Реклама
Реклама
Реклама

Перепланування однокімнатної квартири

У цьому матеріалі ми розберемо найбільш часто зустрічаються варіанти перепланування однокімнатної квартири. В першу чергу, до таких слід віднести перепланування однушки в двушку.

Перепланування однокімнатної квартири в двокімнатну

Якщо ви хочете влаштувати в своїй однокімнатній квартирі ще одне житлове приміщення, слід пам'ятати про нормативних вимогах . Так, в п. 9.12 СП 54.13330.2011 йдеться, що всі житлові кімнати (а також кухні), повинні мати природне вуличне освітлення, яке надходить через вікна.

Тобто, коли ви поділяєте кімнату перегородкою, вона повинна бути светопропускающей. Якщо в кімнаті два вікна, перегородку можна поставити між ними. Виняток робиться для кухонь-ніш, інакше кажучи, для приміщень з кухонним обладнанням, але без обідньої зони.

такі кухні-ніші площею не менше 5 кв.м. можна влаштовувати в однокімнатних квартирах на місці комори або частини коридору.

Перепланування однокімнатної квартири вільного планування в двокімнатну

Спочатку в даній квартирі, що знаходиться в монолітної новобудові, була одна кімната площею 60 метрів. Встановивши перегородку з ГКЛ, житлову площу розділили на дві кімнати (22 і 25 кв.м), кожна з яких мала вікна.

Крім того, був організований суміщений санвузол, а перегородка між кімнатою і кухнею була демонтована. Межі житлових і нежитлових зон відзначені на плані "після" пунктиром в проекті перепланування 1 кімнатної квартири, а в самій квартирі вони розділені різними покриттям для підлоги.

Перепланування однокімнатної квартири в студію

Такий варіант можна реалізувати тільки якщо всі стіни, які доведеться для цього знести, будуть ненесучими. Якщо ж конструкція вашого будинку така, що внутріквартирні стіни є несучими (актуально для більшості типових панельних будинків крім хрущовок), то знести їх не вийде.

Демонтаж несучих стін строго заборонений СНіПами і житловим законодавством , Оскільки це загрожує безпеці мешканців.

Крім того, студію з 1 кімнатної квартири не вдасться зробити і при наявності на кухні газової плити.

Перепланування кухні в однокімнатній квартирі

В принципі, діють ті ж обмеження, що і для квартир з іншою кількістю кімнат. Не можна повністю об'єднувати газифікувати кухню з житловою кімнатою без зсувний перегородки замість знесеної міжкімнатних, або без дверей на новоствореному отворі в несучій стіні.

Втім, якщо ви погодите з Мосгаз заміну газової плити на електричну, то зможете об'єднати приміщення, за умови, що стіна між ними не капітальна.

Але хотілося б відзначити наступне. Житлові інспекції різних округів по-різному ставляться до об'єднання кухні з кімнатою в 1-кімнатних квартирах, оскільки формально кімната втрачає при цьому статус житлового приміщення, а іншого жилого приміщення немає.

Перепланування кухні, фото:

В одних округах Москви допускають розмежовувати приміщення за допомогою різних підлогових покриттів в кімнаті та кухні. В інших - вимагають «позначити» стінку у вигляді порожка, а по-третє інспектори наполягають на встановленні зсувний перегородки.

Якщо ж кухня з'єднується з кімнатою через отвір в несучій стіні , То така перепланування однушки буде узгоджуватися за проектом з технічним висновком від автора будинку .

Якщо фахівець з проектного інституту не виявить «протипоказань» для пристрою отвору, ви зможете звернутися до фахівців, які мають допуск СРО, для розробки проектної документації. При цьому бажано, щоб проектуванням, узгодженням і здачею дозволеної перепланування Мосжілінспекциі займалася одна і та ж організація. Комплексний підхід допоможе вам заощадити час і забезпечить послідовне дотримання законів і нормативів.

при перепланування кухні в однокімнатній квартирі не варто забувати і про заборону «залазити» кухнею на кімнату. Розширити кухню допускається за рахунок коридору, вбудованої шафи або іншого нежитлового приміщення. Дана заборона втім, не стосується тих, хто живе на першому за рахунком житловому поверсі - в цьому випадку можна навіть перенести кухню (Проте пам'ятайте, що її заборонено розташовувати під санвузлами і ванними сусідів зверху).

Перенесення кухні, фото проекту:

Перепланування однокімнатної квартири з об'єднанням ванни і санвузла

При цьому корисну площу даних приміщень нерідко розширюють за рахунок суміжних коридору або комори. Подібні заходи вимагають обов'язкової укладання гідроізоляції, що автоматично означає узгодження по проекту навіть в тих випадках, коли більше ніяких заходів не передбачено.

Укладання гідроізоляції, так само як і посилення прорізів в несучих стінах, повинна оформлятися актами прихованих робіт і здаватися авторського нагляду проектної організації. Дана умова є обов'язковим при прийманні готової перепланування житлової інспекцією - без належним чином оформлених прихованих робіт він не підпише акт про завершеною перепланування і може зажадати розкриття фінішної обробки.

1) Перепланування в 1-кімнатній квартирі панельного будинку серії П-3М

Проектним рішенням ванна кімната (без зміни своїх габаритів) була перетворена в суміщений санвузол шляхом перестановки сантехніки і розміщення в ній унітазу. Окремий туалет був ліквідований. У несучій стіні між кухнею та кімнатою був зроблений отвір шириною 80 см. При цьому коридор злегка розширили на кухню так, щоб новий вхід з кімнати вів в коридор. Саму кімнату збільшили за рахунок передпокою.

2) Перепланування 1 кімнатної квартири в панельному будинку П-47

Санвузол об'єднаний з ванною без розширення на коридор. Частина кімнати віддана під гардеробну. Вхід в кімнату розширено, а двері прибрана.

Вхід в кімнату розширено, а двері прибрана

3) Перепланування однокімнатної квартири в будинку серії І-155:

Перелік робіт по проекту перепланування однокімнатної квартири включав демонтаж балконного віконно-дверного блоку зі збереженням підвіконної зони і подальшою установкою єдиного блоку з склопакетів. Була частково демонтована перегородка між кухнею та кімнатою - знесену частина замінили зсувними дверима.

Гардероб в передпокої був частково розширено за рахунок кімнати. Вхід в суміщений санвузол зрушили в сторону, а сантехприлади перемістили.

Вхід в суміщений санвузол зрушили в сторону, а сантехприлади перемістили

4) Перепланування однокімнатної квартири в монолітної новобудові:

Були проведені роботи по розширенню санвузла на коридор і встановлені сантехнічні прилади. На кухні встановили електроплиту і мийку. Між кімнатою і коридором змінилося розташування дверного отвору - видалили дверний блок і звели нові ненесучі конструкції. Крім того, частина ненесучої перегородки, що розділяла житлове приміщення і кухню, демонтували, а потім поставили розсувні двері.

5) Ще один приклад перепланування однокімнатної квартири в монолітному будинку:

Туалет і ванну об'єднали, розібравши розділяла їх перегородку. У суміщеному санвузлі встановили сантехніку, а на кухні мийку і електроплиту. Перенесли отвір з коридору на кухню. Змінили положення дверного отвору між кімнатою і коридором.

Змінили положення дверного отвору між кімнатою і коридором

6) Перепланування однокімнатної квартири з перенесенням санвузла:

На місце двох вбудованих шаф і частини площі коридору перенесли суміщений санвузол. Простір, який раніше займали об'єднані туалет і ванна, використовували під пристрій кухні-ніші, а житлову кімнату організували там, де до цього була кухня. Крім того, в результаті перепланування вийшла простора кімната для прийому гостей.

Крім того, в результаті перепланування вийшла простора кімната для прийому гостей