Реклама
Реклама
Реклама

Реєстрація шлюбу за кордоном: укладення шлюбу з іноземним громадянином

  1. Умови офіційної реєстрації шлюбу за кордоном
  2. Які документи необхідні
  3. Зміна прізвища та громадянства при реєстрації шлюбу з іноземним громадянином
  4. Корисне відео
  5. Які труднощі можуть виникнути

проведення одруження за межами Російської Федерації є межею мрій для багатьох пар. Урочиста церемонія за кордоном - це свято, яке плавно переходить в медовий місяць.

Найчастіше майбутні молодята вибирають для цієї мети середземноморські країни, які славляться своїм сонячним і теплим кліматом або європейські держави. Але, незважаючи на зовні гадану казку, реєстрація шлюбу за кордоном має деякі юридичні труднощі.

Умови офіційної реєстрації шлюбу за кордоном

щоб укласти шлюб за кордоном майбутнім молодятам знадобиться дотримати ряд правил, які ми розглянули нижче.

Наречена і наречений не повинні бути родичами. Метою таких обмежень служить виключення генетичних хвороб у дітей молодят, а також етично-моральна підгрунтя.

У всіх державах Європи категорично заборонено виходити заміж або одружитися, не розірвавши офіційно перед цим попередній союз.

У Франції та Швейцарії встановлюються спеціальні терміни (не менше 10 місяців), під час яких наречена може повторно вийти заміж після того як буде розірвано попередній шлюб.

Крім того, наречена і наречений повинні відчувати загальне бажання для офіційної реєстрації.

УВАГА! У жодній правовій системі іншої держави не допускається примусового вступу в шлюб. Тому, перед початком урочистої церемонії, кожен з пари повинен дати свою згоду на вступ в офіційний союз.

Тому, перед початком урочистої церемонії, кожен з пари повинен дати свою згоду на вступ в офіційний союз

Досягнення ними віку 18 років. Такий закон діє на території більшості європейських країн, хоча бувають і винятки.

Так, наприклад, в Англії можна законно одружитися з 16-річного віку. У Франції ж нареченій повинно бути не менше 16 років, а вік нареченого повинен складати від 18 років і вище.

Вік для вступу в шлюб може бути знижений, якщо для цього є поважні причини. До особливих обставин належать народження дитини, вагітність майбутньої дружини, від'їзд у відрядження на тривалий час, а також серйозне захворювання чоловіки або жінки.

Наречений і наречена повинні знати, що якщо вони захочуть укласти шлюб на території Англії або Німеччині, згода на це будуть давати органи судової влади, у Франції президент, а в Швейцарії - кантон (територіально-адміністративна одиниця держави).

Наречений і наречена повинні належати до різних статей. Незважаючи на те, що гей-культура отримала досить широке поширення, у великій кількості країн Європи досить консервативні правила, тому укладення шлюбу з іноземним громадянином серед одностатевих пар там заборонено.

Майбутні молодята повинні бути обов'язково поінформовані про те, який стан здоров'я у їх партнера Майбутні молодята повинні бути обов'язково поінформовані про те, який стан здоров'я у їх партнера.

При ігноруванні такого моменту іншу державу може на законних підставах визнати недійсним створений сімейний союз. Це означає, що органи влади анулюють юридичні зобов'язання, взяті раніше з молодят.

У деяких державах навіть абсолютна поінформованість жінки або чоловіки про стан здоров'я партнера не дає право на укладення шлюбного союзу.

Так, наприклад, в Італії і Англії діють закони, що якщо у когось з майбутніх подружжя є явні фізичні вади, то реєстрацію проводять тільки в разі, якщо на таку процедуру дасть згоду суд і прокуратура.

Особлива увага приділяється шлюбів з особами, які є носіями небезпечних хвороб або з психічно ненормальними партнерами.

Які документи необхідні

Для укладення шлюбу за кордоном майбутнім молодятам знадобляться наступні документи :

Додатково надати заяву, в якому обов'язково потрібно вказати, що особа, що збирається одружитися офіційно вільно від відносин (неодружений або не заміжні). Свідоцтво про смерть колишнього чоловіка (дружини), якщо хтось із майбутніх молодят є вдівцем.

У разі, якщо хтось із пари вже був до цього в офіційному союзі, знадобиться свідоцтво про розірвання шлюбу, а також його ксерокопія.

