Реклама
Реклама
Реклама

Ліворуч підеш - голову втратиш. Чим небезпечні «ліві» реєстрації мігрантів

Люди, що приїжджають на заробітки в Росію громадяни країн, що входять в Євразійський економічний союз (ЄАЕС), повинні встати на первинний міграційний облік протягом 30 робочих днів, громадяни інших країн СНД - протягом 7 робочих днів. Мігранти мають право реєструватися за місцем фактичного проживання, місця роботи або навчання.

Обов'язковість міграційного обліку прописана в законі «Про міграційний облік іноземних громадян та осіб без громадянства в РФ». Згідно з цим законом, у постановки на міграційний облік амбітні завдання; ця процедура потрібна:

- для формування повної, достовірної, оперативної та актуальної інформації про переміщення іноземних громадян, необхідної для прогнозування наслідків зазначених переміщень, а також для ведення державного статистичного спостереження у сфері міграції;

- для захисту основ конституційного ладу, моральності, здоров'я, прав і законних інтересів громадян Російської Федерації та іноземних громадян, які перебувають в Російській Федерації, а також з метою забезпечення національної безпеки Російської Федерації і громадської безпеки шляхом протидії незаконній міграції та іншим протиправним проявам.

Однак юрист і творець порталу «Migrant» Батиржон Шерматов вважає, що цей закон не досягає заявлених цілей.

- Якщо подивитися на реальну картину того, що відбувається, ми побачимо, що 90 відсотків мігрантів реєстрацію купують, а місце їх фактичного проживання не має жодного відношення до зазначеного в реєстрації адресою. Виходить, що закон не працює. А якщо закон не працює, його треба міняти, - сказав Шерматов в інтерв'ю «Фергані».

За словами юриста, у мігранта, відповідно до закону, є деякі зобов'язання, але немає можливості їх реалізувати. Проблема в тому, що міська рада зобов'язана зареєструватися, але не може зробити це самостійно - тільки через приймаючу сторону: господаря квартири або роботодавця. Але ні того, ні іншого займатися цим не хочеться. Для власника квартири це додатковий головний біль: сам процес реєстрації, необхідність платити податки за здачу в оренду квартири, не кажучи вже про те, що в одній квартирі часто поселяється цілий загін мігрантів.

Що ж стосується роботодавців, то їм для вирішення подібних питань треба заводити окремої людини, який буде відслідковувати, коли у того чи іншого працівника закінчується міграційний облік, і продовжувати його, а це - зайві витрати. Тому мігрантам не залишається нічого іншого, як звертатися до посередників, а саме - в фірми, які роблять реєстрацію.

Папір дали, а в базу не внесли

20 грудня 2017 року Державна дума Російської Федерації прийняла в першому читанні поправки в закон «Про міграційний облік іноземних громадян та осіб без громадянства в РФ» і в Кримінальний кодекс. поправки ці посилюють покарання за фіктивну реєстрацію мігрантів. В даний час за це передбачений штраф в розмірі від 100.000 до 500.000 рублів або в розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період до трьох років. Як покарання також можуть бути призначені примусові роботи або позбавлення волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк.

На думку Батиржона Шерматова, це нововведення нічого не змінить. Юридичних осіб можна було залучати і раніше - за статтею 322.1 Кримінального кодексу Росії «Організація незаконної міграції». Стаття ця говорить про те, що «організація незаконного в'їзду в РФ іноземних громадян або осіб без громадянства, їх незаконного перебування в РФ або незаконного транзитного проїзду через територію РФ - карається позбавленням волі на строк до п'яти років з обмеженням свободи на термін до двох років або без такого ».

- Чиновники вперто не хочуть розуміти, що найбільша проблема мігрантів - саме реєстрація, - каже Шерматов. - Відомо, що фірми, що займаються реєстрацією - це корупційний бізнес, який працює під прикриттям деяких співробітників МВС. В результаті мігранти як страждали , Так і будуть страждати: їх і далі продовжать штрафувати і видворяти за порушення правил перебування в країні. Начебто влади приймають закони, які повинні боротися з нелегальною міграцією, а по суті самі цю нелегальну міграцію і створюють. Мігранти, які хочуть легально перебувати в країні, часто не можуть це зробити. Рішення ж цього питання просте: треба надати їм можливість самим приходити в міграційні контори і добровільно ставати на облік.

- До нас часто звертаються люди, які зареєструвалися за всіма правилами, - продовжує юрист. - Але, коли вони подають документи на отримання патенту в Сахарове, їм відмовляють через відсутність цієї самої реєстрації. Як таке може бути? Дуже просто. Справа в тому, що коли Федеральна міграційна служба відійшла до МВС, кількість її співробітників скоротили. І тепер вони просто не встигають реєструвати мігрантів. Якщо взяти Москву, тут в кожному районі є свій відділ з питань міграції, але у відділі цьому працюють максимум два інспектора, які займаються саме міграційним обліком. В день вони обробляють документи від 200-300 чоловік, при цьому деякі з них приходять особисто. Для того щоб внести відомості про одну людину в Центральний банк даних з обліку іноземних громадян та осіб без громадянства (ЦБД УІГ), потрібно п'ять хвилин. Тепер порахуйте, скільки їм треба часу, щоб обслужити всіх людей!

Як розповів Шерматов, інспектори скаржаться, що часом просто не встигають вносити дані в базу. Існує регламент, згідно з яким відомості про людину вносяться в базу протягом трьох днів. А відривну частину бланка реєстрації, яка підтверджує, що він поставлений на облік, йому видають відразу. Через величезної кількості клієнтів інспектора про кого-то забувають або навіть не встигають вносити дані про всіх людей. Це величезна проблема, в якій, звичайно, мігранти не винні. Але в результаті виходить, що законослухняним людям не видають патенти на роботу. А може трапитися щось і гірше. Наприклад, якщо наявністю даних в базі зацікавиться співробітник поліції, він не буде слухати історію про три дні або перевіряти роботу відділу реєстрації, а відправить мігранта в суд, де його оштрафують і виженуть. Таким чином, влада сама сприяють тому, що в країні створюється нелегальна міграція і мігранти сотнями видворяються з Росії.

- ФМС - це колишній паспортний стіл, - пояснює Шерматов. - Однак, віддаючи його МВС, влада не врахувала масштаб того, що відбувається. Вони не взяли до уваги, що ФМС тепер треба займатися не тільки питаннями реєстрації 140 мільйонів своїх громадян, але до того ж кожні три місяці реєструвати 10 мільйонів мігрантів.

Щиро вірив в «липу»

Ще одна проблема мігрантів полягає в тому, що фірми, в які вони звертаються, часто роблять «липову» реєстрацію.

- Так, реєстрація через фірму-посередник не заборонена законом, - каже безкоштовний юрист для мігрантів Валентина Чупик. - Однак контролювати справжність такої реєстрації мігрантам нелегко. І якщо влада виявлять, що адреса реєстрації не збігається з місцем проживання, роботи або навчання мігранта, то його виженуть з країни, навіть якщо людина зареєстрована в ЦБД УІГ.


Липові реєстрації. Фото «Фергана»

Відомо, що серед фірм-посередниць багато таких, які наживаються на слабкій інформованості своїх клієнтів. Так, в грудні до Чупик звернувся азербайджанець, який зробив свого родича реєстрацію. Однак пізніше реєстрації цієї не виявилося в базі даних, і чоловікові відмовили у видачі патенту.

- Цей чоловік знайшов людину, громадянина Киргизстану, який робив йому реєстрацію. Той відповів, що купував її в конторі іншого киргиза, і вони разом пішли в цю саму контору. Там вони виявили кілька сотень липових реєстрацій, які принесли мені. Як виявилося, в день цей герой міграційного фронту робив по кілька сотень таких реєстрацій для клієнтів, більшість з яких були киргизи. Так ось, глава цієї фірми був пов'язаний з людиною з ФМС і щиро вірив, що той робить ці документи. Коли з'ясувалося, що реєстрації «липові», він написав в ФСБ явку з повинною, - розповіла Валентина Чупик.

