Реклама
Реклама
Реклама

Як і де дізнатися транспортний податок за ІПН фізичної особи в 2019 році: порядок перевірки на сайті Федеральної податкової служби, ФССП, держпослуги, оплата заборгованості

  1. Способи перевірки і відмінності між ними
  2. Федеральна податкова служба
  3. портал держпослуги
  4. сайт ФССП
  5. сервіс Яндекс.Деньги
  6. Де знайти УВП
  7. Чи потрібно оплачувати відразу
  8. Терміни оплати суми транспортного податку в 2019 році
  9. Штрафні санкції

Транспортний податок підлягає до сплати фізичними та юридичними особами в чітко встановлені терміни. Сума безпосередньо залежить від регіону і характеристик транспортного засобу.

Сума безпосередньо залежить від регіону і характеристик транспортного засобу

Податкова інспекція за місяць до завершення терміну внесення коштів надсилає повідомлення, в якому відображається розмір і прохання зробити платіж.

Зміст статті

Способи перевірки і відмінності між ними

Дізнатися розмір транспортного податку самостійно по ІПН можна одним з таких способів:

  • за допомогою офіційного сайту ФНС за адресою www.nalog.ru ;
  • на порталі держпослуг - www.gosuslugi.ru ;
  • за допомогою сайту Федеральної служби судових приставів, який знаходиться за адресою http://fssprus.ru/ .

Федеральна податкова служба

Для можливості здійснити пошук на будь-якому із зазначених порталів, необхідно пройти процедуру авторизації. До недавнього часу на сайті податкової служби можна було дізнатися про заборгованість, перейти в категорію "Пізнай свою заборгованість", однак зараз опція недоступна.

На сьогодні для отримання доступу до інформації потрібно зареєструвати особистий кабінет. Для цього достатньо звернутися в місцеве відділення ИФНС і отримає реєстраційну карту.

При собі потрібно мати:

  • посвідчення особи;
  • ІПН.

У виданій карті вказується логін і пароль для доступу до облікового запису. Надалі пароль змінюється користувачем.

За допомогою особистого кабінету можна заздалегідь ознайомитися з інформацією про податок і внести оплату. Для отримання даних потрібно натиснути на посилання "Нараховано". При використанні функції "Онлайн-оплата" можна миттєво перерахувати кошти.

портал держпослуги

на офіційному порталі держпослуги допускається можливість ознайомитися з більш докладною інформацією щодо користувача при реєстрації облікового запису, ніж при використанні сайту ФНС.

Крім ІПН, потрібно вказувати:

  • паспортні дані;
  • реквізити СНІЛС;
  • достовірний адреса проживання тощо.

По завершенні процедури перевірки наданої інформації користувачем фахівцями сервісу, виникає необхідність додатково їх підтвердити шляхом особистого звернення в одне з представництв центру ідентифікації. Як правило, це можна зробити в МФЦ.

Тільки за умови проходження всіх етапів реєстрації, користувачеві буде відкритий доступ до розширених можливостей. За допомогою сервісу є можливість ознайомитися з розміром транспортного податку.

Використовуючи офіційної портал судових приставів, слід пам'ятати про те, що відомості в ньому надаються виключно про ту заборгованості, яка була передана в аналізованих відомство з метою примусового стягнення з платника податків.

сайт ФССП

Порядок дій на сайті ФССП складається з декількох етапів:

  1. Необхідно здійснити вхід в інформаційну систему.
  2. Вибрати банк даних щодо відкритих виконавчих проваджень. Саме в ньому знаходяться персональні дані про боржників.
  3. Користувач вказує запитує система особисті відомості.
  4. Натискається кнопка "Пошук".

На завершення залишається дочекатися результату пошуку і отримати необхідні дані. На екрані монітора відображається таблиця, якщо борги є, в іншому випадку відображається відповідь про відсутність шуканих відомостей.

За допомогою офіційного сайту ФССП можна відшукати заборгованість виключно у справах, які вже пройшли розгляд у суді. Це означає, що встановлені терміни оплати вже давно були прострочені.

Додатково сайт ФССП передбачає можливість оплати непогашених боргових зобов'язань в режимі реального часу онлайн. Для цього можна використовувати банк або мобільний телефон.

Як тільки кошти будуть переведені за вказаними платіжними реквізитами, відповідний запис щодо наявності боргу буде видалена з сервісу.

сервіс Яндекс.Деньги

Крім розглянутих варіантів, дізнатися відомості щодо розміру транспортного податку, який підлягає до сплати, можна за допомогою електронного гаманця Яндекс.Деньги. При цьому сильних відмінностей в правилах використання ресурсом з іншими немає.

Щоб дізнатися в максимально короткі терміни за допомогою номера платника податків розмір транспортного податку, який потрібно заплатити, слід дотримуватися нескладного алгоритму:

  1. Необхідно пройти процедури авторизації на сайті money.yandex.ru .
  2. Далі користувач здійснює перехід в категорію "Податки - перевірка поточної заборгованості".
  3. Ознайомитися з кількістю наявної заборгованості та сумарного розміру по ним.

Без наявності ІПН здійснити пошук за допомогою електронного гаманця Яндекс.Деньги не представляється можливим.

