Реклама
Реклама
Реклама

Перепланування в хрущовках і брежневках

У нашій країні залишилося ще дуже багато хрущовок і брежневок, велика частина населення живе в таких квартирах. Найбільш заповзятливі громадяни вже давно зробили їх більш сучасною і комфортніше. Дизайнери перетворюють типові квартири в житло для холостяків, житло для сімей з дітьми, ставлять туди барні стійки і роблять open-space.
Велика частина житла в країні зведена ще за радянських часів. Наймасовішими будинками можна назвати «хрущовки» - їх почали будувати за часів, коли державою керував Микита Хрущов. Хрущовки стали загальнодоступним комфортним житлом, в них люди, як правило, переселялися з комуналок. Наступним проектом, що поповнив житловий фонд, стали «брежневки», названі на честь наступного лідера СРСР - Леоніда Брежнєва, однак цей термін об'єднує більшу кількість серій будинків.
Перші хрущовки були чотириповерховими і мали металевий каркас, потім будинки виросли до п'яти поверхів і будувалися з уже готових блоків, а потім і з цегли. Через те, що проект був максимально здешевлений, розраховувати на особливий комфорт тут не доводилося, проте в порівнянні зі сталінськими бараками і комуналками це був зовсім інший рівень. Масове будівництво будівель по таким проектам припинено в кінці 70-х - початку 80-х років.
Брєжнівки будувалися в кінці 60-х років паралельно з хрущовками, і спочатку мало від них відрізнялися. Уже в 70-х роках цей тип житла придбав виражені власні риси, а вдома по попередніх проектів вже перестали зводити. Брєжнівки мали велику поверховість, велику площу квартир, стоілісь з розділеними санвузлами і без прохідних кімнат. Робітничого класу і менш забезпеченим верствам під час масового будівництва «брежневок» покладалися квартири готельного типу (20-метрові приміщення з нішею для прийому їжі замість кухні) і «цеківські дому» ( «елітка» того часу для керівних кадрів).
Оскільки велика частина населення країни змушена проводити більшу частину життя саме в подібному житло, варто звернути увагу на те, як можна пристосувати його для сучасних потреб.
Чи може типове житло стати краще?
У нашій країні залишилося ще дуже багато хрущовок і брежневок, велика частина населення живе в таких квартирах Навіть якщо мова йде не про радянському типовому житлі, в більшості випадків фахівці кажуть, що перепланування необхідна. Масове будівництво задовольняє потребу населення в житлі, але якщо вести мову про якість, з'являється ряд проблем, які необхідно вирішити. Розповідає архітектор студії INSCALE Роман Коротков:
- Практично кожен раз при розробці дизайну інтер'єру квартири виникає необхідність в переробці існуючого планування від забудовника. Тут навіть не йде мова про гонитву за чимось незвичайним: все обумовлено сучасними уявленнями про комфортне житло. При проектуванні у забудовника не стоїть питання про створення зручної і функціональної планування, його завдання - «нарізати» якомога більше квартир відповідно до вимог СНиП для подальшого продажу.
Дуже часто навіть у нових квартирах, площею від 80 «квадратів», не передбачені місця під гардероб, місткий шафа, пральна машина, не кажучи вже про сушильних і другому умивальнику в малому санвузлі. Основним завданням в нашій роботі є рішення цих питань, які без перепланування не вирішити. Створюючи новий дизайн, ми знаходимо місце для містких шаф, гардероба та інших меблів.
Хрущовка

Керівник компанії «Студія 3.14» Тимур Абдрахманов запропонував розглянути варіанти перепланування стандартних квартир в хрущовці за адресою: вул. Маршала Малиновського, 6, і в брежневка на вулиці Садово-Тріумфальна, 18-20. Зауважимо, що заздалегідь було отримано дозвіл на перепланування від Мосжілінспекциі. На даний момент на обох об'єктах ведуться роботи.
Дизайнер-архітектор Олена Горшкова розповідає про проект перепланування малогабаритної трикімнатної квартири в хрущовську будинку на вул. Маршала Малиновського:
- Це маленька кутова трикімнатна квартира в типовому цегляному будинку. Площа всього 47 кв. м, маленький балкон. Перевагою квартири, безперечно, є відсутність несучих стін всередині квартири, а недоліком, з точки зору перепланування, - газифікована кухня, яку не можна об'єднувати з іншими приміщеннями.
Було поставлено завдання - обов'язково зберегти три кімнати, спроектувати комору-гардеробну, в загальному, вичавити максимум можливостей з цих квадратних метрів.
Жити в цій квартирі збирається молода людина, що планує створювати сім'ю.
Без барної стійки нікуди

Об'єднання і вирівнювання стіни санвузла відбувається першій-ліпшій нагоді, так само як і відмова від обіднього столу на користь барної стійки, це було побажанням замовника.
Перше, від чого варто позбавлятися в таких квартирах - це від коридорів, які не несуть в собі функціоналу, адже вони основний елемент, який «з'їдає» дорогоцінні метри.
Другий момент, на який необхідно звернути увагу, - добре сплановані, організовані місця зберігання, щоб все було на своєму місці, тоді і брак площі буде відчуватися набагато менше.
Варіант для сім'ї

В цьому варіанті я залишаю дві великі повноцінні спальні, велику і зручну гардеробну, але при цьому доводиться пожертвувати розміром вітальні зони. Даний варіант планування підходить для людей з пріоритетом на сім'ю, дітей.
Кухня практично ізольована від вітальні, відділена дверима-пеналом, яка їде в стіну. У зоні кухні розташована барна стійка на трьох осіб.
В даному варіанті передпокій виходить щодо просторій і місткою. Але відбувається невелика втрата простору між дверима в гардеробну і другу спальню, воно ніяк не використовується.
Варіант для холостяків


Найраціональніший спосіб ремонту з точки зору використання кожного квадратного метра квартири. Тут повністю відсутні коридори, гардеробна стає частиною прихожей і звідти ж здійснюється прохід в другу спальню-кабінет. Відсутність зайвих стін дозволяє уникнути скутості і затурканості приміщень. У цьому варіанті виходить облаштувати непогану вітальню, хорошу і велику майстер-спальню. Спальня і кабінет вийшли маленькі, але цілком достатні для розміщення всього необхідного. Трохи збільшується розмір кухні і з'являється хороший великий господарський шафа. Щоб не втрачати при цьому додаткове посадкове місце за барною стійкою, було запропоновано зробити відкидну секцію стійки.
Такий варіант планування, швидше за все, вибере людина, яка не планує найближчим часом обзаводитися великою родиною, але при цьому не виключає такої ймовірності.
Робимо простору квартиру

Перевагою даної планування проти попередньої стають дві відносно великі спальні, але при цьому довелося пожертвувати великими шафами в передпокої. Так само в цьому варіанті відбувається об'єднання кухні з вітальні, але при цьому залишається можливість відгородити ці два приміщення каскадної перегородкою, яка при необхідності може ховатися в стіну. Це дозволяє візуально розширити простір кухні і вітальні. При цьому каскадний перегородка є законним способом відділення газифікованої кухні від інших приміщень.
Варіант для сім'ї, друга версія

Відрізняється від першого тільки тим, що зменшується господарська кімната, трохи більше місця з'являється у вітальні, за рахунок розташування господарського шафи в кухні з'являється можливість зробити каскадну перегородку між кухнею і вітальнею.
Всі ці варіанти мають свої плюси і мінуси, так як, працюючи з простором маленьких квартир, нам неодмінно доводиться чимось жертвувати, і тільки та людина, яка буде жити в цій квартирі, зможе відповісти на питання, чому саме. Однак звернувшись до професіоналів, завжди можна знайти найбільш підходящий для себе варіант. Наш замовник, виходячи зі своїх пріоритетів і способу життя, вибрав другий, але з об'єднанням кухні і вітальні шляхом установки каскадної перегородки, яка повністю забирається в стіну (як в третьому і четвертому варіантах).
брежневка
Коментар провідного дизайнера Анни Штукина про перепланування двокімнатної квартири в брежнєвському будинку на Садовому кільці:
- Спочатку квартира являла собою типову «брежневка» в панельному будинку, де головними недоліками значилися низькі стелі, вузький простір коридорній зони, маленька кухня і роздільні санвузол з ванною, об'єднані невеликим «передбанник». Головним завданням, виходячи з побажань замовника і раціональності використання простору, стала організація планування, яка могла б вирішити проблемні зони і підкреслити всі достоїнства квартири.
Open-space в брежневка

