Реклама
Реклама
Реклама

"Тьотя Валя" з програми "В гостях у казки" коротала свій вік в сільській глушині

Фото з сайту peoples.ru

Валентина Леонтьєва - ведуча "Блакитного вогника", "На добраніч, малюки!", "Від щирого серця" і "В гостях у казки" - не зірка і не легенда, вона - наше дитинство, самі добрі спогади. Майже кожен день тітка Валя з телевізійного екрану розповідала казки, бажала добраніч і по-справжньому щиро посміхалася. П'ять років тому вона несподівано зникла з Москви. Об'явилася в 900 км від столиці в маленькому селі Новосілки Ульяновської області. До останнього моменту коротала свій вік у старшої сестри Людмили в скромній двокімнатній квартирі звичайної чотириповерхівки. 20 травня вона зникла назавжди ...

ЯК ВСЕ ПОЧИНАЛОСЯ

22-річна Валя Леонтьєва, прибула в Москву на Казанський вокзал влітку 1944 року, збираючись стати драматичною актрисою, але запізнилася. Прийом в театральні училища був закінчений. Мріючи про кар'єру актриси, вона працювала прибиральницею в поліклініці МВС, але, дізнавшись про створення нової Школи-студії при МХАТ, увірвалася до приймальної комісії на прослуховування.

Уже в 30 років Валя випадково потрапила на телебачення. Не бачивши жодної телепередачі, вона не злякалася конкурсу 800 чоловік на місце і поступила в групу дикторів Центрального телебачення.

Її іскрометний роман з Юрієм Виноградовим, дипломатом, починався в далекому 1961 році в одному з московських ресторанів. Привабливий брюнет представився їй іноземцем Еріком і весь вечір спілкувався через перекладача. Тільки на наступний день він розкрив свій обман і зізнався в любові. Молоді одружилися через кілька місяців: Леонтьєва прізвище не поміняла.

А через рік народився син Дмитро. 26 січня 1962 року диктора Валентину Леонтьєву відвезли з роботи на "швидкій" в пологовий будинок.

- Валя хотіла дитину, але їй все було колись - робота. У 39 років не кожен зважиться народити, - згадує її подруга Людмила Туєва. - А через три дні після пологів вона вийшла в ефір. Виховання маленького Миті лягло на плечі мами - Катерини Леонтьєвої. Мама буде підтримувати Валю завжди: допомагати заучувати тексти ночами, робити за неї домашню роботу, залагоджувати конфлікти з чоловіком.

ПРОЧЕРК У графі "МАТИ"

Через два роки після народження сина з'явиться програма "На добраніч, малюки!" - і "тьотя Валя" кожен день буде укладати спати мільйони радянських дітей (в ті роки програми йшли в прямому ефірі), в той час як її маленький Митя буде коротати час з бабусею і татом. Митя був єдиною дитиною, який ненавидів цю програму ...

У Леонтьєвої був вибір - в 1965 році її чоловіка на два роки направили на роботу в Нью-Йорк. Вона прийняла рішення на користь сім'ї, але ні прогулянки з сином, ні шикарні апартаменти не змогли замінити їй магії блакитного екрану. Ті роки здавалися їй розтрачених даремно, і після повернення вона з головою занурюється в роботу.

Валентина рідко з'являється вдома. Лише іноді відводить сина в дитсадок. Одного разу вона принесла йому малюнки інших дітей з програми "В гостях у казки".

- Подивися, Митенька, як красиво малюють інші дітки.

У хлопчика сталася істерика. Він розірвав листи на шматки і втік. Його власні малюнки мама не помічала ніколи!

Такого напруження не витримав не тільки дитина, але і чоловік. Через 16 років спільного життя Юрій поїхав до Ленінграда до іншої жінки. Син-підліток звинуватив мати в розпаді сім'ї. Митя ріс Виноградовим і ще в дитинстві соромився свого "зоряного" походження. Як тільки в школі дізнаються, чий він син, хлопчик тікав звідти. Одного разу Валентина Леонтьєва дізналася, що син, заповнюючи анкету у військкоматі, в графі "мати" поставив прочерк. Але страшна правда не змусила її змінити улюбленій роботі. На руках у Валентини Леонтьєвої померла мати, але телезірка поїхала готувати передачу в Комсомольськ-на-Амурі, не встигнувши навіть поховати її. Леонтьєва не змогла попрощатися і з чоловіком. В останню путь Юрія Виноградова проводжав тільки Митя.

У розкішній московській квартирі вона залишиться удвох зі своїм дорослим сином. Йому не щастить: вступив до ВДІКу на операторський факультет, кинув навчання, працював освітлювачем на телебаченні - і знову невдало.

У СІЛЬСЬКОЇ ГЛУШИ

У 1987-му, в рік 65-річчя Валентини Леонтьєвої, все її передачі знімають з ефіру.

А ще через сім років Леонтьєву доставлять на "швидкій" в Центральну клінічну лікарню зі струсом мозку і переломом шийки стегна. Преса тоді написала, що важкі травми жінка похилого віку отримала під час сварки з сином. Три дня улюблена усією країною "тьотя Валя" перебувала в комі, лікарі були впевнені, що вона не виживе.

Однак Леонтьєва видерлась і, пролежавши кілька місяців в "Кремлівка", попросила лікарів викликати в столицю її сестру Людмилу, яка і перевезла її на поволзьких глушину.

- Валя затіяла розмін квартири, сказавши, що не хоче більше жити з сином. Мені здалося, вона просто його боїться, - розповідала Людмила Леонтьєва. - Розкішну чотирикімнатну "сталінку" сестри в центрі столиці продали, після чого Дімі купили "двушку", а Валі - однокімнатну. Тих, хто залишився грошей вистачило ще на одну невелику квартирку - в селі Новосілки.

І ось "тьоті Валі" не стало. Похорон всенародно улюбленої російської телеведучої відбудуться 22 травня о 12.00 в селищі Новосілки Ульяновської області, де вона жила останнім часом у старшої сестри.

Алена Красюк

Читайте найважливіші новини в Telegram , А також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі .