Реклама
Реклама
Реклама

Етапи отримання громадянства РФ. Процедура отримання громадянства

  1. Привілеї статусу громадянина Росії
  2. Спрощена процедура отримання громадянства
  3. Які переваги ви отримаєте, скориставшись прискореним алгоритмом отримання громадянства?
  4. Хто ще може претендувати на отримання громадянства в спрощеному порядку?
  5. Загальний порядок оформлення громадянства
  6. Етапи отримання громадянства
  7. Етап 2 - реєструємо своє прибуття
  8. Етап 3 - оформляємо РВП
  9. Чому вам могли відмовити в отриманні РВП?
  10. Етап 4 - оформляємо ВНЖ
  11. Етап 5 - отримуємо статус громадянина РФ
  12. Шлюб як альтернативний спосіб швидко отримати громадянств
  13. Про реінтеграції
Юридична консультація

>> Етапи отримання громадянства РФ. Процедура отримання громадянства

Для багатьох приїжджають в РФ громадян з ближнього зарубіжжя (особливо для вихідців з СНД) отримання російського паспорта є чи не першочерговою метою. Адже для будь-якого іноземного особи, будь то біженець або звичайний іммігрант, даний документ в буквальному сенсі відкриває будь-які шляхи.

Привілеї статусу громадянина Росії

Громадянство РФ дає багато привілеїв

придбавши статус громадянина Росії , Зарубіжний гість отримує можливість офіційно працевлаштуватися на будь-яку цікаву для нього посаду (аж до державного службовця; аби кваліфікація дозволяла), оформити всі належні йому з різних причин пільги та допомоги і навіть брати участь у президентських виборах. А умовно безкоштовні медичне обслуговування та освіту стануть своєрідним приємним доповненням до всіх інших отриманим привілеїв.

Сьогодні отримати російське громадянство можливо двома способами: по так званому «праву народження» або пройшовши стандартну бюрократичну процедуру. Перший варіант передбачає, що один або обидва ваших батьків були повноправними громадянами РФ, самі ви народилися на території цієї країни, а значить, і своє громадянство отримали, можна сказати, автоматично.

Якщо ж ви від народження були громадянином якоїсь іншої держави, а тепер з тих чи інших причин вирішили отримати громадянство в Росії, не турбуйтеся: це теж цілком реально. Керівництво нижче допоможе вам зорієнтуватися в тонкощах місцевого законодавства і зрозуміти, як можна стати громадянином РФ.

Спрощена процедура отримання громадянства

Існує і спрощена система отримання громадянства РФ

У 2014 році в закон, що визначає алгоритм отримання громадянства в РФ, були внесені деякі зміни. Згідно з ними, певні групи іммігрантів сьогодні мають можливість отримати російське громадянство за допомогою прискореної і значно спрощеної процедури. Тепер дана привілей доступна особам наступних категорій:

  • громадяни інших держав, які постійно проживають в РФ і вільно володіють російською мовою (незалежно від наявності або відсутності дозволу на проживання);
  • іноземці, чиї предки проживали на територіях, які нині перебувають в межах РФ, за часів Царської Росії або до розпаду СРСР;
  • громадяни країн, які уклали з Росією відповідне міжнародне угоду (до таких належать Республіка Білорусь, Казахстан, Киргизстан і інші члени Співдружності Незалежних Держав)

Якщо ваш випадок потрапляє під одну з перерахованих вище категорій, вам слід подати прохання про прискорений розгляд вашої справи в найближче відділення ФМС. Зазвичай процедура винесення рішення займає не більше трьох місяців.

Які переваги ви отримаєте, скориставшись прискореним алгоритмом отримання громадянства?

  1. відсутність необхідності проходити тест на знання сучасних норм російської мови (остаточне рішення про видачу громадянства приймається за результатами усної співбесіди);
  2. продовження максимально можливого для іммігранта терміну законного перебування на території РФ;
  3. зручні умови для оформлення та отримання ВНЖ;
  4. можливість перетинати держкордон РФ на повністю законних підставах і за спрощеними правилами

Важливо: претендуючи на російське громадянство, враховуйте, що після його отримання ви втратите право зватися громадянином своєї рідної країни. Звичайно, з цього правила теж існують певні винятки.

До таких належать всі випадки, які регламентуються вищезгаданим міжнародною угодою РФ. Аналогічно, вам дозволять залишити подвійне громадянство в ситуації, коли відмова від звання громадянина вашої рідної країни неможливий з яких-небудь не залежних від вас причин.

Хто ще може претендувати на отримання громадянства в спрощеному порядку?

