Реклама
Реклама
Реклама

Доброго ранку, останній мешканець

Програма реновації забудованих територій в Північній столиці не просунулася далі декількох відсотків від плану. Як знесення кварталу в Сосновій Поляні, на який витрачено вже понад мільярд рублів, закінчився на єдиною сім'ї, розповідає «Фонтанка». Програма реновації забудованих територій в Північній столиці не просунулася далі декількох відсотків від плану

Архів / Олександр Дроздов / Інтерпресс

«Пише ваша« Фонтанка.ру »абсолютно брехливу інформацію, - так почала розмову з кореспондентом Олена Самусенко, одна з мешканок останньої нерасселенной квартири в будинку 39 по Комсомольській, к. 1. - Якщо я права, мені боятися нічого. У нас є законне право, і ми своє законне право відстоюємо. Вони вже ізвертелісь на пуп, щоб досягти своїх злочинних цілей ».

«Злочинні мети» «СПб Реновації» полягають в тому, щоб розселити будинок. За словами Олени Самусенко, починаючи з 2013 року компанія пропонує жителям останньої квартири, сім'ї Іванових і Самусенко, різні варіанти переселення. І, за їхніми словами, вимагає доплату - від 1 до 1,6 млн рублів. Необхідні суми «нічим не обґрунтовуються, ніякої доплати за законом компанія вимагати не може», впевнені останні мешканці. «Це 159-я стаття КК, шахрайство в особливо великих розмірах. Нам це підтвердив особисто заступник прокурора! - заявляє Самусенко. - Цей намір вбити нас! Залякати, вбити! Щоб ми підписали кабальний договір. Ми протиправних дій не вчиняли! Так, торг мав місце. Але це майново-правовий спір. У ці відносини ніхто не може входити. За 35-ю статтею Конституції, тільки ми вирішуємо, їдемо ми чи ні! »

Як докази своїх слів мешканці призводять лише один документ - договір попереднього бронювання від 2013 року, в якому написано наступне: «планована (орієнтовна) доплата учасника програми становить, ... 1 028 827 рублів». Згідно з програмою розвитку забудованих територій, мешканці, за їхніми словами, повинні були отримати за свою трикімнатну квартиру площею 42 квадратних метра нову троячку площею 72 квадратних метра - без всяких доплат, впевнені вони.

Переговори, однак, йшли за іншим сценарієм, розповіла Самусенко. У 2014 році компанія запропонувала переселяється чотирикімнатну квартиру з доплатою 1 млн 600 тисяч, потім в 2015-му - 54-метрову квартиру з доплатою 400 тисяч, потім ще одну - 68-метрову, з доплатою в 1 млн 28 тисяч. Але на все пропозиції отримала відмову.

Пред'явіть ваші докази

Відзначимо, що ніяких документальних підтверджень переговорів у мешканців немає. Так само як і «підтверджень зампрокурора» про статтю 159 КК. «Це було в процесі переговорів в офісі компанії. Все на словах, усно пропонували. Записів нема, не вели. І відеозйомки, і фото. Документи ми не брали, ми ж їх не підписували. А я вам доводити в принципі нічого не винна! - вибухає Самусенко. - Судячи з того, як ви розмовляєте, ви не зацікавлені в тому, щоб розбиратися. Виправдовуватися не збираємося, ми нічого не порушували. Пишіть гидоти, пишіть мерзоти. І попросіть у них теж запис! А чого вони не покажуть, чого вони бояться? У таких компаніях всюди-всюди ведеться запис! »

Дмитро Міхальов, керівник служби «СПб Реновації» по роботі з держорганами, підтвердити свої слова документально теж не може. За його словами, ніяких доплат компанія не вимагає з мешканців, принаймні з початку минулого року. І хоче просто як-небудь закінчити цю історію. «Та й в 2015-м, сумніваюся, щоб вимагали доплату. Хоча це зовсім законно. Програма реновації передбачає, що власники отримують безкоштовно рівно ту площу, яку вони мали. Тобто в їхньому випадку 42 метра. Але ви ж розумієте, що зараз не будують трійок по 42 метра. Ще 9 метрів компанія всім просто дарувала, з доброї волі. А за решту просила доплатити. Ось і все, - розповідає він. - Але в 2016-му ми вже були готові їм віддати квартиру безкоштовно, будь-яку трійку 60 - 65 метрів, будь ласка. І зараз ми в будь-який момент готові їм квартиру надати. Але вони ж не говорять, чого хочуть! Я готовий зустрітися з ними в присутності кого завгодно і викласти те ж саме: що ми готові їм безкоштовно надати трикімнатну. Ми їм пропонували в нашому ЖК «Сандей», ми пропонували в «Балтійської перлині». Ні, не підійшло, нібито там якість не те. Я знаю пана Іванова, він може в особистій розмові сказати «дайте нам по мільйону за метр, тоді відстанемо», а публічно він промовчить, відмовиться що-небудь говорити. Його вимоги мінялися, як погода, - 15, 20 мільйонів, тепер ось 45 ».

