Реклама
Реклама
Реклама

ДАТЧИК РУХУ ДЛЯ ОХОРОННІЙ СИГНАЛИЗАЦИИ, охоронні датчики руху, принцип роботи датчиків руху

  1. Принцип дії датчиків руху
  2. пристрій датчиків

Найбільш популярним серед пристроїв, що входять в охоронні системи, є датчик руху для охоронної сигналізації. Датчик присутності є його більш чутливою різновидом. Завданням таких датчиків є реєстрація переміщення об'єктів, що мають температуру, відмінну від фонової. Найпростіші з них можна обдурити шляхом екранування - загородитися від датчика предметом, що не пропускає теплового випромінювання або володіє температурою навколишнього середовища, а також маніпуляціями з сигнальним проводом. Більш складні конструкції обдурити практично не можна.

Принцип дії датчиків руху

Датчик руху для охоронної сигналізації є універсальним реєстратором хвиль інфрачервоного діапазону. Він налаштовується на реєстрування переміщення випромінюючих тепло об'єктів. Тіло живої людини зазвичай має температуру вище навколишнього фону в приміщенні. Датчики руху або присутності, контролюючі приміщення, добре «бачать» об'єкт навіть у повній темряві.

пристрій датчиків

Датчики мають нескладний пристрій Датчики мають нескладний пристрій. У них входить лінза Френеля, розділена на сектори, які реєструють ІК-випромінювання в своєму сегменті охоронної зони, і в разі виявлення такого випромінювання формують електричний сигнал. Залежно від настройки датчика, отримані від одного або декількох секторів лінзи Френеля сигнали змушують датчик спрацювати. Такі загальні принципи роботи будь-яких датчиків руху. При різних налаштування чутливості і кількості сегментів, датчик може реагувати лише на рух великого об'єкта (тіла людини), або на рух невеликих теплих об'єктів (голова, руки). Останнє є лише датчикам присутності.

Сучасні, більш вдосконалені датчики руху не змінили принципу роботи, але вони доповнені також мікропроцесорами, які аналізують не тільки дані реєстраторів інфрачервоного випромінювання, але також і інших вбудованих датчиків. Вони здатні обробляти отримані сигнали із застосуванням більш складних алгоритмів і безпомилково знаходять порушника і розкривають спроби обману. Через це і різниця в ціні на них істотна.