Реклама
Реклама
Реклама

За скільки в Києві можна зняти квартиру - Оренда квартир в Києві подешевшала: Скільки коштує зняти житло - 112 Україна

  1. Новини по темі
  2. Новини по темі

Фото з відкритих джерел

Зараз на одного потенційного квартиранта доводиться до 10 пропозицій

Власники столичних апартаментів пішли на поступки орендарям і готові поступитися до чверті від заявленої ціни. Така лояльність пов'язана з ростом пропозиції, тоді як кількість бажаючих зняти київську нерухомість суттєво не змінилося. Зараз на одного потенційного квартиранта доводиться до 10 пропозицій. У найближчі кілька місяців нерухомість дорожчати не буде.

Власники житла змушені стримати свої апетити. Віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал каже, що ціни на оренду житла в столиці пішли вниз. "Зараз в житловому масиві Оболонь цілком реально зняти однокімнатну квартиру за 3,5 тис. Грн на місяць", - говорить він і додає, що ще два місяці тому власники хотіли за таке ж житло близько 5 тис. Грн на місяць. В середньому, за словами експерта, ставки знизилися приблизно на 1 тис. Грн. Ті квартири, які ще два місяці тому пропонувалися за 4 тис. Грн, зараз цілком реально можна орендувати за 3 тис. Грн.

Вигідні пропозиції

Провідний спеціаліст з нерухомості компанії SVDevelopment Сергій Костецький підтверджує, що недорогі варіанти дійсно з'являються в базах агентств нерухомості. "Пропозиції по зніманні апартаментів за 2,5-2,8 тис. Грн на місяць дійсно є. Як правило, мова йде про квартири невеликої площі без ремонту, розташованих на Троєщині", - пояснює Сергій Костецький. Мінімальна ціна оренди повноцінної квартири - однокімнатної «хрущовки» становить 3 тис. Грн, а двушки - 4,5 тис. Грн на місяць. Як правило, орендар додатково платить і за комунальні послуги.

Новини по темі

Новини по темі

Подешевшала і елітна нерухомість, оренда якої в докризові часи встановлювалася у валюті. Ріелтор Олена Вільчинська розповідає, що на Печерську, Оболонських Липках, як і на початку минулого року, можна орендувати одиницю за 8 тис. Грн на місяць. "Але тоді це відповідало 1 тис. Дол., А зараз - менше 400 дол.", - зауважує вона. Оренда елітних двокімнатних квартир обійдеться в 12 тис. Грн на місяць.

конкуренція зростає

Власники київських квартир до останнього сподівалися на ажіотаж, пов'язаний з появою переселенців. За розрахунками орендодавців, активніше знімати житло повинні були і молоді люди, які хочуть жити окремо від батьків і не можуть собі дозволити придбати окреме житло. Як результат, ціни на оренду виросли з кінця минулого року приблизно на 15-20%. "Деякі власники квартир зажадали платити їм за житло за поточним курсом, інші - суттєво підняли ціни. Наприклад, за одиницю біля метро в поганому стані просили близько 5-6 тис. Грн на місяць", - розповідає директор великої ріелторської компанії, що побажав залишитися неназваним . Але велика частина орендарів не погоджувалася на такі умови, апелюючи до того, що вони отримують заробітну плату в гривні. Роботодавці не поспішають піднімати співробітникам плату, яка через галопуючої інфляції з кожним місяцем скорочується. За даними Державної служби статистики, в квітні цього року реальна заробітна плата українців знизилася на 29,6% в порівнянні з аналогічним місяцем минулого року. Після того, як власники житла не змогли знайти бажаючих платити за оренду приміщень за вищими цінами, вони змушені піти на цінові поступки.

Новини по темі

Новини по темі

На цьому тлі пропозиція активно зростає. За словами Сергія Костецького, якщо в травні минулого року в базах київських агентств було 28-29 тис. Варіантів знімання житла, то зараз - близько 32 тис. "Деякі пенсіонери, які не можуть прожити в Києві на свої доходи, здають житло в столиці і переїжджають в будинок в селі. На отримані від квартирантів гроші вони можуть непогано жити ", - зауважує Костецький. Пропозиція зростає і за рахунок покупців, які вкладають зароблені гроші в покупку квартири. За даними девелоперів, зараз 40-50% від загальної кількості угод припадає на так звані "інвестиційні угоди". Українці купують житло, щоб зберегти свої кревні. Часто такі апартаменти потім здаються в оренду.

охочих мало

Орендарі не встигають за попитом. За даними SVDevelopment, з січня по травень цього року в Києві в оренду було здано 3,7 тис. Квартир, тоді як за аналогічний період минулого року - 3,5 тис. За прогнозами аналітиків, до кінця літа кількість угод істотно не зміниться, а пропозиція, навпаки, збільшиться до 35 тис. "Ціни будуть стабільними", - вважає Анатолій Топал. У той же час зросте кількість бажаючих оперативніше здати своє житло, оскільки на кожного потенційного орендаря доведеться не менше 10 пропозицій. Для цього їм доведеться знижувати ціни до рівня нижче ринкового.

Андрій Корнєєв, спеціально для 112.ua