Записів, як каже Міхальов, компанія не вела. Іванови - Самусенко теж, судячи з їхніх слів, прекрасно в курсі того, що доказів у компанії немає ( «нехай вони доведуть, що ми у них щось вимагаємо!»). «Записи заборонені. Але я готовий зустрітися, - заявив Міхальов «Фонтанці». - На трьох, разом з вами. Прийдете, все побачите і запишете. І нехай він скаже, що хоче ». Але не тут-то було: останні мешканці зустрічатися категорично відмовилися, заявивши, що «ніяких переговірників їм не треба».

Автор: "Фонтанка.ру"

Упс! Необхідно оновитися! Для відтворення поновіть браузер або Flash плагін .

До конфлікту спробували залучити і правоохоронні органи. За словами Іванових - Самусенко, під капотом машини у них знайшли жучок. А недавно вікна квартири на 2-й Комсомольській розбили каменем (камінь сфотографований і обміри). Крім того, в той же день камінь, як вони стверджують, кинули і в іншу квартиру, де Іванови зараз проживають - в будинку на проспекті Ударників, 15. «Камінь упав на ліжко за півметра від моєї голови», - розповіла Самусенко. Крім того, за її словами, за Романом Івановим в 2016-м нібито встановили стеження; вдалося навіть зловити «хвіст», ним виявився молодий чоловік, який нібито розповів, що отримує від «СПб Реновації» за стеження 15 тисяч в день.

Ніяких доказів своїх слів Самусенко - Іванови не призводять.

«Влітку минулого року на зустріч з жителями кварталу Соснова Поляна, 7-17, приїжджав депутат Закса Нікешін, - розповідає Дмитро Міхальов. - В ході зустрічі Роман Іванов, як він це зазвичай робить, уникав відповіді на питання, на яких умовах він і його мати готові звільнити квартиру. У присутності депутата і жителів сусідніх будинків, які чекають продовження реновації в їх кварталі, представники дирекції з житлової політики «СПб Реновації» пропонували Івановим трикімнатну квартиру в побудованому нашою компанією навпаки будинку, площа якої більше ніж на третину перевищує площу їхньої квартири, а також інші зіставні варіанти розселення - без будь-яких доплат. Від усіх пропозицій громадянин Іванов відмовився, після чого депутат Нікешін покинув зустріч з проханням до Івановим йому більше не писати, так як йому ситуація ясна ».

Писати, однак, і без Нікешін знайшлося кому. Тепер Іванови - Самусенко воюють, використовуючи активістів Групи ЕРА, і пишуть депутату Закса Максиму Резнику. Остання переслати через ЕРУ інформація свідчила, що 24 листопада в 2 ч.10 хв. два вікна на 2-й Комсомольській знову були розбиті. Нібито камінь кинули у вікно спальні, де спала Тамара Іванова - мати Романа Іванова, єдина з родини, яка зараз проживає в останній не розселення квартирі.

Сім'я Іванових тим часом розсилає листи, які нібито отримує від сусідів.

Сім'я Іванових тим часом розсилає листи, які нібито отримує від сусідів

фото Романа Іванова

«Ви подумайте самі. Будівництво коштує мільярди. І реновація кварталу зупинена через одну людину. Ну невже для нас цей мільйон був би такою проблемою? Так, 45 мільйонів - це шалено багато, але один мільйон - не та сума через яку нам варто було б піднімати весь цей сир-бор, - говорить Дмитро Міхальов. - У Колпіно у нас теж була сім'я колись, останні мешканці, мати і три дочки Малашенко. Вони півтора року переговори вели, хотіли 20 мільйонів. Ми квартирами розрахувалися, компроміс знайшли. Скрізь вдається знайти компроміс, крім як з паном Івановим - вже не знаю, чому ми більше півтора років ні до чого не прийдемо ».

