Реклама
Реклама
Реклама

Патент на роботу українцям у 2017 році

  1. Хто набуває патент на роботу
  2. Де українцю зробити патент
  3. Перелік документів на отримання ПНР
  4. Термін дії ПНР
  5. причини відмови
  6. вартість

Незважаючи на політичне охолодження у взаєминах Росії і України, громадяни сусідньої держави як і раніше користуються низкою привілеїв при працевлаштуванні на території нашої країни. Для в'їзду в РФ українцям не потрібна віза, а значить вони можуть працювати за патентом, що спрощує працевлаштування.

Хто набуває патент на роботу

Правовий статус іноземців в Росії регулюється законом № 115-ФЗ від 25.07.02. Цей же федеральний акт встановлює порядок працевлаштування іммігрантів в залежності від Правовий статус іноземців в Росії регулюється законом № 115-ФЗ від 25 правового положення.

Патент на роботу (ПНР) у 2017 році потрібно в разі знаходження мігрантів на російській землі за правилами тимчасового перебування. Особи, які отримали право на тимчасове проживання або дозвіл на проживання, можуть працювати в Росії на тих же умовах, що і росіяни. Не потрібно додаткових паперів українцям, які оформили статус біженців.

Отримання ПНР дає можливість:

  • перебувати в Росії більш тривалий період - протягом терміну дії документа;
  • оформити тимчасову реєстрацію після закінчення 90 днів з моменту в'їзду;
  • легально працювати у фізичних і юридичних осіб.

Для оформлення ПНР при в'їзді в Росію необхідно вказати мету поїздки «робота».

Де українцю зробити патент

Оформленням всіх документів з міграційних питань займаються територіальні відділи КОМ МВС. Отримувати ПНР потрібно в тому суб'єкті РФ, де іммігрант має намір працювати. У Санкт-Петербурзі цими питаннями займається Єдиний міграційний центр, розташований за адресою: вул. Червоного Текстильника, 10.

Для отримання ПНР українці подають заяву в уповноважені органи. До звернення додаються документи-підстави. Відсутність будь-якого з них призведе до відмови.

ПНР видається за умови оплати його вартості на запитуваний період. Платіжну квитанцію представляти не обов'язково. Інспектори КОМ перевірять оплату за свого електронного сервісу. Міграційні органи зобов'язані дати відповідь протягом 10 робочих днів з моменту подачі паперів. В цей же термін оформляється ПНР, якщо немає відмови.

Пропозиції купити патент незаконні, тому що крім КОМ ніхто не може видавати документ. Допомогу можна отримати від юридичних компаній, що надають консультації та супровід по оформленню ПНР.

Перелік документів на отримання ПНР

Щоб зробити ПНР необхідно зібрати пакет офіційних паперів, який включає:

  • заяву громадянина України на видачу ПНР;
  • внутрішній або закордонний паспорт;
  • міграційну карту;
  • повідомлення про реєстрацію за місцем проживання;
  • поліс медичного страхування або договір з медичним закладом на надання медпослуг;
  • диплом або атестат на знання мови, історії та законів приймаючої країни;
  • довідки медичних закладів про відсутність вірусу імунодефіциту людини, наркоманії та інфекцій (список організацій затверджується регіональною владою);
  • платіжну квитанцію про сплату адміністративного штрафу за перевищення термінів працевлаштування, якщо папери представлені пізніше 30 днів з дня в'їзду.

Після отримання документа українські громадяни повинні надати трудовий контракт або цивільно-правовий договір, що підтверджує працевлаштування, протягом 60 днів з дня отримання ПНР.

Термін дії ПНР

Для українців і мігрантів з інших безвізових країн ПНР оформляється на час від одного місяця до року Для українців і мігрантів з інших безвізових країн ПНР оформляється на час від одного місяця до року. Надалі авансовий платіж на наступний термін автоматично продовжує документ. Загальний період дії не може бути довше 1 року.

Після закінчення року патент можна переоформити на цей же термін без виїзду за кордон. Друге переоформлення забороняється. Таким чином, максимальний термін роботи українців без виїзду з Росії становить 2 роки.

Продовження ПНР необхідно здійснювати до закінчення його терміну дії. Затримка оплати навіть на 1 день призведе до втрати права. В цьому випадку іноземці повинні будуть покинути територію країни до закінчення терміну оплати.

За перебування на території РФ без дозволу передбачений адміністративний штраф до 15 тис. Руб. і адміністративне видворення. На сайті ГУВМ можна перевірити дійсність трудових патентів.

причини відмови

Підстави відмови у видачі та анулювання ПНР прописані в п. 22 ст. 13.3 ФЗ-115. Міграційні органи не видають документ, а виданий патент анулюють при здійсненні іноземцями кримінальних злочинів або адміністративних правопорушень. Причин для відмови велика кількість. Ось деякі з них:

  • залучення праці третіх осіб;
  • уявлення підроблених паперів або підроблення;
  • приналежність до терористичної організації;
  • вчинення злочину;
  • неодноразове притягнення до адміністративної відповідальності;
  • відсутність авансового платежу на наступний період;
  • наявність ВІЛ або інфекційних захворювань;
  • неподання медсправок у встановлений термін;
  • вік молодше 18 років;
  • неподання відомостей про трудову діяльність та ін.

Повторно подати заяву на ПНР після отримання відмови в його видачі або після анулювання можна не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення міграційним органом.

вартість

Розберемо, скільки коштує патент для громадян України. Ціна різниться по різних територіях Росії. Формула для розрахунку вартості ПНР в 2017 році виглядає наступним чином:

ЕП = 1 200 * 1,623 * РК,

де ЕП - щомісячний платіж;

1 200 - базова ставка;

1,623 - коефіцієнт, що враховує інфляцію, на 2017 рік;

РК - регіональний коефіцієнт.

Для Спб і Ленінградської області регіональний коефіцієнт дорівнює 1,5403, а вартість ПНР в місяць 3000 рублів. Оподаткування доходів українців провадиться за вирахуванням сплачених сум.

Увага! Санкт-Петербург і Ленінградська область є різними суб'єктами РФ і ПНР, виданий в одному з них, не діє на території іншої.

Співробітники Групи компаній Авантаж більше 16 років надають допомогу в працевлаштуванні громадян з ближнього і далекого зарубіжжя на російські підприємства. Великий досвід роботи допомагає швидко вирішувати виникаючі проблеми і легалізувати працю іноземців за короткий термін.