Реклама
Реклама
Реклама

Яка температура повинна бути в квартирі: норми для кімнат взимку і влітку

  1. норми температури
  2. Медичні норми температурного режиму в житловому приміщенні
  3. Контроль норми тепла
  4. Фактори, що впливають на температуру
  5. Регулювання клімату в приміщення
  6. Як збільшити або зменшити температуру
  7. Оптимальна температура в опалювальний сезон
  8. Відповідальність комунальників при порушеннях норм
  9. висновок

Сума в платіжних квитанціях збільшується щоквартально, особливо в кризовий для країни період. Але при цьому якість комунальних послуг залишає бажати кращого. Складні часи настають для квартиронаймачів, коли відключають опалення. У такій ситуації компанії, що управляють, відповідальні за надання ГВС в багатоквартирні будинки, часто працюють недобросовісно і норовлять піти від відповідальності.

норми температури

норми температури

Звичайно, багато що залежить від уподобань мешканців - деякі люблять холодніше і задовольняються низькою температурою в 18 ° C, інші замість товстих светрів і шкарпеток воліють затишне тепло і 24-25 ° C. Але потрібно знати, яка температура повинна бути в нашій квартирі згідно із законодавчими актами , оскільки від цього залежить не тільки стан здоров'я і благополуччя сім'ї, а й бюджет.

Норма температури в квартирі міститься в "ГОСТ Р 51617-2000. Житлово-комунальні послуги. Загальні технічні умови ". Тут наведені значення, необхідні для розрахунку максимальної потужності нагрівальних пристроїв. Сходові марші в житлових будинках повинні мати температуру 14-20 ° С. Це простір, який мешканці використовують короткочасно, не більше години і одягнені при цьому у верхній одяг.

У міжквартирних коридорах, а також в вестибюлях температура становить 16-22 ° С. У прихожих, житлових кімнатах і кухнях з газовими або електричними плитами температура становить 18-25 ° C. Ці приміщення призначені для постійного проживання (тобто більше 4 годин). Найвища температура 24 ° C - діє для розрахунків у ванній кімнаті. Також норма регламентується Санітарними правилами і СанПіН.

Медичні норми температурного режиму в житловому приміщенні

Трохи про те, яка оптимальна температура повинна бути в будинку за медичними рекомендаціями. Норми в житлових приміщеннях складають 22 ° C. Ця температура забезпечує високий тепловий комфорт при вологості повітря в 30%. Якщо кімнатна температура вища, то це може викликати подразнення дихальних шляхів, поява слизу, підвищену сприйнятливість до бактерій і вірусів в носі і горлі. Єдиним винятком є ​​ванна кімната, де піднімається водяна пара, і навіть більш високі температури не загрожують здоров'ю.

Коли дитина перебуває вдома, повинна бути піднята температура в квартирі не менше ніж на 1 градус, а у ванній або іншій кімнаті, де він купається, до 28 градусів. У спальнях для дорослих температура може бути трохи прохолодніше, ніж у вітальні - близько 20 ° C. Такий показник гарантує більш глибокий сон і, отже, кращий відпочинок.

Контроль норми тепла

Для того, щоб зберегти вищевказані рекомендації і для мінімізації витрат на опалення, необхідно правильно контролювати норми тепла, піклуючись про теплоізоляцію будинку. Потрібно ущільнити віконні та дверні рами. У кімнаті не закривайте радіатори, не фарбуйте їх товстим шаром фарби і не вішайте над ними товсті віконні штори (обігрівачі зазвичай встановлюються під вікнами). Ставте меблі й устаткування на мінімальній відстані - 1 метр від радіаторів.

Температурний графік системи опалення в окремих приміщеннях рекомендується регулювати за допомогою ручних або електронних термостатів. При установці навіть на старий нагрівач, електронна головка може бути налаштована на температуру до 0,5 градуса, і запрограмувати теплову потужність на цілий тиждень з урахуванням часу доби і звичок місцевих жителів.

Сучасні термостати також будуть регулювати теплову потужність відповідно до зовнішніми умовами - потепління або охолодження на вулиці, сонячне світло і т. Д. Вам не потрібно повністю відключати тепло, все, що потрібно зробити, це знизити температуру, наприклад, встановивши економний режим в 15 ° C. Зниження температури навіть на 1 ° C збільшує економію тепла на 5-7,5%.

Фактори, що впливають на температуру

На температурні показання в квартирі впливають багато факторів, перш за все зовнішні. Вони коливаються через наступних умов:

  • відключення опалення;
  • кліматичні особливості місця;
  • зміна пір року;
  • індивідуальні особливості окремих квартир.

Температурний графік опалення також залежить від місця, де проживають власники нерухомості. Наприклад, в північній широті він буде відрізнятися від південного клімату. Вплив подібних факторів, як атмосферний тиск і вологість повітря поза приміщенням, також впливають на нормальне значення показників системи теплопостачання в будь-якому місяці.

При зміні пір року мікроклімат в житлових кімнатах також різниться. Наприклад, в зимові місяці температура буде знижена, а в жарку пору року підвищиться. Коли навесні припиняють подавати тепло в радіатори дотримуючись графік відключення, то температура в квартирі теж падає. Для середніх широт оптимальне значення взимку - близько 22 градусів, а влітку - 25 градусів. Хоч на перший погляд різниця в три градуси несуттєва, але вона впливає на самопочуття всіх проживаючих в багатоквартирному або приватному будинку.

Регулювання клімату в приміщення

Коли відбуваються відключення опалення, то температурний режим в квартирі необхідно проконтролювати для комфорту всіх, хто живе в ній громадян. Є люди, яким в спекотні місяці зручно і добре, їм не потрібна установка кліматичного обладнання. Також, деякі в зимові холоди постійно провітрюють кімнати. Але всі вимоги середньостатистичних обивателів відображені діючими нормативами для будь-якої теплопостачальної компанії, для якої встановлено графік центрального виключення опалювальних приладів. Адже переохолодження, як і перегрів, негативно діють на здоров'я людини.

