Реклама
Реклама
Реклама

Як орієнтуватися по квартальних стовпах

  1. Що таке квартальний стовп?
  2. Як нумеруються лісові квартали?
  3. Як орієнтуватися по квартальних стовпах?
  4. Як позначені лісові квартали на карті?

Подробиці Автор: Сергій Федосєєв

Якщо ви заблукали в лісі і не уявляєте в якому напрямку рухатися, то насамперед потрібно спробувати визначити хоча б сторони світу. Так, у вас з собою повинен бути компас, так, є навігатори, телефони та інші пристрої. Але може так статися, що нічого цього у вас немає. Ось немає і все. У цій ситуації визначити де північ і південь можна по квартальних стовпах, які є практично у всіх лісах.

Для початку трохи теорії.

Що таке квартальний стовп?

Що таке квартальний стовп

Квартальний стовп - це дерев'яний стовпчик близько 20 см в діаметрі. Його верхня частина стёсана у вигляді чотиригранної піраміди, а на бічних сторонах є плоскі затёси, на які нанесені фарбою номери лісових кварталів. Такі стовпи встановлюються на перетині лісових просік і служать для розмітки лісового господарства.

Як нумеруються лісові квартали?

Як нумеруються лісові квартали

Нумерація стандартних лісових кварталів зазвичай йде рядами із заходу на схід і потім з півночі на південь. Відповідно до цієї схеми і наносяться номера на квартальні стовпи. Квартальний стовп завжди орієнтований щодо просіки і лісових кварталів.

Як орієнтуватися по квартальних стовпах?

Як орієнтуватися по квартальних стовпах

Зазвичай просіки в лісі розташовані відповідно до обраного напряму північ-південь і захід-схід. Вам потрібно дійти по просіці до перетину її з іншого просікою і знайти квартальний стовп. Затёси з з номерами на квартальному стовпі звернені в сторону відповідних кварталів. А межі між цими затёсамі спрямовані уздовж просік поділяють лісові квартали. Якщо просіка йде в напрямку північ-південь, то грань між двома меншими номерами буде вказувати на північ, а грань між двома великими номерами - на південь. Якщо дивитися уздовж просіки на північ, то праворуч буде схід, а ліворуч захід. Таким чином можна приблизно визначити напрямок.

Таким чином можна приблизно визначити напрямок

Увага! Лісові просіки і квартали не завжди відповідають напрямку на сторони світу. Зустрічаються просіки з напрямками північний захід на південний схід і північний схід на південний захід. А іноді буває напрямок просіки просто на якийсь кут відхилено від напрямку на північ. Відповідно просіці буде орієнтований і квартальний стовп.

Як позначені лісові квартали на карті?

Як позначені лісові квартали на карті

На карті лісові квартали зазвичай позначені пунктирною лінією.

Номери кварталів розташовані в центрі кварталу і завжди пишуться похилим шрифтом. Цифра на пунктирною лінії, розмежовує лісові квартали, позначає ширину просіки в метрах.

Щоб бути впевненим у напрямку просік між лісовими кварталами і при орієнтуванні по квартальних стовпах не відхиляючись від правильного напрямку, потрібно заздалегідь вивчити карту місцевості, а краще мати таку карту з позначеними кварталами з собою.

Якщо карта у вас стара, номери кварталів можуть відрізнятися від реальних, але напрямок просік і додаткові орієнтири (струмок, озеро, ЛЕП, дорога) залишаться на місцях і з їх допомогою, навіть зі старою картою можна досить точно визначити своє місце розташування.

У вас недостатньо прав для комментрірованія

Що таке квартальний стовп?
Як нумеруються лісові квартали?
Як орієнтуватися по квартальних стовпах?
Як позначені лісові квартали на карті?
Що таке квартальний стовп?
Як нумеруються лісові квартали?
Як орієнтуватися по квартальних стовпах?
Як позначені лісові квартали на карті?