Реклама
Реклама
Реклама

Підробіток для школярів в Мінську: розклеїти 3000 оголошень за 5 годин на день і отримати 3 млн. В місяць

Десь не доплачують, десь занадто важко (не робота, а справжня перевірка на витривалість), а десь просто не хочуть брати неповнолітніх працівників, нехай навіть в вакансії написано протилежне. Прагнуть школярі знайти роботу в місті або за його межами? Чим їм доводиться жертвувати, щоб заробити гроші чесною працею, при цьому не просто сидячи у свого дядька в магазині.

Зараз між хлопцями виникає вибір: найнятися на низько оплачувану роботу в державну установу або ризикнути і відображати на бажану роботу без гарантії виплати зарплати і з іншими неприємними нюансами. Роботодавець вимагає від працівника акуратність, відповідальність, бажання працювати. Але чи дотримується сам роботодавець свої головні обов'язки?

Можна знайти безліч вакансії для школярів, але так чи просто в подальшому отримати роботу? Найбільш затребувана, і, здавалося б, гідно оплачувана вакансія - расклейщик рекламної продукції або ж розповсюджувач рекламної продукції.

Ілля. 16 років. Мінськ

- Я працюю на сусіда, точніше на його фірму. Зазвичай видають десь 3000 оголошень, які бажано розклеїти протягом тижня. Фізично мені це не важко, навпаки тільки тренуюся. Я витрачаю по п'ять годин на день. З мінусів, звичайно, зарплата - близько 3 млн. Та й особистого часу не вистачає. Але треба розставляти пріоритети. Ось допрацюю це місяць і більше не буду, воно мені не треба. Тут існує хитра схема - роботодавець просто не видає достатньої кількості листівок і в підсумку заробітна плата стає в рази менше обіцяної.

Так само, зустрічаються вакансії на рахунок роботи в державних установах, найчастіше школах в літній період, поліклініках, аптеках. На такому місці роботи роботодавець навіть видає школяреві трудову книжку. За прибирання, заповнення документів, допомога працівникам у школі можливо отримати 1 млн. Білоруських рублів, ну а в інших державних установах такого робочого видадуть не більше, ніж 1,5 млн. Така робота знову ж, здається невдячною для хлопців. А в Центрі Позашкільного Освіти за пошиття іграшок для сиріт пропонують 1 млн.

Дарина. 16 років. Мінськ.

-К 9:00 ми збиралися у школи. Нас водили на сніданок в окрему їдальню. Потім ми йшли назад в школу. Нам шукали ліву роботу. Десь підлоги помити, підмести. На вулиці плитку чистили, відколупуючи траву між пазами. До години трьох начебто працювали, а потім по домівках йшли. Заплатили нам 900 тисяч.

-Будеш ти ще працювати в школі?

-Може бути. Якщо не лінь буде робити довідку і всі належні документи. Не розумію навіщо це потрібно.

Особливо просунуті школярі знаходять себе в фрілансі - пишуть статті, сайти, займаються дизайном. Однак, в Інтернеті також є свої мінуси. Найчастіше працівникові не додають зарплату, затримують її, посилаючись на те, що творче завдання не вирішена. Відмазок у такого «начальства» завжди вистачає.

Зовсім зневірившись, можна пошукати щастя в Бресті. Там влітку вирощую неосяжні поля полуниці. Збирачам врожаю платять 5.000 за одне відро, і за місяць на такій роботі, вже не на бабусиному городі, можна забрати додому 4 млн. Білоруських рублів.

Олександра. 16 років. Брест.

Брест

- Спочатку все було добре, можна було наїдатися ягодами. Але потім, на третій день боліла спина. Я все-таки допрацювала. Збирала полуницю все літо, зараз жовтень, а зарплати виплатили тільки половину. Ну і це добре.

Іншою альтернативою заробітку є різного роду менеджмент. Сюди ж можна і визначити численні call-центри з холодними дзвінками. Це включає в себе всі різні дзвінки, напрацювання клієнтської бази, зустрічі з потенційними клієнтами. Влаштовуючись на таку роботу, її кандидат не почує нічого певного про розміри зарплати, отримавши тільки просте рівняння - стільки-то дзвінків (клієнтів, замовлень, заявок і т.д.) - стільки-то і відсотків від проданого товару. Звичайно, це може бути прийнятним варіантом, але найчастіше виявляється, що досвіду некваліфікованого школяра мало для такої роботи. І в кінцевому підсумку, згідно зі схемою про відсотки і заробітної плати, школяр не отримує бажаного. Безперечно, є талановиті хлопці, готові висіти днями на телефонах, пропонуючи щось клієнтам, але таких небагато.

Залишається ще робота мерчендайзерами, але тільки за умови, що у претендента роботи знайдеться санітарна книжка. На цю роботу беруть переважно сильна стать з 18 років. Однак, в дрібних магазинчиках візьмуть і з 16 років. Аби без шкідливих звичок і працьовитий. На такій роботі варто розраховувати на 3-5 млн. Білоруських рублів.

Способів заробити достатньо, але не всі вони підходять школярам, ​​нехай навіть трактуються як самі відповідні для такої вікової категорії. Завжди треба перевіряти роботодавця, не соромитися повідомляти батькам про те, що вас намагалися обдурити, розповідати про конфлікти і проблеми.

Прагнуть школярі знайти роботу в місті або за його межами?
Але чи дотримується сам роботодавець свої головні обов'язки?
Можна знайти безліч вакансії для школярів, але так чи просто в подальшому отримати роботу?
Будеш ти ще працювати в школі?