Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати громадянство Білорусі українцю, росіянину та ін іноземним громадянам

  1. Що ж потрібно, щоб стати громадянином Білорусі?
  2. Способи отримання громадянства Білорусі
  3. Прийом документів та прийняття рішення

Коли постає питання про імміграцію громадянам пострадянських республік, одним з варіантів країн для переїзду розглядається Білорусь. По-перше, російська мова вважається тут другою офіційною мовою. По-друге, безпосередніми сусідами Білорусі є відразу три європейські країни. Ну і, по-третє, членство в Євразійському союзі сприятливо позначається на економіці і культурі цієї країни.

Що ж потрібно, щоб стати громадянином Білорусі?

До речі, а як правильно: Білорусь чи Білорусь? У побуті фігурують обидві назви, проте офіційно за класифікатором країн світу і по нормам білоруської мови правильніше говорити «Білорусь». Однак, на всьому пострадянському просторі досі використовується і стара форма назви країни «Білорусія» (похідне від «Білоруська РСР»). Однозначної відповіді на це питання немає досі.

Законом «Про громадянство Республіки Білорусь» передбачаються такі варіанти отримання громадянства цієї країни:

  • за народженням
  • За загальновстановленими вимогам
  • За спрощеною системою (в окремих випадках, їх розглянемо пізніше, заявник може отримати громадянство в більш короткі терміни або має певні переваги).

Ті, хто постійно проживають на території Білорусі, можуть подати документи у відділі внутрішніх справ за місцем проживання. Якщо Ви перебуваєте в іншій країні і ставлення до однієї з «привілейованих» категорій, то звернутися за отриманням громадянства можна в консульство або в дипломатичне представництво Білорусі у Вашій країні. А на привілеї можуть розраховувати:

  • Коли постає питання про імміграцію громадянам пострадянських республік, одним з варіантів країн для переїзду розглядається Білорусь

    На привілеї можуть розраховувати етнічні білоруси

    етнічні білоруси і їх близькі родичі по низхідній лінії (онуки, правнуки, діти), які народилися за межами території сучасної Білорусі;

  • особи без громадянства та громадяни інших країн, які раніше перебували в громадянстві Білорусі;
  • ті, хто має якісь великі заслуги і досягнення перед Республікою, або представляє інтерес для Білорусі як кваліфікований фахівець.

До речі, для цих же категорій осіб строк обов'язкового проживання в Білорусі перед подачею на громадянство (7 років) скорочується або не поширюється зовсім.

Незалежно від способу отримання, громадянство Білорусі має на увазі дотримання таких умов:

  • повага до Конституції цієї країни і законослухняність;
  • досить вільне володіння одним з державних мов (білоруський і російський);
  • відмова від попереднього громадянства або підтвердження зроблених Вами кроків до відмови (для тих держав, в яких відмова від громадянства не вдається отримати з незалежних від заявника причин);

У Республіці Білорусь не допускається мати подвійне громадянство!

  • підтвердження офіційного джерела доходів, який забезпечить прожитковий мінімум для проживання в Білорусі (не забувайте про утриманців, яких Ви забезпечуєте).

А тепер докладніше про варіанти отримання громадянства.

Способи отримання громадянства Білорусі

Отримання громадянства Білорусі можливо за народженням

За народженням. Природно, автоматично громадянином Білорусі стає дитина, батьки якого мають білоруське громадянство. Крім цього, в громадяни Білорусі записуються діти, що народилися на території Білорусі, батьки яких невідомі або не мають певного громадянства (особи без громадянства). Якщо дитина народжується на білоруській землі у іноземних громадян, і з якихось причин дитині не може бути присвоєно громадянство країни батьків, то він автоматично набуває громадянство Білорусі. При цьому батьки повинні постійно проживати в Білорусі.

За загальновстановленими вимогам. Якщо Ви не потрапляєте в жодну з пільгових категорій отримання громадянства, то подавайте в загальному порядку. Для цього Ви повинні бути старше 18 років і офіційно прожити в Білорусі не менше 7 років. Біженці з інших країн для оформлення громадянства також повинні прожити 7 років на території Білорусі після офіційного отримання статусу біженця.

Рішення про прийом в білоруське громадянство приймається особисто президентом цієї країни.

