Реклама
Реклама
Реклама

Собака стала писати вдома, що робити?

  1. Основні причини неохайного поведінки в будинку
  2. лікування

Будь-яка людина, який завів собаку, стикається з таким явищем, коли собака стала писати вдома Будь-яка людина, який завів собаку, стикається з таким явищем, коли собака стала писати вдома. Особливо гостро дана проблема відчувається міськими жителями, де собаку містять в квартирі і при цьому мало часу для достатнього вигулу

Кожен справляється з фізіологічними потребами своїх тварин по своєму, але давайте розберемося, чому собаки випорожнюються і мочаться в недозволеному місці, а також постараємося знайти методи виправлення такої поведінки.

Варто зазначити, що для собаки вчинення природних функцій ніколи не буває недоречним, воно незручно для власника, а не для тварини. Тому для того, щоб домогтися нашої мети, нам потрібні деякі знання по зоопсихології і фізіології собаки.

Основні причини неохайного поведінки в будинку

Зауважимо, що в даній статті ми розглянемо ситуації, в яких проявляється небажану поведінку у дорослому собаки, а як привчити цуценя до туалету можна буде прочитати в наступній статті.

Отже, чому собака паскудить будинки:

  1. Мічення території. Помічено, що гостре бажання залишити свою мітку виникає у собаки в таких випадках:

- статевий стимул, в цей час тварина показує, що воно готове до парування (виражено не тільки у псів, а й у сук під час тічки, коли вони часто мочаться невеликими порціями). Доведено, що запах сечі містить велику кількість інформації, наприклад, по ньому можна ідентифікувати особину, її стать, фізіологічний стан та багато іншого.

- поява чогось нового в будинку. Припустимо, ви придбали нові меблі, завели ще одну тварину або у вас з'явилася маленька дитина. Нові предмети приносять незнайомі запахи, які потрібно зробити знайомими - «своїми».

- соціальний статус. Собака відноситься до стайним тваринам, тому якщо відбуваються зниження в ієрархії зграї (сім'ї) це може послужити приводом залишити фекалії на ліжку або помочитися на меблі. Часто таке відбувається, коли з'являється новий вихованець або підросла дитина береться за виховання дорослого пса.

2 2. Неправильно встановлений рефлекс. Як приклад розглянемо ситуацію: людина поспішає на роботу - часу на вигул мало і як тільки тварина зробило свою, справу швидко заводить його додому.

В цьому випадку, якщо собака любить гуляти, то вона стане терпіти до останнього, щоб продовжити прогулянку і потім справить нужду будинку.

Також закріплюється негативний рефлекс при неправильному покарання. Часто власник тикає собаку мордою в фекалії або калюжу сечі, але в такому випадку він доб'ється лише появи страху, тварина буде боятися спорожнити в присутності господаря і не зрозуміє за що його лають.

Поява фобії може виникнути, коли в процесі дефекації сталася надзвичайна подія: вибух петарди або падіння дерева, тоді собака буде побоюватися місця, де це сталося.

3. Проблеми зі здоров'ям і старість. Багато хвороб можуть призводити до неохайності, наприклад, при болях в суглобах собака не зможе нормально прийняти позу для дефекації або безболісно вийти на прогулянку, тому буде терпіти, а потім спорожнити рефлекторно будинку. На даному пункті ми довго зупинятися не будемо, тут потрібно шукати причину і лікувати.

4. Підвищена тривожність і сечовипускання як вираз покірності. Причини цієї проблеми потрібно шукати в щенячьем віці. Справа в тому, що до 2-х тижневого віку сука стимулює сечовипускання і дефекацію, вилизуючи цуценя, і він звикає мочитися, підставляючи живіт домінуючому суті - матері.

У деяких особин даний рефлекс не згасає і переноситься на людину, найчастіше на чоловіка, бо він має більш низький тембр голосу. Собаки з таким порушенням починають писати, коли їх намагаються погладити або підбадьорити словами.

Звичайно, розглянуті вище причини, що призводять до нечистоплотних поведінки дорослої собаки далеко не всі, але знаючи, деякі ми можемо зрозуміти, чому так поводиться наш вихованець. Тепер давайте розглянемо основні прийоми, які допоможуть нам виправити поведінку тварини.

лікування

Кілька методів як привчити чотирилапого друга здійснювати фізіологічні потреби на вулиці.

  1. Організуємо правильний режим прогулянок, якщо у собаки немає проблем зі здоров'ям то її потрібно вигулювати мінімум 2-рази в день, краще більше. Під час прогулянки необхідно відвідувати місця де тварина віддає перевагу опорожняться і відразу ж після того як зроблені справи необхідно собаку похвалити і дати ласощі. І так повторюємо щодня протягом декількох тижнів, що дозволить встановити правильний рефлекс. Після туалету продовжуємо гуляти ще мінімум 10 хвилин.
  2. Висновок в клітку. Даний метод підійде не для всіх, якщо тварина неадекватно реагує на ув'язнення, то краще використовувати інший спосіб. При обмеженні свободи вихованець не повинен залишатися один, йому бажано бачити людей, також потрібно регулярно виходити на прогулянку. Метод заснований на тому, що собака не буде випорожнюватися, перебуваючи в обмеженому просторі (природно до моменту, коли вже не зможе більше терпіти), головне не допускати спорожнення в клітці, інакше настане звикання до запаху екскрементів і метод перестане працювати. Цей спосіб потрібно застосовувати разом з рекомендаціями з першого пункту, тобто регулярно вигулювати вихованця.
  3. «Скріплення пуповиною». Господар прив'язує собаку до себе або до меблів на короткий поводок і при появі сигналів веде тварину на вулицю. Характерні ознаки того що вихованця пора вигулювати:

- з'являється важке дихання внаслідок того, що повний сечовий міхур тисне на діафрагму;

- періодичне торкання власника лапою і пильний погляд;

- положення, стоячи, а не лежачи.

- пересування зі злегка розставленими задніми лапами і обнюхування статі.

Якщо з'явилися перераховані вище ознаки, то виводимо на прогулянку і заохочуємо після кожного випорожнення.

4. У разі, коли собака мочиться при зустрічі господаря після розлуки, то потрібно:

- ігнорувати тварина до тих пір, поки воно не заспокоїться;

- навчити собаку команді приносити яку-небудь іграшку і при вході в будинок відволікати тварина, просячи знайти улюблений предмет.

5 5. Відучити мітити напевно найважче, тому, що в цьому випадку задіяні сильні природні інстинкти. Можна спробувати наступний метод: вдома тримати собаку на повідку, ігнорувати всі спроби звернути на себе увагу.

Коли вам потрібно підійти до собаки вимагайте від неї беззаперечного виконання команд «Лежати!» Або «Сидіти!». Під час прогулянки забороняйте собаці мітити вертикальні предмети, особливо в місцях вигулу інших тварин.

Можливість залишати мітку підвищує самовпевненість домашнього вихованця. Якщо собака стійко не піддається дресируванню, то можливо потрібно буде вдатися до кастрації, що значно знизить прояв інстинкту.

Звичайно, в статті перераховані далеко не всі способи вирішення проблеми, коли собака стала писати вдома і автор не мав на меті опублікувати всі методи, а хотів звернути увагу на те, що поведінкові проблеми можна і потрібно вирішувати. У висновку хотілося б сказати, що будь-який хвору тварину вимагає індивідуального підходу і для правильної терапії потрібно виявити причини, особливо якщо хвороба пов'язана з порушенням поведінки.

схоже