Де знайти УВП

Спочатку необхідно пам'ятати, що представники податкової служби самостійно здійснюють розсилку повідомлень поштою Росії спільно з квитанцією на оплату. Унікальний ідентифікатор (УВП) відображається у верхній частині отриманої платіжки. Він іменується як "Індекс документа".

Під УВП мається на увазі послідовну комбінацію з 20-ти цифр, яка починається зі 182. При бажанні можна відшукати повідомлення на офіційному порталі податкової служби в особистому кабінеті.

Для можливості використовувати обліковий запис необхідно пройти стандартну процедуру реєстрації з метою отримання логіну та паролю.

У разі, якщо власники транспортного засобу не отримали з різних на те причин податкове повідомлення за місяць до встановленого терміну внесення коштів, ФНС настійно рекомендує особисто звернутися в місцеве представництво.

Для цього достатньо:

  1. Перейти в категорії "Пошук по УВП".
  2. Вказати реквізити індексу документа.
  3. Здійснити платіж в установленому розмірі.

Кошти перераховуються на рахунок миттєво, через що ймовірність допущення прострочення - мінімальна.

Чи потрібно оплачувати відразу

Кожен платник податків залишає за собою право одночасно сплачувати основне тіло транспортного податку і нараховуються пені, за умови, що вони є.

Одночасно з цим потрібно пам'ятати, що досконалий платіж з податкових зборів в середньому обробляється від 2 до 4 тижнів. З цієї причини в зазначені терміни продовжує нараховуватися штрафна пеня - до моменту фактичного підтвердження внесення коштів співробітниками податкового органу.

Отже, після скоєного платежу, у платника податків виникає необхідність через деякий час повторно ініціювати перевірку за допомогою будь-якого розглянутого сервісу на предмет виявлення непогашених боргових зобов'язань, зокрема за штрафними санкціями.

Зазначений період обробки досконалу транзакцію актуальний при будь-якому варіанті оплати: починаючи від каси обраного фінансової установи і закінчуючи сформованими запитами в режимі онлайн.

Як правило, після перерахування коштів, кожен добросовісний платник податків звертається до ФНС по телефону або особисто і вказує реквізити квитанції, тим самим знижуючи період обробки заявки і ймовірність нарахування штрафних санкцій та пені.

Терміни оплати суми транспортного податку в 2019 році

Порядок і терміни оплати транспортного податку фізичними особами встановлюється ст. 363 НК РФ .

Відповідно до зазначеного нормативного документу, гроші повинні бути перераховані не пізніше 3 грудня поточного календарного року за минулий податковий період.

Отже, до 3 грудня 2019 року, кожен платник податків повинен сплатити нарахований податковий збір. У разі ігнорування зазначених правил, щодо них будуть застосовуватися штрафні санкції, наслідки яких можуть бути досить серйозними.

Штрафні санкції

Всі без винятку фізичні особи, у яких в праві власності знаходиться транспортний засіб, повинні знати про різновиди штрафних санкцій, що застосовуються щодо несумлінних платників Всі без винятку фізичні особи, у яких в праві власності знаходиться транспортний засіб, повинні знати про різновиди штрафних санкцій, що застосовуються щодо несумлінних платників.

Серед найбільш значущих заходів, які можуть застосовуватися в разі виникнення прострочення по транспортному податку, виділяють:

  • нарахування штрафу;
  • додаткове нарахування з подальшим утриманням пені;
  • накладення арешту на майно боржника, яке знаходиться в його власності;
  • вилучення особистих заощаджень в рахунок погашення виникли боргових зобов'язань;
  • прийняття рішення про заборону на виїзд за межі України;
  • утримання певного відсотка з нараховується заробітної плати - за умови отримання її на банківську картку.

Якщо представники податкової служби прийняли рішення звернутися до суду з вимогою стягнути всю суму заборгованості, включаючи штрафи і пені за допомогою регіональних судових приставів, варто пам'ятати про наявність у них такого законного права.

Розмір стягнення безпосередньо залежить від періоду дії прострочення.

Законодавством встановлено правило - штрафні санкції за несплату податку діють відносно останніх 3-х років - не більше.

Згідно з правилами федерального законодавства, позовну заяву може бути складено і подано до суду за умови, що розмір боргових зобов'язань перевищує 5000 рублів.

Заява в судовий орган також обмежена в часі. Позов може бути поданий не пізніше 6-ти місячного терміну після того, як минули всі належні і одночасно заявлені періоди перерахування транспортного податку.

Якщо представники податкової служби з різних на те причин упустили момент подачі заяви, домогтися для себе позитивного результату через суд буде досить складно.

При виникненні питання щодо розміру штрафного стягнення, то він встановлюється в розмірі 20% від наявних боргових зобов'язань.

Якщо в процесі судових розглядів представники ФНС зможуть довести той факт, що податок і призначена пеня через несплату транспортного збору не був оплачений навмисне, є велика ймовірність нарахування штрафу в розмірі 40%. Як правило, максимальна сума застосовується щодо несумлінних платників податків вкрай рідко.

Додатково у багатьох власників транспортних засобів піднімається часто питання про законне право податкової служби накласти арешт на автомобіль. В даному випадку потрібно пам'ятати про можливість прийняття такого рішення судовим органом, якщо іншого виходу з ситуації, що склалася сторона обвинувачення не бачить. Правило актуально і щодо іншого рухомого та нерухомого майна.

Додаткова інструкція представлена ​​нижче.