Якщо людина народилася при Союзі, він має право на спрощену процедуру отримання громадянства

Нагадаємо, що в даний момент (як і раніше, до внесення змін до законодавства) ви маєте повне право на отримання місцевого громадянства в прискореному порядку, якщо:

  • ви з'явилися на світло на території СРСР і (або) були громадянином цієї країни;
  • ви проходили навчання або військову службу (Терміном більше трьох років) в кожній із країн колишніх союзних республік, в тому числі і в Росії;
  • мінімум один з ваших найближчих родичів має громадянство РФ

Скориставшись можливістю отримати громадянство за прискореним алгоритму, ви отримаєте візу особливого типу, необхідну для оформлення ВНЖ. Маючи на руках цей документ, ви, крім іншого, будете позбавлені від обтяжливою необхідності отримувати РВП (дозвіл на тимчасове проживання).

До слова, описувана процедура характеризується значним скороченням необхідного терміну безперервного перебування на території РФ. А це значить, вам не доведеться роками чекати входження до громадянства, щоб, нарешті, скористатися належними вам за законом країни правами і пільгами.

Загальний порядок оформлення громадянства

Щоб отримати громадянство РФ, потрібно відповідати деяким вимогам

Оформлення громадянства РФ в стандартному, загальному порядку вимагає набагато більше часу, але це - єдиний доступний варіант для іммігрантів, які не потрапляють ні в одну з перічісленних вище пільгових категорій.

Щоб почати цю процедуру, ви повинні будете звернутися до відділу ФМС за місцем свого фактичного проживання і залишити відповідну заявку. Щоб стати громадянином Росії, претендент повинен відповідати наступним вимогам:

  • повнолітній;
  • повністю працездатний;
  • в даний момент офіційно працевлаштований і має стабільний дохід (і може це довести);
  • має дійсний, оформлений за всіма правилами п'ять (або більше) років тому вид на проживання в Росії;
  • не покидав територію РФ протягом останніх п'яти (або більше) років;
  • володіє розмовною російською мовою на гідному рівні і згоден пройти тестування, щоб це підтвердити;
  • готовий відмовитися від свого теперішнього громадянства на користь російського і не пов'язаний при цьому ніякими обтяжуючими обставинами

При деяких особливих обставин держава піде вам назустріч і знизить вимоги до обов'язкових термінів проживання в Росії до чотирьох років. Ви отримаєте дані пільги, якщо:

  1. ви є біженцем (В даному випадку вам покладені ще й додаткові пільги);
  2. у вас є серйозні підстави просити в Росії політичного притулку;
  3. ви маєте визнані заслуги в області технічного розвитку або культури;
  4. ви - фахівець рідкісної професії, в даний момент затребуваною в РФ.

Етапи отримання громадянства

Етап 1 - перетинаємо держкордон РФ

На державному кордоні, безпосередньо перед самим в'їздом на територію Російської Федерації, ви, як іммігрант, отримаєте візовий документ, який зобов'язані будете зберегти. Після проходження прикордонного контролю вам на руки видадуть ще один папір - міграційну карту , З залишеної в ній відміткою, що фіксує ваш в'їзд в країну.

З даного моменту саме ці два документа і є доказом законності вашого тимчасового перебування на території російської держави, тому завжди тримаєте їх у себе під рукою.

Етап 2 - реєструємо своє прибуття

Для отримання громадянства РФ потрібно зібрати пакет необхідних документів

З моменту в'їзду в країну у вас є рівно тиждень (тобто - 7 календарних днів), щоб повідомити про свій нещодавній прибуття ФМС. Звернутися з заявою слід в районний відділ цього державного органу за місцем вашого передбачуваного проживання.

Етап 3 - оформляємо РВП

Дозвіл на тимчасове проживання - особливої ​​важливості документ, офіційно дозволяє іммігранту перебувати на території чужої країни досить тривалий (для Росії - близько трьох років) час. Паралельно з РВП оформляється і реєстрація за тимчасовим місцем проживання.

Подаються відповідні заяви так само, через ФМС. Для цього до заздалегідь написаному прохання необхідно докласти наступну документацію:

  • документ - посвідчення особи заявника;
  • чотири кольорові або ч / б фотографії заявника форматом 3,5х4,5 сантиметри (на фото повинно добре проглядатися особа, наявність окулярів або головного убору не допускається);
  • отримана на кордоні міграційна карта зі штампом, що фіксує точну дату прибуття заявника в країну;
  • чек, який підтверджує факт оплати належної в даному випадку державного мита (Сума виплати становить близько 1 тисячі рублів);
  • заздалегідь отримана медична довідка , Що підтверджує, що її пред'явник не є переносником будь-яких небезпечних захворювань.

