Реклама
Реклама
Реклама

Як продати нерухомість в Криму громадянам України

В умовах сучасних соціально-економічних реалій продаж нерухомості в Криму громадянами України характеризується певними особливостями В умовах сучасних соціально-економічних реалій продаж нерухомості в Криму громадянами України характеризується певними особливостями. Про ці особливості сьогодні на сайті Ukrjurist.com.ua.
Утримувати нерухомість на Кримському півострові громадянам України і складно, і затратно. Багато з українців бачать для себе вихід - продати нерухомість в Криму, однак і це зробити часом не так просто.
Здійснити операцію з продажу нерухомості українці можуть як на території України, так і безпосередньо в Криму. Проблема ж полягає в тому, що операція з продажу нерухомості, здійснена в Криму, не буде законною за українським законодавством, а продаж нерухомості за українськими законами не зізнається легітимною відповідно до російських законів, що діють на Кримському півострові.
Велика частина нерухомості жителів Криму внесена до реєстру нерухомого майна України. Даний реєстр для Криму є закритим, проте дані про нерухоме майно, внесені до реєстру до анексії, залишаються дійсними. Але, як було зазначено вище, з усіма угодами з нерухомим майном в Криму, укладені відповідно до українського законодавства після приєднання Кримського півострова до Росії, не визнаються там легітимними.
Тому на даний час продати нерухомість в Криму можна тільки відповідно до російських законів. Які кроки для цього треба здійснити? Перш за все, внести дані про нерухомість в Росрегістр (Державний комітет з державної реєстрації та кадастру республіки Крим). Треба враховувати, що всі правовстановлюючі документи повинні бути переведені на російську мову. Зробити переклад правовстановлюючих документів на російську мову можна прямо в Росрегістре, вартість перекладу варіюється від 2400 рублів за сторінку (ціна може змінюватися в залежності від міста).
Щоб внести інформацію про нерухоме майно в Росрегістр, крім правовстановлюючих документів, ви повинні надати новий техпаспорт нерухомого об'єкта. Реєстрація нерухомості здійснюється за часом приблизно протягом 1, 5 місяці.
Ще рік тому відділення Росрегістра знаходилися тільки в містах Севастополі та Сімферополі. На даний момент такі відділення є майже у всіх містах Кримського півострова. Для подачі документів для здійснення реєстрації нерухомості, необхідно взяти талон або зареєструватися в електронній черзі, і в призначений вам час подати необхідні документи до відділення Росрегістра.
Зовні процедура виглядає простою і прозорою, проте громадяни України, яким вже доводилося здійснювати продаж нерухомого майна в Криму, рекомендують процедуру внесення нерухомості до реєстру доручити агенту, який займається продажем квартири або будинку.
Способи продажу нерухомості в Криму, необхідні документи і витрати
Оформлення продажу нерухомого майна на Кримському півострові можна здійснити двома способами - шляхом здійснення нотаріальної угоди і шляхом самостійної реєстрації купівлі-продажу в Росрегістре. Спосіб продажу нерухомого майна за допомогою нотаріуса більш надійний, але вартість такого способу на порядок дорожче, тому не дивно, що більшість власників прагнуть оформляти операції з продажу нерухомості самостійно.
Так, нотаріальне оформлення купівлі-продажу коштує від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, вартість оформлення нерухомості через Росрегістр становить 2000 рублів.
Документи, які власник надає для реєстрації операції з продажу майна, можуть бути як українського, так і російського зразка, але не забуваємо важливий нюанс: документи українського зразка повинні бути переведені на російську мову.
Необхідні документи для здійснення нотаріальної угоди по відчуженню нерухомості:
- правовстановлюючі документи на об'єкт нерухомого майна (такими можуть бути свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу або договір міни, рішення суду про визнання права власності, свідоцтво про спадщину та інші правовстановлюючі документи);
- технічний паспорт на об'єкт нерухомості, (якщо документи російського зразка, надається кадастровий паспорт);
Що з себе надає кадастровий паспорт на квартиру? Кадастровий паспорт на об'єкт нерухомості включає такі відомості:
- копія особового рахунку;
- довідка про склад сім'ї;
- акт про те, що в квартирі або будинку не проживають неповнолітні діти. Даний акт складається продавцем нерухомості, підписується сусідами, потім повинен бути зареєстрований в ЖЕКу або, якщо будинок приватний, у вуличному комітеті;
- згоду на продаж чоловіка, якщо об'єкт нерухомого майна було придбано в період шлюбу;
