офіційний сайт ФМС, перейти на сторінку «Корисні сервіси» і активувати розділ «Перевірка за списком недійсних російських паспортів».
  2. На цій сторінці сайту є посилання на скачування цікавить списку. Її потрібно активувати.
  3. Час завантаження може зайняти кілька хвилин.
  4. Після цього відкриється доступ до бази даних.

Перед перевіркою рекомендується перевірити актуальність переліку. У вмісті файлу вказується остання дата оновлення бази даних. У рідкісних випадках паспорт може бути дійсний, але інформація про це ще не оновилася на сайті ФМС.

Ще однією перевагою скачування вищеописаного файлу є можливість його інтеграції в різні інформаційні системи. Для цього можна адаптувати його формат, змінивши структуру документа. Але в більшості випадків цього не потрібно - розширення bz2 підтримує значна частина баз даних.

онлайн сервіси

Для підвищення оперативності отримання інформації були розроблені альтернативні послуги - сервіс перевірки. На цій же сторінці сайту Федеральної Міграційної служби є форма онлайн-запиту, за допомогою якої можна отримати достовірну інформацію. Для цього потрібно знати номер і серію документа, за яким посвідчують особу.

Порядок перевірки дійсності паспорта громадянина РФ за допомогою офіційного онлайн сервісу.

  1. Перейти на необхідну сторінку сайту державної служби.
  2. ввести номер та серію перевіряється документа.
  3. Заповнити поле перевірки. На картинці є контрольна капча.
  4. Після цього з'явитися інформація про запитуваній документі.

Якщо дані про нього не значаться в базі недійсних паспортів - буде повідомлення, що інформація не знайдена. При позитивному результаті крім номера та серії будуть відомості про громадянина РФ і причини зміни статусу документа.

Важливо пам'ятати, що даний спосіб перевірки не дає 100% гарантії.

Для ретельного аналізу статусу паспорта потрібно сформувати спеціальний запит у відділенні Служби. В цьому випадку працівники зобов'язані провести заходи по виявленню можливих порушень чинного законодавства.

складання заяви

складання заяви

Для отримання максимально достовірної інформації рекомендується запланувати відвідування відділення ФМС. Адреса та контактні телефони можна дізнатися на офіційному сайті Служби. Попередньо рекомендується уточнити час роботи потрібного фахівця, узгодити з ним необхідний перелік документів для подачі заяви. Зазвичай потрібно знати номер і серію посвідчення.

Вимоги до форми заяви:

  • Вказати дані заявника, його адреса реєстрації, фактичного проживання та контактний номер телефону;
  • Причину перевірки можна не описувати, вона виконується на законних підставах;
  • Дата і підпис.

Незважаючи на те, що до заяви не пред'являються особі вимоги - рекомендується заздалегідь взяти зразок. Після заповнення виконується передача відповідальному працівнику. Він зобов'язаний зафіксувати документ, привласнити йому вхідний номер. Його потрібно вказати на копії заяви.

Максимальний термін розгляду становить 30 днів. За його закінчення співробітники Служби зобов'язані надати офіційну відповідь. У ньому вказує, що паспорт громадянина РФ діє без обмежень, або інший статус посвідчення особи.

Перевага цього методу в порівнянні з вищеописаними полягає в максимальній точності інформації, яка запитується. Недолік - тривалість розгляду заяви.

недійсний документ

недійсний документ

Визнання посвідчення особи нечинним може здійснити тільки ФМС. Робиться це на певних підставах. Вони викладені в наказі по Службі №178 і є обов'язковими до виконання всіма співробітниками державного органу. Для додаткової перевірки вони мають право підключати інші організації, фахівців і т.д.

Ознакою недійсності паспорта є:

  • Виконано оформлення на бланках, які до цього були втрачені, викрадені. Звіряється номер і серія з базою даних.
  • У посвідченні вказані недостовірні відомості, що відрізняються від даних в інших державних джерелах.
  • При оформленні паспорта використані підроблені документи, інформація в яких недостовірна або має намір спотворена.
  • Виданий людині, якій не присвоєно статус громадянина РФ.
  • Визначено, що при собі посвідчення особи отримано повторно. Фактично на руках два примірника з різними номерами і серіями.

При виявленні цих порушень працівники ФМС зобов'язані вилучити документ і скласти відповідний протокол.

Також необхідно стежити за своєчасністю заміни фотографії. Нова фотокартка вклеюється у віці 20 і 45 років . До виконання цих дій статус паспорта залишається неясним - фактично він виконує функції посвідчення особи, але не може використовуватися для складання інших документів. До них відноситься укладання договорів, формування доручень.

Як з'ясувати все самостійно

Як з'ясувати все самостійно

Після застосування всіх перерахованих вище методів все одно залишається ймовірність зіткнутися з підробкою. Зазвичай для її виготовлення використовується оригінал, на підставі даних якого робиться копія. Різниця між ними полягає в бланку - він буде частково або повністю підроблений.

У базі даних недійсних паспортів також є відомості про зниклих або вкрадених бланках. Їх обов'язково потрібно перевірити за номером і серії. Самостійно визначити не справжність документа можна по ряду ознак.

Вони перераховані нижче:

  • Зображення, яке формує реквізити бланка, складається з окремих точок. Їх колір - чорний, пурпурний, жовтий або блакитний.
  • Третя сторінка відрізняється відтінком від інших.
  • Важко розрізняються водяні знаки або їх повна відсутність.
  • Ні тексту «Росія» і «МВС Росії», видного при люмінесцентному освітленні.
  • На дев'ятнадцятій і двадцятій сторінці повинна бути прошита металізована стрічка.

Також можна візуально визначити неякісну заміну фотографії, зміни відомостей в документі. Будь-яка правка або помилка повинна бути засвідчена відповідальною особою з написом «Правку пошкоджуються», печаткою, датою і підписом. Але таке зустрічається рідко.

У разі виявлення подібного посвідчення особи рекомендується звернутися до найближчого відділення МВС.

Дізнайтеся, як діяти в ситуації, коли вкрали паспорт в іншому місті .

Як зробити закордонний паспорт дитині до 14 років через держпослуги? дивіться тут .

Де можна перевірити готовність паспорта громадянина РФ? Читайте в статті .

Міра покарання за фальшування документів

Частою причиною недійсності паспорта громадянина РФ є несвоєчасне вклеювання фотографії. Робити це потрібно протягом 30 днів з моменту настання віку 20 або 45 років. Нерідко працівниками паспортного столу виписується штраф за порушення цього регламенту. Однак на практиці їх посадовий обов'язок - відстежувати подібні випадки і повідомляти громадян РФ про необхідність вклеювання нової фотографії.

Виписка штрафу або подібних йому фінансових санкцій по суті є незаконною. Підставою для формування штрафу повинен бути протокол про адміністративне порушення.

Але подібний документ неможливо виписати, так як здача посвідчення особи для відновлення його дійсності є не обов'язком, а правом громадянина РФ.

Виписка квитанції для оплати може стати підставою для подання позовної заяви до суду. У цьому випадку порушуються права, за що можна стягнути значну моральну компенсацію. Але на практиці подібних справ дуже мало.

Як зробити закордонний паспорт дитині до 14 років через держпослуги?
Де можна перевірити готовність паспорта громадянина РФ?