Крім того, пара повинна обов'язково надати документ з РАГСу, в якому буде вказано, що для реєстрації шлюбу немає ніяких перешкод. Найчастіше, перерахованих документів достатньо, але трапляються ситуації, коли за кордоном можуть зажадати виконання додаткових пунктів.

Важливий момент Важливий момент! Майбутні молодята зобов'язані надати не тільки оригінали, а й копії документів.

Їх слід попередньо перевести на мову тієї держави, на території якого планується проведення церемонії. На паперах ставлять апостиль і запевняють їх у Російської Федерації для того щоб документи набули юридичної сили.

Зміна прізвища та громадянства при реєстрації шлюбу з іноземним громадянином

У Росії прийнято, щоб жінка після церемонії одруження брала прізвище чоловіка. Колись така вимога була обов'язковою до виконання, але зараз майбутня дружина може прийняти те рішення, яке їй подобається.

У разі, якщо реєстрація буде проводитися в іншій державі, інформація про зміну прізвища взагалі ніяк не вказується в документі.

Що стосується отримання відповідної довідки, то це потрібно робити вже по приїзду в Російську Федерацію. Але у цього правила є винятки. Так, наприклад, в Чехії, Словенії та Австрії жінці видадуть офіційний документ, де буде вказано, що у неї тепер прізвище чоловіка.

  • За скільки днів до церемонії потрібно приїжджати в іншу країну?

У цьому питанні все буде залежати від того держави, на території якої планується проведення церемонії.

Наприклад, на острові Маврикій реєстрація шлюбних союзів не проводиться у вихідні дні, а з'явитися в цьому місці майбутні молодята повинні вже за 3 доби до урочистої події. Закони Франції більш категоричні, адже парі доведеться провести на території цієї держави не менше 10 діб до весілля.

Найкраще, якщо наречений і наречена прибудуть в іншу країну хоча б за два або три дні до реєстрації, щоб заздалегідь розібратися з документацією.

Корисне відео

Апостиль і переклад на мову іншої країни документів при реєстрації шлюбу за кордоном, що важливо враховувати - дізнаєтеся з даного відео:

Які труднощі можуть виникнути

У тих, хто зважився укласти шлюб за кордоном, можуть виникнути певні складнощі. наприклад:

  • Не всі країни видають молодятам свідоцтво про шлюб, яке буде мати юридичну силу в Російській Федерації. При цьому оформляти такий документ подружжю доведеться досить довго.
  • Молодята повинні розуміти, що не у всіх друзів і родичів є можливість виїхати за кордон на церемонію їхнього одруження. У кого-то немає такої кількості вільного часу, у інших обмежені фінанси, або просто не зроблений закордонний паспорт.

Найголовнішим недоліком укладення шлюбу в іншій країні є витрати часу на підготовку документів.

Для того щоб зареєструвати свій союз, парі доведеться приготувати всі необхідні папери, перевести їх на англійську або іншу мову, який є офіційним в іншій державі і нотаріально завірити переклад.

Крім того, майбутнім нареченим знадобиться підготувати апостиль, а потім переслати паперу в організацію, що займається такими справами або в консульство тієї країни, де буде відбуватися урочиста церемонія.

Згідно з правилами, які колись прийняла конвенція в Гаазі, особам, котрі є громадянами Російської Федерації, обов'язково знадобиться проставлення апостиля.

Така процедура необхідна для того, щоб можна було зробити легальними документи, видані чоловікові і жінці в іншій країні. Оформлення паперів таким чином забере чимало часу у пари.

Для того щоб легалізувати документи, майбутнім молодятам доведеться витратити більше семи днів, так як їм знадобиться відвідування перекладачів і нотаріусів.

Цікаво! Незважаючи на те, що офіційна реєстрація шлюбу за кордоном є недешевим задоволенням, така церемонія може вийти для молодят набагато бюджетні, ніж якби це відбувалося в обох селах.

Наприклад, більшість готелів за кордоном пропонують нареченим величезні знижки та спеціальні умови для проживання, що безсумнівно дуже зручно.

Важливий момент! Якщо держава, в якому планується проведення урочистої церемонії, не входить в число країн Гаазької конвенції, то в легалізації документів для одруження будуть труднощі.

Для того щоб надати паперів юридичну силу, парі доведеться відвідати консульство іноземної країни і Міністерство Закордонних Справ Російської Федерації.

За скільки днів до церемонії потрібно приїжджати в іншу країну?