Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати паспорт громадянина України - Реальна газета

  1. Правозахисники розповідають, як отримати український паспорт, як вклеїти в нього нову фотографію і...

Правозахисники розповідають, як отримати український паспорт, як вклеїти в нього нову фотографію і що робити, якщо ви переселенець без довідки ВПЛ

Про те, як отримати Український паспорт ВПЛ і людям, що знаходяться на непідконтрольною Києву території, розповідає «Донбас-SOS» .

Головними органами, куди слід звертатися, це:

  • Територіальне управління / відділ Державної міграційної служби України (ДМС);
  • Центр надання адміністративних послуг.

Адреси та контакти

І. Де взагалі отримують паспорт?

- в місці реєстрації, зазначеної в паспорті.

ІІ. Якщо в паспорті вказана реєстрація на тимчасово окупованій території Луганської або Донецької області, і ви там проживаєте?

- в будь-якому підконтрольному населеному пункті Луганської та Донецької області;

У цих випадках довідка переселенця не знадобиться.

III. Як бути тим, хто покинув Луганську і Донецьку область?

- за місцем фактичного проживання, там, де оформлена довідка переселенця;

- в будь-якому підконтрольному населеному пункті Луганської і Донецької області, якщо довідки переселенця немає.

Як отримати довідку переселенця, якщо паспорт недійсний (наприклад, там немає нового фото)? Це можна зробити за допомогою закордонного паспорта (якщо він є).

Для цього слід прийти за місцем фактичного проживання в територіальне управління соціального захисту населення (соцзабез), показати закордонний паспорт і додаткові документи, що підтверджують проживання на момент виникнення бойових дій на території Донецької або Луганської області.

Ці документи соцзабез може розглядати протягом 15 днів.

ІV. Як отримати паспорт, якщо ви переїхали до початку бойових дій і не вважаєте себе переселенцем, але реєстрація в паспорті залишилася стара?

- в будь-якому підконтрольному Україні місті Луганській чи Донецькій області.

Обростаючи увагу: зараз видаються паспорти нового зразка в формі ID-карти. Якщо паспорт-книжечка вже є, і в неї потрібно вклеїти фото в 25 або в 45 років, то можна або власне вклеїти фото, або оформити ID-карту.

Звертаємо вашу увагу, що Наказ Міністерства внутрішніх справ України від 13 квітня 2012 № 320, яким було врегульовано порядок вклейки фотографії в паспорт громадянина України, втратив чинність. але згідно роз'ясненнями ГМС вклейка фотографії по досягненню 25/45 років здійснюється і далі, так як процедура врегульована іншими нормативно-правовими актами.

Де взагалі отримують паспорт?
Якщо в паспорті вказана реєстрація на тимчасово окупованій території Луганської або Донецької області, і ви там проживаєте?
Як бути тим, хто покинув Луганську і Донецьку область?
Як отримати довідку переселенця, якщо паспорт недійсний (наприклад, там немає нового фото)?
Як отримати паспорт, якщо ви переїхали до початку бойових дій і не вважаєте себе переселенцем, але реєстрація в паспорті залишилася стара?