Реклама
Реклама
Реклама

Де взяти довідку про склад сім'ї: процес оформлення, сфера застосування документа

  1. Загальна інформація та термін дії довідки
  2. Як і де оформити документ
  3. Якщо реєстрація та місце постійного проживання членів сім'ї не збігаються
  4. Сфера застосування документа
  5. Зверніть увагу!
Як отримати довідку

Для здійснення багатьох юридичних дій потрібно зібрати ряд документів. Часто в даних інформаційних списках зустрічається документ про чисельність членів сім'ї та підтвердження місця їх проживання. З буквального тлумачення сенс цього документа ясний і зрозумілий, але не кожен знає де взяти довідку про склад сім'ї, що вона з себе представляє, які терміни її дії, чи можуть відмовити в її видачі і в чому її необхідність.

Навігація по статті

Загальна інформація та термін дії довідки

Офіційно довідка про склад сім'ї складається за встановленою формою №9.

Не слід плутати даний документ з довідкою про проживання, де вказується тільки адреса місця проживання конкретної людини.

Письмовий документ про склад сім'ї відображає в собі дані про:

  • кількісний склад, одного сімейства
  • ступеня їх спорідненості
  • датах народження членів сім'ї
  • терміни реєстрації та вибуття кожного з них
  • вигляді реєстрації, при тимчасовій вказується її термін
  • параметрах житлового приміщення - площа, кількість кімнат
  • правовстановлюючих документів чи інших підставах володіння житловим приміщенням

Також в довідці вказується ПІБ людини, якій вона видається, номер і дата її видачі, проставляється печатка і підпис відповідальної особи.

Зазвичай термін отримання інформації становить 10 днів, але іноді документ можна отримати раніше зазначеного терміну і навіть в день звернення.

Діє довідка протягом одного місяця з вказаною в ній дати видачі. Деякі організації та установи приймають документ, який виданий і в більш ранні терміни.

Потрібно мати на увазі, що вимога про надання довідки якої не більше 10 днів, незаконно і не є підставою не прийому всіх документів. В даному випадку все залежить від мети і місця звернення, а також від компетентності співробітника.

Коли планується від'їзд в інше місто, де може знадобитися дана інформація, то потурбуватися отриманням довідки слід заздалегідь. По можливості треба дізнатися в місці вимоги, який термін дії документа необхідний.

Якщо допускається тривалий термін, то довідку можна отримати самим до від'їзду. В іншому випадку необхідно буде або просити родичів її отримати і відправити поштою, або повертатися за її отриманням.

Важливо знати, що деякі організації та установи можуть від одержувача третьої особи вимагати нотаріальну довіреність, що теж створить додаткові труднощі, тому краще її підготувати заздалегідь.

Як і де оформити документ

Для отримання інформації про членів сім'ї, необхідно звернутися до уповноваженого на видачу таких довідок орган з відповідною заявою. Необхідний також паспорт, при наданні іншого документа, наприклад водійського посвідчення , Можуть у видачі відмовити.

Якщо довідку отримує третя особа, яка не має відношення до даної інформації, тоді буде потрібно нотаріальна довіреність, і його паспорт.

Місце отримання довідки буде залежати від правового статусу житлового приміщення, регіону проживання, виду житла. Як правило це уповноважені державні органи або посадові, місцеві адміністрації, керівники компанії. Розглянемо основні місця де можна взяти довідку про склад сім'ї.

Коли громадянин живе в квартирі, яка є його власністю, то за отриманням необхідних йому даних слід звертатися до правління ТСЖ або ЖБК.

На підставі даних поквартирною картки буде складено виписка про склад сім'ї, яка завіряється підписом голови та печаткою юридичної особи. Зазвичай в їх розпорядженні є паспортистка, яка здійснює підготовку і видачу необхідних довідок.

Якщо обслуговування багатоквартирного будинку виробляє керуюча компанія або ЖЕУ, то запит відповідно робиться туди. Як правило, в даному випадку також є паспортист і треба буде дізнатися години його прийому і прийти за необхідним документом.

У разі якщо житло не у власності, є відомчим або знаходиться в користуванні по соцнайму, то звертатися треба знову ж в керуючу організацію або житлову контору, або адміністрацію району або муніципалітет за місцем проживання.

Проживаючи в приватному домоволодінні, потрібно звернутися в УФМС, куди надати оригінал будинкової книги, на підставі даних яких буде видана відповідна довідка.

У деяких випадках таку довідку видає квартальний або домоуправ, але тоді за місцем вимоги також треба буде надавати саму книгу.

Коли людина проживає в сільській місцевості, або заміському садовому товаристві, де дозволена прописка, то довідку можна отримати в сільраді або районної адміністрації, а також в правлінні садівництва.

Можна минаючи, всі зазначені органи звертатися безпосередньо в УФМС або паспортний стіл міста або району, де власне і ведуть облік всіх громадян. В даному випадку потрібно буде з'явиться в прийомні години з паспортом, або здійснити запис через портал держпослуг і прийти в призначений час.

Співробітник може зажадати виписку з поквартирною картки або домову книгу, для звірки наявних даних.

