Реклама
Реклама
Реклама

Перебування в Росії громадян Казахстану

  1. В'їзд в РФ
  2. Міграційна карта
  3. порядок перебування
  4. Підстави
  5. подальша легалізація

Росія Рік 2014 виявився для республіки Казахстан знаменним, причиною чого стало підписання угоди про вступ до Єдиного економічного простору, яке до цього вже утворили Росія. Білорусія, Вірменія і Киргизія. Дана подія послужило приводом для економічних преференцій, а також істотно позначилося на міграційних правил. Для громадян Казахстану перебування в Росії зазнало деяких змін, знати про які необхідно всім, хто зібрався в подорож.

Для громадян Казахстану перебування в Росії зазнало деяких змін, знати про які необхідно всім, хто зібрався в подорож

В'їзд в РФ

Перетин російського кордону громадянами цієї республіки на сьогоднішній день здійснюється на підставі паспорта. Більш того, для здійснення візиту віза не знадобиться.

Неодмінною процедурою, однак, є заповнення міграційної карти. Видається бланк водієм автобуса або провідником поїзда при в'їзді в країну цими видами транспорту. Особи, які подорожують на автомобілі, можуть отримати бланк безпосередньо на території пункту пропуску.

Заповнюється карта мігранта на кожного іноземного гостя, включаючи дітей. Складається документ з двох частин, одна з яких залишається у прикордонників в момент в'їзду, а друга зберігається у мандрівника аж до моменту виїзду.

Міграційна карта

Таким чином, відповідь на питання, чи потрібна міграційна карта громадянам Казахстану, залишається однозначно позитивним: так, потрібна, так як без цього документа неможливо буде здійснити свою подальшу легалізацію в Росії:

  • стати на міграційний облік;
  • отримати патент;
  • оформити РВП;
  • подати документи на ВНЖ.

Не можна забувати, що дійсною карта мігранта є тільки при наявності посвідчення, що підтверджує особу її власника.

порядок перебування

Після підписання угоди про економічне співробітництво жителі республіки отримали деякі поблажки в питанні узаконення свого статусу. Згідно з новими змінами, період перебування казахів в РФ без постановки на міграційний облік тепер став можливим протягом 30 днів. Раніше пройти цю процедуру потрібно було вже протягом першого тижня після в'їзду.

В цілому знаходитися в Росії громадяни Казахстану тепер можуть 90 днів в кожному півріччі. Таким чином, виходить, що термін дії міграційної карти обмежений трьома місяцями, після закінчення яких необхідно або залишити російську територію, або продовжити свій законний статус перебування в її межах.

Таким чином, виходить, що термін дії міграційної карти обмежений трьома місяцями, після закінчення яких необхідно або залишити російську територію, або продовжити свій законний статус перебування в її межах

Як продовжити міграційну карту громадянину Казахстану? Зробити це можна сьогодні без виїзду за кордон. Звертатися необхідно до територіального органу ГУВМ МВС (колишня ФМС) за місцем перебування. Для цього знадобляться наступні документи:

  1. Заява мігранта.
  2. Заява приймаючої сторони.
  3. Копія паспорта мігранта.
  4. Копія міграційної карти.
  5. Підтвердження підстави для подальшого перебування в рамках Росії.

Підстави

Окрему увагу слід приділити основи, яке дає громадянам Казахстану право претендувати на більш тривале перебування в Російській Федерації. У його якості може виступити:

  • робочий патент;
  • вступ до вузу;
  • РВП;
  • ВНЖ;
  • проходження лікування в медзакладі РФ.

При цьому важливо пам'ятати, що якщо спочатку в плани гостя Росії входить тривалий візит для подальшого працевлаштування, тоді слід звернути увагу на заповнення міграційної карти в момент в'їзду. У цьому випадку метою візиту в ній повинна бути вказана «робота», інакше отримати дозвіл на працевлаштування буде неможливо.

Отже, правила перебування громадян Казахстану в Росії передбачають:

  • в'їзд на підставі внутрішнього паспорта і карти мігранта;
  • проходження міграційного обліку, в разі якщо візит триватиме понад 30 днів;
  • отримання патенту протягом першого місяця перебування в країні;
  • пристрій на роботу і надання в підрозділ ГУВМ МВС трудового договору.

в'їзд на підставі внутрішнього паспорта і карти мігранта;   проходження міграційного обліку, в разі якщо візит триватиме понад 30 днів;   отримання патенту протягом першого місяця перебування в країні;   пристрій на роботу і надання в підрозділ ГУВМ МВС трудового договору

Якщо пошук роботи метою візиту не є, тоді після закінчення трьох місяців необхідно залишити країну, здавши при цьому на кордоні другу частину міграційної карти.

подальша легалізація

Дуже важливо розуміти, що трудовий патент обмежений деяким терміном, а саме двома роками, що зобов'язує мігранта з Республіки Казахстан легалізувати свій подальший статус.

Неодмінною умовою є отримання нового дозволу на роботу. Щоб позбавити себе від такої необхідності, можна подати документи на РВП, це дозволить змінити тимчасове перебування громадян Казахстану в Росії на тимчасове проживання. Видається такий документ на три роки і позбавляє від необхідності отримання робочого дозволу.

Для оформлення РВП необхідно підготувати:

  • заяву-анкету (в 2-х прим.);
  • національний / закордонний паспорт;
  • міграційну карту;
  • документ про проходження міграційного обліку;
  • фотографії 3 на 4 см, зроблені не пізніше 6 місяців;
  • сертифікат, що підтверджує проходження тесту з історії, законодавства і державної мови РФ;
  • медичну довідку про відсутність небезпечних захворювань.

Після передбаченого трирічного періоду громадянин Казахстану повинен продовжити свій статус, отримавши право на постійне проживання. Порушення будь-яких термінів, передбачених міграційними правилами, веде до видворення та штрафів.

Про правове становище іноземних громадян у РФ: відео

Як продовжити міграційну карту громадянину Казахстану?