Реклама
Реклама
Реклама

Розетки на кухні: розташування, установка, нормативи

  1. початок планування
  2. нормативи розміщення
  3. Кутові розетки для кухні
  4. Як розрахувати кількість
  5. процес монтажу
  6. Відео-галерея

Для кожного електричного приладу потрібні джерела електроживлення. Кухня не є винятком. На ній присутня велика кількість електроприладів, які необхідно підключити до електроживлення. Тому до вибору розетки на кухні потрібно підходити відповідально. Для кожного електричного приладу потрібні джерела електроживлення

Від правильного розташування розеток на кухні буде залежати безпека всього будинку

У цій статті сайт vse-elektrichestvo.ru надав повну інформацію про те, які роблять розетки на кухні. Також ви дізнаєтеся, як розташувати розетки на кухні відповідно до нормативів ГОСТ.

початок планування

схема розеток на кухні повинна бути підготовлена ​​не тоді, коли ви закінчите ремонт. Вибирати місце, де в подальшому будуть встановлені кухонні розетки слід на етапі планування ремонту. Проект кімнати і дизайн приміщення також впливає на подальше місце розташування розеток. Перед проведенням робіт, вам потрібно зробити план, в якому будуть вказані місця з розміщенням побутової техніки.

Перед проведенням робіт, вам потрібно зробити план, в якому будуть вказані місця з розміщенням побутової техніки

Розетки на кухні плануються окремо для кожного електроприладу

Важливо знати! Не забувайте, що потрібно зробити додаткову розетку, яка призначається для підключення техніки, яка не має ніякого відношення кухні. Таку розетку краще зробити в районі зони відпочинку.

Завдяки подібному кресленням надалі ви зможете розрахувати скільки розеток на кухні вам необхідно.

нормативи розміщення

Розетки вважаються незамінним пристроєм для кожної кімнати. Саме вони дозволяють легко підключити електроприлади. Практично вся техніка, яка розташувалася на кухні, потребує постійного підключення до електричної мережі. Зазвичай в мережі постійно повинні знаходитися такі прилади:

  • холодильник;
  • духова шафа;
  • чайник;
  • витяжка.

Кількість і розташування розеток визначається після складання докладного проекту кухні

Перед тим, як приступити до установки спочатку потрібно підібрати правильне розташування розеток на кухні. Також фахівці рекомендують вивчити, як позначають розетки на будівельних кресленнях .

Ось основні нормативи, які потрібно вивчити перед тим, як виконати монтаж розеток:

  1. Висота розеток на кухні повинна становити не менше ніж 2 см від плінтуса. Це дозволить запобігти ураженню струмом, якщо на кухні відбудеться потоп.
  2. Якщо велика частина меблів, яка розташовується тут вбудована тоді краще використовувати вбудовані розетки. Їх можна монтувати в будь-яку кухонні меблі.
  3. Місцезнаходження розеток необхідно розраховувати таким чином, щоб вони знаходилися в 1 метрі від всіх приладів.
  4. Крім, основних розеток, вам також слід подбати про додаткові джерела електроживлення. Надалі вони, безсумнівно, вам знадобляться для зарядки телефону або для підключення пилососа.

Оптимальна схема розміщення розеток на кухні

Розетка для витяжки обов'язково повинна розташовуватися вгорі кухні. Зазвичай їх розміщують над навісним скринькою або за витяжкою. Джерела електроживлення ні в якому разі не повинні контактувати з газовими приладами. Останнім часом значну популярність придбали висувні розетки. Такі пристрої не потрапляють в поле видимості.

Висувні або вбудовані розетки компактні, безпечні і легкодоступні

Установка розеток на кухні має такі ж стандарти, як і установка в інших кімнатах. Ось основні положення, яких потрібно дотримуватися:

  • не можна монтувати розетки біля газової труби;
  • установка повинна виконуватися тільки після обговорення з фахівцями;
  • розраховувати відстань необхідно з урахуванням того, щоб діти не могли до них дістатися;
  • при установці вам слід подбати про водонепроникності своїх пристроїв;
  • їх перенесення потрібно робити тільки після огляду приміщення електромонтером;
  • додаткові пристрої слід встановити при вході на кухню.

При дотриманні цих нормативів монтаж буде виконаний якісно і безпечно для вашого здоров'я.

Кутові розетки для кухні

Кутові розетки для кухні зазвичай призначаються для більшої зручності. Завдяки їм ви заощадите свій простір. Вони можуть мати кілька модулів. З яких модулів вона складатиметься вирішувати тільки вам. Якщо ви не встигли встановити розетки в стільницю, тоді кутова модель стане для вас найкращим варіантом. Однією з найбільш поширених моделей є розетка EVOline V-Dock.

Однією з найбільш поширених моделей є розетка EVOline V-Dock

EVOline V-Dock на кухні

Цей варіант кутового пристрої на сьогоднішній день вважається найбільш поширеним. Його виготовляє німецький виробник. Після установки ви легко заощадите простір на своїй кухні і додасте їй більшого комфорту і затишку. Цей модуль зазвичай містить три роз'єми. При необхідності ви зможете вибрати для себе інші варіанти. При виборі цього пристрою вам обов'язково слід враховувати товщину стільниці.

Як розрахувати кількість

Багато регулярно задають собі питання як розрахувати кількість розеток на кухні. Для розрахунку вам слід порахувати побутові прилади, які в подальшому будуть підключені до електромережі. Навіть якщо зараз ви не використовуєте деякі пристрої, то не факт що в подальшому ви їх не встановите. Також не забудьте про установчі коробки для розеток . Для кожної групи розеток фахівці рекомендують встановлювати свій автомат. Це дозволить забезпечити додаткову безпеку.

Це дозволить забезпечити додаткову безпеку

На кожний не малопотужний електроприлад потрібна установка свого автомата

Додаткові розетки розташовувати на кухні слід рівномірно. При цьому обов'язково враховуйте основні норми і правила установки. Зараз популярністю також користуються і накладні моделі розеток.

процес монтажу

Після того як ви порахували кількість необхідних пристроїв можна переходити до їх установлення. Ось основні етапи роботи:

  1. Вам слід розподілити свої розетки по стіні. Потім від вхідного кабелю потрібно розрахувати необхідну кількість проводів.
  2. Багато фахівців стверджують те, що розводка повинна бути внутрішньою. Це дозволяє забезпечити більшу безпеку.
  3. Після розмітки слід зробити штроби для прокладки проводів. За глибиною канави повинні відповідати ширині підрозетника.
  4. Тепер можна приступати до підключення і перевірки працездатності.

Накладна модель кухонної розетки

Для кожного будинку або квартири існують свої особливості монтажу. Найбільш складною вважається установка розеток у кахлі . Головним недоліком є ​​те, що ви легко можете пошкодити поверхню.

Відео-галерея

Як бачите, виконати якісну розводку можна своїми руками. Якщо ви не володієте достатніми знаннями і навичками, тоді довірити цю роботу можна професіоналам.

Рекомендуємо до прочитання: vse-elektrichestvo.ru/rozetki/specialnye-rozetki.html .