Реклама
Реклама
Реклама

Друк ІП зразка 2019 року зі переліком вимог

  1. Коли без печатки не обійтися
  2. Яким повинен бути відбиток

Чи може ІП працювати без печатки

Чи може ІП працювати без печатки? Загальне правило говорить, що може. Точніше, жоден нормативно-правовий акт прямо не зобов'язує застосовувати друк ІП, але у підприємницькій діяльності чимало ситуацій, коли штампи в документах обов'язкові.

Коли без печатки не обійтися

Наводимо перелік ситуацій, в яких закон вимагає від компаній та ВП проставляти друку в документах.

  1. Якщо у вас є працівники . Діюча інструкція щодо заповнення трудових книжок (затверджена постановою Мінпраці Росії від 10.10.2003 № 69) зобов'язує при внесенні кадрових записів завіряти їх підписом наймача і штампами (організації або кадрової служби). Тобто, судячи з цієї інструкції, друк ІП при наймі працівників не потрібно, цей обов'язок встановлена ​​тільки для юридичних осіб. Однак є ще одна постанова - Уряду РФ від 16 квітня 2003 № 225, і в ньому вже не робиться відмінностей між організацією і фізичною особою, а використовується поняття «роботодавець». Пункт 35 Правил, затверджених постановою, вимагає, щоб при звільненні працівника всі записи, внесені до трудової книжки за час роботи, завірялися підписом працівника, а також підписом та печаткою роботодавця. Таким чином, обов'язок завіряти штампами записи в трудових книжках встановлена ​​для всіх роботодавців, і фізичні особи - не виняток.
  2. при оформленні бланків суворої звітності . До середини 2019 року отримання оплати за надання послуг населенню можна підтверджувати не чеком ККТ, а виписувати БСО. Порядок заповнення бланків (постанова Уряду РФ від 06.05.2008 № 359) передбачає наявність штампа виконавця, без відбитка первинний документ визнається недійсним.
  3. При видачі прибуткового касового ордера . ПКО - це первинний документ, підтверджує надходження готівки в касу ІП або підприємства. На відміну від видаткового касового ордера наявність штампа на ПКО обов'язково.
  4. За участю в держзамовлення. Ціна котирування заявка на виконання держзамовлення повинна завірятися відбитком, без цього заявка не приймається.

Чи потрібна ІП друк для відкриття розрахункового рахунку ? В інструкції Центробанку РФ від 30.05.2014 № 153-І йдеться, що зразок відбитка проставляється тільки при його наявності. Якщо його немає, то банк не має права відмовити у відкритті розрахункового рахунку тільки за цим пунктом. Але негласно банківські операціоністи наполягають на цій умові, тому що штамп допомагає ідентифікувати клієнта.

Яким повинен бути відбиток

Офіційні вимоги 2019 року до друку для ІП не встановлені. Не було їх і раніше, але це якщо говорити про закони федерального рівня. У Москві ж з 1998 по 2005 рік при реєстраційної палаті існував офіційний реєстр, де реєстрували друку для ІП і юридичних осіб. Федеральна податкова служба визнала ведення реєстру нелегітимним, але вимоги до зовнішнього вигляду відбитків і штампів, передбачені розпорядженням мера Москви № 843-РМ, виробники враховують досі.

Правила встановлювали три основних види форми кліше для друку:

  • кругла - діаметром від 38 до 42 мм;
  • трикутна - все боку рівної довжини від 38 до 42 мм;
  • прямокутна - розмір одного боку від 35 до 50, другий - від 70 до 100 мм.

Крім того, згідно з правилами, друк ІП повинна була містити наступну обов'язкову інформацію:

  • повне ім'я фізичної особи, зареєстрованої як ІП;
  • вказівка ​​на організаційно-правову форму "індивідуальний підприємець";
  • місцезнаходження, тобто населений пункт, вказаний у прописці комерсанта;
  • державний реєстраційний номер ІН.

У 2019 ці правила не діють, скоріше, їх треба враховувати, як загальноприйняті традиції ділового обороту. Щоб виділитися серед конкурентів або відобразити напрямок діяльності, на кліше можна розміщувати логотип, власний торговий знак або знак обслуговування, фотографії, малюнки. Заборона встановлена ​​тільки для розміщення на кліше російського герба, регіональної і муніципальної символіки, чужих логотипів і знаків.

Зразок печатки для ІП в 2019 році, звичний для ділового обороту в РФ, виглядає так.

Зразок печатки для ІП в 2019 році, звичний для ділового обороту в РФ, виглядає так

Важливо: факсиміле, тобто зразок особистого підпису громадянина, не є офіційним символом ВП. Застосовувати факсиміле можна тільки за згодою сторін при підписанні договорів і для внутрішнього обороту.

Щоб виготовити печатку для ІП, треба звернутися в спеціалізовану організацію. На жаль, за відсутності контролю за виготовленням штемпельної продукції, багато виконавців працюють без свідоцтва, що підтверджує держреєстрацію ІП. Виготовити штампи можна не тільки за своїми, а й чужим реквізитами, для цього достатньо зразка відбитка.

Для зниження ризику підробки замовляйте кліше із захистом, при якій використовують:

  • гільошірние сітки товщиною не більше 0,1 мм;
  • спеціальні мітки (контрольні, хімічні, УФ);
  • багатобарвність;
  • гравіювання малюнків і фотографій;
  • особливі захисні елементи, що застосовуються для гербових зображень;
  • двовимірний штрих-код.

Ми не обговорюємо, чи потрібна ІП друк, в тих випадках, які розглянули вище. У такій ситуації просто немає причин для сумнівів. Відповідь на питання - звичайно, потрібна. Але як бути, якщо підприємець не виявляється в ситуаціях, де друк ІП обов'язкове? Наприклад, найманих осіб у нього немає, бланки суворої звітності і прибуткові ордери не передплачує.

Чи може працювати ІП без печатки, якщо нормативно-правовий акт цього не вимагає? Зрозуміло, може, і багато комерсантів прекрасно обходяться без цього атрибута. І все-таки, цей символ, що ідентифікує бізнесмена, викликає більшу довіру при оформленні ділових паперів, ніж звичайна підпис.

Але як бути, якщо підприємець не виявляється в ситуаціях, де друк ІП обов'язкове?
Чи може працювати ІП без печатки, якщо нормативно-правовий акт цього не вимагає?