Рішення про перепланування було прийнято відразу ж, варіант збереження простору в початковому вигляді ніяким чином не розглядалося. Основні вимоги зводилися до об'єднання ванної та санвузла і створення великої зони зберігання у вигляді гардеробної кімнати. Крім того, одне з головних переваг квартири, з точки зору перепланування, - відсутність газифікації, дозволило нам відразу ж зрозуміти, що кухню і вітальню ми також можемо поєднати і створити світлий open-space в одній кімнаті.
Які варіанти конфігурації перегородок ми розглядали? Перш за все ми визначилися з розташуванням кордонів спальні і вбиральні, оскільки від їх параметрів залежали і прохідна зона коридору, і розмір вітальні.

Об'єднання санвузла та ванної також не давало варіативності через кількість елементів, в ній розміщуються. При приєднанні ми позбулися з'їдає місця нефункціонального передбанника і розрахували, завдяки звільнився місця, зону для пральної машини. Розмір спальні був сильно прив'язаний до бажаного наповнення: ліжко 180x200, безпосередньо гардеробна, ТВ-зона і туалетний столик. Всі ці елементи були важливі замовнику при проектуванні. Крім того, нас обмежувала конфігурація вікон - перегородку між вітальнею і спальнею необхідно було розмістити між ними.
Варіативність планувань будувалася саме на цій самій перегородці, оскільки інші були сплановані так, щоб максимально використовувати простір квартири.
Просте рішення - найкраще?

У першому варіанті ми запропонували найпростіше рішення, і перегородку залишили прямий. Це дозволило зробити приміщення простими, зрозумілими і розташувати в них все необхідне.
Варто окремо зауважити, що конфігурація кухні складалася сама по собі - гарнітур «напрошувався» бути прямим і невеликим, проте особливістю став цікавий елемент у вигляді ніші для холодильника, який з'явився після демонтажу всіх стін з двох комунікаційних коробів. Розмір ніші був спочатку невідповідним для такого рішення, тому до необхідних розмірів її довелося доводити за допомогою гіпсокартону.
Функціональність у всьому

У другому варіанті планування перегородку між вітальнею і спальнею вирішено було зробити функціональної. Так у нас з'явилася ніша для туалетного столика, плюс з двох сторін утворилися невеликі ніші для зберігання. ТВ-зону тут вирішено було організувати за допомогою декоративного елемента.
Вартість робіт
Так як процес ремонту ще не завершений в обох випадках, точну вартість ще не можна назвати. Вартість дизайн-проекту становитиме від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Вартість виготовлення технічного висновку та проекту для узгодження в Мосжілінспекциі - 20 тисяч рублів. Послуги фахівця по узгодженню (посередництво і представництво інтересів за дорученням) - 40-60 тисяч рублів. Вартість послуг будівельної фірми - близько 12 000 рублів за квадратний метр.
За оцінкою Тимура Абдрахманова, загальний бюджет на реалізації сильно змінюється від оздоблювальних матеріалів, так як ремонт дизайнерський, загальні витрати досить високі - від 2 до 4 мільйонів рублів, але в цілому подібну перепланування і ремонт можна зробити і за менші гроші.
Роман Коротков призводить схожі цифри:
- У клієнтів, які звертаються до нас в студію, в середньому бюджет ремонту «під ключ» по дизайн-проекту становить від 50 000 рублів за метр. У цю вартість входять: ремонтні роботи, оздоблювальні матеріали, меблі, обладнання, текстиль. На квартиру площею в 80 квадратів витратите 4 мільйони рублів. Верхньої межі, зрозуміло не існує. Бюджет визначає сам замовник, при початку проектування, а ми вже в цих рамках виконуємо добірку оздоблювальних матеріалів і меблів.
Візуальні матеріали є об'єктами авторського права ТОВ «Студія 3.14».

Чи може типове житло стати краще?
Які варіанти конфігурації перегородок ми розглядали?
Просте рішення - найкраще?