Заява на громадянство подається на ім'я президента Білорусі в довільній формі. У заяві рекомендується вказати мотив зміни громадянства і свої зобов'язання перед Конституцією і законами Білорусі. Разом із заявою подаються такі документи:

  • заповнена анкета за встановленою формою;
  • автобіографія;
  • 4 фотографії формату 3х4 см;
  • копія паспорта заявника;
  • копія свідоцтва про народження основного заявника;
  • копія дозволу на проживання заявника;
  • копія свідоцтва про шлюб (якщо таке є);
  • довідка про склад сім'ї, отримана за місцем проживання;
  • довідка з місця роботи або інший документ, який підтверджує офіційне джерело доходу;
  • Сплата держмита - обов'язковий крок в отриманні освіти

    довідка про припинення попереднього громадянства або інший підтверджуючий документ. Якщо Ви не можете надати такий документ з незалежних від Вас причин, то прикладіть пояснювальний заяву з обґрунтуванням причин цього;

  • Довідка про відсутність судимості;
  • квитанція про сплату держмита;
  • копія посвідчення біженця (надається особами, офіційно визнаними біженцями).

Один з батьків може включити в свою заяву неповнолітньої дитини. Для цього потрібно додатково прикласти його свідоцтво про народження і нотаріально засвідчена згода другого з батьків на вступ дитини до громадянства. Для кожної дитини 14-18 років буде потрібно також оформити і нотаріально підтвердити його згоду на вступ до громадянства Білорусі.

Заявникам з тих категорій, які ми раніше назвали «привілейованими», потрібно додатково докласти документ, що підтверджує його приналежність до цієї категорії.

Згідно із законом, термін розгляду заяви на громадянство не повинен бути більше 1 року. Однак на практиці рішення про прийом в громадянство видаються набагато швидше.

Спрощений прийом в громадянство Білорусі. Отримати громадянство Вам буде набагато простіше, якщо Ви самі, або Ваш чоловік або рідні народилися або проживали постійно до 12.11.1991 року на території сучасної Білорусі. При цьому на час подачі документів Ви повинні постійно проживати в Республіці Білорусь.

Спрощений порядок поширюється також на дітей, які проживають постійно на території Білорусі, і принаймні один з його батьків має білоруське громадянство. Про громадянство дитини в цьому випадку клопочуть його батьки. Про отримання громадянства дітей, які залишилися з якихось причин без батьків (смерть, позбавлення батьківських прав, відмова від дитини і ін.), Клопочуть їх опікуни.

Майте на увазі, поширена практика отримання громадянства по одному з подружжя в Білорусі не передбачає спрощеного порядку. Отримати громадянство в цьому випадку Ви зможете на загальних підставах.

Термін розгляду заяв на громадянство в спрощеному порядку - не більше двох місяців. Пакет документів для кожного випадку трохи відрізняється від загальноприйнятого, уточнити подробиці можна на сайті Міністерства внутрішніх справ Білорусі.

На підставі міждержавних відносин з Україною постійно проживають в Білорусі громадяни України отримують громадянство за спрощеною схемою. Більш того, громадянам України не потрібно докладати документа про вихід з попереднього громадянства і платити держмито.

Отримати громадянство Білорусі можуть ті громадяни України, які відповідним чином оформили виїзд для постійного проживання і встали на консульський облік в Посольстві України в Білорусі. По приїзду до Білорусі громадянам України, які бажають подати документи на громадянство, потрібно оформити дозвіл на постійне проживання.

На підставі міждержавних угод Білорусі з Росією, Казахстаном і Киргизстаном, громадяни цих країн також отримують громадянство в спрощеному порядку. Але не все, а ті, хто потрапляє в одну з категорій, передбачених в угодах: ті, хто народилися в радянські часи на території сучасної Білорусі, постійно проживали там до 21.12.1991 року або мають близьких родичів громадян Білорусі.

Датою виходу з попереднього громадянства в цьому випадку буде вважатися дата прийняття до громадянства Білорусі.

Прийом документів та прийняття рішення

Прийом документів та прийняття рішення займають деякий час

Документи збирайте відразу в трьох примірниках. В одному з комплектів обов'язково прикладіть до всіх копій оригінали документів. Якщо необхідно, документи повинні бути переведені на одну з державних мов і нотаріально завірені. Перевірте, щоб печатки та штампи на всіх документах були чіткими, а в самих документах не було ніяких виправлень і помарок. У зворотному випадку, Вам повернуть їх на переробку.

Володіння мовою перевіряється інспектором при прийомі документів невеликим співбесідою. Якщо в процесі перевірки документів інспектором виявляться помилки в заяві, анкеті або інших документах, то Вам повернуть їх на виправлення і призначать нову дату прийому.

Громадянином Білорусі Ви стаєте з дня виходу відповідного указу президента, а ті, хто подає за спрощеною схемою - в день виходу рішення органу внутрішніх справ.

Відео про те, з яких країн і чому іммігрують в Білорусь

Що ж потрібно, щоб стати громадянином Білорусі?
Що ж потрібно, щоб стати громадянином Білорусі?
До речі, а як правильно: Білорусь чи Білорусь?