Реклама
Реклама
Реклама

Основні способи, за допомогою яких можна дізнатися кадастрову вартість квартири

  1. Основні поняття
  2. Як розрахувати?
  3. Як дізнатися кадастрову вартість квартири?
  4. зміна вартості

В даний час всі квартири мають три види вартості - ринкову, інвентаризаційну і кадастрову. За ринковою вартістю виробляються угоди з нерухомістю - купівля, продаж. Навіть орендна плата залежить від ринкової ціни.

Інвентаризаційна вартість у багато разів менше ринкової, її встановлюють органи БТІ. Раніше інвентаризаційна вартість застосовувалася в різних угодах, також саме на її підставі розраховувався податок на майно.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, звертайтеся через форму онлайн-консультанта або телефонуйте за телефонами:

З 1 січня 2015 року змінився розрахунок податку, який власники платять за свої квартири. Тепер він розраховується на підставі кадастрової вартості квартири.

Основні поняття

Образно кажучи, кадастрова вартість квартири - це її публічна вартість, максимально наближена до ринкової

Відомості про неї внесені в державні кадастри та реєстри. Встановлюється ця вартість кадастрової палатою, інформація доступна для всіх і публікується в інтернеті, на сайті Росреестра.

Застосовується вона в різних ситуаціях: Застосовується вона в різних ситуаціях:

Найчастіше застосування - для податку на майно. Схема розрахунку така: кадастрова вартість за мінусом вирахування множиться на ставку податку. Відрахування - 20 метрів з квартири, 10 метрів з кімнати в гуртожитку, 50 м з приватного будинку, множиться на кадастрову вартість одного метра.

Приклад: квартира з площею 50 квадратних метрів, кадастрова вартість 2 мільйони рублів.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, звертайтеся через форму онлайн-консультанта або телефонуйте за телефонами:

Вартість одного метра: 2 мільйони: 50 метрів = 40 тисяч рублів.

Сума вирахування: 20 метрів * 40 тисяч = 800 тисяч рублів.

Податок: (кадастрова вартість 2 мільйони - відрахування 800 тисяч) * ставку податку = 1,2 мільйона * ставку податку.

Ставки податку також залежать від кадастрової вартості, залежно від її величини мають різне значення від 0,1% до 2%.

при оформленні іпотеки в договорі вказується кадастрова вартість квартири.

Також кадастрова вартість фігурує в угодах по обміну або дарування квартири

Як розрахувати?

Розрахунок роблять спеціальні оцінювачі, яких наймають державні органи. Проводиться незалежна оцінка, в результаті якої і формується кадастрова вартість.

На оцінку і розрахунок вартості впливають різні фактори: На оцінку і розрахунок вартості впливають різні фактори:

  • вік будинку;
  • до якої нерухомості відноситься об'єкт - житловий або комерційної;
  • розташування (віддаленість від центру, престижність району);
  • площа об'єкта;
  • поверх і багато інших.

Як дізнатися кадастрову вартість квартири?

  • На сайті Росреестра, сервіс «Довідкова інформація по об'єктах нерухомості в режимі online».
    Інформацію можна отримати за допомогою кадастрового номера. Якщо він невідомий - можна дізнатися вартість за адресою квартири.
  • Потрібно вибрати пошук за адресою, потім в графі ГКН / ЕГРП вибрати ГКН, заповнити адресу і натиснути клавішу «Сформувати запит». При заповненні колонок «Область», «Район», «Тип населеного пункту» і «Тип вулиці» значення потрібно вибирати із запропонованого списку. Назва вулиці, номер будинку, корпусу і квартири пишеться самостійно.
  • Після того, як запит сформований, на екрані з'являється віконце з кадастровим номером і адресою квартири. Потрібно натиснути на адресу, після цього на екран вийде інформація по квартирі.
  • На сайті Росреестра є можливість запросити виписку з кадастру нерухомості. Для цього потрібно вибрати державну послугу «Отримання відомостей з ГКН». Потрапити в цей розділ можна, вибравши на головній сторінці в розділі «Фізичним особам».

Послуга виконується 5 днів, отримати виписку можна поштою, електронно, в офісі Росреестра і в багатофункціональний центр (МФЦ)

Заповнюються всі необхідні поля запиту, після чого він відправляється на обробку.

публічна кадастрова карта . Тут можна знайти необхідний об'єкт по кадастровому номеру, або за адресою (для цього потрібно публічна   кадастрова карта використовувати вкладку «Розширений пошук»). Звичайно, відомості про квартиру зручніше шукати за допомогою інших сервісів. Карта більше підходить для земельних ділянок. Проте, такий спосіб існує, і його потрібно мати на увазі.

В кадастровому паспорті, якщо він є. Кадастрова вартість вказана в 8 пункті, але це стосується тільки паспортів нового зразка (після 2012 року). якщо кадастровий паспорт отриманий раніше - краще пізнати вартість іншим способом.

У кадастрової палаті. Зазвичай так роблять, якщо кадастрова вартість потрібно для будь-якої угоди. У цьому випадку інформація буде дана на офіційному бланку, з печаткою та підписами співробітників кадастрової палати.

На отримання інформації буде потрібно якийсь час. Потрібно прийти до відділення кадастрової палати або в МФЦ і залишити там запит на отримання кадастрової довідки. Довідка оформляється 5 робочих днів, отримати її можна буде в тому ж офісі або поштою. Спосіб отримання заздалегідь вказується в запиті.

Довідка видається безкоштовно. Якщо ж документ потрібен терміново - за плату його можна буде отримати в той же день.

зміна вартості

Кадастрова вартість встановлюється не назавжди. Величина її змінюється, так як змінюються економічні умови в країні, сам будинок старіє, квартира зношується. Періодично відбувається переоцінка.

Також кадастрову вартість можна оскаржити:

  • Якщо оцінка проводилася на підставі недостовірних відомостей. Наприклад, площа квартири або її розташування були вказані з помилкою.
  • Якщо кадастрова вартість вище ринкової.
  • Якщо кадастрова і ринкова вартість встановлені в один і той же час.

Для оскарження звертаються до Комісії з розгляду суперечок. Цей орган є в кожному відділенні Росреестра. Туди потрібно подати пакет документів: Для оскарження звертаються до Комісії з розгляду суперечок

  • Заява на перегляд кадастрової вартості.
  • Кадастрову довідку, в якій містяться відомості про оспорюваної вартості.
  • копію свідоцтва права власності на квартиру . Копія повинна бути завірена нотаріусом.
  • Підтвердження недостовірності відомостей, на підставі яких проводилася оцінка.
  • При необхідності - незалежну оцінку ринкової вартості квартири.

Комісія приймає рішення протягом місяця. Якщо при оцінці дійсно використовувалися недостовірні відомості - кадастрова вартість переглядається. Якщо відомості були достовірними - заява відхиляється.

Так само Комісія може зрівняти ринкову і кадастрову вартості або відхилити заяву.

У будь-якому випадку, рішення Комісії можна оскаржити в суді.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!

Як дізнатися кадастрову вартість квартири?
Як дізнатися кадастрову вартість квартири?