Реклама
Реклама
Реклама

Іноді буде сонце | будівельна газета

Фото: Shutterstock

Нові норми інсоляції дозволять ущільнити житлову забудову

У строго науковому сенсі термін «інсоляція» означає опромінення поверхонь сонячним світлом. В архітектурі і будівництві під інсоляцією часто мають на увазі ступінь освітленості приміщення протягом доби. Нормування і розрахунок інсоляції є важливою технічною, економічною і соціальною проблемою. На думку експертів, норми інсоляції жител є одним з головних факторів, що стримують прагнення інвесторів і власників земельних ділянок до ущільнення міської забудови з метою отримання максимального прибутку. Навесні 2017 року санітарні правила і норми (СанПіН) були внесені зміни, що стосуються гігієнічних вимог до інсоляції і солнцезащіте приміщень житлових і громадських будівель і територій. Про те, як ці зміни позначаться на забудові і на якості житлового середовища, в інтерв'ю «СГ» міркує керівник архітектурної майстерні «Мезонпроект» Ілля МАШКОВ.

«СГ»: Перш за все, давайте визначимося: норми по інсоляції - це добре чи погано?

Ілля Машков: Почнемо з того, що норми інсоляції регулюються не містобудівною документацією, а санітарно-гігієнічними вимогами. Це означає, що ні архітектори і містобудівники, які не Москомархитектура і не Мінбуд, а Міністерство охорони здоров'я та Головний державний санітарний лікар визначають кількість сонячного світла, яке має отримати кожен житель Російської Федерації в житловій кімнаті своєї квартири. Як відомо, санітарні норми, як і правила безпеки, виникають в результаті оцінки впливу нормованих факторів на так звані вітальні показники. Тому виконання таких норм і правил особливо уважно відстежується, а їх порушення трактується як потенційно небезпечне для здоров'я і життя людини. Зокрема відомо, що інсоляція знижує захворюваність небезпечними хворобами, впливає на вироблення необхідних людині вітамінів. Тому обговорювати добре або погано мати гарантовані години сонячного світла в житловій кімнаті або на дитячому майданчику, по-моєму, абсолютно непристойно, як мінімум, після прочитання повісті Короленко «Діти підземелля». В контексті якості життя норми по інсоляції - добре. Це той рідкісний випадок, коли невдоволення усувається шторами на вікнах.

«СГ»: Давайте тепер поговоримо про зміни. У чому їх суть? І які можуть бути наслідки?

І.М .: Пряме сонячне світло нормується так: береться певний день в році і будується крива, по якій в цей день сонце проходить по небосхилу. В цей обраний день в точці інсоляції промені сонячного світла повинні бути не менше певного часу. І якщо новий будинок заважає інсоляції в існуючих будинках або в проектованому будинку якась квартира не отримує належну інсоляцію, в проект повинні бути внесені зміни. У першому випадку новий будинок відсувається або стає нижче, а в другому випадку розташовується так, щоб всі житлові кімнати отримали належну кількість сонячного світла.

Відомо, що в зимові місяці в північній півкулі сонце описує криву ближче до горизонту, а в літні - ближче до зеніту. Відповідно, фігура, складена з променів, що з'єднують траєкторію сонця по небосхилу і якусь точку, більш плоска в березні в порівнянні з квітнем. Це означає, що для забезпечення інсоляції одній і тій же точки затеняющий її будинок в березні повинен бути віднесений далі або стати нижче, ніж в квітні. Крім того, ближче до зимових місяців сонце сходить пізніше і заходить раніше, що робить можливу тривалість інсоляції будь-якої точки менше. Таким чином, чим ближче вимірювання до 22 червня, тим легше отримати обов'язковий сонячне світло в будь-якій точці. Суть змін, які набули чинності 26 травня 2017 року, така: в центральній географічній зоні (58 град.п.ш. - 48 град.п.ш.) приблизно від Волгограда до Костроми, куди входять Москва і область, стало можливим вважати інсоляцію не 22 березня і 22 вересня, а ближче до літнього сонцестояння - 22 квітня і 22 серпня.

