Реклама
Реклама
Реклама

Як пережити рак: 5 стадій прийняття хвороби

Чи не ховаєте себе!

Фото: oncoportal.net

У прес-студії "Сегодня Мультимедиа" побувала Ліна Москаленко, онкопсихолог, психотерапевт Національного інституту раку.

"Як допомогти людині на етапі, коли він тільки-тільки дізнався про свій діагноз?"

- Коли він дізнається цю новину, то починається перша стадія переживань - відчай. Потім приходить зневіра: "А може, це помилка?" Потім настає етап угоди самим з собою: "Бути може, якщо я буду вести себе по-іншому, звернуся до альтернативної медицини, мені вдасться швидко вилікуватися?" Після всього цього настає депресія: людина втрачає мотивацію робити хоч що-небудь, у нього немає ніяких бажань - ні жити, ні боротися. А потім приходить стадія номер п'ять - прийняття ситуації: "Так, я вболіваю. Мені треба лікуватися, а для цього треба дізнатися, як, і скласти план". На цьому етапі людина вчиться направляти енергію на одужання.

Кожен етап триває у пацієнтів по-різному, тут все індивідуально. Депресія, наприклад, може затягнутися на рік і більше. Важливо допомогти людині вийти на стадію прийняття ситуації. Саме в цей момент треба пояснювати, що рак - не вирок, і потрібно розуміти, що прямо зараз, в цей момент, кращі вчені світу трудяться над пошуком ліки, яке допоможе вилікуватися. А також дуже важливо працювати душею: вийти з боротьби (з її неприйняттям, агресією і іншим негативом) з хворобою, прийняти її як учителя, усвідомити її роль у зміні себе і свого життя, що в подальшому призведе до одужання. Тому що комплексний підхід (гармонізація духу-душі-тіла) в лікуванні будь-якої хвороби, і особливо раку, дуже важливий.

У цей період дуже важливо, як будуть вести себе родичі. В першу чергу їм самим треба зрозуміти, що перед ними - не інвалід. Так, людина буде отримувати складне лікування, але його не треба вимикати з життя. У нього як і раніше є завдання, які він повинен виконувати: дотримуватися режиму дня, робити легку роботу по дому, обов'язково не забувати про помірні фізичні навантаження. Зрозуміло, що віджиматися по 80 разів на день він не буде - все-таки у онкохворих є сильна слабкість, зміни емоційного стану внаслідок хвороби і токсичної дії хіміотерапії.

Від близьких хворому, безумовно, потрібна увага - йому необхідно відчувати, що поруч є ті, хто його підтримає. Можна зробити те, на що не вистачало часу до хвороби - подивитися кіно, сходити в театр, просто побути разом.

У сенсі допомоги дуже важлива парна психотерапія, коли до фахівця приходять двоє, один з яких онкохворий, а другий - супроводжуючий його в хвороби людина. Така психотерапія багато в чому допомагає краще зрозуміти ситуацію і не допустити сварок і руйнування відносин.

5 важливих порад
Хворому не можна впадати у відчай і вимикати себе з активного соціального і робочої діяльності. Не забувайте про фізичні навантаження і обов'язково згадайте про своє улюблене хобі. Намагайтеся максимально отримувати задоволення від життя - потрібно жити тут і тепер. Багато з моїх пацієнтів після того, як отримали діагноз, навчилися бачити прекрасне в малому і отримувати радість просто від чашки смачного чаю. Це повинні вміти робити все - і хворі, і здорові.

Жити минулим не варто - на це без будь-якого сенсу йде багато життєвої енергії, яку можна витратити на більш важливі справи. А в майбутнє важливо дивитися завжди з оптимізмом, бо думки матеріальні - ніколи не забувайте про це.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні Quot;Як допомогти людині на етапі, коли він тільки-тільки дізнався про свій діагноз?
Потім приходить зневіра: "А може, це помилка?
Quot; Потім настає етап угоди самим з собою: "Бути може, якщо я буду вести себе по-іншому, звернуся до альтернативної медицини, мені вдасться швидко вилікуватися?