Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати громадянство РФ в 2019 році

  1. Підстави для отримання російського громадянства
  2. Два шляхи до отримання паспорта росіянина
  3. Покрокова інструкція
  4. Підготовка документів
  5. Терміни отримання громадянства до РФ
  6. оплата держмита
  7. За програмою для бажаючих переселитися співвітчизників
  8. Цивільний статус по шлюбу з громадянином РФ
  9. Процедура відновлення в громадянстві
  10. Причини відмови у видачі
  11. Де отримати допомогу

У 2019 року в російському законодавстві з'явилися чергові нововведення, які стосуються іноземців, які бажають отримати статус громадянина Росії. Для окремих категорій осіб процедура спрощена. Як отримати громадянство РФ за загальноприйнятою схемою? У чому полягають спрощення?

Підстави для отримання російського громадянства

Підстави для отримання російського громадянства

Іноземним громадянам, які планують жити в Росії, реалізовувати себе, користуючись усіма правами і свободами, властивими росіянам, важливо вивчити Закон РФ про отримання громадянства РФ ( №62-ФЗ «Про громадянство» ). У ньому прописані основні вимоги до претендентів на російський паспорт, підстави для його видачі та умови, які є обов'язковими для дотримання.

Перший важливе питання, який повинен хвилювати приїжджого - скільки потрібно прожити в Росії, щоб отримати громадянство. В законі чітко встановлено, що мігрант має право подавати документи, якщо прожив в країні не менше 5 років з моменту отримання посвідки на проживання (ВНЖ). Це обов'язкова, але не єдина вимога, яку належить дотримати.

Порядок відрізняється в залежності від того, чи є вагомі підстави для отримання громадянства РФ іноземними громадянами. Якщо такі будуть встановлені, можна розраховувати на благополучне вирішення питання в прискореному режимі. Однак є і загальні вимоги, які стосуються всіх претендентів. Для отримання громадянства РФ необхідними умовами є:

  • намір дотримуватися російські закони;
  • відмова від іншого громадянства;
  • знання російської мови, основ місцевого законодавства і історії;
  • наявність джерела постійного доходу.

Правда, з цих правил роблять винятки. Наприклад, на окремі пункти можуть закрити очі, якщо у мігранта є особливі заслуги перед Росією.

Ще преференції мають вихідці з окремих країн - громадяни держав, які входили до складу колишнього СРСР. Але за умови, що вони служили в РФ за контрактом в армії протягом 3 років і довше.

Два шляхи до отримання паспорта росіянина

У пошуках відповіді на питання, як стати громадянином Росії, мігрантам важливо пам'ятати, що є два варіанти вирішення такого завдання. Законом передбачено загальний і спрощений порядок проходження процедури.

Основна відмінність полягає в тому, що в першому випадку обов'язково потрібно прожити в Росії протягом п'яти років, а спрощена схема фактично є і прискореної. Крім того, по ній необов'язковими будуть вимоги про джерело доходів і знання російської мови. Багато мігрантів задаються питанням, чи потрібна постійна прописка для отримання громадянства? Але це правило загальне для всіх - в законодавстві сказано тільки про обов'язкову тимчасової реєстрації.

На спрощену схему можуть розраховувати тільки окремі категорії осіб. Наприклад, дитина-росіянин допоможе батькам отримати громадянство, однак при певному умови. Тільки якщо він є неповнолітнім або старше 18 років і недієздатний (обмежений в дієздатності), при цьому у нього залишився батько або мати без громадянства, а другий з батьків - громадянин РФ, помер. Але ще можна розраховувати на отримання громадянства РФ по возз'єднанню сім'ї, якщо батьки приїжджають до дорослого дитині з російським паспортом, будучи при цьому непрацездатними.

За спрощеною схемою можуть отримувати російські паспорти діти осіб з громадянством Росії. Швидше і легше надається громадянство для носіїв російської мови. Винятки роблять для інвесторів, які приносять в казну не менше 6 мільйонів у вигляді податків в річному численні. Пільги є для підприємців, які працюють в країні від 3 років, заробивши при цьому більше 10 мільйонів. Але це справедливо тільки для бізнесменів, які здійснюють свою діяльність в певних сферах (їх список встановлюється урядом).

Як отримати громадянство Росії народженому в Росії дитині? На преференції можуть претендувати діти-сироти. Також спрощений механізм розроблений в разі народження дитини в сім'ї, де хоча б один з батьків має російський паспорт.

Покрокова інструкція

У російському законодавстві чітко сказано, що потрібно для отримання громадянства РФ. Але це не проста процедура: необхідно виконати цілий ряд дій, щоб не склало труднощів отримати російський паспорт. Які ж виділяють етапи отримання громадянства РФ?

Починається все з перетину кордонів держави. Для цього представникам ряду країн досить пред'явити внутрішній паспорт, а іншим іноземцям необхідно отримати візу. Співробітники прикордонного контролю в обов'язковому порядку ставлять позначку про те, що гість з іншої країни перетнув кордон РФ. Далі іноземець зобов'язаний стати на міграційний облік, для цього він звертається в ГУВМ МВС.

Зробити це потрібно протягом 7 днів після приїзду в Росію. Після можна оформляти дозвіл на тимчасове проживання (РВП). Його дають на три роки, паралельно оформляючи тимчасову реєстрацію. Потім іноземець отримує ВНЖ, і тільки після цього можна замислюватися про російському паспорті. Через скільки років можна отримати громадянство РФ за фактом?

Якщо врахувати, що спочатку мігрант живе 3 роки з РВП, а тільки потім йому дають ВНЖ, то сумарно виходить не менше 8 років. Варто розуміти, що в більшості випадків іноземцю доведеться розпрощатися з рідним паспортом. Так як наявність декількох громадянств при отриманні громадянства РФ не вітається. Точніше, їх кількість не має значення, але від кожного доведеться відмовитися. Виняток роблять для громадян тих країн, з якими у Росії є окремі домовленості.

В цілому, будь-якого приїжджого належить дотримуватися саме такого алгоритму дій. Не грає ролі, чи є у нього законні підприємства для отримання громадянства в Росії або родичі з російськими паспортами.

Підготовка документів

Підготовка документів

Починається безпосередня процедура оформлення з того, що потрібно визначитися, до якої категорії себе може віднести мігрант. Тоді буде визначеність, за яким алгоритмом діяти, і можна починати збирати документи для отримання громадянства РФ. До переліку включають заяву, в якому вказують мотиви, які спонукають до оформлення російського паспорта. Тут же є графи, в яких можна відзначити, чи є якісь підстави до отримання паспорта РФ у спрощеному порядку.

Підтвердження доходів для громадянства РФ полягає в наданні відповідних документів. Підійдуть різні довідки, в залежності від того, чим займається і як себе забезпечує мігрант. Це може бути податкова декларація. Іноді досить показати довідку з банку або з роботи.

Ще необхідно буде зробити фотографії, дотримуючись законні вимоги. Заявник пише власну біографію. Починаючи з 2019 року, обов'язковим є прийняття присяги. Процедура має юридичний характер, а відразу після її виконання новоспеченому росіянину видають на руки паспорт.

Чи потрібно проходити медкомісію при отриманні громадянства РФ? Огляд на предмет відсутності або наявності у мігранта небезпечних для суспільства недуг є обов'язковим. Це важливо для забезпечення безпеки росіян, які будуть в подальшому контактувати з приїжджим.

Терміни отримання громадянства до РФ

Скільки чекати мігранта, який здав документи на громадянство? Відповідь на це питання залежить від обставин. Якщо іноземець подавав папери в загальному порядку, рішення по його питанню виносять протягом року. Коли є можливість йти за спрощеним шляху, висока ймовірність отримання російського паспорта в період до 6 місяців. Але термін може скорочуватися, коли мова йде про претендента, який є носієм російської мови або бере участь в програмі з переселення співвітчизників.

