Реклама
Реклама
Реклама

Як вибрати надійний кредитний союз і стати його учасником

Скромно. У кредитних спілках зазвичай можна розраховувати на позику в розмірі 10 тисяч гривень & nbsp;

ПОЧАТОК: Кредитні спілки оживають, але борги не віддають

продовження

ЯК СТАТИ УЧАСНИКОМ

Отримати кредит від КС або віддати йому гроші на депозит можуть тільки його члени. Згідно ст. 6 закону про КС, їх повинно бути не менше 50 осіб. Інакше держоргани відмовляться реєструвати створену організацію. Причому всі ці люди (засновники) повинні об'єднуватися за спільною ознакою. Наприклад, вони можуть разом працювати, вчитися, входити в одну профспілку, релігійну організацію чи жити на одній території (село, район, місто). Причому ст. 10 дозволяє вступить в КС навіть іноземцям або людям без громадянства, які живуть в Україні.

ВНЕСКИ. Ви станете членом КС у той день, коли прийдете туди з паспортом, фотографією та ідентифікаційним номером і оплатіть вступний пайовий внесок (зазвичай це 5-20 грн, максимум - 50 грн). Їх розміри однакові для всіх учасників. Це визначено в Розпорядженні Нацкомфінпослуг №7 від 16.01.2004 (остання редакція №122 від 03.03.2011). Вступний внесок потрібен для створення резервного капіталу. відсотки і дохід на неї не нараховуються, а при виході з КС ви його назад не отримаєте. Але загальні збори КС може ще зобов'язати всіх членів регулярно платити внески до резервного капітал (Зазвичай 20-50 грн). Такі обов'язкові пайові внески при виході з КС вам повинні повернути (згідно з умовами, прописаним в статуті).

оцінювати надійність

1. Поцікавтеся, скільки років КС працює на ринку. Зазвичай 5-річного досвіду достатньо, щоб оцінити надійність.

2. Перевірте, чи внесений союз в Держреєстр фінансових установ. Це можна зробити на сайті Нацкомфінпослуг dfp.gov.ua. Крім того, будь-який КС на видному місці повинен повісити копію свідоцтва про внесення до такого реєстру. Якщо КС не внесений до реєстру, значить, ваші права не захищені.

3. Попросіть пред'явити ліцензію на залучення внесків членів КС на депозити. Справа в тому, що деякі КС можуть пропонувати віддати гроші як додатковий пайовий внесок замість внеску на депозитний рахунок. Залучення цих видів внесків не потребує ліцензії. Але, на відміну від депозиту, додатковий пайовий внесок переходить у власність КС. До того ж на нього рідко нараховуються відсотки. А повертається він тільки при вашому виході з членів КС, або на письмову вимогу (і то лише при дотриманні союзом нормативів, встановлених Нацкомфінпослуг).

4. З'ясуйте, чи є обраний вами КС членом місцевої асоціації кредитних спілок, Всеукраїнської асоціації кредитних спілок, Національної асоціації кредитних спілок або Об'єднання кредитних спілок "Програма захисту вкладів". Членство КС в таких організаціях допомагає захистити права його вкладників.

5. Дізнайтеся, чи подає КС дані про своє фінансове становище в проект "Відкритий кредитна спілка". Це проект публічного розкриття інформації об'єднання "Програма захисту вкладів". Суть проекту в тому, що КС, який в нього входить, повинен розкривати інформацію про всі фінпоказниках. Завдяки цьому регулюючий орган і ви як вкладник можете перевіряти його роботу.

6. Вивчаючи фінзвітність, зверніть увагу, що стабільний КС не працює в збиток. До того ж, ставлення його резервного капіталу до активів завжди більше 15%.

7. Оцініть прозорість послуг КС і їх вартість. Наприклад, якщо при заявці на кредит ви не отримуєте гроші відразу і вам пропонують стати в чергу, означає, це "псевдокредітний" союз. Іншими словами, "фінансова піраміда". Також має насторожити, якщо вам пропонують відсотки по депозитах набагато вищі за середньоринкові.

СТАВКИ ПО ВКЛАДАМИ

ЦІНА ЗАПИТАННЯ. До кризи 2008 р КС залучали вкладників високими ставками по депозитах. Тоді вони були на 5-10% вище банківських. Але тепер ситуація змінилася. Союзи більше не прагнуть перевершити банки, ризикуючи своїм фінансовою стабільністю. Як показав наш дзвінки київських КС, зараз середні ставки по депозитах в гривні - 20% річних. Це означає, що за рік ви можете заробити 200 грн на кожну 1 тис. Грн. А в цілому ставки коливаються від 15 до 27% (тобто 150-270 грн на 1 тис.). Правда, нам вдалося знайти пропозицію і під 30% річних. Але який озвучив його союз працює на ринку недавно і поки не перебуває в асоціаціях. Тому така ставка здалася нам дуже великий ризик. Що ж у банків? Так то ж саме. За даними НБУ, середня ставка за їх депозитами становить 20% річних. Тобто ті ж 200 грн на одну вкладену тисячу гривень в рік. І максимум той же - 27% річних. Схожі і терміни: зазвичай від одного місяця до трьох років.

НЕДОЛІКИ. Через такого становища на ринку депозитів КС стали програвати банкам. По-перше, у спілок, на відміну від банків, ні Фонду гарантування вкладів, який забезпечив би повернення ваших грошей в разі банкрутства установи (у банків - 200 тис. Грн на одного вкладника в одному банку-банкрута). По-друге, страх перед новою кризою зробив вкладників підозрілими. Тепер їм хочеться бути впевненими в тому, що при першій нагоді вони можуть забрати свій вклад достроково. І якщо в банку це можна зробити за день-два (при цьому ви втратите майже всі нараховані відсотки), то в КС для цього знадобиться рішення членів союзу або наглядової ради. Так що свої гроші вам, можливо, доведеться почекати не один тиждень. По-третє, КС програють банкам тому, що можуть приймати депозити тільки в гривні. Втім, один з союзів все ж пропонує вклади в національній валюті з прив'язкою до курсу "бакса" або євро.

забирали ДЕПОЗИТ

1. Заздалегідь (за кілька днів) напишіть заяву про бажання забрати депозит, термін якого закінчується. Якщо ви цього не зробите вчасно, внесок вам все одно повернуть, але терміни виплати можуть затягнутися.

2. Якщо вклад не віддають, напишіть скарги на керівництво КС у Нацкомфінпослуг і асоціацію, членом якої він є. Копії відправте в союз.

3. Якщо результату немає, пишіть заяви в прокуратуру і міліцію.

4. Якщо вклад не повернули, подавайте позов до суду. В якості забезпечення позову вимагайте накласти арешт на рахунки та майно КС.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Що ж у банків?