Реклама
Реклама
Реклама

Гребля Монтічелло

Гребля Монтічелло, що знаходиться в штаті Каліфорнія, США, відома завдяки своїй оригінальній конструкції водоскиду, в вигляді гігантської воронки під назвою «Діра слави» Гребля Монтічелло, що знаходиться в штаті Каліфорнія, США, відома завдяки своїй оригінальній конструкції водоскиду, в вигляді гігантської воронки під назвою «Діра слави». Посеред штучного озера Берріесса встановлена ​​велика бетонна труба, в величезну діру якої струмують потоки води.

Отвір «Дірки слави» знаходиться приблизно в 60 метрах від самої греблі. У трубу вода починає перетікати тоді, коли обсяг озера перевищує 2 мільйони кубометрів води. Розмір вхідного отвору труби, яка має форму конуса, дорівнює 21,6 метрам, внизу ж вона звужується лише до 8,4 метрів. Глибина цієї незвичайної воронки - 21 метр, а за одну секунду водостік здатний пропустити більше 1370 кубометрів води. Отвір «Дірки слави» знаходиться приблизно в 60 метрах від самої греблі З боку може здатися, що вода, утворюючи гігантську воронку, зливається в самі надра землі. Милуватися лійкою варто в сезон дощів, оскільки слив відбувається не постійно, а лише коли рівень води в Беріессе піднімається досить високо. Зрозуміло, плавання поруч з «Дірою слави» суворо заборонено, а на деякій відстані від неї розташовуються спеціальні бакени, встановлені через всю ширину озера, щоб захистити доступ до небезпечної зони човнярам і плавцям. А любителі гострих відчуттів, - ролери, скейтбордисти, велосипедисти, - в сухі літні дні, коли рівень води в озері явно нижче вхідного отвору воронки, використовують горизонтальний вихід гідросліва як труби для тренувань, добираючись до нього на спеціальних плотах або просто вплав.

В середині 1800-х років на цьому місці розташовувалося ранчо, яке проіснувало трохи більше 20 років, а потім було розпродано його господарями В середині 1800-х років на цьому місці розташовувалося ранчо, яке проіснувало трохи більше 20 років, а потім було розпродано його господарями. У 1866 році тут же був заснований містечко Монтічелло, який завдяки родючій землі став справжнім раєм для фермерів. Тут було багато великий пшеничних полів і фермерських угідь, а так же, все, що було потрібно для комфортного життя - універсальний магазин, ковальські майстерні, готелі і власне кладовище. Через містечко Монтічелло навіть проходив маршрут диліжанса.

Місто проіснувало майже сотню років Місто проіснувало майже сотню років. Однак в 1953 році, незважаючи на активну незгоду жителів Монтічелло, почалося будівництво греблі на річці Пута Крик, а в 1957 році воно було повністю завершено. Рослинність в долині зрубали, споруди та будівлі знесли і зруйнували аж до підстави. Міське кладовище було перенесено на Плато Іспанія - стрімких скель з видом на долину. Міст Пута-Крік (найбільший кам'яний міст довжиною 91 метр) виявився занадто добре побудований щоб його було легко знести і залишився на місці, повністю пішовши під воду. В результаті спорудження греблі і місто, і поля, і ферми затопили і створили штучне озеро Берріесса. затоплене місто Монтічелло зараз повністю знаходиться під поверхнею озера Берріесса. Вода озера використовується для гідро- і сільськогосподарського призначення далеко за межами округу.

Висота греблі Монтічелло становить 93 метри, а довжина гребеня - 312 метрів. На будівництво греблі пішло 249 тисяч кубометрів бетону. У 1981-1983 на греблі Монтічелло була побудована гідроелектростанція. Станція налічує три генератора і поставляє вироблену енергію, як і воду, в основному, в Норт-Бей.

джерела:

http://russianusa.tarima.org

http://ru.wikipedia.org