Іноді можуть знадобитися дані про склад сім'ї за якийсь конкретний період. В цьому випадку слід звертатися в міський архів або в БТІ за розширеною випискою.

Зараз дуже популярні МФЦ, що працюють за принципом одного вікна, але слід враховувати, що не всі вони надають послуги з видачі даних про склад сім'ї. Про це можна дізнатися або на порталі держпослуг, або в самому багатофункціональному центрі.

У великих обласних центрах, можливо отримання довідки також і в електронному вигляді за допомогою інтернету, замовивши її через електронний уряд міста.

Бланк довідки про склад сім'ї можна скачати тут:

Якщо реєстрація та місце постійного проживання членів сім'ї не збігаються

Міграція населення призводить до постійного переміщення і руху громадян. Люди їдуть в пошуках роботи, більш комфортних умов проживання або з інших причин в інші міста або просто змінюють місце проживання, зберігаючи прописку.

І коли виникає необхідність в підтвердженні даних про членів сім'ї, то де взяти довідку про склад сім'ї якщо прописані в різних місцях, наприклад батьки і діти, або чоловік і жінка.

Так може вийде, що у громадянина реєстрація за однією адресою, а насправді проживає в іншому місці.

У людини в силу певних життєвих обставин крім постійної прописки за основним місцем проживання ще є реєстрація за місцем перебування, яка носить тимчасовий характер і триває не більше 90 днів.

Це може бути встановлено, наприклад, на період тривалого відрядження, лікування в санаторії , Проживання в готелі.

В такому випадку громадянину слід звертатися за отриманням довідки до відповідного органу за місцем постійного проживання, відповідно до штампу проставленного в паспорті.

Часто буває, що чоловік і жінка проживають разом, але прописка у них різна. Тоді виникає необхідність отримати документ про чисельність сім'ї як від чоловіка, так і дружини, отриманого за місцем реєстрації кожного.

Паспортний стіл видасть довідку

Схожа ситуація виникає в разі, коли довідка потрібна для надання в дитсадок, школу або для дитячих допомоги, а дитина проживає з одним з батьків, або окремо від них.

Слід звертатися за місцем реєстрації як мами так і тата, і представляти документ у двох примірниках. Якщо дитина має відмінну від батьків прописку, що зустрічається нечасто, буде потрібно довідка і з місця його проживання.

Сфера застосування документа

Область застосування документа про чисельність сім'ї досить велика. Таку довідку необхідно надати у випадках оформлення різних допомог і пільг, компенсацій і субсидій органи соціального захисту зажадають зазначену інформації.

Обов'язковою є надання відомостей про сім'ю в разі звернення в суд з питання стягнення аліментів. При розгляді в судовому порядку спорів про власність, приватизації, спадкових справ також необхідно її надати.

Позови та заяви про виселення, зняття з реєстраційного обліку, визначення порядку користування, встановлення фактів не обходяться без надання даного документа.

Нотаріус при оформленні спадкових прав також зажадає відомості про те з ким і де проживав спадкодавець на момент смерті. При цьому також необхідно буде надати і виписку з поквартирною картки або будинкової книги.

Оформляючи дитини в дитячий сад або школу адміністрації освітнього закладу має право зажадати у вас дані про склад сім'ї, для оформлення картки студента.

Крім зазначених випадків довідка може знадобиться при постановці на облік у військкоматі, оформленні податкового вирахування в ИФНС, під час вступу до ВНЗ. Однак, можуть бути й інші ситуації де буде необхідно її надання.

Зверніть увагу!

Необхідно враховувати, що надання такого роду довідок проводиться безкоштовно. У разі небезвозмездной надання послуги мотивом зазвичай служить, що оплачується сам бланк документа або технічна робота, а не інформація.

Однак, дані дії незаконні і треба вимагати джерело, в якому зазначено, що організація уповноважена брати оплату.

Оформляючи довідку про склад сім'ї можна отримати відмову в її наданні. Важливо пам'ятати, що незаконним є її невидача через наявність заборгованості з оплати комунальних послуг. Дані правовідносини ніяк не пов'язані між собою.

В цьому випадку можна звичайно пригрозить судовим розглядом або заявою в прокуратуру, але краще врегулювати спір мирним шляхом, пояснивши необхідність отримання документа. Відмовити у видачі можуть тільки на підставах прямо передбачених чинним законам, таким як:

  • відсутність довіреності в особи, яка в силу закону не наділене правом отримання даного документальна
  • звернення до органу, який такі довідки не видає, наприклад Управління Росррестра
  • ненадання підтверджує інформації, наприклад відсутність будинкової книги або поквартирною картки

У будь-якому випадку відмова має бути вмотивованим з посиланням на відповідні норми закону. Громадянин при цьому має право оскаржити будь-яку відмову через суд.

І ще один важливий момент: отримавши документ слід перевірити правильність всіх зазначених у ньому відомостей, інакше за його видачею потрібно буде звертатися знову. Адже без потрібних довідок навіть не влаштуватися на роботу:

Ще по цій темі: