Реклама
Реклама
Реклама

Кредіт.by - "Одні забирають мільярд рублів, інші - 20 тисяч доларів". Клієнтам Дельта Банку повертають вклади

Вхід в головне відділення Банку Москва-Мінськ, яке розташоване в центрі Мінська на березі Свислочи по вулиці Комуністичній, сьогодні вранці нагадував Комаровський ринок перед відкриттям. О 8.30 біля будівлі вже товпилося близько 50 осіб. Одні тримали в руках господарські візки і сумки, інші - спортивні рюкзаки. Дехто взяв із собою дипломати з кодовими замками. Усі присутні - вкладники Дельта Банку, які прийшли за своїми заощадженнями.
Вхід в головне відділення Банку Москва-Мінськ, яке розташоване в центрі Мінська на березі Свислочи по вулиці Комуністичній, сьогодні вранці нагадував Комаровський ринок перед відкриттям
"Сума вкладу у мене чималенька, а якщо ще дрібними купюрами видадуть, то потрібно якось їх замаскувати. Мало що може трапитися, навіщо залучати до себе зайвої уваги", - пояснює пенсіонерка з маленькою візком.

"Два тижні вирішував, в який банк тепер віднести свій внесок"

Як і належить, о 9.00 вкладників Дельта Банку запустили всередину відділення. Співробітники Банку Москва-Мінськ розповідають алгоритм дій: спочатку потрібно звернутися до операціоністам, які випишуть документи, необхідні для отримання грошей, а потім - отримати електронний талон до каси, де і видадуть кошти. Прямо на місці отримані гроші можна обміняти на іншу валюту, покласти на депозит або просто забрати з собою - як саме чинити, вирішує сам вкладник.
Як і належить, о 9
За першу годину роботи операціоністи тільки в цьому відділенні прийняли близько 150 чоловік. У залі для роботи з клієнтами три з шести кас відразу виділили для вкладників Дельта Банку. Але бажаючих отримати гроші в перші години роботи виявилося дуже багато. Через великий наплив довелося почати приймати "дельтавцев" і в інших трьох касах, упереміш з клієнтами Банку Москва-Мінськ.
В очікуванні своєї черги клієнти Дельта Банку обговорювали відкликання ліцензії у банку. Багато хто дивувався, що не змогли вчасно помітити недобре, а пенсіонери зізнавалися, що "клюнули" на високі процентні ставки.

Петро Єгорович (імена вкладників змінені на їх прохання. - Прим. FINANCE.TUT.BY) прийшов до відділення Москва-Мінськ до 8.00. В руках у нього роздруківка з пропозиціями банків. Він розповідає, що два тижні тому обійшов кілька банків в пошуках вигідних процентних ставок за вкладами. У підсумку зупинився на Банку Москва-Мінськ.
"Поклав гроші під 40% річних плюс премія, а сьогодні банк знизив ставку до 25% річних. Мені-то за колишньою ставкою будуть рахувати відсотки, так що всі гроші зараховані на відкритий рахунок", - пояснив пенсіонер. "А я віднесу в інший банк, там поки що під 40% пропонують вклади, а то 25% - це занадто мало, - поділився своїми планами інший вкладник Дельта Банку. - Для мене важливо щомісяця отримувати відсотки, пенсії не вистачає на життя".
"Історія з Дельта Банком нетипова для нашої країни, зазвичай у нас все тихо і спокійно, хоч фільм знімай", - говорить Петро Єгорович.
І якщо під дверима Агентства по відшкодуванню депозитів, де приймалися заяви на відшкодування вкладів, клієнти Дельта Банку охоче розповідали історії, як побоювалися, що втратять свої заощадження, то сьогодні більшість просто мовчки чекали видачі грошей. "Ви в яку касу? У 14 ую? Ви отримувати гроші?" - поцікавився один з "черговиків". "Зараз же я видам всю інформацію, раптом ви рекетир якийсь, як раз в кепці, - похмуро відгукнувся один з черговиків. - Ще, може, розповісти, яку суму і в якій валюті?"
"Нехай телебачення не знімає нас! Багато ж понесуть гроші додому, навіщо афішувати, що у нас є гроші", - обурилася одна з вкладниць. Телевізійників попросили вийти.

Співробітники банку: якщо на обслуговування одного клієнта потрібно 5 хвилин, то другого - півгодини

До 10.30 електронна черга почала давати збої: клієнтів з більш пізніми номерами викликали перед тими, хто прийшов раніше. "Я уже дві години чекаю, а ті, хто прийшов пізніше, вже давно пройшли", - обурювався чоловік.
До 10
"Чому так довго? Вже хвилин 40 пройшло з тих пір, як жінка зайшла в касу!" - обурювалися в однієї з кас. "Може, вона 10 мільярдів знімає, ось і довго", - сказав чоловік зі спортивною сумкою. В іншій руці він тримав папір, в якій була вказана сума більш ніж 1,6 мільярда рублів. Нарешті зайнята 40 хвилин каса звільнилася: жінка вийшла і стала складати пачки з білоруськими рублями спочатку в поліетиленові пакети, а потім - вивантажувати їх на господарську візок. Кілька людей, не розбираючись, чия зараз черга кинулися до звільнилася касі.
"Ми не можемо всіх відразу обслужити, потрібно трохи почекати. Ми ж не в МакДональдсі!" - пояснювали співробітники Банку Москва-Мінськ. Фахівці максимально чемно і тактовно пояснювали всі процедури і причини затримок клієнтам, багато з яких іноді просто переходили на крик.
Після цього в деякі каси стали запускати по живій черзі.

"Для виплати вкладів визначено двадцять одне відділення банку Москва-Мінськ. У столиці клієнтів Дельта Банку приймає в 5 відділеннях нашого банку. Два з них розташовані в центрі міста, решта - на околиці (в мікрорайонах Лошіца, Уруччя і Кам'яна Гірка), - пояснив заступник голови правління банку Москва-Мінськ Олександр Володько. - наприклад, на отримання грошей сьогодні в центральному відділенні банку написали заяву 175 осіб. При цьому за першу годину роботи прийшло близько 150 осіб, з-за чого і виникли черги. Тим більше якщо на обслуговування одного клієнта потрібно 5 хвилин, то другого - півгодини. Одні отримують 1 мільярд рублів, інші - 20 тисяч доларів. І багато хто проводить додаткові операції, наприклад, валютно-обмінні ".

За словами Олександра Володька, в Мінську основний потік клієнтів доводиться на відділення в Кам'яній Гірці і ті, які знаходяться в центрі міста. Спеціаліст рекомендує мінським вкладникам Дельта Банку, щоб уникнути тривалих черг, вибирати ті відділення, в яких менше наплив людей - в Лошіце і Уруччя. При цьому необов'язково приходити в банк до початку його роботи, після обіду потік бажаючих отримати гроші значно зменшується.
Вкладники Дельта Банку, запевняє Олександр Володько, обслуговуються в першу чергу. Однак фінансова установа не може ігнорувати звернення власних клієнтів.

У банку заявили, що посилили охорону тих відділень, в яких видають гроші клієнтам Дельта Банку. При цьому повідомили правоохоронні органи про початок повернення грошей.

Список відділень Банку Москва-Мінськ, в яких клієнти Дельта Банку можуть отримати гроші:
Брест, вул. Комуністична, 24, упр. по Брестській обл .; Пінськ, вул. Леніна, 21, ЦБУ № 501; Барановичі, вул. Радянська, 80, ЦБУ № 508; Кобрин, вул. Інтернаціональна, 1, ЦБУ № 504; Вітебськ, пр-т Фрунзе, 35/1, упр. по Вітебській обл .; Новополоцьк, вул. Молодіжна, 52 ЦБУ № 201; Орша, вул. Островського, 5, ЦБУ № 205; Гомель, пр-т Леніна, 34, упр. по Гомельській обл .; Гомель, вул. Радянська, 57, ЦБУ № 401; Річиця, вул. Радянська, 99А, ЦБУ № 415; Гродно, вул. Велика Троїцька д. 1, упр. по Гродненській обл .; Мінськ, вул. Комуністична, 49, пом. 1, центральний офіс; Мінськ, вул. Скіпи, 38 ЦБУ, № 5; Мінськ, вул. Лобанков, 22, ЦБУ № 12; Борисов, вул. Будівельників, 30а, ЦБУ № 3; Молодечно, вул. Волинця, 12, ЦБУ № 4; Могильов, вул. Піонерська, 37а, упр. по Могилевської обл .; Могильов, вул. Піонерська, 12/25, ЦБУ № 102; Бобруйськ, вул. Московська, 42, ЦБУ № 103.

Ви в яку касу?
У 14 ую?
Ви отримувати гроші?
Ще, може, розповісти, яку суму і в якій валюті?
Чому так довго?