Реклама
Реклама
Реклама

Установка і підключення посудомийної машини: вбудовується в меблі і окремо стоїть під стільницю

  1. Безпечне підключення до електромережі ↑
  2. Підключення до електромережі без заземлення ↑
  3. Підведення холодної води ↑
  4. Чи можна підключити посудомийку до гарячої води і заощадити на цьому ↑
  5. Організація зливу в каналізацію ↑
  6. Отдельностоящие посудомийки ↑
  7. Відео: підключення та монтаж під стільницю стоїть окремо моделі ↑
  8. Відео: монтажу вбудованої посудомийної машини в меблі ↑
  9. Відео: варіанти установки компактної посудомийної машини Bosch SCE 53M25EU ↑

Установка і підключення посудомийної машини вимагає уважності і акуратності. Адже неправильне підключення складного електроприладу може стати не тільки причиною некоректної роботи машини, протікання води, а й поразки людини електрострумом. Найпростіший спосіб підключити «посудомийку» - вдатися до послуг грамотного майстра. Якщо є бажання і час, можна встановити посудомийну машину самостійно, заощадивши гроші і особисто переконавшись в тому, що все зроблено якісно і безпечно.

Розповідь про те, як встановити посудомийну машину (ПММ), випереджаючи банальним, але важливим твердженням: обов'язковий документ для установника, який необхідно вивчити найуважнішим чином перед початком робіт - інструкція по монтажу.Посудомоечная машина повинна бути підключена до водопроводу, каналізації та електромережі відповідно вимогам виробника. Більшість сучасних посудомийок побутового рівня підключаються за схожими схемами, але машини різних типів і марок мають свої особливості, які необхідно враховувати як при їх установці, так і при експлуатації.

Якщо підготовка до установки ПММ здійснюється на стадії ремонту кухні, коли ще невідомо, яка саме модель буде обрана, бажано попередньо визначитися з типом машини. В першу чергу з її габаритами і видом водопостачання. Звичайно, завжди можна за місцем щось переробити, але це зайві витрати часу і грошей.

Установка і підключення посудомийної машини вимагає уважності і акуратності

Завжди вивчайте інструкції по монтажу і експлуатації складної побутової техніки, там міститься вся необхідна інформація

Про місце розміщення посудомийної машини бажано задуматися заздалегідь. Краще зробити це на стадії ремонту кухні, якщо такий планується. В цьому випадку можна заздалегідь вписати машину в меблевий гарнітур, зробивши це зручно і естетично.

Визначившись з місцем розташування, типом (бажано з конкретною моделлю) ПММ, її габаритами, не складе проблем передбачити грамотний підведення всіх необхідних комунікацій, що помітно спростить установку меблів і техніки. Посудомийку можна придбати і після складання меблів, головне, зарезервувати для неї місце і підвести електрику, воду і каналізацію.

Ми рекомендуємо розміщувати ПММ в сусідньому шафі з мийкою. По-перше, це зручно: чим менше відстань між мийкою, посудомийкою, сушінням, шафами для зберігання тарілок і столових приладів, тим менше буде втомлюватися господиня. По-друге, шафа під мийкою, який, як правило, не має задньої стінки - найкраще місце для розміщення висновків комунікацій для посудомийки. Забезпечено хороший доступ для проведення робіт, в разі ремонту машину можна оперативно відключити.

Простір в шафі під мийкою - найкраще місце на кухні для розміщення додаткового обладнання, в тому числі висновків і підключень ПММ

Заздалегідь все продумати - ідеальний варіант, але не завжди це можливо. Постараємося розповісти не тільки, як вбудовується посудомийна машина в кухню на стадії складання меблів, а й як вбудувати посудомийну машину в готову кухню, де потрібно обійтися мінімумом переробок.