- свідоцтво про шлюб;
- оригінал і копія паспорта;
- оригінал і копія міграційної карти;
- СНІЛС (пенсійне страхове свідоцтво, яке має отримати кожен нерезидент, який укладає будь-які угоди з нерухомістю);
- довідка про відсутність заборгованості по комунальних платежах.
Які витрати при здійсненні нотаріальної угоди купівлі-продажу нерухомості? При здійсненні такої угоди оплачуються лише послуги нотаріуса. Збір до пенсійного фонду відсутній, також є необов'язковою експертна оцінка нерухомого майна. Держмито сплачує покупець, вона оплачується в розмірі 1% вартості придбаного майна за реєстрацію права власності.
Що стосується вартості нотаріальних послуг, то вони формується нотаріусами самостійно, але вартість нотаріальних послуг зазвичай не дуже різниться у різних нотаріусів.
Оформляється нотаріальна угода щодо відчуження нерухомого майна приблизно протягом 5 робочих днів.
Якщо ви вибрали варіант оформлення угоди купівлі-продажу нерухомості без нотаріуса, то необхідно зробити наступні дії: покупцеві і продавцеві зареєструватися в електронній черзі і в зазначений час прийти до відділення Росрегістра з документами - трьома екземплярами підписаного договору купівлі-продажу (один примірник для покупця, другий примірник договору - для продавця, третій примірник договору купівлі-продажу залишається в Росрегістре). Зразки договору ви можете знайти в інтернеті, екземпляри договору купівлі-продажу повинні бути прошиті, до них повинен бути підшитий передавальний акт. Договору купівлі-продажу засвідчується тільки підписами продавця і покупця. Крім цього договору, ви повинні надати ті ж документи, які необхідні і при нотаріальному оформленні угоди, а також «свідоцтво про державну реєстрацію права» (в ньому міститься важливий пункт - «існуючі обмеження та обтяження не встановлені»), а також акт про оцінку об'єкта нерухомого майна. При оформленні угоди купівлі-продажу нерухомості без нотаріуса акт про оцінку об'єкта нерухомого майна є обов'язковим.
При оформленні угоди купівлі-продажу нерухомості без нотаріуса перехід права власності реєструється в період - 18 днів.
Складнощі при продажу нерухомості в Криму
При здійсненні продажу нерухомого майна в Криму обидві сторони - і продавці, і покупці - стикаються з низкою труднощів.
Перший складний момент - неможливість перевірити, чи не перебуває об'єкт нерухомого майна в заставі, іпотеці і не накладений на них арешт в Україні. Складність ця виникає, так як Кримський півострів відключений від усіх українських реєстрів, тому законним шляхом отримати відомості про відсутність обтяжень конкретного об'єкта нерухомості неможливо. Слід зазначити, що при здійсненні реєстрації нотаріальної угоди, нотаріуси знаходять можливість і спосіб зв'язатися зі своїми українськими колегами і перевірити відсутність обтяжень. При оформленні нерухомості через Росрегістр обтяження об'єктів нерухомості взагалі не перевіряються.
Другий проблемний момент - вивезти гроші, отримані за будинок або квартиру. Кримчани і росіяни відмовляються купувати об'єкти нерухомості за долари, вони згодні купувати нерухомість тільки за рублі. Виникає наступна ситуація: продавці нерухомості отримують на руки велику грошову суму, і ці гроші якимось чином необхідно перевезти через кордон, оскільки на Кримському півострові не працює жоден український банк. При перетині кордону можна провезти грошову суму, яка еквівалентна 10 тисячам євро. В середньому кримська нерухомість коштує дорожче в кілька разів. Як варіант виходу з цієї ситуації - поїхати з друзями, в кількості, достатній для тієї мети, щоб кожен з друзів задекларував при перетині кордону еквівалент не більше 10 тисяч євро.
Прибутковий податок для українських продавців в Криму становить 30% отриманого доходу - це прибутковий податок для нерезидентів, який підлягає оплаті в кінці податкового року. Українські громадяни не зобов'язані подавати податкові декларації в фіскальні органи Російської федерації, тому, в принципі, можуть даний податок і не платити. Але такий варіант можливий, якщо український громадянин не збираються повертатися на Кримський півострів, поки Крим знаходиться у складі Росії, тому що в разі несплати прибуткового податку, в'їзд для такого громадянина буде закритий. Бувають ситуації, коли продавці нерухомості домовляються з покупцями і оформляють замість договору купівлі-продажу договір дарування - прибутковий податок в цьому випадку становить 13%, можна домовитися і про розподіл суми податку навпіл, хоча формально податок оплачує покупець (тобто обдаровує).

Читайте більше на сайті

Які кроки для цього треба здійснити?
Які витрати при здійсненні нотаріальної угоди купівлі-продажу нерухомості?