У його заяві, зокрема, була написана історія оформлення лівих реєстрацій:

Прошу Вас притягнути до відповідальності за виготовлення і збут завідомо недійсних документів, організацію нелегальної міграції організовану групу осіб у складі: Т., Анну, Анастасію і Леру.

У вересні 2015 року я зняв квартиру за адресою: у Т. Я, звичайно, попросив мене зареєструвати в цій квартирі, але Т. зробив мені реєстрацію в іншому місці, по невідомому мені адресою. Він відразу ж запропонував мені оформляти мігрантам документи, оскільки він працює юристом в ФМС. Я погодився, тому що у мене всі родичі і друзі - мігранти. Спочатку я оформляв через нього 5-6 реєстрацій в тиждень, потім 40-50, а в червні 2017 дійшло до 300 штук на тиждень. Я привозив копії паспортів мігрантів особисто Т. в бізнес-центр до входу, а також Анастасії; по телефону я домовлявся про Привозі копій паспортів та отримання готових реєстрацій з Анною; також я неодноразово чув від Т. про якусь Лері, яка і заборона на в'їзд скасувати може, і депортацію, і громадянство оформити і т.д.

В кінці червня 2017 роки мої родичі і знайомі стали масовим порядком скаржитися, що реєстрації, які я робив через Т. і його компанію, виявилися фальшивими. Я теж звертався до Т. з цими питаннями, і Т. спочатку приносив теж нібито роздруківки з бази даних - але і вони виявилися фальшивими. Я знову і знову звертався до Т., Ганні, Анастасії, вони обіцяли, що реєстрації будуть внесені в базу в найближчі дні, посилався на великий обсяг роботи, на перевірки і т.д. Однак час ішов, скарг було все більше, і я відмовився продовжувати співпрацю з Т. і його дівчатками, і став вимагати повернення грошей. Але Т. грошей не повертає, і виправляти ситуацію не хоче.

У зв'язку з вищевикладеним, прошу залучити цю організовану групу осіб до відповідальності за ч. 2 ст. 327, ч. 2 ст. 322.1 КК РФ. Про відповідальність за завідомо неправдивий донос попереджений.

На документ гляди в обидва

Щоб не нарватися на подібних шахраїв, Валентина Чупик перерахувала «Фергані» деякі ознаки, за якими можна відрізнити підробку від справжніх документів.

Якщо людина стає на первинний облік (який роблять на строк, що дорівнює дев'яносто днях), треба попросити, щоб разом з міграційним урахуванням йому організували роздруківку з ЦБД УІГ. Для чого потрібна така роздруківка? По-перше, доступ до цих даних повинен бути у фірми, яка організовує легальну постановку на облік. Звичайно, це не дає гарантії того, що сама фірма легальна і реєстрація буде справжня, але обмежує коло посередників, схильних до шахрайства. Крім того, згідно із законом «Про міграційний облік» у мігранта є право знайомитися з його даними в базі даних. Для цього мігрант повинен звернутися в районний відділ управління з питань міграції із заявою. Правда, на запит вони відповідають протягом 30 днів. Однак людині важливо якомога раніше зрозуміти, чи дійсно його дані внесені в базу, і нехай краще він дізнається про це завдяки роздруківці з ЦБД УІГ, ніж від поліцейського, який зупинить його на вулиці.

Якщо фірма відмовляється давати роздруківку або в обов'язковому порядку вимагає оплату до того, як зробить реєстрацію - це поганий знак. Це означає, що мігрант не зможе перевірити реєстрацію на справжність, а отже, фірма робить «ліві» реєстрації.

Є ще один спосіб «пробити» свої дані по базі - побутової. Нехай який-небудь ваш друг, громадянин Росії, сходить до відділення міграційної служби: за шоколадку або символічну плату він може попросити співробітників перевірити дані людини. Якщо його запитають, навіщо йому це, він може сказати, що збирається прийняти мігранта на роботу.

Ще один варіант перевірки, платний: можна звернутися за відомостями в будь-яку іншу фірму, яка робить реєстрацію. В середньому по Москві вартість такої послуги становить 1500 рублів.

Існують також нюанси, що стосуються продовження реєстрації.

Продовжується вона виключно на підставі трудового договору. Для громадян ЄАЕС реєстрація продовжується на термін трудового договору, а для тих, хто працює за патентом - на термін оплати патенту.

До продовження реєстрації повинен бути прикладений трудовий договір, на першій сторінці якого буде стояти спеціальна позначка міграційної служби.

Майте на увазі одну важливу річ: якщо людина виїхала з країни, то реєстрацію йому треба робити заново, так як вона прив'язана до номера міграційної карти.

Пара рад щодо того, де не варто робити реєстрацію.

По-перше, не робіть її у односельчан (особливо це стосується трудових мігрантів з Киргизстану). Треба розуміти, що реєстрацію робить виключно міграційна служба, а тому звертатися за нею треба до власника квартири, роботодавцю або фірмі.

По-друге, не робіть реєстрацію на вокзалах і біля станції метро «Добринінський», а також в будинках №59 та №63 по вулиці Велика Ординці. Поруч з метро «Добринінський» розташоване посольство Киргизької Республіки в Росії, і в цих місцях багато нелегальних фірм, які надають «липові» послуги довірливим мігрантам.

Важливо також розуміти, які розцінки в цьому секторі послуг для мігрантів. Середня по місту ціна за реєстрацію така: 2.500 рублів за постановку на первинний міграційний облік і 4.000 рублів за його продовження.

Фальшивий документ можна відрізнити і за зовнішніми ознаками.

- Слід перевірити кількість днів, на яке видається реєстрація. Первинна реєстрація видається на 90 днів, а продовжується на термін дії трудового договору або термін оплати патенту. Реєстрація не може бути видана на 61 або 93 дня.

- Кругла печатка організації не повинна виходити за квадратну рамку.

- Над прямокутної печаткою повинен стояти штамп районного відділу - літери ОВМ МО МВС Росії без рамки.


Липова реєстрація: літери ОВМ МО МВС не можуть бути написані від руки, вони проставляються спеціальним штампом. Кругла печатка організації вилізла за квадратну рамку. Фото «Фергана»


Липова реєстрація: штампа «ОВМ МО МВС» немає взагалі, та й друк криво стоїть. Фото «Фергана»

- На печатках повинні бути видно всі букви, не може бути стертих місць.

- На квадратної друку вказані реквізити міграційного обліку.


Липова реєстрація: в прямокутній рамці праворуч не може бути заздалегідь віддрукованих даних, там може стояти тільки штамп. Фото «Фергана»

- ПІБ і паспортні дані повинні бути написані без помилок.

- У реєстрації вказується прізвище інспектора, але не його посаду.


Липова реєстрація: в рамці справа не може бути ніякого особистого штампа «фахівця експерта МВС». Фото «Фергана»

«Взагалі ж мігрантам треба бути більш уважними, - каже Валентина Чупик. - Ціна «лівої» реєстрації - це не тільки віддані за неї гроші. Через це мігранту доведеться знову виїжджати і в'їжджати в країну і заново ставати на облік, оскільки «ліву» реєстрацію, зрозуміло, продовжувати йому ніхто не буде. Але це в кращому випадку. У гіршому випадку за порушення міграційного обліку мігранта оштрафують на 5000 рублів і виженуть з країни на п'ять років ».

На закінчення Валентина Чупик нагадала, що любителів незаконної наживи за видачу «липових» реєстрацій можуть залучити за статтею КК РФ 159 частини 4 «Шахрайство групою осіб в особливо великому розмірі», за яку загрожує 12 років позбавлення волі.

Катерина Іващенко

Міжнародне інформаційне агентство «Фергана»

Як таке може бути?
Для чого потрібна така роздруківка?