Крім іншого, норми залежать і від гендерної приналежності. Жінкам потрібно більш високі показники температури, ніж чоловікам. Гранично уважно потрібно дотримуватися температурного режиму в квартирі, де живуть діти. Вони ще не можуть регулювати свою температуру, тому схильні до швидкого, у порівнянні з дорослими, перегріву і замерзання. Внаслідок цього теплова норма для них повинна бути стійкою і складати близько 22 градусів.

У відповідність з діючими санітарними нормативами системи центрального регулювання температури повинні підтримувати показники не менше і не більше 22 градусів, а всі відхилення від цього значення погано впливають на самопочуття.

Для підтримки нормальної температури потрібно дотримуватися деяких умов. Раніше температуру регулювали за допомогою батарей, а, щоб прогріти приміщення більше, використовували додаткові джерела тепла - різні електрообігрівачі, конвектори та т. Д. Щоб охолодити кімнату, відкривали фрамуги і вікна, таким способом вирішуючи проблему.

Сьогодні науковий прогрес дозволив вибрати будь-кліматичне обладнання, яке забезпечить комфортні умови в квартирах. Наприклад, сучасні кондиціонери не тільки охолоджують надходять з вулиці повітряні потоки, а й забезпечені функцією обігріву. Також в них є функції осушення, коли в кімнаті занадто волого, і очищення повітря від шкідливих сполук.

Діючі санітарні нормативи не встановлюють температуру радіаторів. Важливо тільки те, щоб температура в житло відповідала певним показникам, на що впливають відмінності кліматичних умов відповідного регіону. Показники в зимові місяці повинні бути не нижче ніж 20 градусів. Якщо це значення менше, то послуги теплопостачальної організації є неякісними.

При цьому власникам нерухомості потрібно:

  • домагатися, щоб усунули погану роботу з надання комунального сервісу;
  • зажадати від управляючої компанії перерахувати платежі , Коли позапланово вимикають опалення;
  • ретельно закрити всі щілини в вікнах і дверях;
  • купити додаткове обладнання для нагріву приміщення;
  • поставити автономні теплові прилади.

Як збільшити або зменшити температуру

За ДСТУ самий мінімальний показник в квартирі повинен відповідати 15 градусам. При такому значенні хоч жити досить важко і некомфортно, але керуючі компанії вважають, що всі нормативи дотримані. Через це населення самостійно займається регулюванням температурного режиму, і коли настають холоди або масові відключення опалення, встановлюють склопакети або заклеюють вікна. На худий кінець, включають електронагрівачі або конвектори.

А що робити, коли постійна температура в житло досягає 28 градусів, що відбувається при дуже гарячих батареях. Вищий показник в стандарті - це 24 градуси, до якого додають похибка в 4 градуси. Коли на радіаторі встановлені терморегулятори, то ніяких питань немає, потрібно тільки його відрегулювати на необхідну цифру.

Коли таких пристроїв на батареї немає, то відкривати постійно кватирки не дуже зручно через протяги в приміщенні. Якщо в квартирі є маленька дитина, то подібні дії - не вихід з положення, літнім людям це і зовсім протипоказано. Щоб виправити ситуацію можна:

  • загорнути кран перед радіатором;
  • поставити рекуператор повітря.

При перекритті кульового крана перед батареєю, ви зменшите кількість гарячої води, яка подається. Рекуператор ж дозволить циркулювати повітряним потокам правильно, а приплив повітря буде потрапляти в житло вже прогрітим.

Оптимальна температура в опалювальний сезон

Оптимальна температура в опалювальний сезон

Кая ясно з вищевикладеного, комфортне значення в квартирі встановлено СНИП в 20-22 градуси. Можливі показники визначені в межах 18-26 градусів, відповідно до призначення житла. Кухонні, житлові кімнати та санвузол мають різні норми. Похибки відповідають 3 градусам зменшення і 4 градусів збільшення показників. На жаль, згідно з чинними законодавчими актами, коли в квартирі 15 градусів вище нуля, до управляючих компаній не можна пред'являти претензій. Також і при температурі в 30 градусів, коли взимку батареї нагріваються максимально. Тут, як то кажуть, - хочеш жити - вмій крутитися і звертайся до відповідних органів.

Відповідальність комунальників при порушеннях норм

Згідно із законодавством, наймачі та власники житла має право звертатися за перерахунком в керуючі компанії, які зобов'язані знизити оплату за опалення на 0,15 відсотків за кожну годину порушення нормативів. Якщо підрахувати, то за 28 днів неналежного надання послуги платіж скорочується до 90 відсотків. Природно, комунальні служби самі не виконають подібний перерахунок, тому доведеться звертатися в судові інстанції.

Існує багато випадків, коли мешканці багатоквартирних будинків відсуджували з комунальників гроші за ненадані повністю або неякісні послуги. Наприклад, три роки тому пермячка вдалося стягнути з керуючої компанії 136 тис. Рублів за порушення їхніх зобов'язань з надання тепла в квартиру. Тому слід відстоювати свої права і звертатися в контролюючі органи .

висновок

Забезпечувати температурою за діючими стандартами і нормативами зобов'язана керуюча компанія за місцем проживання. Внаслідок цього, при виявлені випадки недотримання якості опалювальних послуг потрібно повідомити в цю організацію і, якщо потрібно, оформити акт.

Якщо справа стосується приватного житлового будинку, то необхідно проконтролювати поставлені прилади опалення, підвищивши ККД батарей або поміняти радіатори на сучасні ефективні пристрої.