Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: Про заборгованість перед державою тепер можна дізнатися в інтернеті

Федеральна податкова служба почала надавати всім бажаючим відомості про податкові заборгованості фізичних осіб. Зайшовши на сайт відомства, можна за номером ІПН, імені, прізвища та регіону дізнатися про борги будь-якої людини перед бюджетом
Крім того, нова послуга допоможе забезпечити безпеку громадянина при укладанні угод. Наприклад, перед тим, як дати в борг велику суму грошей, можна перевірити, чи не повинен ваш позичальник державі
До появи цього інтерактивного сервісу дізнатися про свої борги можна було тільки в податковій, а про чужі - неможливо зовсім

Федеральна податкова служба почала надавати всім бажаючим відомості про податкові заборгованості фізичних осіб. З понеділка, зайшовши на сайт відомства , Можна за номером ІПН, імені, прізвища та регіону дізнатися про борги будь-якої людини перед бюджетом, розповідає "Російська газета" .

Тепер заборгованість перед податковою не буде несподіванкою для громадянина, відзначають в ФНС, - а навіть з маленькою податкової недоплатою людини можуть не випустити за кордон. Крім того, нова послуга допоможе забезпечити безпеку громадянина при укладанні угод. Наприклад, перед тим, як дати в борг велику суму грошей, можна перевірити, чи не повинен ваш позичальник державі.

- Як скористатися новою послугою - інструкція

Якщо система видала ключові слова "по вашому запиту: інформація не знайдена", значить, перед державою ви чисті. У разі якщо заборгованість все-таки є, на тому ж сайті доступний платіжний документ, який можна роздрукувати, і з його допомогою сплатити свій борг.

До появи цього інтерактивного сервісу дізнатися про свої борги можна було тільки в податковій, а про чужі - неможливо зовсім. ФНС звертає увагу, що відомості, отримані з використанням даного сервісу, що не становлять податкову таємницю і не є комерційним секретом.

Експерти вважають, що зловмисники навряд чи зможуть отримати вигоду з такої відкритості, але моральну шкоду боржникам нанести можна, пише GZT.ru . "Виходить, що громадянин буде висіти в чорному списку, відкритому для всієї країни, навіть якщо його провини немає, наприклад, коли його роботодавець прострочив платежі з ПДФО", - говорить генеральний директор фірми Contour Components Володимир Некрасов.

"Віртуальні борги" часом виявляються несподіванкою

Служба "Особистий кабінет платника податків" почала діяти в інтернеті з грудня 2009 року в рамках програми "Електронний уряд" . Як повідомляють в ФНС, з моменту запуску інтерактивних послуг близько 10 мільйонів чоловік роздрукували з сайту квитанції на оплату різних платежів.

З грудня на сайті ФНС з'явилася інформація про борги по транспортному, земельному і майновому податків. Для отримання інформації потрібно було також ввести ІНН. Але тоді багато хто зіткнувся з тим, що база даних ФНС видавала інформацію про борги, про які громадяни не підозрювали або були впевнені в тому, що вони давно оплачені.

Таке дійсно трапляється, проте не завжди це помилка в системі, пояснюють експерти. Можливо, громадянин не сплатив єдину платіжку, через що виросли пені та сума боргу.

Юристи радять скористатися сервісом, проте відзначають, що він зроблений лише для довідки громадян. У тому випадку, якщо сайт не видав інформацію про заборгованість, а вона насправді є, громадянин залишається боржником перед бюджетом. Офіційним же документом, який підтвердить, що громадянин нічого не повинен бюджету, буде довідка про відсутність заборгованості, отримувати яку потрібно в податковій інспекції особисто.

Інструкція по користуванню новою послугою

1. Зайти на сайт www.nalog.ru .

2. Пройти в "Особистий кабінет платника податків".

3. Ввести ІПН, прізвище та ім'я.

4. Отримати інформацію. Якщо висвітиться "По вашому запиту інформації не знайдено" - значить, заборгованості немає. Якщо з'являться суми боргу, то необхідно роздрукувати платіжки, які формуються автоматично, і оплатити в будь-якому банку в тому випадку, якщо громадянин визнає заборгованість.