Реклама
Реклама
Реклама

Як живуть готелі Сочі після Олімпіади

  1. Олімпійські надії не справдилися
  2. У Сочі поїхали туристи
  3. Іноземці не їдуть

Як живуть готелі Сочі після Олімпіади

Олексій Данічев / РІА Новини

Зовсім недавно перспективи розвитку готельного ринку Сочі викликали серйозні сумніви. Однак місту-курорту вдалося скористатися сприятливою кон'юнктурою, що складається на ринку внутрішнього туризму, вважають консультанти компанії Cushman & Wakefield.

Зростання попиту на готелі в Сочі в 2015 р був більш інтенсивним, ніж очікувалося. Щоб утримати і розвинути досягнуті показники, сочинських готелям потрібно як мінімум зберегти рівень якості послуг - і запропонувати гостям щось нове. Поки Сочі багато в чому поступається міжнародним конкурентам.

Олімпійські надії не справдилися

До 2012 р готельний ринок Сочі змінювався помірними темпами. Підготовка до Олімпійських та Паралімпійських ігор в 2014 р викликала революційні зміни вигляду міста і його інфраструктури. В рази зріс обсяг якісної пропозиції. Якщо в 2010 р органи статистичного спостереження Сочі звітували про наявність 345 засобів розміщення на 26 000 номерів (з яких тільки 1700 відповідали сучасним стандартам якості), то станом на 1 листопада 2014 р повідомлялося вже про 992 засобах розміщення з номерним фондом 65 600 одиниць, з них понад 15 000 - сучасного якісного стандарту.

Під час Олімпіади Сочі чекав більш 1 млн відвідувачів. Очікування не справдилися: за даними ЗМІ, гостями Ігор стали близько 250 000 чоловік. Навіть в I кварталі 2014 року (в найбільш напружений період підготовки, відкриття і проведення Ігор) заповнюваність готелів залишалася невисокою: в пляжному кластері - на 42%, в горах - на 31%. Безпосередньо в період проведення Ігор в якісних готелях було продано в кращому випадку до 80% номерів. Після - практично всі новозбудовані готелі залишилися без клієнтів: завантаження готелів в II-III кварталах 2014 року в приморському кластері не перевищувала 50%, в гірському - в середньому 10-15%. У спадок від передолімпійського періоду в готелях залишилася маса недоробок. Багато готелів відкривалися безпосередньо перед Олімпіадою, їх менеджмент не встиг підготуватися до роботи: маркетингової кампанії практично не було, як не було і «листа очікування» на проживання після завершення спортивних заходів, деякі готелі були технічно не готові до прийому гостей.

Негативний вплив на сочинський ринок 2014 р справила і ситуація на зовнішніх ринках: спочатку через прийняття санкцій проти Росії і погіршення міжнародної обстановки в цілому було скасовано ряд заходів, в тому числі G8. Потім заходи адміністративної підтримки Криму в літній сезон 2014 р поставили Сочі в складне становище, загостривши конкуренцію за попит, в першу чергу в масовому сегменті.

Готельний ринок Сочі закінчив 2014 рік з невисокими показниками прибутковості: деякі готелі показали негативний результат операційної діяльності, а по тих об'єктах, які за підсумками 2014 р показали позитивні результати, показник маржі по чистого операційного прибутку (ЧОП) був на рівні 4-18% від виручки, з максимальним показником (по одному об'єкту) в 29%.

У Сочі поїхали туристи

У 2015 р продовження санкцій проти Росії, триваюче зниження курсу рубля, галопуючі темпи інфляції підштовхнули розвиток внутрішнього туризму.

Вже з початку року в Сочі була відзначена позитивна динаміка як в завантаженні готелів, так і в ціні номера: незважаючи на проблеми, сочинський ринок мав найсучаснішими готелями і найновішою інфраструктурою. Не вистачало головного - достатнього платоспроможного попиту, так як Сочі доводилося конкурувати з курортами Туреччини і Єгипту, де індустрія гостинності пропонувала істотно краще співвідношення «ціна / якість».

Однак різке інфляційний подорожчання закордонних турів зрушило ціновий баланс в бік внутрішнього турпродукту. Заборона на польоти до Туреччини та Єгипту був введений вже після закінчення високого пляжного сезону, тому не зробив істотного впливу на літній сезон 2015 року, але підвищив інтерес до Сочі в період новорічних відпусток.

У високий сезон 2015 р максимально затребуваним було найбільш якісна пропозиція: незважаючи на кратне перевищення в ціні, завантаження готелів рівня «5 зірок» була трохи нижче, ніж у готелів рівня «4 зірки», і вище, ніж у середньоцінових і бюджетних готелів. Це говорить про те, що Сочі зумів запропонувати альтернативу західним курортам найбільш досвідченої і платоспроможної частини російських туристів.

Іншими словами, якщо в 2014 р найбільш якісні готелі завантажувалися в основному за рахунок бізнес-туристів або гостей, пов'язаних з олімпійськими об'єктами, то в 2015 р основна частка попиту на якісну пропозицію припадала на відпочиваючих туристів.

Зміни ринку, які спостерігалися протягом 2015 року, свідчать про вирівнювання балансу між попитом і пропозицією. Як сучасний цілорічний курорт Сочі був створений одномоментно, що викликало серйозний перекіс в сторону пропозиції, які не підкріпленого, з одного боку, достатнім попитом, з іншого - супутньою інфраструктурою. Для стабілізації операційних показників ринку буде потрібно час, але перші позитивні результати вже є. За підсумками 2015 р практично всі готелі пляжного кластера показали зростання виручки (11-41%). Найбільш високі показники - у готелів під управлінням міжнародних готельних операторів, чий середній рівень рентабельності склав 28%.

Для готелів гірського кластера результати 2015 р суперечливі: приблизно половина готелів показала операційний зростання із середньою рентабельністю на рівні 26%, але половина - негативну маржу, середній збиток склав близько 34% від виручки.

З урахуванням більш високого фактора сезонності середньорічна завантаження склало в гірському кластері близько 35%: у високий сезон деякі готелі заповнювалися на 92%, в літній період частина готелів в горах зовсім закривалася. У той же час інша частина готелів Червоної Поляни в III кварталі, навпаки, завантажувалася більш інтенсивно, ніж в II і IV кварталах, за рахунок клієнтів, орієнтованих на пляжний відпочинок. Подальший розвиток гірського кластера Сочі бачиться в об'єднанні частини інфраструктури трьох курортів Червоної Поляни, в розвитку сегмента MICE, а також в розширенні додаткових сервісів (йога, турпоходи, гастрономічний туризм) для залучення сегмента короткострокових поїздок як альтернативи відпочинку на морі. Eще сьогодні гостро постає питання грамотного управління та маркетингу всього курорту, і ця проблема, якщо її не вирішити, буде ставитися все гостріше.

Іноземці не їдуть

Попит з боку іноземних туристів на відпочинок в Сочі залишається невисоким. Тут встановлено режим «відкритого неба», запущені прямі рейси в літній період з Тегерана. Проте, згідно з даними « Базел аеро », за вісім місяців 2015 року на внутрішніх авіалініях перевезено понад 2,7 млн ​​пасажирів (+ 39% до аналогічного періоду минулого року), на міжнародних - більше 129 000 (-45%). Таким чином, внутрішній платоспроможний попит в 21 разів перевищує зовнішній попит.

Таким чином, внутрішній платоспроможний попит в 21 разів перевищує зовнішній попит

Причинами непопулярності Сочі в іноземних туристів, крім складної геополітичної обстановки, візових обмежень і досить високого бюджету поїздки через відсутність прямих авіарейсів, є відсутність сочинського напряму в пакеті найбільших міжнародних туроператорів, в тому числі тому, що з російської сторони не робляться зусилля по інтернаціоналізації сочинського турпродукту.

На державному рівні вживаються заходи щодо притягнення до міста заходів міжнародного рівня, але на поточний момент їх частка становить 35%. Більшість з них - спортивні, вони практично не залучають глядачів і насилу завантажують готельна пропозиція високого цінового сегмента.

Проте місто має потенціал для перетворення в столицю міжнародного туризму. Ключовим фактором зростання на цьому шляху має бути створення єдиного професійного конвент-турбюро - незалежного і зацікавленого в розвитку напрямку Сочі, що об'єднує функції організації заходів, професійного екскурсійного бюро та єдиного інформаційного порталу для учасників ринку.

Статтю підготували директор відділу готельного бізнесу і туризму та старший консультант відділу готельного бізнесу і туризму компанії Cushman & Wakefield