Реклама
Реклама
Реклама

Як в Європі економлять на "комуналці" (інфографіка)

  1. АВТОРИ:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

24 березня 2015, 08:14 Переглядів: 24 березня 2015, 08:14 Переглядів:   Фото: Григорій Салай   Підвищення вартості «комуналки» призведе до того, що ми почнемо споживати воду, газ і світло економніше, щоб менше за них платити

Фото: Григорій Салай

Підвищення вартості «комуналки» призведе до того, що ми почнемо споживати воду, газ і світло економніше, щоб менше за них платити. "Сегодня" з'ясувала, як користуються послугами цивілізації за кордоном, де ціни на ЖКП завжди були високими, і як можна зберегти гроші не на шкоду комфорту та гігієни.

Володимир Шатровський (Каунас, Литва) живе в 2-кімнатній квартирі, платить за воду 13 євро в місяць і при цьому витрачає 3 куб. м гарячої, 5 куб. м холодної. Ціна кубометра - 1,3 євро або 36 грн за холодну, 2,18 євро або 60 грн - за гарячу. В Україні холодна коштує 7,5 грн куб. м, гаряча - 28. За опалення взимку він платить 50 євро, якщо немає морозів і до 200 євро в сильні холоди. При середній зарплаті в Литві приблизно в 530 євро (15 000 грн), він вважає, що це дорого. "На опаленні заощадити не вдається, тому що воно централізоване, показання будинкового лічильника ділять пропорційно площі квартири, в нього включають і площа під'їзду. Але там тепло, стоять склопакети. А ось світло в парадних горить тільки тоді, коли там хтось є - встановлені датчики руху і енергозберігаючі лампи ", - розповів нам Шатровський.

А Оксана Волкова з Німеччини розповіла, що знижує витрату води, використовуючи посудомийну машину. Вмивається і чистить зуби, набравши в раковину води, і потім її спускає: "Ми стежимо, щоб світло даремно не горів, а прилади були вимкнені з розетки, якщо ними не користуємося. Купуємо енергозберігаючі лампочки". За її словами, ці методи економії дозволяють знизити споживання ресурсів на 20% або до 20 євро в місяць. За воду і світло сім'я платить 60-62 євро в місяць при середній зарплаті в Німеччині в 3310 євро / міс.

У Бельгії тарифи високі: "ток" в середньому 11 євроцентів за кВт-год: вдень вдвічі дорожче, вночі - удвічі дешевше, а споживач може вибрати з декількох постачальників. Водопостачання - в середньому 1,3 євро за куб. м. Але люди, які отримують соцдопомогу, багатодітні сім'ї, сім'ї з низькими доходами і інваліди мають знижки до 70%. "Наша квартира в 50 кв. М обходиться в 95 євро в місяць: 25 - за електрику, 50 - за опалення і 20 - за воду, - розповіла нам Вікторія Розендаал. - Діє система передоплати: вираховується середня норма споживання на людину, в кінці року повертається "недобір". в минулому році нам повернули близько 400 євро (при середній з / п близько 3 тис. євро / міс. - Авт.). Для економії активно встановлюються сонячні панелі. Деякі миють посуд в тазиках. Посудомийні машини - теж економний спосіб. А зуби чистимо, набравши воду в стакан, вона не ллється з крана постійно ".

А в Японії створені спеціальні зливні бачки для унітазів, що працюють на воді, використаної для вмивання. У нас такі поки не продаються, але існуючі можна і вдосконалити. Витрачена вода з раковини потрапляє в цей бачок.

Витрачена вода з раковини потрапляє в цей бачок


Експерти: "Бізнес повинен підвищувати зарплати"

Економісти згодні, що вартість компослуг треба підняти до економічно обґрунтованих. Але тільки за умови, що у людей виростуть і зарплати. "Ті, хто говорить, що в Європі платять за" комуналку "400 євро, забувають уточнити, що середня зарплата там - 2000 євро. А у нас - 120 євро", - нагадав директор енергопрограмм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський.

Схожу думку у президента Украналітцентра Олександра Охріменка: "Щоб працівники змогли оплатити компослуги, бізнес буде змушений підвищувати їм зарплати. В результаті вони поступово дійдуть до рівня європейських", - вважає він.

У інших експертів - свої аргументи: за словами президента консалтингової компанії East European Gas Analysis Михайла Корчемкіна, економити варто почати з обліку обсягів споживання газу: "Потрібно ставити лічильники. Можна використовувати досвід Естонії: там витрати газу в радянських багатоповерхівках скоротили за рахунок їх утеплення" .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як в Європі економлять на" комуналці "(інфографіка)". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Коновалова Христина, Зеленюк Христина, Олександр Панченко

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