Безпечне підключення до електромережі ↑

Для того, щоб забезпечити безпечне підключення посудомийної машини до електромережі, рекомендується дотримуватися таких правил:

  • Не можна використовувати подовжувачі та трійники, для ПММ необхідно обладнати окрему розетку.Сделать її слід поблизу від машини таким чином, щоб при необхідності можна було досить швидко від'єднати його від джерела штепселя. Зустрічаються рекомендації розміщувати розетки для техніки нижче рівня шафок, в зоні плінтусів. Ми вважаємо таке рішення не найкращим і радимо зробити розетку в шафі під мийкою, на висоті 25-40 см від підлоги. Легше і швидше прибрати предмети, що заважають із шафи, ніж тягнутися рукою в тісному просторі до далеко розташованого штепселю.
  • До розетки для ПММ бажано провести від щитка окремий мідний трижильний електрокабель перерізом не менше 3х2.5 мм2, встановивши на цю лінію УЗО або автомат-розмикач на 16 А (для деяких малогабаритних моделей досить кабелю перетином 3х2 мм 2 і автомата 10 А).

Що робити, якщо потрібно вбудувати посудомийну машину в готову кухню, де вже зроблений ремонт і не виходить прокласти окремий кабель? Допускається підключити посудомийку до групи розеток разом з відносно малопотужними електроприладами: СВЧ, електрочайником, холодильником. Категорично не можна підключати ПММ на одну лінію з електроплітой.Прі проблеми з установкою автомата на щитку його можна поставити безпосередньо перед розеткою або їх групою.

  • Якщо в мережі живлення трапляються помітні (більше 10%) відхилення від стандартного напруги 220-240 B, рекомендується встановити на електролінію стабілізатор напруги.
  • Розетка повинна мати підключений заземлюючий контакт. Однак не у всякій квартирі або приватному будинку є заземлення.

Правильне пристрій елетропітанія побутової техніки - питання не тільки комфорту, але і безпеки

Підключення до електромережі без заземлення ↑

Що робити тим, у кого в електропроводці відсутня третя, заземлювальна жила?

Найпростіше власникам приватного будинку. Вони мають можливість зробити заземлюючий контур поряд з будинком, підключивши до нього електромережу. Як - тема для окремої розмови, але це не така вже й складне завдання, а наявність контуру при грамотній розводці зробить безпечною всю електросистему.

Складніше мешканцям багатоквартирних будинків. Можливо, заземлення в будівлі все-таки є, але воно не заведено в квартиру. Заземлення, як правило, присутня в тих будинках, де є ліфти, теплові пункти з наносними групами, магазини на перших поверхах. Третього дроти може не бути на квартирному щитку, але при наявності в будинку його реально завести в квартиру. Цю роботу може виконати електрик експлуатуючої організації.

Гірше, якщо в будинку взагалі немає заземлення. В якості альтернативи виводять третій провід на планку нейтрали в щитку, але це не вирішує питання в повній мірі. Правильніше провести від щитка окрему двухпроводную лінію на машину, встановивши на неї УЗО. При пробої на корпус людини може короткочасно вдарити струмом, але захисний пристрій відключить харчування.

Тим, хто не розбирається в електриці і не знає, як правильно провести електроживлення до домашньої електротехніки, не варто намагатися виконувати роботи самостійно, краще запросити фахівця.

Тим, хто не розбирається в електриці і не знає, як правильно провести електроживлення до домашньої електротехніки, не варто намагатися виконувати роботи самостійно, краще запросити фахівця

Варіант схеми підключення ПЗВ на окремі лінії без заземлення

Підведення холодної води ↑

Водопровідна мережа повинна відповідати наступним параметрам: тиск від 0,5 бар (0,05 МПа) до 10 бар (1 МПа), кількість води, що подається не менше 10 л / мін.Как правило, мережі відповідають цим параметрам, але бувають винятки. Якщо тиск нижче необхідного (це приватні будинки), буде потрібно установка насоса, що підвищує давленіе.Еслі тиск вище (це нижні поверхи деяких багатоповерхових будинків) - понижуючого редуктора.

На вводі водопроводу в квартиру або будинок повинен бути встановлений сітчастий фільтр грубої очистки обов'язково, фільтр тонкого очищення бажано. Якщо немає можливості поставити фільтр на вході в квартиру, це потрібно зробити перед машиною.

Не має значення, як буде виведений відведення для посудомийки: окремої трубою або через трійник від подачі води на змішувач. Головне, щоб потік можна було перекрити краном і останній був легкодоступний.

Головне, щоб потік можна було перекрити краном і останній був легкодоступний

Обов'язково поставте запірний вентиль на виведення води

Щоб не довелося возитися з перехідниками при підключенні шланга, бажано відразу підібрати кран з «правильним» приєднанням. Для техніки, що поставляється офіційно в РФ, параметри такі: різьблення зовнішня, діаметр ¾ дюйма, довжина не менше 10 мм.

Якщо відведення розташований далеко, короткий шланг для подачі води можна подовжити, але не шляхом нарощування, а заміною на більш довгий. Якщо мова йде про встановлення була у використанні ПММ, рекомендуємо замінити шланг для подачі води на новий. Слід переконатися, що шланг не має перегнутий і не перекручений.

Установка вбудованої посудомийної машини Bosch (всі сучасні моделі, за винятком деяких компактних) і деяких ПММ ряду інших компаній спочатку передбачають захист від протікання водопроводу при розриві шланга або іншої несправності. У таких моделях пристрій системи AquaStop входить в комплект і встановлюється на кран подачі води перед шлангом. Працює AquaStop тільки при включеному електроживленні. На іншу техніку також можна встановити пристрої, що запобігають протікання води, придбавши їх окремо.

Сьогодні у продажу є чимало пристроїв захисту від протікання, їх можна встановити як на окреме обладнання, так і на всю систему водогону в цілому

Чи можна підключити посудомийку до гарячої води і заощадити на цьому ↑

Посуд миють гарячою водою, тому холодну нагріває до потрібної температури ТЕН, вбудований в прилад. А електроенергія коштує грошей. Якщо в будинку гарячу воду гріє електричний бойлер, немає різниці, готувати її в електроводонагрівачі або безпосередньо в ПММ. Але коли в квартирі є гарячий водопровід або в приватному будинку «дешеву» воду готує газовий котел, витрачати електроенергію за підігрів холодної води в посудомойке недоцільно. А чи можна подати в ПММ відразу гарячу воду, заощадивши відчутну суму? Можна, але не все модели і з низкою застережень:

  • Якщо гарячу воду готує проточна газова колонка або двоконтурний газовий котел, підключення до неї ПММ виключено. Можуть розглядатися тільки централізоване гаряче водопостачання, поєднання одноконтурного газового котла з бойлером, накопичувальний газовий водонагрівач.
  • Необхідно оглянути шланг для подачі води від машини. При наявності в числі інших на ньому написи «25ºC», підключати можна тільки холодну воду.
  • Слід уважно вивчити інструкцію до ПММ. Якщо на шлангу немає обмежують температуру позначень, ймовірно, в керівництві буде написано приблизно наступне: «максимальна температура води не більше 60ºC, переважно підключення до холодної води». Переважно холодна - не означає, що прилад вийде з ладу від гарячої. Просто вбудований термодатчик, робота якого розрахована на холодну воду, може некоректно визначити температуру надійшла в нього теплої і не включити догрів, якщо це необхідно. Виробник має на увазі, що він не відповідає, якщо при підключенні машини до гарячої води іноді ваша посуд виявиться недостатньо чисто вимита.

Тепер про обмеження в 60ºC. Якщо мова йде про приготування води зв'язкою «одноконтурний газовий котел + бойлер», досить виставити на автоматиці управління підігрівом води максимальну температуру не вище вказаного значення. Температура гарячої води з централізованого водопроводу, як правило, не перевищує 60ºC. Якщо вона вища, ПММ можна підключити через змішувач з термостатом.