Всього в кварталі 7-17 Сосновій Поляни «СПб Реновація» повинна розселити 40 будинків - у шість черг. У компанії говорять, що на розселення першої черги кварталу - чотирьох будівель, №35, 37, 39 і 41, - витрачено було 1 млрд 100 млн рублів, причому частково це кредитні кошти, на які капають відсотки. Крім останньої квартири в будинку 39, у «СПб Реновації» є ще кілька нерасселенних квартир в інших будинках, але в них проблеми інші, в основному сімейні - неможливість після розлучення знайти батька, що має майнові права, і т. Д.

«Ще є сім'ї, в яких багато дітей, є й інші складності, але з усіма іншими можна домовлятися, люди йдуть на контакт. Наприклад, хочуть квартири більшої площі для своїх умов, і це нормально; але такого божевілля, як пан Іванов, не вимагає ніхто, - розповідає Міхальов. - Щомісяця компанія витрачає сотні тисяч на утримання розселених будинків, не маючи можливості почати знесення. П'ять будинків першої черги були побудовані ще в 2015 році, це 38,4 тисячі кв. м житла, з них 45% віддано під розселення хрущовок. Будівництво йшла в нормальному темпі - будинки побудували за два роки. Але з тих пір поки нічого - тому що маємося з паном Івановим ».

Приклади для наслідування

Всього за програмою РЗТ «СПб Реновація» готувала проект планування території 22 кварталів. Ще однією територією в Улянка з перемінним успіхом займається компанія «Воїн-В». На даний момент, за словами гендиректора фірми Олега Глущенка, розселено і побудовано 10% від того, що було заплановано. «Воїн-В» також не уникнув питань з останніми мешканцями, хоча ще більше проблем йому створюють виступи проти ущільнювальної забудови і вторгнення в межі парку Александрино. В основному незадоволені жителі точкових будинків, які розселяти інвестору невигідно: саме вони і виявляються в ситуації «уплотніловкі». До 2017 року «Воїн-В» і «СПб Реновація» повинні були звести 8 млн 440 тисяч кв.м.. м житла і передати місту понад 3 млн метрів для переселення мешканців з хрущовок. Поки передали менше 7 тисяч квадратних метрів - 342 квартири. Всього на липень 2017 роки інвестори ввели в експлуатацію 11 будинків, тобто півтора відсотка від того, що було заплановано. Зараз будується ще 16 будинків. У «СПб Реновації» дозвіл на будівництво діє до січня 2019 року, у «Воїн-В» - до лютого 2018 року. Чи будуть вони продовжені, поки невідомо - на тлі останніх заяв влади про те, що реновація хрущовок місту взагалі не потрібна , Перспективи обох компаній не виглядають променисто.

«СПб Реновація» - не єдина компанія в Петербурзі, яка зіткнулася з так званої «проблемою останнього мешканця», хоча цей випадок, звичайно, заслуговує визначення «видатний». Ті ж самі питання вирішував, наприклад, «Будівельний трест», коли розділяв два квартали післявоєнних триповерхових будівель на проспекті Моріса Тореза. У восьми будинках було 95 квартир, або близько 5,6 тисячі кв. м. Розселили 250 чоловік, мешканці отримали 8354 кв. м нового житла (160 квартир) плюс тисячі сорок-дев'ять кв. м грошима. При цьому жителі однієї з двокімнатних квартир отримали від інвестора в результаті п'ять окремих квартир. Не виключено, що цей приклад «надихне» багатьох майбутніх «останніх мешканців».

Проблему давно хочуть вирішити законодавчо - як це вже зроблено в Москві. Зараз в програмі «Розвиток забудованих територій» (РЗТ) записано, що згода на розселення повинен дати кожен мешканець хрущовки (документ стосується в основному масового житла 1960-х рр.). «Сподіваюся, що будуть вироблені пропозиції щодо справедливого для Петербурга співвідношенню приголосних і незгодних, - заявив губернатор Полтавченко 24 жовтня в інтерв'ю« РГ ». - У Москві це 2/3, у нас може бути 70 на 30 або 80 на 20. Головне, щоб потім у окремих несумлінних людей не було можливості заважати всім іншим робити добру справу ».

Олена Зелікова, «Фонтанка.ру»

А чого вони не покажуть, чого вони бояться?
Ну невже для нас цей мільйон був би такою проблемою?