Якщо ви прибули в країну разом зі своїми неповнолітніми дітьми , Вам буде потрібно вписати нащадків в свою заяву, а також представити співробітнику ФМС їх документи і заздалегідь підготовлені фотографії (по дві штуки на кожного; вимоги до самих знімках вже озвучувалися трохи вище).

Ваша справа буде розглянута не пізніше, ніж через 60 календарних днів після дати подання заяви. Після закінчення визначеного терміну ви отримаєте повідомлення про прийняте держслужбовцями вирішенні. У разі позитивної відповіді вам необхідно буде в призначений термін прибути все в той же відділ ФМС, де ви і отримаєте свій дозвіл на проживання.

Важливо: для громадян Білорусі процедура отримання РВП буде виглядати схожим чином. Однак при перетині білорусько-російського кордону ви не отримали міграційної карти. Тому, слідуючи описаним в даній статті інструкціям, просто пропускайте пункти, в яких говориться про цей документ.

Чому вам могли відмовити в отриманні РВП?

Не всі можуть отримати громадянство РФ

У РФ діють квоти, що обмежують максимально можливу кількість виданих за рік РВП (для кожного регіону країни окремо). Не виключено, що на вас цієї квоти просто не вистачило. Уважно ознайомтеся із списком нижче.

Дані пільгові категорії громадян не повинні потрапляти під квотування. Можливо, завдяки цій інформації у вас з'явиться реальна можливість оскаржити прийняте в держорганах рішення. Отже, не обкладаються квотами:

  • особи, народжені в (тоді ще) Радянському Союзі і мали відповідне громадянство;
  • недієздатні іноземці, які мають здорових дітей - повноправних громадян Росії;
  • іноземні громадяни, які мають недієздатного батька - громадянина Росії;
  • особи, в даний момент перебувають у законному шлюбі з вродженим громадянином РФ;
  • різні інвестори;
  • іноземні військовослужбовці, зараховані до лав російської армії;
  • діючі учасники програми «Співвітчизники»

Етап 4 - оформляємо ВНЖ

Навіщо потрібен ВНЖ?

  1. ВНЖ дає будь-якому іммігранту право легально проживати на території чужої держави, спокійно залишаючи країну або повертаючись туди в будь-який момент;
  2. в РФ наявність ВНЖ уможливлює офіційне працевлаштування в будь-яку російську компанію без необхідності полчан спеціальні дозволи;
  3. ВНЖ дає право на отримання грошового забезпечення після досягнення особою пенсійного віку;
  4. отримання ВНЖ - це передостання сходинка на шляху до російського громадянства

Щоб оформити посвідку на проживання, як можна швидше зверніться з відповідною проханням до відділу ФМС за місцем свого фактичного проживання. При собі вам необхідно мати такі документи:

  • написане від руки російською мовою заяву (без помилок, помарок або виправлень) в двох примірниках;
  • ваш паспорт ;
  • ваші фото, 4 штуки (3,5х4,5 см розміром);
  • ваше РВП (і додаткові, що підтверджують вашу пільгову категорію документи в разі, якщо ви на законних підставах не обкладалися квотуванням);
  • будь-яка фінансова документація, що відображає рівень вашого достатку і підтверджує, що ваші матеріальні можливості дозволяють вам безбідно жити в РФ;
  • медична довідка, що гарантує відсутність у вас будь-яких небезпечних захворювань;
  • документи, що підтверджують наявність у вас постійного місця для проживання (наприклад, договір оренди житла );
  • квитанція, яка підтверджує сплату встановленої державного мита розміром в 2 тисячі рублів

Зазвичай заяву розглядають близько півроку. Тому, якщо зараз ви вже живете по ВНЖ (а цей документ, на жаль, буде дійсний не більше 5 років), подбайте про його заміну за кілька місяців до передбачуваного закінчення терміну дії. Через визначений термін з вами зв'яжуться співробітники ФМС, які і повідомлять, чи видадуть вам новий ВНЖ.

