Реклама
Реклама
Реклама

Як оформити генеральну довіреність на автомобіль з правом продажу

Оформлення генеральної довіреності на автомобіль - це досить проста процедура, яка дозволяє уникнути різних нюансів пов'язаних з переоформленням автомобіля на нового власника . Виписати її можна і самостійно, проте частіше учасники угоди за краще користуватися послугами нотаріуса для завірення довіреності.

Що таке генеральна довіреність?

На відміну від звичайної довіреності генеральна дає право не тільки керувати автомобілем, але і продавати його, знімати або ставити на облік, переписувати довіреність на третіх осіб. Одним словом, вона дає повну свободу дій по відношенню до транспортного засобу. Однак, її оформлення вимагає деякого часу і коштів, вона оформляється у нотаріуса, за що доведеться заплатити мито. Нотаріус повністю заповнить бланк, склавши його за всіма вимогами законодавства, вам залишиться його тільки підписати.

Якщо ви хочете оформити довіреність, вам знадобляться наступні документи:

  • СТС;
  • ПТС;
  • паспорта старого і нового власників.

Термін дії генеральної довіреності - 3 роки. Є також цілий перелік ситуацій, коли вона визнається недійсною:

  • відгук довіреності власником;
  • закінчення її терміну дії;
  • відмова від продовження;
  • смерть або відсутність довірителя автомобіля.

Виходячи з вищесказаного, фактично право власності зберігається за довірителем, тому оформляйте довіреність тільки з тими людьми, в яких ви впевнені.

Бланк генеральної довіреності ви знайдете в кабінеті нотаріуса, або можете завантажити і роздрукувати в інтернеті.

Бланк генеральної довіреності ви знайдете в кабінеті нотаріуса, або можете завантажити і роздрукувати в інтернеті

Заповнення довіреності практично не відрізняється від оформлення договору купівлі-продажу :

  • в «шапці» вказується місто і дата складання документа;
  • далі вказуються всі дані автомобіля - реєстраційний номер, марка, модель, колір, рік випуску, номери вибиті на кузові, шасі, двигуні, VIN-код;
  • дані з СТС - дата реєстрації, номер свідоцтва про реєстрацію;
  • дані обох сторін угоди - ПІБ, адреси проживання;
  • повноваження, які передаються новому власнику;
  • термін дії;
  • підписи сторін і нотаріуса.

Важливий пункт - зверніть увагу, щоб довіреність мала (або не мала) право передоручення. Тобто новий власник може виписувати довіреність на третіх осіб.

Якщо ви вирішили придбати автомобіль за дорученням, то необхідно перевірити всі дані продавця. Нерідкі випадки, коли даний спосіб використовують шахраї. В обов'язковому порядку беріть зі старого власника розписку про отримання грошей за автомобіль , Щоб в разі будь-яких проблем ви могли довести факт передачі грошових коштів. Розписку також бажано завірити у нотаріуса.

Переваги та недоліки продажу авто за генеральним дорученням

Говорячи про переваги, можна виділити реально тільки одне - відсутність необхідності проходити всі формальності в ГИБДД і платити податок з продажу.

Ще недавно довіреність повинна була бути у будь-якого водія, який їздив за кермом не належить йому транспортного засобу. Однак, тепер для цього використовують поліс ОСАГО, в який можна вписувати необмежену кількість імен водіїв.

Продаж авто по генеральній довіреності виправдовує себе лише в тих випадках, якщо це покупці, яким ви довіряєте. Є багато випадків, коли покупець відмовляється оплачувати штрафи і податки, які продовжують приходити на адресу довірителя.

Є також і цілий ряд недоліків для покупця, головний з яких - у продавця може виникнути бажання відкликати довіреність назад або ж він відмовиться продовжувати її. Хоча в даних випадках є дієві механізми захисту своїх прав - бланк довіреності є важливим доказом, а також розписки про отримання коштів.

Потрібно також пам'ятати і те, що якщо продавець помирає, то права на його власність переходять спадкоємцям, а довіреність анулюється. Якщо ж помирає покупець, то права власності на авто переходять не його спадкоємцям, а продавцю.

Також, часто саме за дорученням продаються крадені і кредитні автомобілі. Тому, якщо ви все ж бажаєте придбати або продати авто за дорученням, то дуже педантично перевіряйте інформацію, використовуйте всі доступні засоби для перевірки минулого цього автомобіля - перевірка по VIN-коду, звернення до баз ДАІ і до баз банків. Працюйте тільки з тими людьми, які вам вселяють довіру і можуть надати всі документи.

Варто також відзначити, що в даний момент процедура оформлення договору купівлі-продажу значно полегшена, відпала необхідність знімати автомобіль з обліку - він автоматично зніметься з обліку, як тільки буде оформлений на нового власника. Ну, а податок з продажу платиться тільки в тих випадках, якщо авто було у власності менше трьох років.

Що таке генеральна довіреність?