Організація зливу в каналізацію ↑

Під час ремонту для посудомийки можна вивести окремий злив. Не має значення, де прокласти і вивести трубу: в стіні або підлозі. Слід дотриматися ряд умов:

  • На вході труби в каналізаційну систему, щоб уникнути появи неприємного запаху необхідно розмістити гідрозатвор, так як в ПММ він відсутній. Можна використовувати стандартний сифон для умивальника, зібрати гідрозатвор самостійно з каналізаційних трьох куточків 90º і одного відрізка прямої труби або придбати спеціальний сифон, призначений для пральних і посудомийних машин. Він відрізняється компактністю, може бути зовнішнім або призначеним для вбудовування.

Сифон прихованого монтажу (в стіну), для посудомийних і пральних машин

  • Якщо каналізаційна труба прокладена в стіні, відстань по вертикалі між місцем підключення зливного шланга і входом гідрозатвори в стіну повинно бути не менше зазначеного в інструкції, зазвичай це 20-30 см.
  • Вхід для підключення шланга повинен розташовуватися не вище 60-80 см в залежності від моделі. Краще нижче, на рівні близько 50 см від підлоги.
  • Зливний шланг розрахований на підключення до розтруба каналізаційної труби діаметром 40 мм, до труби 50 мм підключення відбувається через гумовий перехідник.

Якщо посудомийна машина розташовується не дуже далеко від шафи з мийкою, простіше підключити її до сифона від мийки. Це тим більш раціональне рішення, коли відбувається установка посудомийної машини в готову кухню і переробляти каналізацію немає можливості. Багато сучасні мийки вже мають спеціальний відведення сифона для зливного шланга від посудомийки, його потрібно тільки зафіксувати. Якщо відводу немає, його можна докупити окремо.

Якщо відводу немає, його можна докупити окремо

Після того, як зливний шланг одягнений на відведення сифона, його бажано зафіксувати обтискним хомутиком

Зливний шланг необхідно плавно, без перегинів, зігнути і зафіксувати трохи вище позначки його підключення до каналізації. Для цього в комплекті йде кронштейн для кріплення на стіну. Верх вигину не повинен бути вище 60-80 см і нижче 40-50 см від рівня підлоги в залежності від моделі. Якщо довжини стандартного шланга недостатньо, його можна наростити або замінити, але загальна довжина не повинна перевищувати 3 м.

Про комунікації ми розповіли, тепер мова піде про те, як встановити посудомийну машину самостійно в меблі. ПММ розрізняються як за габаритами, так і по типу вбудовування в меблі. Розглянемо особливості монтажу різних видів посудомийок:

Отдельностоящие посудомийки ↑

Отдельностоящая модель, як випливає з назви, може стояти окремо, поруч з меблями, під загальною робочою поверхнею. Кришку її можна використовувати в якості стільниці, правда, слід враховувати, що термостійкість пластика нижче, ніж у ламінату. Але якщо отдельностоящую ПММ потрібно встановити в меблевий ряд, під спільну робочу поверхню, як встановити посудомийну машину під стільницю?

Є два варіанти: перший - опустити регулювальні ніжки на мінімальну висоту і спробувати, влазить чи машина під стільницю. Швидше за все так. Якщо немає, приступаємо до плану Б: знімаємо верхню кришку. Залежно від моделі для цього потрібно відкрутити чотири гвинти з боків або два ззаду, але краще заглянути в інструкцію. ПММ зі знятою кришки гарантовано поміститься під стільницю за умови, що робоча поверхня має стандартну висоту не нижче 85 см. Встановивши машину на місце, підключаємо комунікації, відкриваємо вентиль, переконуємося у відсутності течі води.

Відео: підключення та монтаж під стільницю стоїть окремо моделі ↑

Вбудовувані посудомийні машини ↑

Як встановити вбудовану посудомийну машину? Повнорозмірна посудомийка, на відміну від іншої кухонної техніки (духовок, СВЧ, холодильників), не ставиться всередину спеціальної шафи. Установка вбудованої посудомийної машини відбувається в проміжок між шафами. Ширина ніші - 45 або 60 см, в залежності від габаритів машини. Розмір потрібно витримати дуже точно, бічні стінки шаф повинні бути строго вертикальні.

