Реклама
Реклама
Реклама

6 способів побороти осінню депресію

  1. рух
  2. Здоровий сон
  3. харчування
  4. Спілкування і розваги
  5. чуттєві задоволення
  6. Позитивний настрій

Осінь - час збору врожаю і підготовки до відпочинку для природи і час активної пори для народонаселення Осінь - час збору врожаю і підготовки до відпочинку для природи і час активної пори для народонаселення. Після розслабленого літнього періоду життя без звичних пробок, з поїздками на природу, і відпусток ми повертаємося до повсякденного життя і знову занурюємося в круговорот подій. Дні стають коротшими, погода все частіше представляє собою сіру сиру масу з холодними вітрами, і разом зі старінням листя багатьох з нас відвідує її величність осіння хандра. Що ж таке осіння депресія і як з нею впоратися?

Депресії бувають різні, і завжди вони пов'язані з дисбалансом, що виникли у внутрішньому світі людини. Причинами депресивного стану може бути все що завгодно: складні стосунки в сім'ї, криза на роботі, нереалізовані бажання, гормональні зміни, життєві потрясіння. Осінь - це час сірих хмар, дощових днів і той період, коли багато невирішених внутрішні суперечності починають відчуватися особливо гостро. Втома, що накопичилася, нереалізованість, незадоволеність, які раніше були легким фоном, можуть несподівано перетворитися на справжнісіньке депресивний стан. Якщо ви довго відчуваєте напруженість і втома від справ, відсутність бажань, незрозумілу тугу, не можете довго заснути або прокинутися, постійно відчуваєте голод або, навпаки, небажання є - то варто почати бити на сполох, адже це і є перші ознаки депресії.

Чому депресивних громадян стає більше саме в осінню пору, вчені до цих пір не прийшли до єдиної думки. Представники медичної спільноти коренем зла вважають гормональні зміни, які виникають в організмі через дефіцит сонячного світла. Не отримуючи вже так багато світла і сонця, наша гормональна система починає виробляти менше гормонів, що відповідають за бадьорість духу і концентрацію уваги. Тому навіть зазвичай вельми позитивно налаштовані люди восени можуть зіткнутися з легким смутком, сонливістю, порушеннями пам'яті і уваги, відсутністю радості і задоволення від життя.

Ще одна версія про причини осінньої депресії належить психологам. З відходом тепла і літа, в'яненням природи ми починаємо відчувати наближення зими і нового року і несвідомо починаємо підводити проміжні підсумки. Навалилися справи, сірість погоди та інші принади осінньої пори буквально підштовхують до того, щоб згадати в першу чергу нереалізовані бажання і надії. Якщо вчасно не сказати собі «стоп», згадавши, що замість розчарувань ми напевно придбали і зробили щось цінне, то життя можна побачити в зовсім іншому світлі. Тоді призма смутку і туги починає накладатися на роботу, взаємини - і все стає безрадісним, навіть якщо насправді справи не такі вже й погані.

Для того щоб вийти зі стану осінньої депресії, а ще краще і взагалі в нього не входити, є безліч способів. Ось деякі з них.

рух

Щоб допомогти своєму організму підтримувати гарний настрій в осінній період, додайте йому фізичної активності: більше гуляйте, виїжджайте на природу, займайтеся спортом, танцюйте. Не зайвим буде також побалувати себе лазнею або хорошим масажем.

Здоровий сон

Мабуть, цей спосіб допомагає від багатьох неприємностей в будь-який час року. Існує безліч способів ефективно розслабитися перед сном, виберіть ті з них, які вам до душі. Може бути, вам не вистачає атмосфери для того, щоб краще висипатися: нове постільна білизна, що тішить око, пара ароматичних свічок або статуетка на тумбочці можуть перетворити вашу спальню і створити необхідний настрій. Або, може бути, ви не можете позбутися від нав'язливих думок - тут допоможуть дихальні вправи і спеціальна розслаблююча гімнастика.

харчування

Підбадьоритися і додати радості осіннім будням може допомогти ароматний чай зі спеціями, чашечка доброї кави, гіркий шоколад. Вийти зі стану осінньої депресії також допоможуть вітаміни і продукти, що підвищують кількість серотоніну, наприклад, фініки, сливи, банани, інжир, томати. Збалансоване харчування і постійне поповнення запасу вітамінів здорово підтримують нас в боротьбі з депресивними настроями.

Спілкування і розваги

Психологи одноголосно твердять: щоб не застрягти в поганому настрої, перехідному в депресію, необхідно використовувати всі соціальні ресурси. Спілкування з близькими і дорогими, та й просто приємними людьми - неймовірне підмога осінньою порою навіть для затятих інтровертів.

А може бути, ви давно хотіли сходити на виставку або в театр, з'їздити на вихідні в цікавий містечко в сусідній області? Зміна звичної обстановки - ще один рецепт від багатьох неприємностей. Займіть вільний час чимось приємним і корисним, чимось, що вам хочеться і подобається робити - і хандра просто не знайде собі місця і часу, щоб займати ваші думки.

чуттєві задоволення

Восени нам, перш за все, не вистачає світла і тепла, тому в арсеналі борця з депресією обов'язково є все те, що розкриває і наповнює наші почуття і насичує гормональну систему і мозок сигналами про те, що життя хороша. Яскраві фарби в будинку і зовнішньому вигляді, приємні аромати, насичені смаки - все це ви можете комбінувати і створювати за власним бажанням і бюджету в абсолютно необмежених масштабах.

Позитивний настрій

Намагайтеся знаходити радість в простих речах, виробляйте в собі звичку посміхатися і радіти з найрізноманітніших приводів, робіть добрі справи, спілкуйтеся з друзями, займайтеся творчістю. Згадайте про те, як багато у вас вже є: здоров'я, робота, сім'я, друзі, дах над головою, діти, а осінь - це всього лише час року, і тільки від вас залежить, як проживе цей період, чи стане він новим кроком вперед або болотом печалі. Адже не дарма помічено, що багато великі твори мистецтва і відкриття в науці з'являлися саме в осінні дні - може бути, саме цієї осені і ви створите щось таке, нехай і в масштабах тільки своєю унікальною життя.

Що ж таке осіння депресія і як з нею впоратися?
А може бути, ви давно хотіли сходити на виставку або в театр, з'їздити на вихідні в цікавий містечко в сусідній області?