Реклама
Реклама
Реклама

Як правильно дати гроші в борг під розписку?

  1. Як правильно оформити розписку?
  2. Чи можна давати в борг під відсотки?
  3. Коли вимагати повернення боргу?
  4. Прострочення виплати боргу. Скільки вимагати за прострочення?
  5. Як повернути свої гроші через суд?

Коли друзі, знайомі або родичі просять дати в борг, завжди виникає незручність. З одного боку, відмовляти незручно, з іншого - погоджуватися просто так було б легковажно. Розповідаємо, як правильно дати гроші в борг і зберегти хороші відносини з людиною.

Розповідаємо, як правильно дати гроші в борг і зберегти хороші відносини з людиною

У дитинстві досить було сказати «чесне слово», щоб тобі повірили. Проте з віком довіри словами все менше, а ось папір з підписом ще щось значить. Тому зараз, надаючи що-небудь в борг, важливо не забувати про розписці.

Розписка потрібна для того, щоб в разі невиконання обумовлених зобов'язань була можливість отримати юридичний захист. Розписка про отримання позики підтвердить факт позики, тим самим убезпечивши майно позикодавця. Однак через різночитання можуть виникнути питання. Для позик на великі суми потрібно скласти договір.

У Цивільному кодексі Республіки Білорусь законодавчо закріплена процедура по позиці і кредиту. Там же йдеться, що договір позики повинен бути укладений у письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує розмір базової величини (24,50 BYN × 10 = 245 BYN), а у випадках, коли гроші в борг дає юридичну особу , - незалежно від суми.

Ст. 761 п.2 Цивільного кодексу РБ говорить: «На підтвердження договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей».

Важливо розуміти, що розписка сама по собі не є договором позики і не усуває необхідності укладати письмовий договір. Із законодавства випливає, що якщо сума позики перевищує 245 рублів, то договір можна не укладати. Але ось від розписки відмовлятися не варто. Гірше не буде нікому. У разі чого, розписка допоможе в судовому порядку стягнути з позичальника борг.

Як правильно оформити розписку?

Звичайно, краще все документи оформити у нотаріуса. Однак не завжди є для цього можливість. Законодавство не встановлює будь-яких вимог до оформлення розписки, проте є пункти, які пропустити в цьому документі не можна:

  • місце складання розписки - цифрами і прописом;
  • назва документа - «Розписка про отримання суми позики»;
  • ПІБ, паспортні дані та місце проживання сторін із зазначенням: «отримано від ПІБ, на підтвердження наступного ...». Паспорт повинен бути дійсним на момент складання розписки;
  • сума позики цифрами і прописом з обов'язковим зазначенням валюти позики. Причому в розписці повинно бути чітко позначено, що позичальник прийняв зазначену грошову суму в якості суми позики і зобов'язався повернути зазначену суму;
  • умова про відсотки за користування позикою;
  • термін повернення позики;
  • підпис позичальника.

Щоб не виникло різночитань і недомовленості, рекомендуємо скористатися кількома правилами, що стосуються оформлення документів:

  • Бажано, щоб текст розписки був написаний власноруч позичальником в присутності позикодавця. Роздрукована розписка теж буде дійсною, проте тільки за підпису буде складніше звірити почерк за допомогою експертизи. Зверніть увагу, щоб підпис збігалася з підписом в паспорті.
  • Текст повинен бути написаний чітко і розбірливо кульковою або чорнильною ручкою, щоб неможливо було непомітно вивести її сліди.
  • У порожніх місцях і прогалини поставте прочерки, щоб не можна було щось дописати.
  • У момент передачі грошей під розписку запросіть кілька свідків, які вкажуть в цьому ж документі свої паспортні дані, запевнять, що вони свідчать про передачу певної суми. Не забудьте попросити їх поставити підпис. При розгляді суд зможе викликати їх як свідків.
  • Зберігайте документи в темному і сухому місці, щоб чорнило не вицвіли, а папір не ушкодилася.

Дати гроші в борг під розписку можна як в білоруських рублях, так і в іноземній валюті. При передачі білоруських грошей не забудьте вказати еквівалент суми в іноземній валюті і обов'язок виплачувати вкладникові таку суму в білоруських рублях, еквівалентну зазначеній сумі в валюті. Назва валюти теж потрібно писати повністю: долар США або білоруський рубль. Інакше можуть виникнути питання: мова про американських, канадських або австралійських доларах?