Стільницю краще встановлювати після монтажу ПММ. Після того, як шланг для води, зливу і електрокабель прокладені під цоколем і за шафами до місця підключення, машина ставиться на підлогу і засувається в нішу.С допомогою регульованих ніжок піднімається в рівень з шафами нижнього ряду і виставляється по вертикалі.

Після того, як вбудована машина встановлена ​​в ряд шаф, регулювання задніх ніжок стає проблематичною. У багатьох моделях вона винесена на передню частину корпусу

Установка вбудованої посудомийної машини передбачає фіксацію її корпусу з бічними стінками сусідніх шаф і стільницею. Але ми радимо не поспішати і спочатку навісити меблеву дверку. Як встановити фасад на посудомийну машину, детально описано в інструкції, там же знаходиться спеціальний шаблон, за допомогою якого розмічаються отвори для кріплення фіксаторів на зворотному боці фасаду. Фіксатори входять в пази на дверцятах машини. Встановивши меблевий фасад, ПММ необхідно вирівняти по фасадах інших шаф. Тепер можна закріпити її корпус до сусідніх шаф і встановити стільницю.

Порядок навішування меблевого фасаду на дверку вбудовується посудомийки

Якщо простір під шафами закривається цокольній планкою, можливо, в зоні посудомийки доведеться зробити в ній виріз. В іншому випадку дверцята може впиратися в цоколь при відкриванні. На яку висоту підрізати, доведеться визначити за місцем, це залежить від того, наскільки підняті при регулюванні ніжки приладу. Після того, як закінчено встановлення, вбудована посудомийна машина 45 см або 60 см підключається до комунікацій.

Відео: монтажу вбудованої посудомийної машини в меблі ↑

Компактні моделі ↑

Компактні моделі також бувають двох типів: вільної установки і вбудовуються в шафу.

Перший тип - вільно стоять ПММ шириною 55 см, глибиною 50 см і заввишки до 45 см, таку модель можна встановити всередину нижнього шафи шириною 60 см і там ще залишиться одна вільна полку. Або поставити на стільницю, широке підвіконня, низький холодильник. Машина легка, при роботі не вібрує, кріпити її не потрібно, тільки підключити до комунікацій.

Компактна посудомийка шириною 55 см і глибиною 50 см помістилася в шафу під мийкою разом з системою фільтрації і ще залишилося місце для господарських дрібниць

Інший тип компактної техніки - вбудована посудомийна машина, розміри якої дозволяють встановити її всередину шкафа.По габаритам компактні вбудовані ПММ ідентичні вбудовуваним духовим шаф і монтуються в типові шафи шириною 60 см (отвір по ширині 56 см), для них призначені. Як і у духовок, є два розміри посудомийок: повної висоти (отвір 60 см заввишки) і низькі (отвір 45 см). Можна як вбудувати посудомийну машину під стільницю, так і встановити в високий шафа.

Дверцята компактної вбудованої ПММ має лицьову поверхню, встановлювати меблевий фасад на ній не потрібно. Корпус машини фіксується до шаф, комунікації підключаються за стандартною схемою.

Відео: варіанти установки компактної посудомийної машини Bosch SCE 53M25EU ↑

З одного боку, установка посудомийки - не дуже складне завдання і її можна виконати самостійно при наявності початкових знань з електропостачання і сантехніке.С інший - неправильне підключення комунікацій може бути чревато серйозними неприємностями. Особливу увагу слід приділяти електричної частини, це питання безпеки. Якщо ви не впевнені в своїх силах, краще довірте установку ПММ в квартирі або будинку професіоналам. Ви, звичайно, заплатите за послугу, зате заощадите свій час і побережёте нервову систему.

Що робити, якщо потрібно вбудувати посудомийну машину в готову кухню, де вже зроблений ремонт і не виходить прокласти окремий кабель?
А чи можна подати в ПММ відразу гарячу воду, заощадивши відчутну суму?
Але якщо отдельностоящую ПММ потрібно встановити в меблевий ряд, під спільну робочу поверхню, як встановити посудомийну машину під стільницю?