Реклама
Реклама
Реклама

Як здати квартиру іноземцю або ласкаво просимо в Білорусь.

Щасливі власники зайвих квадратних метрів мають свої переваги в пошуках наймачів. Хтось бажає бачити своїми мешканцями одиноких панночок, хтось статечне сімейство, а деякі здають свої квартири виключно іноземцям. Логіка тут проста - іноземні громадяни асоціюються у нас з людьми підвищеної культури і порядності. Але при такому варіанті здачі квартири в найм, є свої документальні нюанси.

Щоб читачеві було простіше пройтися по лісі юридичних тонкощів при оформленні договору з іноземним громадянином , Почнемо з маленького правового лікнепу. Здаючи квартиру іноземцю необхідно знати про те, що в процесі укладення договору найму, іноземця необхідно зареєструвати. На сьогоднішній день в Республіці Білорусь існує 2 види реєстрації:

1. Реєстрація за місцем проживання, при якій ставиться штамп в паспорті. Така форма «постановки на облік» може бути зроблена родичам власника нерухомості або на підставі договору найму . (Тут необхідно уточнити, що реєстрація за договором найму не дає права пред'являти претензії на квадратні метри за місцем реєстрації).

Нормативність документа відповідає термінам, зазначеним в договорі найму і після закінчення необхідно виписатися.

2. Тимчасова реєстрація за місцем перебування (громадянину видається вкладиш із зазначенням адреси і штамп в паспорт не ставиться). Виробляється виключно за договором найму або піднайму і також не дає прав претендувати на житло.

Максимальний термін дії - 1 рік.

При реєстрації іноземних громадян, є свої особливості. Кожен іноземець, який приїхав до Мінська, зобов'язаний зареєструватися протягом п'яти днів (виняток становлять громадяни Росії, України, Латвійської Республіки та Литви, які можуть перебувати в Білорусії без реєстрації протягом 30 днів).

Для іноземців існує три режими перебування на території Республіки Білорусь:

1. тимчасове перебування,

2. тимчасове проживання

3. вид на проживання.

Якщо ви вирішили здати іноземцю квартиру на тривалий термін , То мова піде про тимчасове проживання. Тимчасове перебування - це знаходження іноземних громадян і осіб без громадянства на території РБ більше 90 діб (але не більше одного року).

Підставами такого перебування є:

1. Отримання освіти в установах Республіки Білорусь;

2.Веденіе трудової, підприємницької або іншої діяльності в установленому законодавством порядку;

3. Наявність близьких родичів, які постійно проживають на території Республіки Білорусь;

4. Брак іноземного громадянина / громадянки з громадянкою / громадянином Республіки Білорусь;

5. Встановлення піклування (опіки) громадянами Республіки Білорусь над іноземними громадянами в установленому Законом порядку (на термін не більше одного року);

6. Етнічна приналежність до білорусів і наявність кровних родичів по низхідній лінії;

7. Наявність статусу біженця або надання політичного притулку в РБ;

8. Наявність власної житлоплощі (але право на тимчасове проживання видається не більше ніж на рік);

9. Отримання медичної допомоги в закладах охорони здоров'я РБ на стаціонарних умовах;

10. Наявність підстав для набуття громадянства РБ в порядку реєстрації;

11. Інші підстави, передбачені Законодавством РБ.

Якщо іноземні громадяни раніше перебували в шлюбі з громадянами Республіки Білорусь - це також є підставою для отримання дозволу на тимчасове проживання в РБ.

Якщо заселення іноземного громадянина відбувається в готелі, пансіонаті, будинках відпочинку чи інших подібних установах - реєстрація відбувається автоматично.

У випадках, коли іноземець бажає жити в окремій квартирі за договором найму, процедуру реєстрації він повинен виробляти самостійно з наймодавцем.

Алгоритм дій при укладанні договору найму між громадянином Республіки Білорусь і іноземцем мало чим відрізняється від аналогічної процедури, коли сторони договору - резиденти Білорусі.

При реєстрації договору найму з іноземцем, особою без громадянства або з іноземцем, що мають дозвіл на проживання, наймодавець зобов'язаний зареєструвати людини. Ігнорування цього правила буде порушенням паспортного режиму, тому що іноземець зобов'язаний перебувати на обліку там, де він фактично проживає. Тобто укласти договір найму з іноземцем з умовою «без права реєстрації» неможливо.

Тут необхідно уточнити, чим відрізняється реєстрація за місцем перебування від звичної білоруському юшку «прописки»? У 2008 році побачив світ указ Президента № 413 і такий інститут, як прописка, що існував понад 70 років назавжди відійшов у минуле. Оформлення тимчасової реєстрації не дозволяє:

• стати на облік потребуючих поліпшення житлових умов;

• замінити або відновити паспорт або інші документи;

• поставити (зняти) автомобіль на (с) облік (а);

• зареєструвати шлюб в Мінську;

• взяти кредит.

Куди більш великий список прав забезпечує постійна реєстрація ( «прописка»). Отже, щоб юридично правильно здати квартиру іноземцю, слід діяти за такою схемою:

1. Висновок і реєстрація договору найму в РСЦ. Повторюся, процедура відбувається за тією ж схемою, що і з білоруськими громадянами. Але перш ніж заповнювати договір, іноземцю необхідно зробити нотаріально завірений переклад паспорта.

2. Постановка на облік, тобто реєстрація в ОГіМе. У разі, якщо іноземний громадянин, змінює житло - процедура реєстрації за місцем проживання повторюється за новою адресою. Іноземець не може знімати квартиру за договором найму і в той же час бути зареєстрованим на іншій квартирі. Процедура оформлення договору-найму з іноземним громадянином і його реєстрація, як ми вже зрозуміли, досить проста, але вона гарантовано захистить власника нерухомості від непростих проблем з законом, а іноземному громадянину буде комфортніше перебувати на території нашої країни. Не забувайте, що якщо правильно вибрати агентство нерухомості , То ви отримаєте якісні ріелторські послуги і надійну правову поддержку.Так що ... Ласкаво просимо в Республіку Білорусь.

Copyright ТОВ «Час-Пік» © 2014. Всі права захищені.

Алена Корзун

Тут необхідно уточнити, чим відрізняється реєстрація за місцем перебування від звичної білоруському юшку «прописки»?