Етап 5 - отримуємо статус громадянина РФ

Перший крок - подача заяви

Щоб ваша заява на отримання довгоочікуваного російського громадянства прийняли, вам доведеться заздалегідь зібрати наступний пакет документів:

  • завірена у нотаріуса ксерокопія вашого ВНЖ;
  • ваше свідоцтво про народження і, якщо таке є, - про шлюб (плюс їх ксерокопії);
  • всі атестати і дипломи про освіту з нотаріально завіреним перекладом документації на російську мову;
  • письмову відмову від вашого нинішнього громадянства (неодмінно - в двох примірниках);
  • меддовідки про відсутність у вас небезпечних захворювань;
  • пенсійне посвідчення з завіреним юристами перекладом (плюс завірена ж копія документа);
  • чек, який підтверджує завчасну сплату держмита;
  • сертифікат про проходження платного (вартістю в 5 тисяч 525 рублів) тестування на знання норм російської мови

Зверніть увагу: ви не зобов'язані проходити цей тест і отримувати свідоцтво про вільне володіння російською мовою, якщо він був державним у вашій країні (що особливо актуально для жителів Республіки Білорусь), а також, якщо за законами РФ ви вже переступили межу пенсійного віку .

Зате якщо ви коли-небудь з будь-яких причин змінювали своє ім'я або прізвище, вам доведеться понад іншого уявити в ФМС відповідні довідки з зареєстрував зміни РАГСу, а також їх нотаріально завірені копії.

Отримання громадянства РФ проходить в кілька етапів

Якщо у вас є діти, вам доведеться так само заздалегідь підготувати копії їх свідоцтв про народження (Або паспортів) і фотографії (по 4 штуки на кожну дитину). Пам'ятайте: після отримання вами жаданого громадянства РФ, ваші діти автоматично отримають можливість стати російськими громадянами.

Тому, якщо комусь із ваших нащадків ще не виповнилося повних 14 років, щоб змінити своє і, в подальшому, - його громадянство, вам буде потрібно отримати письмову згоду другого з батьків, навіть якщо на даний момент ви з ним не перебуваєте в шлюбі. А ось якщо дитині вже минуло 14, вам потрібно буде добитися підписання аналогічного документа, що підтверджує згоду на зміну громадянства, особисто від нього.

Зібраний пакет документів ви повинні будете особисто здати в ФМС за місцем майбутнього проживання. Однак якщо ви не можете зараз знаходитися в РФ особисто, допустима відправка паперів поштою або передача їх прямо в державний орган через довірену особу.

Зверніть увагу: щоб подані таким чином документи вважалися дійсними, кожна проставлена ​​вами в паперах підпис повинна бути в окремому порядку завірена нотаріусом.

Шлюб як альтернативний спосіб швидко отримати громадянств

Мабуть, найлегший спосіб отримати громадянство Росії в прискореному порядку - це реєстрація шлюбу з будь-якою особою, вже є громадянином цієї країни. Які ж умови необхідно дотримати, щоб скористатися цією альтернативної схемою отримання громадянства РФ?

Ви маєте законне право вимагати розгляду вашої справи в прискореному порядку (весь процес займе не більше півроку), коли ви:

  • вже оформили і РВП, і ВНЖ;
  • уклали шлюб з вродженим громадянином РФ в будь-якому російському ж РАГСі не менше трьох повних років тому;
  • все що минув з моменту реєстрації відносин час проживали спільно з чоловіком (або дружиною) на території РФ

Про реінтеграції

Цивільний паспорт РФ

Якщо ви раніше вже мали російське громадянство (не плутати з громадянством СРСР!), Але з якоїсь об'єктивної причини втратили його, вам досить буде лише відновити свій втрачений статус громадянина РФ.

Інакше кажучи, реінтегруватися. Для цього вам буде потрібно написати відповідну заяву (обов'язково в двох примірниках) за зразком, який вам видадуть в ФМС, і уявити обслуговуючому вас співробітнику наступний пакет документів:

  • діючий ВНЖ;
  • документ, що підтверджує факт вчиненого вами раніше виходу з громадянства Російської Федерації;
  • будь-які документи, що підтверджують наявність у вас стабільного (і при цьому легального) джерела доходів для проживання в РФ;
  • письмову відмову від нинішнього громадянства.

Крім іншого, вам доведеться довести, що ви не втратили навичок спілкування російською мовою, пройшовши для цього усну співбесіду перед спеціальною комісією або написавши тестування. Це може зажадати від вас певних зусиль, однак відновити громадянство РФ виходить на порядок простіше, ніж отримати його з нуля.

Як отримати Російське Громадянство? Умови отримання громадянства РФ - у відеоматеріалі:

Хто ще може претендувати на отримання громадянства в спрощеному порядку?
Які переваги ви отримаєте, скориставшись прискореним алгоритмом отримання громадянства?
Хто ще може претендувати на отримання громадянства в спрощеному порядку?
Чому вам могли відмовити в отриманні РВП?
Які ж умови необхідно дотримати, щоб скористатися цією альтернативної схемою отримання громадянства РФ?
Як отримати Російське Громадянство?