Це означає, що при рівній висоті будинку тепер можна ставити ближче, не порушуючи норм інсоляції, а також повертати проектовані корпусу крутіше до паралелей і при цьому зберігати інсоляцію квартир з двох сторін будівлі (див. Рис. 1 і рис. 2). Простіше кажучи, житлову забудову тепер можна розміщувати щільніше, а квартири тепер легше робити дрібнішими, ніж раніше. Крім того, на 30 хвилин скоротилася норма по інсоляції дитячих ігрових та інших майданчиків - з 3 до 2,5 години (п. 5.1. СанПіН 2.2.1 / 2.1.1.1076-01).

1076-01)

«СГ»: Чи означає це, що архітекторам і забудовникам стане жити легше? Останні роки в професійному середовищі було чимало розмов про те, щоб скасувати норми щодо інсоляції, оскільки з урахуванням їх вимог проектувати набагато складніше.

І.М .: Звичайно, проектувати стане легше, зокрема можна буде вільніше розташовувати будівлі з дрібною нарізкою квартир відносно сторін світу. Що стосується норм інсоляції, то я не підтримую колег, які ратували за їх ослаблення, так як це був один з найдієвіших інструментів формування розущільненого житлової забудови, який рідко хто міг подолати. Якби за помахом чарівної палички з 26 травня цього року одночасно з ослабленням норм забудовники стали б гуманніше ставитися до новоселам, я був би тільки радий появі нового ступеня свободи в роботі. Але, боюся, тепер «впихнути невпіхіваемое» стане легше.

«СГ»: А як же жителі? І так все скаржаться, що в Москві мало сонця. Чи не стане його ще менше в квартирах?

І.М .: Сонця в Москві мало через великої кількості хмарних днів, і через зміни правил більше або менше його в місті не стане. Але забудова в нових мікрорайонах буде щільніше, реконструюються будівлі отримають дрібну нарізку квартир, деякі апартаментними комплекси буде можна назвати житловими. І якщо житель міста любить достаток сонячного світла, йому потрібно купувати квартиру на верхніх поверхах і звертати увагу на навколишню забудову і стан квартири відносно сторін світу.

«СГ»: А як бути з існуючою забудовою? Взяти ті ж п'ятиповерхівки, в багатьох випадках вони щільно оточені деревами і чагарниками, тому їхні мешканці, особливо на нижніх поверхах, фактично не отримують необхідної кількості сонячного світла?

І.М .: Звичайно, на практиці не всі квартири отримують прямі сонячні промені. Деякі двори так заросли деревами, що там не тільки про інсоляції дитячих майданчиків говорити не доводиться, але навіть про освітленість: там темно навіть в самий яскравий сонячний день. Але це - вже питання експлуатації. Дерева повинні кроновано, це нормальний, але рідко практикується в наших краях спосіб догляду за багаторічною рослинністю. Я не знайомий з судовою практикою, коли житель першого поверху змусив би обрізати дерева, що порушують освітленість його квартири, але думаю, право на сонячне світло можна відстояти і в такому випадку.

«СГ»: А як йдуть справи з цією нормою в західних країнах? Де досвід позитивний, а де, можливо, є і негативний?

І.М .: В переущільнених країнах, таких як Японія, норми інсоляції житлових приміщень дотримуватися неможливо, там існує нормування ступеня затінення сусіднього землеволодіння. У південних, жарких країнах, де сонце приносить більше незручностей, ніж задоволення, нормується солнцезащита. У північних широтах сонце в житлових будинках життєво необхідно, і в залежності від широти норми в цій галузі в зарубіжних країнах обов'язково присутні. У Великобританії вони суворіше, в Італії - м'якше. Негативного досвіду вистачило в минулому, коли в Європі вирували епідемії, і вже в XIX столітті, наприклад, у Великобританії, було сформульовано «право на світло» (Right to light). Зараз вимоги до інсоляції є елементом «зелених стандартів» (таких як LEED) і нормою сталого розвитку (sustainable building design).

Цитата

«Я не підтримую колег, які ратували за ослаблення норм інсоляції, так як це був один з найдієвіших інструментів формування розущільненого житлової забудови»

«СГ»: Перш за все, давайте визначимося: норми по інсоляції - це добре чи погано?
У чому їх суть?
І які можуть бути наслідки?
«СГ»: Чи означає це, що архітекторам і забудовникам стане жити легше?
«СГ»: А як же жителі?
Чи не стане його ще менше в квартирах?
«СГ»: А як бути з існуючою забудовою?
«СГ»: А як йдуть справи з цією нормою в західних країнах?
Де досвід позитивний, а де, можливо, є і негативний?