Чи можна давати в борг під відсотки?

За законодавством, можна дати гроші в борг під відсотки за користування сумою позики, а можна і без відсотків.

Позика вважається безпроцентним, якщо дотримані наступні умови:

  • У договорі позики і / або розписці не обумовлені умови про відсотки;
  • Договір укладено на суму, що не перевищує п'ятдесятикратний розмір базової величини (24,5 BYN × 50 = тисячі двісті двадцять п'ять BYN);
  • Договір не пов'язаний із здійсненням підприємницької діяльності хоча б однією із сторін.

Якщо сума позики більше 1225 білоруських рублів, то позикодавець може вимагати від боржника сплати відсотків. Це працює, навіть якщо умови про відсотки не обумовлені в договорі і / або розписці. Згідно ст. 762 п.1 Цивільного кодексу Республіки Білорусь, розмір відсотків визначається ставкою рефінансування НБ РБ на день сплати позичальником суми боргу. Розмір ставки рефінансування НБРБ з 27.06.2018 становить 10% річних.

Відсотки, отримані за користування сумою позики, обкладаються прибутковим податком з фізичних осіб.

Коли вимагати повернення боргу?

Термін повернення повинен бути прописаний в договорі і / або розписці. Встановити можна конкретну календарну дату, період часу, через який позичальник зобов'язаний повернути гроші, або оформити повернення «до запитання».

Згідно ст. 763 Цивільного кодексу Республіці Білорусь, якщо термін повернення позики не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, сума позики повинна бути повернута позичальником протягом тридцяти днів від дня пред'явлення позикодавцем вимоги про це.

Вимога про повернення грошей рекомендується направляти в письмовій формі рекомендованим листом або особисто під підпис із збереженням одного примірника вимоги у боржника. Це допоможе при судовому розгляді. Через 30 днів з моменту затребування позикодавець має право на отримання боргу, в тому числі і в судовому порядку.

Згідно ст. 763 Цивільного кодексу, сума безпроцентної позики може бути повернена позичальником достроково, якщо інше не передбачено в договорі. Але зверніть увагу, що сума позики, наданої під проценти, може бути повернена достроково тільки за згодою позикодавця. Якщо берете гроші в борг під відсотки, то вказуйте мінімальний термін, протягом якого зможете повернути його. Якщо термін повернення буде великим, то позикодавець може не погодитися прийняти суму раніше і вимагати сплати відсотків. Після повернення боргу вимагайте розписку від позикодавця про прийняття суми.

Після повернення боргу вимагайте розписку від позикодавця про прийняття суми

Прострочення виплати боргу. Скільки вимагати за прострочення?

Боржник несе відповідальність за прострочення повернення позики. Розмір відповідальності прописаний законодавством або договором. Тобто в договорі і / або розписці можна заздалегідь прописати умови щодо відшкодування неустойки у вигляді штрафу або пені.

Якщо в договорі або розписці умови не вказані, то позичальник зобов'язаний сплатити відсотки, які визначаються ставкою рефінансування Нацбанку (10% річних), за весь період прострочення повернення грошей. Ця умова діє, навіть якщо позика грошей у борг був безпроцентним.

Як повернути свої гроші через суд?

До суду можна звернутися вже на наступний день після прострочення. Якщо термін виплати не був зазначений в розписці, то гроші вам повинні повернути протягом 30 днів після першої вимоги.

Позовну заяву можна відправити листом або принести в суд особисто. Документ необхідно скласти в трьох примірниках. Один залишиться у заявника, другий - в суді, а третій відправлять боржнику. До кожного з примірників позову потрібно буде додати копію боргової розписки. Оригінал тримайте у себе для судового засідання.

Пам'ятайте, що майже будь-який цивільно-правова вимога підлягає задоволенню, якщо воно заявлено у встановлений термін. Термін позовної давності за вимогами про повернення позики становить три роки з моменту виникнення зобов'язання щодо повернення позики. Після цього терміну суд вправі відмовити в розгляді.

Читайте нас в Telegram

Як правильно оформити розписку?
Чи можна давати в борг під відсотки?
Коли вимагати повернення боргу?
Скільки вимагати за прострочення?
Як повернути свої гроші через суд?
Як правильно оформити розписку?
Інакше можуть виникнути питання: мова про американських, канадських або австралійських доларах?
Чи можна давати в борг під відсотки?
Коли вимагати повернення боргу?
Скільки вимагати за прострочення?