Реклама
Реклама
Реклама

Орендувати гараж, офіс або магазин під житло можливо

  1. нежитлове житло
  2. Життя на роботі
  3. Творчий підхід
  4. таунхаус в гаражі
  5. жити не можна

Згідно із законом жити можна тільки в приміщенні, яке офіційному визнано житловим. На ділі люди переробляють під житло гаражі, магазини та інші комерційні приміщення. Правда, на думку фахівців www.irn.ru , Великою популярністю такі приміщення користуватися не будуть, так як дуже вже мало пропозицію недорогий і підходящої для проживання нежитловий нерухомості , А незручностей, навпаки, багато. Хоча бажаючі знаходяться.

нежитлове житло

В середині жовтня глава комісії з міграційної політики Ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при президенті РФ Євген Бобров заявив, що рада готує пропозицію про те, щоб узаконити права росіян на реєстрацію в будь-якому приміщенні, навіть нежитловому.

На думку брокерів, вигода проживання в комерційній нерухомості спірна. «Вартість нежитлових приміщень на порядок вища за вартість квартир, тому використовувати нежитлові приміщення під житло вкрай недоцільно», - вважає керівник департаменту комерційної нерухомості компанії «Стройтрест-Нерухомість» Євгенія Борзова. Заступник директора АН «Бекар» Леонід Сандалов оцінює різницю у вартості в два рази на користь «нежитлові». Ще одним недоліком, на думку директора з розвитку «МІЕЛЬ-Комерційна нерухомість» Олени Мішиной, є обмежений обсяг пропозиції: «Обсяг нежитлової нерухомості в рази менше, ніж жилою».

Життя на роботі

Брокерам запити на оренду комерційної нерухомості під житло зазвичай не зустрічаються, однак вони визнають, що можуть бути не інформовані про тіньову частини цього ринку. «У моїй практиці жодного випадку переобладнання офісу або торгового приміщення в житлове не зустрічалося. Можливо, це відбувається тому, що бажають оселитися в нежитловому приміщенні ховають нечесні наміри від консультантів угоди і іноді від власників приміщення », - говорить Олександр Ошурко, заступник генерального директора компанії Praedium.

Крім того, власники комерційної нерухомості, за словами експерта, зазвичай уважно стежать за використанням приміщення належним чином. «Комерційна нерухомість не може бути використана для проживання. Звичайно, це не виключає пристрої зон відпочинку. Ми часто бачимо такі приміщення на вторинному ринку при інспекції офісних площ. Ні-ні, та й зіб'ють з пантелику тюлеві фіранки і відбитки бра на обклеєних тканиною стінах », - зазначає Олена Колесникова, старший директор відділу корпоративних клієнтів Cushman & Wakefield. Однак якщо доказів проживання в офісі немає, то такі типові «домашні» атрибути можуть бути розцінені лише як незвичайний спосіб оформити зону відпочинку. Якщо ж орендодавець знайде докази проживання в офісному приміщенні, договір оренди може бути розірваний.

Найчастіше серйозно контролюються приміщення в бізнес-центрах. В окремих невеликих офісах та помешканнях стріт-ритейлу проводити постійні перевірки важче. До того ж таке проживання може бути оптимальним для підприємців-початківців. «Через два роки після закінчення вузу я накопичив невеликий капітал і вирішив відкрити свій бізнес з продажу речей для інтер'єру. Зняв нежитлове приміщення на першому поверсі будинку, а в підсобної кімнаті оселився сам, - розповідає підприємець Олексій. - Хоча оренда приміщення під магазин дорожче, ніж квартири, в даному випадку вийшло заощадити. Ця кімната там все одно була, за неї все одно довелося б платити. А так я заощадив на оренді квартири, що було дуже важливо на початковому етапі ».

Іноді схожий шлях обирають, навпаки, досвідчені бізнесмени з великим капіталом. «Великою популярністю серед сверхобеспеченних людей раніше користувалася покупка особняків в центрі Москви, - зазначає Олександр Ошурко. - Формально такі будівлі є офісними, і в них дійсно розміщуються офіси на перших поверхах. А на друге власники будівлі організовують своє житло. Воно часто є не постійним, а тимчасовим. У дворах таких особняків можна зустріти басейни, сади, приватні рекреаційні зони, в які немає доступу стороннім ».

Творчий підхід

Вибір нежитлового приміщення - досить незвичайний спосіб вирішення житлового питання, тому часто приходить в голову творчим людям. Класичний приклад - з нью-йоркськими лофт , Які в середині XX століття знімали художники на території колишніх заводів. «Тут можна і жити, і працювати. Твоя вітальня - це одночасно і зона відпочинку, і шоу-рум, і творча студія, і переговорна », - говорить директор департаменту продажів міської нерухомості Blackwood Оксана Дівєєва. Правда, в Росію лофти прийшли «зверху» - з ініціативи забудовників , Які займаються реконструкцією колишніх промзон . Кінцевого покупця вони дістаються вже в пристосованому для проживання вигляді і за чималі гроші.

«Вільним художникам» в Москві замість високих стель і вікон в підлогу часом, навпаки, дістаються підвали. «Я знімав кімнату з дівчиною, а коли ми розлучилися, довелося якось шукати нове житло, - розповідає інженер і музикант Сергій. - Із зарплатою в 30 000 руб. в Москві навіть кімнату зняти непросто. Тому я оселився на репетиційній базі на території колишнього заводу, де репетирувала моя група. Купив туди диван, холодильник. Душ, слава богу, вже був. Платити власникам бази не довелося - ми домовилися, що я буду працювати там вечорами адміністратором ».

таунхаус в гаражі

Студенти та молоді спеціалісти часом зупиняють вибір на гаражах. Не так давно в білоруському виданні news.21.by з'явилася історія Олександра, 25 років, з міста Борисов, який знімав гараж в Москві . За $ 600 в місяць він знімав гараж з підвалом і надбудованим другим поверхом з меблями і всіма зручностями. За словами Олександра, в тому ж гаражному кооперативі під житло здавалися багато гаражі. У кожному боксі була каналізація, водопровід, електрика, електрокотел для опалення. Споживання ресурсів розраховувалося за індивідуальними лічильниками.

Житлова кімната на другому надбудованим поверсі гаража, джерело news.21.by

жити не можна

Люди зазвичай обізнані про нелегальність проживання в нежитловому приміщенні. Але, за словами юриста компанії «КМ Консалтинг» Костянтина Єгорова, відповідальності за це ніякої не існує. Правда, через нежитлового статусу ціни на комунальні послуги будуть вищими: для житла передбачені пільги, яких немає для комерційних приміщень.

Крім того, відповідно до закону «Про санітарно-епідеміологічне благополуччя населення», нежитлову нерухомість заборонено надавати для проживання. Тобто здача в найм незаконна і може спричинити відповідальність. Хоча зазвичай власники обходять цю норму, здаючи приміщення за договором комерційної оренди .

«Якщо нежитлове приміщення не переведено в статус житлового, то в ньому не можна прописатися і, відповідно, формально не можна жити. Однак нинішня ситуація на ринку апартаментів, які по суті своїй також є нежитловими приміщеннями, доводить, що власників не лякає формальний статус майбутнього житла », - стверджує Олександр Ошурко. До того ж, хоча юридичні санкції можливі, в реальності довести, що в комерційному приміщенні людина проживає постійно, дуже важко.