Реклама
Реклама
Реклама

Як знятися з обліку у військкоматі при виїзді за кордон для навчання або роботи? (Рекомендації адвоката)

  1. У статті обговорюється правової та практичний аспект зняття з військового обліку у військкоматі при...
  2. Як військкомат може змусити повернутися в Україну?
  3. Практичний аспект зняття з обліку у військкоматі при виїзді за кордон на навчання або роботу
  4. Як отримати відстрочку для навчання за кордоном?
  5. Рейтинг популярних товарів наших читачів

У статті обговорюється правової та практичний аспект зняття з військового обліку у військкоматі при виїзді за кордон для працевлаштування або навчання.

Розглянемо військовий облік громадян України, які проживають (навчаються) за кордоном з точки зору зняття з обліку у військкоматі.

Юридичний аспект зняття з обліку у військкоматі при виїзді за кордон

У частині 1 статті 36 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу» зазначено, що облік українців зі статусом військовозобов'язаний або призовник, які тимчасово проживають за кордоном, здійснюється українськими дипломатичними і консульськими представництвами.

Як військкомат може змусити повернутися в Україну?

Зазначена юридична норма також передбачає умови, при яких громадян України, які перебувають за кордоном, можуть (!) Примусово повернути на територію України (для призовників і військовозобов'язаних причини різні).

36 стаття передбачає наступне:

  1. Військовий облік українських громадян, які виїхали з України і тимчасово перебувають в іншій країні, ведеться дипломатичними та консульськими представництвами.
  2. Співробітники дипломатичних і консульських служб (!) Зобов'язані забезпечити прибуття до місця проживання на території України громадян України, які досягли повноліття і не мають відстрочки (звільнення) від призову на строкову військову службу для обов'язкового проходження призовної комісії.
  3. Українські дипломатичні та консульські служби зобов'язані сприяти приїзду військовозобов'язаних в Україну під час проведення мобілізації та у воєнний час.

Зняття з військового обліку військовозобов'язаних осіб, які виїхали за межі України на термін понад 3 місяці, прописано   в пункті 2 частини 5 статті 37 Закону Про військовий обов'язок і військову службу   : Зняття з військового обліку військовозобов'язаних осіб, які виїхали за межі України на термін понад 3 місяці, прописано в пункті 2 частини 5 статті 37 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" :

Зняття з військового обліку призовників та військовозобов'язаних у військкоматах підлягають наступні категорії громадян:

  1. ... призовники вибувають на строк більше трьох місяців за межі України ...
  2. ... військовозобов'язані вибули на строк більше трьох місяців за межі України ...
  3. ... інші особи за рішенням Міноборони ...

Практичний аспект зняття з обліку у військкоматі при виїзді за кордон на навчання або роботу

У переважній більшості випадків, призовники та військовозобов'язані при зверненні до військкомату отримують категоричну відмову в знятті з обліку. Основна і очевидна причина відмови - військовий облік громадян України за кордоном дипломатичними і консульськими працівниками практично не ведеться.

Як знятися з обліку в одному військкоматі і стати на облік в іншому? (роз'яснення адвоката)

Працівники військкоматів розуміють, що у них немає практичної можливості змусити українських призовників і військовозобов'язаних повернутися для призову або мобілізації.

Виходячи з вищесказаного, можна стверджувати,

що при особистому візиті до військкомату є дуже висока ймовірність відмови в знятті з обліку. Імовірність, звичайно, не 100%, але з огляду на кількість звернень з даної проблеми до адвокатів, події часто розгортаються за негативним сценарієм.

При відсутності підстав для відстрочки, при особистому відвідуванні РВК, вручається повістка на найближчий заклик. При наявності підстав для відстрочки - призовника скеровують на медкомісію для уточнення даних про стан здоров'я, без подальшого призову.

Призов до армії (оновлено): відстрочка по здоров'ю, покарання за ухилення від призову

Хорошим варіантом буде напрямок листом з повідомленням про вручення звернення до військкомату. У документі потрібно поставити питання воєнкома про можливість зняття з обліку з причини виїзду з України і проживання за кордоном більше 3-х місяців.

До звернення потрібно додати копії перекладених документів, які підтверджують факт проживання за кордоном. Перелік зазначених документів не регламентований, тому в кожній ситуації він визначається індивідуально.

Як ведеться військовий облік проживають за кордоном?

Наприклад, при працевлаштуванні за кордоном додається контракт з роботодавцем, дозвіл на роботу, договір про оренду житла.

Відповідальність за непостановку на військовий облік в Україні (приклад з практики)

Звернення пишеться на ім'я воєнкома РВК з викладенням усіх обставин.

Як отримати відстрочку для навчання за кордоном?

Для безпроблемного надання відстрочки в РВК, призовнику рекомендується вибирати для навчання за кордоном одну з білатеральних програм (наприклад, «Еразмус +» або «Горизонт 2020»).

Звернемо увагу, що навчання в закордонному навчальному закладі без направлення і за свій рахунок часто призводить до неможливості отримати відстрочку від призову. Причина - працівники військкоматів по-різному трактують умова для відстрочки в статті 17 профільного закону: «в рамках міжнародніх договорів України».

Військовий облік студентів в Україні

Офіційний перелік міжнародних договорів у сфері навчання і освіти відсутня, тому військкомати студентам часто відмовляють у звільненні від проходження строкової служби. Іноді цю проблему вдається вирішити використовуючи "людський фактор".

Багато корисної та оновлюваної інформації по темі в Збірнику статей про військовий облік в Україні і Збірнику статей для призовника

Оцініть новина (статтю)

Рейтинг популярних товарів наших читачів

Завантаження ...

Завантаження ...


Новина (статтю) «Як знятися з обліку у військкоматі при виїзді за кордон для навчання або роботи? (рекомендації адвоката) »підготували журналісти видання Бізнес портал fdlx.com

Дата публікації:, останнє оновлення сторінки: 25.06.2018 17:25:32

Як військкомат може змусити повернутися в Україну?
Як військкомат може змусити повернутися в Україну?
Як знятися з обліку в одному військкоматі і стати на облік в іншому?
Як ведеться військовий облік проживають за кордоном?
Як отримати відстрочку для навчання за кордоном?