оплата держмита

Отримання громадянства РФ - це процедура, за яку доведеться заплатити в казну. Важливо внести гроші і отримати квитанцію, яку потім передають при подачі заяви в компетентні органи. Скільки коштує отримати російське громадянство? На сьогодні розмір держмита становить 3500 рублів.

За програмою для бажаючих переселитися співвітчизників

У нашій країні актуальною залишається програма, яка створена спеціально для залучення співвітчизників, які проживають в інших країнах. Вона володіє декількома перевагами, тому процедура прискорюється. Як отримати громадянство РФ за програмою переселення ? Для цього необхідно стати її учасником, оформити РВП, а далі можна відразу подавати клопотання про російському паспорті.

Для багатьох мігрантів актуальним є питання, як отримати громадянство РФ з тимчасовим притулком. Важливо правильно оформити міграційну карту при перетині кордону і отримати відповідний статус. У такому випадку процедура отримання громадянства може незначно спроститися. Починаючи з 2014 року, закон допускає для біженців та осіб, які отримали політичний притулок в РФ, оформлення російського паспорта без дотримання обов'язкової вимоги про проживання в країні протягом 5 років з ВНЖ.

Цивільний статус по шлюбу з громадянином РФ

Цивільний статус по шлюбу з громадянином РФ

Якщо іноземець знайшов свою другу половинку в Росії, то він може розраховувати на певні пільги при отриманні громадянства РФ. Вони виражаються в скороченні терміну очікування загальногромадянського паспортного документа російського зразка. Якщо на загальних підставах доводиться чекати 5 років з моменту отримання ВНЖ, то після шлюбу з росіянином можна стати громадянином РФ через 3 роки.

Процедура відновлення в громадянстві

Росія завжди йде назустріч тим іноземцям, які з незалежних від них причин були позбавлені громадянства РФ, але хочуть його відновити. Яскравий приклад - батьки вивезли дитини з Росії, а він потім захотів повернутися і отримати російський паспорт. Для нього процедура буде спрощена, як і отримання російського громадянства народилися в СРСР. Для відновлення потрібно прожити в РФ протягом 3 років, отримавши ВНЖ. Для народжених в СРСР термін може скоротитися до півроку при дотриманні вимог, встановлених законом.

Причини відмови у видачі

Як правило, законослухняним мігрантам не доводиться стикатися з проблемами при отриманні російського паспорта. Але законодавчо встановлені і причини відмови в громадянстві РФ. Чи не дадуть його учасникам збройних конфліктів і екстремістам, особам, які перебувають на військовій службі іншої держави. У окремих осіб виникає питання, як отримати російське громадянство, якщо людина судимий. Тут важливо розуміти, що закон забороняє оформлення паспорта РФ, тільки якщо іноземець ще не відбув покарання або має незняту / непогашену судимість.

Де отримати допомогу

Не всі мігранти знають, що з 2014 року діє і донині актуальний закон про прискорений отриманні громадянства за 3 місяці. Він стосується не всіх приїжджих, але окремі категорії осіб можуть і повинні скористатися своїми пільгами. Вони полягають в скороченні терміну очікування російського паспорта. Але для цього важливо знати, як відстояти власні права, за яким алгоритмом діяти.

Перед тим як швидко отримати російське громадянство, належить довести, що претендент має підстави розраховувати на пільги. Щоб не упустити таку можливість, варто скористатися допомогою юристів нашого сайту. Навіть якщо неправильно оформити заяву про громадянство РФ, є ризик отримати відмову. Наступну спробу іноземець має право здійснювати тільки через рік, так що ризикувати не варто.

Найпростіші способи отримання російського громадянства: Відео

Як отримати громадянство РФ за загальноприйнятою схемою?
У чому полягають спрощення?
Багато мігрантів задаються питанням, чи потрібна постійна прописка для отримання громадянства?
Як отримати громадянство Росії народженому в Росії дитині?
Які ж виділяють етапи отримання громадянства РФ?
Через скільки років можна отримати громадянство РФ за фактом?
Чи потрібно проходити медкомісію при отриманні громадянства РФ?
Скільки коштує отримати російське громадянство?