Реклама
Реклама
Реклама

Реєстрація договору оренди

  1. Державна реєстрація договору оренди
  2. Реєстрація договору оренди нежитлового приміщення
  3. Реєстрація договору оренди житлового приміщення (квартири)
  4. Реєстрація договору оренди земельної ділянки
  5. Вартість реєстрації договору оренди
Послуги по реєстрації договору оренди - 10 000 рублів

Послуги по реєстрації договору оренди - 10 000 рублів

Чинне законодавство встановлює, що реєстрація договору оренди нерухомості, проводиться в разі, якщо він укладений на строк не менше одного року.

При цьому реєстрація безстрокового договору оренди не є обов'язковою (п. 11 Інформаційного листа Президії ВАС РФ від 16.02.2001 N 59).

Але незалежно від терміну, на який укладається договір, він повинен бути складений у вигляді єдиного документа, підписаного сторонами, тому що в іншому випадку він може бути визнаний недійсним (п. 1 ст. 651 ЦК України).

Державна реєстрація договору оренди

Документи для реєстрації договору оренди подаються до територіального відділення Росреестра (Федеральної служби державної реєстрації, кадастру і картографії) згідно з переліком, встановленим ФЗ «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ним».

Якщо у державного реєстратора виникнуть сумніви в автентичності поданих документів, достовірності зазначених у них відомостей або в наявності підстав для реєстрації, він має право призупинити реєстрацію договору оренди нежитлового приміщення або іншої нерухомості на термін не більше одного місяця.

Держмито за реєстрацію договору оренди становить для громадян 2000 рублів, а для організацій 22 000 рублів.

На реєстрацію подаються:

- Якщо стороною договору є юридична особа - його установчі документи, копія свідоцтва про державну реєстрацію, копія свідоцтва про постановку на податковий облік, протоколи (рішення) про наділення повноваженнями осіб, які підписали договір або довіреність, якщо договір був підписаний представником.

Якщо копії зазначених документів вже подавалися до органів Росреестра, то замість них може бути представлена виписка з ЕГРЮЛ , Не старше одного місяця, що свідчить про відсутність змін.

- Для громадян - документ, що засвідчує особистість.

- Якщо інтереси громадянина або організації в Росреестра представляє інша особа, то довіреність на реєстрацію договору оренди повинна бути засвідчена нотаріально.

- Договір оренди в кількості, яка дорівнює кількості сторін договору і ще один оригінал або нотаріально засвідчена копія, яка залишається в справі.

- Акт прийому-передачі орендованого майна, якщо він є невід'ємною частиною договору оренди.

- Платіжне доручення або квитанція, що підтверджують сплату мита за реєстрацію договору оренди.

- Заява на реєстрацію договору оренди, яке може подати одна зі сторін договору.

- Залежно від конкретного випадку в реєструючий орган повинні бути представлені додаткові документи.

Реєстрація договору оренди нежитлового приміщення

В даному випадку бажано отримати кадастровий паспорт об'єкта нерухомості, що видається Росреестра, для того, щоб звірити відомості, зазначені в договорі з відомостями, наявними в органі, що реєструє.

Якщо даний документ вже представлявся в органи Росреестра, реєструючий орган може звільнити заявника від обов'язку його повторного надання.

Реєстрація договору оренди житлового приміщення (квартири)

В даному випадку, окрім кадастрового паспорта необхідно надати згоду органів опіки та піклування на укладення договору, якщо в квартирі проживають неповнолітні діти або особи визнані недієздатними або обмежений в дієздатності.

Якщо орендодавцем квартири виступає державний чи муніципальний орган, необхідно надати, його розпорядження про надання приміщення в оренду.

При цьому потрібно враховувати, що житлові приміщення надаються в оренду тільки юридичним особам, а громадянам вони надаються на підставі договору найму.

Реєстрація договору оренди земельної ділянки

Для реєстрації зазначеного договору надається кадастровий план земельної ділянки, виданий органом, уповноваженим на це Росреестра.

Таким чином, не допускається держ. реєстрація договорів оренди землі, якщо ділянка не пройшов кадастровий облік і йому не присвоєно кадастровий номер, тому що в цьому випадку він не є індивідуалізованим як об'єкт нерухомого майна.

Вартість реєстрації договору оренди

Послуги нашої компанії по супроводженню державної реєстрації договору оренди нерухомості на території Москви і Московської області стоять 10 000 рублів. Державне мито і послуги з отримання документів БТІ і кадастрового плану земельної ділянки в зазначену вартість не включаються